Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Syrop glukozowo-fruktozowy - jest zdrowy czy szkodliwy?

Wydaje ci się, że nie jesz słodyczy, więc unikasz sztucznych substancji słodzących? Nic bardziej mylnego. Syrop glukozowo-fruktozowy występuje również w ketchupie, sokach, pieczywie oraz wędlinach. Dlatego bardzo ważne jest sprawdzanie składu każdego produktu, który znajdziemy na etykiecie.
Cukierki zawierające syrop glukozowo-fruktozowy
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Syrop glukozowo-fruktozowy jest zaminnikiem cukru. Czy to jednak znaczy, że jest zdrowszy?
  • Syrop glukozowo-fruktozowy i inne substancje słodzące spożywamy codziennie, często o tym nie wiedząc.
  • Syrop glukozowo-fruktozowy w zbyt dużych ilościach może być szkodliwy i wywoływać różne choroby.
SPRAWDŹ TEŻ: Cukier czy słodzik? Co jest lepsze dla zdrowia?
Spis treści

Konsumpcja cukrów nieustannie wzrasta, gdyż syntetyczne słodziki dodawane są do wielu produktów codziennego użytku. Przyczynia się do powstania wielu chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca, a także próchnica zębów. W produkcji żywności coraz chętniej stosowany jest tańszy zamiennik cukru, czyli syrop glukozowo-fruktozowy oznaczany jako HFCS.

Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy?

Jest to oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór 55% fruktozy, 42% glukozy i 3% innych cukrów. Wytwarza się go z kukurydzy, a właściwie ze skrobi kukurydzianej, dlatego nazywany jest także wysokofruktozowym syropem kukurydzianym. Jest efektem szeregu działań przetwarzania żywności, a nie naturalnym produktem. Inne słodziki otrzymywane są z trzciny cukrowej lub buraka cukrowego.

Syrop zdobył popularność dzięki niskiej cenie wytwarzania, a także lepszymi właściwościami fizycznymi niż sacharoza:

  • mniej się krystalizuje,
  • łatwiej się rozcieńcza do oczekiwanego stężenia,
  • zapewnia lepszą wilgotność,
  • wygodniej transportuje i przechowuje;

Cena syropu glukozowo-fruktozowego zależy od miejsca, w którym jest kupowany. Zazwyczaj wynosi ok. 30zł  za 1kg.

Reklama

Glukoza, fruktoza, sacharoza - czym są i czym się różnią?

Glukoza jest głównym źródłem energii w naszym organizmie. Poprzez krwioobieg dostarczana jest do wszystkich komórek. Aby mogła zostać wykorzystana potrzebna jest insulina wytwarzana przez trzustkę.

Fruktoza jest cukrem zawartym w owocach i warzywach. Trawiona jest tylko przez wątrobę, dlatego jest bardziej „tucząca” niż glukoza. Zbyt duże jej spożywanie może prowadzić do otyłości. Producenci żywności często dodają ją do napojów owocowych.

Sacharoza otrzymywana jest z buraków cukrowych oraz trzciny cukrowej. Jest to po prostu cukier stołowy, którym na co dzień słodzimy herbatę. Składa się z glukozy i fruktozy w stosunku 1:1.

Reklama

Syrop glukozowo-fruktozowy a cukier

Nie ma znaczącej różnicy w słodkości i kaloryczności cukru a HFCS. Rozbieżność w składzie tych substancji słodzących wpływa na odmienny sposób ich metabolizowania w organizmie. Poprzez to, w syropie jest większa zawartość fruktozy, obciążana jest wątroba, odpowiedzialna za jej trawienie.

Długotrwałe spożywanie HFCS powoduje wzrost stężenia lipiproteiny o bardzo małej gęstości, która odpowiedzialna za transport tłuszczu do tkanki tłuszczowej, a także podwyższenie ilość trójglicerydów, co finalnie może prowadzić do stłuszczenia wątroby.

Reklama

W jakich produktach występuje syrop fruktozowo-glukozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy używany jest powszechnie w przetworzonej żywności. Nawet w pozornie bezpiecznych produktach.

Można go znaleźć przede wszystkim w:

  • sokach i napojach (również gazowanych),
  • napojach izotonicznych i energetycznych,
  • słodkich alkoholach,
  • syropach do rozcieńczania z wodą,
  • jogurtach, serkach, deserach mlecznych,
  • ketchupach, musztardach oraz gotowych sosach,
  • marynatach,
  • dżemach,
  • owocach kandyzowanych,
  • lodach,
  • słodyczach,
  • pieczywie z długim terminem przydatności do spożycia,
  • wyrobach piekarniczych,
  • wędlinach,
  • konserwach (zarówno mięsne, jak i rybne),
  • zalewach do ogórków oraz śledzi,
  • syropach kupowane w aptece,
  • w piwie;

Reklama

Syrop glukozowo-fruktozowy a szkodliwość dla zdrowia

Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest zdrowy? Nadmierne spożywanie żywności z tym składnikiem jest bardzo szkodliwe dla zdrowia, a nawet rakotwórcze. Działa niczym trucizna. Mimo to mitem jest, że cukier jest zdrowszy niż syrop glukozowo-fruktozowy.

Syrop ten może być jednak przyczyną chorób takich jak:

  • otyłość – spożywanie nadmiernej ilości fruktozy może prowadzić do nieprawidłowości związanej z odczuwaniem głodu i sytości;
  • dna moczanowa w wyniku przemian fruktozy w organizmie powstanie kwas moczowy, który może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych, a także dny moczanowej.
  • cukrzyca – spożywanie syropu sprzyja insulinooporności, co prowadzi do cukrzycy typu II. Ponadto należy pamiętać, iż diabetykom nie zaleca się stosowania fruktozy jako zamiennika tradycyjnego cukru.  
  • niealkoholowe stłuszczenie wątroby – zwiększona synteza tłuszczów w wątrobie związana ze spożywaniem HFCS  może skutkować stłuszczeniem wątroby i marskością.
  • rak - najpoważniejsze z zagrożeń. Najczęściej występują nowotwory trzustki ze względu na zaburzenia insulinooporności, a także wątroby.

Jak zatem widać skutków ubocznych nadmiernego spożywania syropu glukozowo-fruktozowego jest bardzo wiele, ponieważ zdecydownie wpływa on na zdrowie człowieka.

Reklama

Syrop glukozowy a glukozowo-fruktozowy

Syrop glukozowy to inny zamiennik cukru. Składa się głównie z glukozy, która jest łatwo przyswajalna dla organizmu. Pozyskuje się go ze skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, co sprawia, że nie ma w nim glutenu. Jest zdecydowanie lepszym wyborem od syropu glukozowo-fruktozowego ze względu na brak fruktozy.

Syrop glukozowy nie ma wpływu tak negatywnego pływu na odkładanie się tłuszczu w organizmie czy na wątrobę.\

Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna podaje, że liczba chorych na cukrzycę wciąż rośnie. Podstawą leczenia chorego jest monitorowanie stężenia glukozy we krwi (glikemii).

Czytaj również

Bibliografia

  • Cichosz G., Ambroziak A., Kowalska M., Aljewicz A.: Syrop glukozowo-fruktozowy – zagrożenia zdrowotne. Przegl. Mlecz., 2011, (10), 20-24.
  • Ciok J., Talikowski T., Wyrobek I.: Fruktoza jako czynnik ryzyka przewlekłych chorób metabolicznych. Żyw. Człow. Metab., 2004, XXXI (1), 88-95.
  • Ferder L., Ferder M.D., Inserra F.: The role of high-fructose corn syrup in metabolic syndrome and hipertension. Curr. Hypertens. Rep., 2010, 12 (2), 105-112.
  • Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. IŻŻ, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2008
  • Słomińska L.: Środki słodzące na bazie skrobi. Przegl. Piek. Cuk., 1998, 46 (5), 28-33.
Dominika Urbaniak
Artykuł napisany przez
Dominika Urbaniak
Content to jej świat. Swoje umiejętności szlifowała jako copywriterka w branży medycznej, a następnie jako redaktor w portalu o tematyce zdrowotnej. W Pharma Partner zajmuje się przygotowaniem analiz treści serwisu, a na ich podstawie dopasowanych artykułów dla klientów komercyjnych. Jej misją jest zwiększanie świadomości produktu poprzez edukację opartą na rzetelnej wiedzy i źródłach naukowych.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Napoje
Złote mleko - przepis z kurkumą. Jak zrobić i na co pomaga?
Filiżanka mleka z kurkumą
Herbata z hibiskusa: właściwości i przeciwwskazania. Kto powinien ją pić?
Herbata z rośliny hibiskus
Nalewka z czosnku niedźwiedziego - właściwości. Jak ją zrobić i kiedy dawkować?
Nalewka z czosnku niedźwiedziego na białym tle
Podobne artykuły
Kobieta i mężczyzna trzymają w szklanych butelkach mleko kozie, między nimi koza
Kozie mleko - jakie ma właściwości i na co pomaga? Przeciwwskazania i skutki uboczne
Filiżanka herbaty matcha
Matcha - czy jest zdrowa? Właściwości i skutki uboczne
Woda z brzozy
Jakie właściwości ma woda brzozowa? Poznaj działanie i zastosowanie
Grzaniec alkoholowy
Grzaniec - jak go zrobić? Rodzaje, właściwości i przepis
Sok z glistnika w ciemnej butelce
Sok z glistnika - jak wycisnąć? Czy wyciąg z jaskółczego ziela pomaga na kurzajki?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda