Jak działa syrop z czosnku?
Domowy syrop z czosnku z dodatkiem miodu i cytryny jest jednym z naturalnych, zdrowych antybiotyków, bogatych w witaminy i mikroelementy. Z tego względu pozytywnie wpływa na odporność.
Syrop z miodu i czosnku jest idealnym rozwiązaniem nie tylko w trakcie choroby. Można go stosować go przez cały rok:
- podczas choroby będzie łagodził jej objawy; najskuteczniejszy jest w walce z osłabioną odpornością organizmu, infekcją, przeziębieniem, grypą, zatkanymi zatokami, a także chorobami dróg oddechowych,
- gdy jesteśmy zdrowi, profilaktycznie przyjmowany syrop czosnkowy pomoże utrzymać zdrowy stan organizmu, a przede wszystkim wzmocni jego odporność;
Jedynym minusem picia syropu z czosnku może być jego smak. Na szczęście istnieją spsooby na to, by go złagodzić, np. dodając do niego cytrynę, miód lub imbir.
Reklama
Własciwości syropu z czosnku
Podstawową zaletą syropu z czosnku są jego silne właściwości zwalczające infekcje wirusowe górnych dróg oddechowych. Dodatkowo czosnek:
- obniża gorączkę,
- rozgrzewa,
- ułatwia odkrztuszanie,
- udrażnia i chroni drogi oddechowe,
- ma silne właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i wirusobójcze,
- jest bogaty w witaminy i sole mineralne - potas, żelazo, magnez, fosfor,
- działa dobroczynnie na żołądek - poprawia wydzielanie kwasów żołądkowych, chroni przed zgagą i reguluje florę bakteryjną,
- obniża poziom cholesterolu,
- wspomaga profilaktykę leczenia chorób serca.
Regularne stosowanie syropu czosnkowego poprawia odporność całego organizmu, a także pozwola łagodzić objawy przeziębienia i grypy. Skraca także również okres rekonwalescencji.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Jak stosować syrop z czosnku? Dawki
Dawkowanie domowego preparatu, o którym mowa w tym artykule zależy od stanu osoby, która go stosuje:
- w chorobie najlepiej przyjmować syrop trzy do czterech razy dziennie,
- na wzmocnienia odporności jeden do dwóch razy dziennie.
Dorośli po jednej łyżce, dzieci po jednej łyżeczce.
Reklama
Przeciwwskazania do syropu z czosnku
Uważać powinny głównie kobiety w ciąży i karmiące piersią. Czosnek może zmienić smak pokarmu, a także zaszkodzić ciężarnej, jeśli ma problemy żołądkowe.
Nie należy także dodawać do syropu z czosnku imbiru, gdyż może on negatywnie wpłynąć na rozwój płodu.
Reklama
Syrop z czosnku dla dzieci
Czosnek w syropie na kaszel jest bezpieczny dla dzieci, jeśli nie mają na na niego alergii.
Głównym problemem w podaniu go dziecku może być jego smak, ponieważ, jak wiadomo, jest on dość intensywny i specyficzny.
Można spróbować go zniwelować dodając do czosnku inne składniki, które również pozytywnie wpłyną na organizm naszych pociech. Oto kilka wariantów:
- syrop z czosnku i cytryny,
- syrop z miodu, czosnku i cytryn,
- syrop z czosnku i miodu,
- syrop z imbiru, miodu, cytryny i czosnku.
Reklama
Jak zrobić syrop z czosnku?
Istnieje prosty przepis na syrop z czosnku. Taki naturalny lek przygotowany tylko z samego czosnku może mieć specyficzny smak, który nie wszystkim będzie odpowiadał.
Dlatego warto pomyśleć nad różnymi wariantami i połączeniami z innymi produktami wzmacniającymi odporność. Oto jedna z propozycji: syrop z czosnku, cytryny i miodu.
- Dwie główki czosnku przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy na desce, a potem zgniatamy nożem.
- Dodajemy do czosnku sześć łyżek miodu, jedną szklankę przegotowanej, ostudzonej wody oraz sok z trzech cytryn.
- Całość należy zamieszać i odstawić na około 24 godziny. Po tym czasie syrop jest gotowy do picia.
Cytryna i miód łagodzą smak czosnku, dodatkowo wzmacniają odporność i wspomagają walkę z chorobą.
Wiele osób robi też syrop z cebuli i czosnku. Wtedy dodaje się 3-4 cebule.
Jeszcze inni do czosnku, miodu i cytryny dodają 1/4 szklanki octu jabłkowego.
Ostatnim dodatkiem, jaki pojawia się w przepisach jest kurkuma.
Źródło: Opracowanie własne
Reklama
Przechowywanie syropu z czosnku
Taką miksturę zaraz po przygotowaniu należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez 48h.
Po tym czasie syrop trzeba przecedzić i przelać do słoika.
Jak długo można go przechowywać? Przygotowany wcześniej syrop w słoiku może stać w lodówce nawet do dwóch tygodni.