Czym jest syrop na odporność?
Układ odpornościowy człowieka pełni funkcję ochronną wobec jego całego organizmu. Komórki układu mają za zadanie zwalczać chorobotwórcze czynniki, zarówno te pochodzące z własnego środowiska, jak i te z zewnątrz.
Niekiedy jednak dochodzi do osłabienia odporności i organizm nie radzi sobie w walce z wirusami, bakteriami czy infekcjami tak, jak powinien. Dzieje się tak m. in. pod wpływem silnego stresu, niewłaściwej diety, niekorzystnych warunków pogodowych.
Jesienią i zimą jest się bardziej narażonym na przemarznięcie i działanie niesprzyjającego biometu, dlatego infekcje zdarzają się wtedy częściej niż latem. Warto wówczas wesprzeć układ odpornościowy substancjami stymulującymi jego pracę.
Od pokoleń powszechną metodą na to wsparcie jest syrop na odporność – kupowany w aptece lub przyrządzany w domu wg tradycyjnej receptury. Czym on jest? Z reguły stanowi kompozycję składników wspomagających organizm w walce z bakteriami i wirusami.
Należy jednak pamiętać, że syrop odpornościowy jedynie wspiera procesy obronne organizmu. Nie może zastąpić codziennej dbałości o zdrowie w postaci fizycznej aktywności czy też zdrowej, zróżnicowanej diety bogatej w potrzebne człowiekowi witaminy i mikroelementy.
Reklama
Jak działają syropy na odporność?
Produkty tego rodzaju zawierają składniki wspomagające walkę ze szkodliwymi drobnoustrojami, mają właściwości bakteriobójcze i pobudzają komórki immunologiczne do działania. Ponadto syropy na odporność dostarczają organizmowi potrzebnych mu do prawidłowego funkcjonowania witamin – przede wszystkim witaminy C wspomagającej walkę z wirusami i budującej naturalną ochronę.
Działanie preparatu zależy więc od jego składu. Istnieją mikroelementy – np. cynk – które wspierają dojrzewanie i prawidłowe funkcjonowanie komórek układu odpornościowego: limfocytów T, fagocytów i tzw. komórek NK (natural killers). Komórki te zwalczają chorobotwórcze czynniki, takie jak szkodliwe drobnoustroje czy komórki nowotworowe. Kiedy rozwijają się właściwie, pełnią swoje funkcje i chronią organizm przed różnymi chorobami i dysfunkcjami.
Najlepiej, kiedy syrop na wzmocnienie organizmu jest wieloskładnikowy i wspomaga odporność różnymi metodami.
Reklama
Syrop na odporność dla dzieci
Dzieci częściej się przeziębiają i częściej zapadają na infekcje wirusowe niż dorośli, ponieważ ich tzw. odporność nabyta dopiero się kształtuje. Ich sezon chorobowy często trwa od jesieni do wiosny, a u niektórych infekcje pojawiają się przez cały rok. Jak wesprzeć organizm dziecka, które ciągle choruje?
Czy syrop dla dzieci na odporność może być skuteczny? Jeśli chodzi o preparaty farmaceutyczne dla dzieci, trzeba być wyjątkowo ostrożnym, jeśli chodzi o skład. Syrop na wzmocnienie dla dzieci nie przyniesie efektów, jeśli będzie w nim głównie syrop glukozowo-fruktozowy, a zawartość mikroelementów i witamin ograniczona do minimum.
Dobry syrop odpornościowy dla dzieci powinien być stworzony na bazie naturalnych składników, z jak najmniejszym dodatkiem substancji chemicznych wywołujących działania niepożądane. Odporność dzieci w ogóle najlepiej jest budować w naturalny sposób od pierwszych dni ich życia, dbając o zdrową dietę (najpierw dietę matki karmiącej, w późniejszych miesiącach – dietę malucha), przebywając z dzieckiem na świeżym powietrzu każdego dnia itd.
W niektórych przypadkach jednak metody te nie są wystarczające i rodzice szukają syropu na odporność dla rocznego dziecka czy syropu na wzmocnienie dla dwulatka. W przypadku częstych infekcji u tak małych pacjentów najlepiej jednak poradzić się lekarza, jak skutecznie i bezpiecznie wspomóc naturalną odporność.
Reklama
Syrop na wzmocnienie dla dorosłych
Choć u osób dorosłych odporność nabyta jest już ukształtowana, zdarza się wiele sytuacji, kiedy układ immunologiczny przestaje działać prawidłowo i naturalna odporność organizmu spada. Dzieje się tak za sprawą wysokiego stresu, zaburzeń gospodarki hormonalnej, złej diety i innych czynników, niekoniecznie chorobowych. Dlatego rynek oferuje też wiele syropów na wzmocnienie dla dorosłych pacjentów, których układ odpornościowy gorzej radzi sobie z ochroną przed infekcjami.
Czym syrop na uodpornienie dla dorosłych różni się od tego dla dzieci? Często preparaty te mają inny skład i zawierają w sobie większe dawki witamin i mikroelementów, ponieważ dzienne zapotrzebowanie człowieka dorosłego jest znacząco większe niż małego dziecka.
Warto jednak pamiętać, że na odporność dla dorosłych również najlepsza jest zdrowa dieta i codzienna aktywność fizyczna. Syrop czy inny preparat witaminowy może je jedynie wesprzeć, ale nie powinien ich zastąpić.
Reklama
Domowy syrop na odporność
W ostatnim czasie pacjenci coraz chętniej wracają do sprawdzonych, naturalnych metod swoich babć, również w kwestii wspierania odporności. Domowy syrop na odporność może być równie skuteczny, jak ten z apteki i przy tym nie obciążać organizmu chemicznymi dodatkami. Z czego można samemu przyrządzić naturalny syrop na odporność? Najlepiej nadają się do tego rośliny o właściwościach bakteriobójczych i przeciwzapalnych oraz te zawierające dużo witamin i minerałów. Od pokoleń mikstury tego rodzaju robi się z:
- czosnku,
- imbiru,
- cytryn,
- malin,
- aronii,
- czarnego bzu.
Powszechnym dodatkiem do domowych syropów na odporność jest miód wykazujący cały szereg prozdrowotnych właściwości.
Czy domowy syrop na wzmocnienie dla dzieci może mieć ten sam skład, co dla osób dorosłych? Z reguły naturalne składniki nie są szkodliwe, nawet dla najmłodszych, jednak niektóre z nich mogą być np. sporym obciążeniem dla nie do końca jeszcze ukształtowanego przewodu pokarmowego. Dzieje się tak m. in. z czosnkiem, który u dzieci może wywoływać bóle brzucha, a niekiedy nawet wymioty. Dlatego w naturalnym syropie na odporność przeznaczonym dla maluchów stężenie niektórych składników powinno być mniejsze, a niekiedy lepiej z nich całkiem zrezygnować.
Reklama
Syrop na odporność z imbirem
Jedną z roślin o właściwościach wspierających odporność jest imbir. To wspaniała roślina, która rozgrzewa, pomaga zwalczać przeziębienie, działa przeciwkaszlowo, a do tego wspaniale smakuje. Warto zatem używać go na co dzień w kuchni, jako przyprawę do rozmaitych potraw i napojów. Więcej dobra jednak czerpać można z imbiru świeżego niż tego w postaci sproszkowanej. Zimą na rozgrzanie zaleca się dodawanie plastrów świeżego imbiru do herbaty.
Na odporność można również przyrządzić syrop z imbiru startego na tarce, zalanego gorącą wodą, a po wystudzeniu – osłodzonego miodem. Ta lecznicza mikstura, spożywana regularnie, wspiera pracę układu odpornościowego i wspomaga zwalczanie infekcji.
Oprócz mikstur na bazie imbiru, od lat znane są syrop z czosnku i syrop z cebuli. Czosnek nazywany jest „naturalnym antybiotykiem”, ponieważ wykazuje wysokie właściwości antyseptyczne. Wspiera więc walkę z infekcjami, hamując w organizmie rozwój stanów zapalnych. Sok z cebuli natomiast, szczególnie z dodatkiem miodu, jest popularnym domowym lekiem na kaszel, dostarczającym dodatkowo wielu ważnych witamin.
Jak zrobić syrop na odporność, by nawet w okresie jesienno-zimowym cieszyć się dobrym zdrowiem? Prozdrowotne składniki można mieszać ze sobą, tworząc witaminowe syropy i mikstury. Świetnym wsparciem odporności jest np. połączenie czosnku, imbiru, cytryny i miodu. Takie rozwiązania mogą okazać się naprawdę skuteczne, jeśli są stosowane systematycznie.