Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Syrop glukozowy - gdzie kupić i jak zrobić? Szkodliwość

Syrop glukozowy to zagęszczony roztwór, którego skład tworzy glukoza (do 80%) i niskocząsteczkowe wielocukry. W przemyśle spożywczym trwają cały czas poszukiwania substancji, która może skutecznie zastąpić cukier.
Glukoza
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Syrop glukozowy ma wpływ na poziom cukru we krwi, gdyż glukoza stanowi jego znaczącą część.
  • Każdy rodzaj cukru może być szkodliwy w zbyt dużym natężeniu, jednak syrop glukozowy ma też właściwości prozdrwowotne.
  • Syrop glukozowy jest dostępny do kupienia w odpowiednich sklepach, ale można go też zrobić samemu w domu.
SPRAWDŹ TEŻ: Cukier czy słodzik - co jest lepsze dla zdrowia?
Spis treści

Jak powstaje syrop glukozowy?

Syrop glukozowy zawiera najlepiej przyswajalny przez organizm ludzki cukier czyli glukozę. Ten składnik syropu glukozowego jest wchłaniany i magazynowany przez organizm do wykorzystania w celach energetycznych.

Glukoza jest ważnym składnikiem rozwoju zarówno mózgu, jak i mięśni. Syrop glukozowy pozyskiwany jest w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi, pochodzącej z ziemniaków, pszenicy czy kukurydzy

Reklama

Jak działa syrop glukozowy?

Glukoza zawarta w syropie glukozowym wchłaniana jest w całym ciele człowieka. Dzięki prostemu i szybkiemu wchłanianiu, syrop glukozowy powoduje odpowiedni wzrost poziomu cukru we krwi. Poprzez swoje działanie energetyczne syrop glukozowy działa pozytywnie na organizm przed wysiłkiem umysłowym lub fizycznym.

Jednocześnie ma na celu wzmocnienie słodkiego smaku określonych produktów spożywczych, a także poprawę ich konsystencji i barwy. Tym samym syrop glukozowy działa jak substancja słodząca. Dodany do napojów bezalkoholowych wzmacnia ich orzeźwiające działanie, jednocześnie je wydłużając.

Glukoza w syropie glukozowym magazynowana jest w wątrobie w postaci czystego glikogenu. Pozytywne działanie syrop glukozowy zawdzięcza również brakowi nietolerowanemu przez wielu osób glutenu, gdyż pozyskiwany jest on ze skrobi ziemniaczanej.

Reklama

Gdzie znajduje się syrop glukozowy?

Lista produktów spożywczych, zawierających syrop glukozowy jest dość długa. Dodawany jest głównie dla podniesienia walorów smakowych. Do podstawowych produktów zaliczamy:

  • wyroby cukiernicze (jak ciasta, torty, kremy),
  • słodycze (jak ciastka, cukierki),
  • napoje gazowane,
  • soki,
  • pieczywo,
  • mleko modyfikowane,
  • przetworzone produkty żywieniowe (np. jogurty, twarożki, przetwory mięsne i rybne);

Ważne jest, aby czytać etykiety na produktach spożywczych. Bardziej przyjazne organizmowi są te, które zawierają syrop glukozowy, a nie syrop glukozowo-fruktozowy.

Syropu glukozowego używa się także zamiast słodu w procesie wyrobu piwa. Dzięki niemu otrzymuje się więcej alkoholu, przez co można kupić go taniej.

Warto pamiętać:

Stosowanie produktów z udziałem syropu glukozowego powinno być zawsze rozważne i w miarę możliwości ograniczane. Nie należy skrajnie eliminować spożycia syropu glukozowego, ale wskazana jest ostrożność w diecie. Syrop glukozowy nawet przy mniejszej swej kaloryczności może również mieć wpływ na przyrost wagi.

Stanowi z pewnością zdrowszą alternatywę dla syropu z fruktozą, ale i tak jego nadmiar może szkodzić. Szczególnie, gdy spożywany jest przez diabetyków. 

Nadmiar cukru w postaci glukozy, fruktozy czy jakiejkolwiek innej zawsze szkodzi organizmowi, wywołuje choroby, a z pewnością sprzyja otyłości

Reklama

Jak zrobić syrop glukozowy?

Syrop glukozowy może być wykorzystywany w warunkach domowych do wypieków, jako zamiennik cukru. Nadaje on wyrobom cukierniczym gładkość i jedwabistą strukturę (np. połysk w sosach czekoladowych).

Jako składnik mas cukrowych syrop glukozowy zapobiega krystalizacji. Idealnie sprawdza się w tworzeniu dekoracji wyrobów cukierniczych.

Przepis na syrop glukozowy

Aby przyrządzić syrop glukozowy, należy przygotować:

  • cukier – 700 g,
  • woda – 350 g,
  • sok z cytryny (ewentualnie opakowanie kwasku cytrynowego),
  • soda oczyszczona - 3 g;

Cukier należy zagotować w wodzie, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie należy dodać sok z cytryny i sodę. Tak przygotowany płyn gotuje się od 30 do 40 minut, pod przykryciem, na wolnym ogniu. Uzyskana gęsta konsystencja i złotawy kolor oznaczają, że syrop glukozowy jest już gotowy. Po przestudzeniu syrop przelewany jest do butelki lub słoiczka.

Uwaga nie mieszamy i nie wstrząsamy syropu glukozowego, aby nie spowodować jego krystalizacji!

Czy można jednak kupić taki syrop i gdzie? Dostępny jest w internecie i w sklepach cukierniczych. Jego cena wynosi między 15-20 zł za 500 g. Można kupić go zarówno w  postaci płynnej, jak i w proszku.

Reklama

Syrop glukozowy a glukozowo-fruktozowy

Często myli się ze sobą te syropy, jednak nie są one tym samym. Co to jest syrop glukozowy?

Główną różnicą między nimi jest zawartość fruktozy. Syrop glukozowy nie ma jej wcale. Zastępuje on w przemyśle spożywczym ten z fruktozą, gdyż jest ona bardziej szkodliwa dla organizmu niż glukoza.  Różnica niestety nie jest znacząca. Syrop glukozowy jest natomiast znacząco mniej kaloryczny - także od cukru.

Pochodzenie roślinne syropu glukozowego zapewnia niektóre jego właściwości prozdrowotne. Lepiej zrezygnować z obu syropów jako substancji słodzących.

Reklama

Czy syrop glukozowy jest zdrowy?

Często pojawia się opinia, iż syrop glukozowy jest szkodliwy dla organizmu człowieka. Regularne spożywanie syropu glukozowego ma niewątpliwie wpływ na gospodarkę węglowodanową każdego organizmu. Dlatego zawsze zalecana jest ostrożność. Jak jednak wpływa na organizm?

Dzięki zawartości glukozy, syrop glukozowy jest w miarę dobrze przyswajany przez organizm, jednocześnie stanowiąc źródło energii. Glukoza uczestniczy w metabolizmie człowieka, a syrop glukozowy jednocześnie wspomaga procesy kontrolne metabolizmu człowieka.

Spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego podnosi cholesterol i odpowiada za nadciśnienie. Tych negatywnych skutków nie zaobserwowano w przypadku spożywania syropu glukozowego. To głównie fruktoza odpowiada za negatywne oddziaływanie na ludzki organizm, a tego składnika syrop glukozowy nie posiada. Daje większą gwarancję, iż cukier nie zamieni się całkowicie w tłuszcz. 

Właściwości zdrowotne syropu glukozowego zależą również od tego, na jakiej bazie powstał. Osoby uczulone na gluten muszą zachować ostrożność przy jego wyborze.

Uważać powinni również diabetycy, gdyż syrop ten może gwałtownie podnieść poziom cukru. Dodatkowo jego nadmierne spożywanie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Czytaj również

Bibliografia

  • Andrzej Jarczyk, Technologia żywności: podręcznik dla technikum. 3, wyd. Wyd. 2, Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2003.
  • Deschaintre i inni, Ciastkarstwo: podręcznik do nauki zawodu cukiernik, [S. l.]: Wydaw. REA, 2003.
  • Pregiel B, Wrzyszcz-Kowalczyk A, Piesiak-Pańczyszyn D: Aktualne poglądy na temat substytutów cukru. Porad Stomatol 2010; 10: 60-65.
  • Wojterska J, Tatoń J: Czy używać „słodziki” w żywieniu osób z cukrzycą i w dietach redukujących nadwagę – korzyści i straty zdrowotne. Med Metabol 2008; 12: 70-74.
  • Kowalowski P, Kowalowska M, Stanowska K, Burczyk J: Naturalne środki słodzące w świetle dopuszczalności ich do spożycia w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Post Fitoter 2004; 1: 4-9.
Jolanta Woźniak
Artykuł napisany przez
Jolanta Woźniak
Absolwentka Prawa na Uniwersytecie Łódzkim. Pierwsze doświadczenie zawodowe zdobywała, jako pracownik Działu Penitencjarnego i Organizacyjno-Prawnego w Areszcie Śledczym w Łodzi. Od 2004 roku Zastępca Prezesa i Członek Zarządu w Miejskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Od kilku lat copywriterka, głównie w tematyce prawnej, ale i medycznej i parentingowej. Prywatnie miłośniczka dobrego kina.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Przepisy
Dania z ryżem – pomysły na szybkie potrawy
Obiad z ryżem
Syrop glukozowy - gdzie kupić i jak zrobić? Szkodliwość
Glukoza
Mleko migdałowe – właściwości, kalorie. Jak zrobić?
Mleko migdałowe w dzbanku
Podobne artykuły
Tempeh gotowy do spożycia
Tempeh - jak go zrobić i gdzie kupić? Właściwości i przepisy
Produkty na dietetyczną kolację
Dietetyczna kolacja – na ciepło i sałatki. Przepisy
Ciasto jogurtowe idealne dla diabe
Ciasto dla cukrzyka - przepisy na ciasto dla diabetyka
Zupa z selera w białek miseczce
Zupa z selera naciowego: przepis na krem i zupy dietetyczne
Propozycje przekąsek na Halloween
Przekąski na Halloween - oryginalne przepisy na przystawki 2024

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!