Nadzieja na skrócenie kolejek do lekarzy? Trwa pilotaż Centralnej e-Rejestracji. 👉 Sprawdź❗
Nadzieja na skrócenie kolejek do lekarzy? Trwa pilotaż Centralnej e-Rejestracji. 👉 Sprawdź❗
Nadzieja na skrócenie kolejek do lekarzy? Trwa pilotaż Centralnej e-Rejestracji. 👉 Sprawdź❗

Sukraloza: czy sztuczny słodzik może być zdrowszy niż cukier?

W dzisiejszych czasach rośnie świadomość zdrowotna. Wielu z nas chcąc prowadzić zdrowy styl życia, poszukuje alternatyw dla tradycyjnie spożywanego cukru buraczanego. Sukraloza to substancja słodząca, która zyskała swoją popularność, dzięki temu, że pozwala odczuwać słodki smak, a nie zwiększa spożycia kalorii. Jednakże czy naprawdę sukraloza jest zdrowsza od cukru? Czy sztuczny słodzik może być lepszym wyborem w diecie?
Sukraloza
Źródło: unsplash.com
Spis treści

Co to jest sukraloza?

Sukraloza to jeden z wielu dodatków do żywności. Związek ten zalicza się do grupy substancji słodzących. Pod względem chemicznym jest pochodną klasycznego cukru buraczanego, czyli sacharozy. Jednocześnie sacharoza jest ponad 600 razy słodsza niż cukier spożywczy. Dzięki tak ogromnej sile słodzącej, do przygotowywania słodkich posiłków i napojów, a także podczas przemysłowej produkcji żywności stosuje się zdecydowanie mniejszych ilości słodzika, aniżeli cukru.

Obecnie suklaroza jako substancja słodząca, może być stosowana na całym świecie w tym przede wszystkim w Unii Europejskiej, gdzie pozytywną opinię na temat tego słodzika wydał Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, EFSA. Jednocześnie warto wiedzieć, że sposób, ilość i forma słodzika podlegają ograniczeniom. Zasady stosowania sukralozy określono w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333 z 2008 roku. Zgodnie z tym dokumentem sukralozę obecną w danym produkcie spożywczym oznacza się symbolem E955.

Reklama

Sukraloza w organizmie człowieka

Co ciekawe sukraloza nie jest metabolizowana w świetle przewodu pokarmowego człowieka. Przyjęta wraz z pożywieniem lub napojami zostaje wydalona w formie niezmienionej.  W konsekwencji nie tylko nie stanowi dodatkowego źródła energii, ale także nie zaburza poziomu glikemii. Jest to możliwe dzięki temu, że spożycie sukralozy nie wpływa także na poziom glukozy we krwi i nie zmienia ilości wydzielanej insuliny.

Biorąc pod uwagę powyższe informacje, można stwierdzić, że potencjalnie spożycie sukralozy wydaje się korzystne. Przykładowo dla osób z nadmierną masą ciała, insulinoopornością czy cukrzycą utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi jest jednym z podstawowych celów terapeutycznych. Spożywanie substancji słodzącej, która nie dostarcza kalorii i nie podnosi glikemii, może być bardzo istotne nie tylko w redukcji masy ciała (jeśli jest wskazana), ale także podczas utrzymywania reżimu dietetycznego. Jednakże czy sukraloza jest bezpieczna? Czy wiemy o niej na tyle dużo by stwierdzić, że jest lepszym wyborem, niż cukier?

Reklama

Czy suklaroza jest zdrowa?

Oceną bezpieczeństwa żywności i żywienia, a także wszelkich dodatków do żywności dostępnych na rynku europejskim zajmuje się EFSA, organizacja zrzeszająca naukowców z całego świata, którzy wykorzystując najnowocześniejsze technologie i swoją wiedzę, starają się zapewnić odpowiedni poziom jakości żywności Europejczykom. Zgodnie z opinią wydaną w 2000 roku, uważa się, że sukraloza, oznaczana symbolem E955, jest substancją słodzącą bezpieczną do spożycia przez zdrowe osoby dorosłe.

Jak wskazują naukowcy, spożywając sukralozę należy pamiętać o jej umiarkowaniu. Obecna dawka ADI, tzw. dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 15 mg na kilogram masy ciała. W praktyce oznacza to, że przeciętna zdrowa osoba sobą o masie 60 kg może dziennie spożyć do 800 mg (60*15) sukralozy. Jednocześnie należy pamiętać, że EFSA ocenia substancję i określa ADI zawsze biorąc pod uwagę populację zdrowych osób dorosłych. Co zatem w przypadku dzieci i młodzieży, a także tych, którzy cierpią na choroby przewlekłe?

Reklama

Co jest zdrowsze – sukraloza czy cukier?

W dzisiejszych czasach co raz więcej wiemy na temat żywności i jej wpływu na nasze zdrowie. Liczne badania potwierdzają, że nadmierne spożycie cukru jest niewskazane, ponieważ zwiększa ryzyko chorób przewlekłych takich jak otyłość, choroby układu krążenia czy cukrzyca typu II. Stąd poszukujemy alternatyw, zamienników cukru, które nadadzą słodki smak naszej diecie, ale jednocześnie pozwolą uniknąć konsekwencji takich jak nadmierne spożycie energii i wzrost masy ciała. Czy słodziki takie jak sukraloza są rozwiązaniem?

Zgodnie ze stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego czy Polskiego Towarzystwa ds. Badań Nad Otyłością dieta zawierająca słodziki, zamiast cukru jest wskazana przede wszystkim u tych osób, które mają nadmierną masę ciała. Wśród tych osób wybór słodzika, o ile nie zastępuje zdrowej diety ogółem, może być bardziej korzystny, aniżeli cukru. Jednocześnie nadal należy pamiętać o tym, że substancje słodzące zaleca się spożywać w ograniczeniu.

Jednocześnie warto przypomnieć, że bezpieczeństwo słodzików zostało potwierdzone dla zdrowych dorosłych. Z kolei w przypadku tak wyjątkowych grup populacji jak dzieci, młodzież, a także osoby przewlekle chore (nie dotyczy - wymienione wyżej choroby związane z patologicznym wzrostem masy ciała) z uwagi na różne czynniki (np. niedojrzałość metaboliczna, zaburzenia w funkcjonowaniu narządów etc.) charakteryzują się większą wrażliwością na modyfikacje dietetyczne. W przypadku tych osób spożycie cukru może być lepszym rozwiązaniem, gdy substancja taka jak cukier podlega doskonale znanym nam procesom szybkiego trawienia. Włączenie substancji słodzących takich jak sukraloza najczęściej nie jest zalecane, a jeśli istnieją do tego przesłanki, warto omówić to z lekarzem prowadzącym bądź doświadczonym dietetykiem.

Podsumowując, warto przyznać, że nie ma jednej prostej odpowiedzi na pytanie co jest zdrowsze – słodziki czy cukier? Aby móc obiektywnie ocenić, konieczna jest analiza stanu zdrowia i celu spożywania słodzików bądź cukru u konkretnej osoby. Jednocześnie dla większości zdrowych dorosłych, których celem jest redukcja masy ciała korzystne może być spożywanie słodzików takich jak sukraloza zamiast klasycznego cukru spożywczego.

 

Bibliografia:

  1. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA): https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/sucralose
  2. Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF): https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out162_en.pdf
  3. Magnuson, B. A., Roberts, A., Nestmann, E. R. (2017). Critical review of the current literature on the safety of sucralose. Food and Chemical Toxicology, 106, 324-355. 
  4. Brusick, D. J., Goodman, J. E., Heseltine, E., Williams, G. M. (2014). Safety evaluation of low-calorie sweeteners. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 70(2), 161-166. 
  5. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących. Diabetologia Kliniczna 2013:2: A63–A64:5.
  6. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2024. Diabetologia Praktyczna 2024. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Via Medica.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Masło klarowane
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Ziemniaki
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?

Reklama


Czy w Twojej diecie brakuje błonnika? 🌾
Dowiedź się!