Właściwości syropu z pędów sosny
Syrop z sosny warto zażywać przez cały rok, ponieważ poprawia on odporność i wzmacnia organizm. Ma również działanie wykrztuśne i bakteriobójcze. W dodatku jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.
Syrop z młodych pędów sosny najlepiej zrobić w maju, pędy zawierają wtedy najwięcej dobroczynnych składników.
Jakie właściwości ma syrop z młodych pędów sosny? Zawiera on m.in.:
- witaminę C - zwalcza wolne rodniki i poprawia odporność,
- sole mineralne - mają dobry wpływ na kości, a także normują gospodarkę wodną organizmu,
- węglowodany - cukry podnoszą poziom energii w organizmie,
- flawonoidy - działają przeciwzapalnie, moczopędnie, rozkurczowo i przeciwutleniająco,
- gorycze - w niewielkich ilościach poprawiają apetyt, mają działanie kojące, a wręcz uspakajające.
Reklama
Na co pomaga syrop z pędów sosny?
Syrop z sosny, a dokładnie z jej szyszek, jest prostym w przygotowaniu, naturalnym antybiotykiem, który pomoże w walce z wieloma objawami choroby. Na jakie dolegliwości najlepiej go stosować? Można po niego sięgnąć:
- gdy pojawiają się pierwsze oznaki przeziębienia,
- na kaszel zarówno suchy jak i mokry lub chrypę,
- na zapalenie gardła i oskrzeli,
- na ból gardła,
- na grypę,
- na katar,
- na ogólne osłabienie organizmu,
- na dreszcze.
Stosowanie syropu sosnowego nie tylko złagodzi dokuczliwe objawy nieżytu górnych dróg oddechowych, ale również znacznie skróci czas rekonwalescencji.
Przeciwwskazaniem do stosowania syropu sosnowego jest astma i krztusiec.
Źródło: Opracowanie własne
Reklama
Dawkowanie syropu z pędów sosny
Syrop z pędów sosny można bez obaw pić codziennie w celach profilaktycznych. Dodaje się go do wody lub herbaty, a także pije roztwór prosto z łyżeczki.
Czy można pić go na noc? Syrop sosnowy jest bezpieczny do przyjmowania o każdej porze dnia.
Jak stosować syrop z pędów sosny? Wygląda to następująco:
- 1 łyżeczka dziennie - profilaktycznie, na wzmocnienie odporności;
- 3 - 4 razy dziennie po 1 łyżki - dorośli w czasie choroby;
- 3 razy dziennie po 1 łyżeczce - dzieci w czasie choroby.
Przyjmowanie zbyt dużej dawki tej substancji może wywołać skutki uboczne w postaci biegunek czy wymiotów, a także podrażnienia błon śluzowych i skóry.
Reklama
Syrop z pędów sosny dla dzieci i kobiet w ciąży
Syrop z sosny jest niewątpliwie jednym z najlepszych wyborów w walce z chorobą u dzieci. Od jakiego wieku można im go podawać? Według zaleceń lekarskich i dołączonych do syropu ulotek nie powinny go spożywać dzieci poniżej 4 roku życia. Nie zaleca się go także przyjmować podczas karmienia piersią.
Największą zaletą syropu z pędów sosny jest jego naturalność, a także to, że jest bogaty w liczne substancje odżywcze i wspomagające odporność. Dlatego matki niekiedy podają go nawet młodszym dzieciom. Stosowanie wyciągu z pędów sosny należy jednak skonsultować z opinią lekarza pediatry.
Syrop z sosny na kaszel będzie lepszą alternatywą niż syrop z czosnku czy syrop z buraka, ponieważ jest słodki i klarowny, co z pewnością zachęci dzieci do jego picia.
Syrop sosnowy na kaszel jest również bezpieczny dla kobiet w ciąży. Zrobiony z naturalnych składników nie powinien zaszkodzić przyszłej mamie, złagodzi dokuczliwe objawy przeziębienia i poprawić samopoczucie.
Reklama
Przepis na syrop z pędów sosny. Jak zrobić samemu?
Kiedy zbierać pędy sosny na syrop? Przełom kwietnia i maja to najbardziej odpowiedni czas, ponieważ wówczas zawierają one najwięcej dobroczynnych składników. Syrop przygotowany późną wiosną posłuży przez cały rok, będzie bogaty w wiele substancji, które pozwolą utrzymać organizm w dobrej kondycji (w szczególności w okresie przeziębienia i grypy).
Czy syrop z pędów sosny trzeba gotować? Otóż są dwie metody, które można określić jako sprawdzone sposoby.
Syrop z pędów sosny bez gotowania
- Najlepsze pędy to te jasnozielone (w brązowych szypułkach), maksymalnie do 12 cm długości. Powinny być lepkie (pełne soku). UWAGA! Dobrze jest nie zrywać wszystkich pędów z drzewka, aby miało szanse podrosnąć. Oberwanie wszystkich może znacznie osłabić sosnę. Warto zatem zebrać pędy z kilku drzewek, po troszku z każdego.
- Zebrane pędy należy bardzo ostrożnie opłukać pod wodą.
- Pędy można pokroić na kawałki około jednego centymetra lub zgnieść w moździerzu (dzięki temu lepiej puszczą sok).
- Do słoika wkładamy na przemian pogniecione lub pocięte pędy i cukier. Warstwa pędów powinna mieć mniej więcej trzy centymetry grubości, na nie sypiemy około czterech łyżeczek cukru. I tak aż do zapełnienia słoika.
- Na sam koniec można wlać odrobinę wody. Należy pamiętać u uprzednim wyparzeniu słoika, by uniknąć pojawienia się pleśni.
- Słoik należy porządnie zakręcić i odstawić. Jak długo robi się syrop, zanim jest gotowy? Czas odstawienia zależny jest od pogody, jeśli jest słonecznie wystarczy od tygodnia do około trzech, jeśli pogoda jest pochmurna i mało słoneczna trzeba poczekać dłużej.
- Powstały syrop przelewamy do małego, dobrze wyparzonego słoiczka, najlepiej przez sitko o niewielkich oczkach. Gotowy syrop należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Gotowany syrop z młodych pędów sosny
- Około trzech garstek młodych pędów sosny lub szyszek należy opłukać w wodzie.
- Pędy lub szyszki zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy około dwóch godzin.
- Wywar odcedzamy i ponownie gotujemy dodając cukier od 80 dag do nawet 1 kg.
- Po dodaniu cukru wywar gotujemy ponownie dwie do trzech godzin.
- Podczas tego etapu ważne jest częste mieszanie. Wywar będzie gęstniał, zmieni również kolor na brązowy. Wtedy syrop jest gotowy. Należy uważać, aby syrop nie przywarł do garnka i się nie przypalił.
- Gorący syrop przelewamy do suchych i wyparzonych słoików. UWAGA! Syrop należy przelewać ostrożnie, aby się nie poparzyć.
- Słoiki szczelnie i bardzo mocno zakręcamy. Stawiamy do góry nogami (nakrętką do dołu).
- Po ostygnięciu syrop jest gotowy.
W przepisach na syrop sosnowy cukier można zamienić miodem, np. lipowym. Na każdą warstwę pędów wystarczy kilka łyżek. A czy można przygotować syrop bez cukru lub miodu? Tak, świetnym zamiennikiem będzie np. ksylitol.
Wiele osób pyta, czy syrop z pędów sosny trzeba pasteryzować. Nie jest to wymagane, ale można to zrobić.
Warto wspomnieć, że można także przygotować nalewkę ze spirytusem z pędów sosny w proporcjach 100 ml alkoholu na 300 ml słoik. Możliwe jest również przygotowanie syropu z szyszek sosny. Wystarczy je przekroić i ułożyć w słoiku warstwami, przesypując cukrem w proporcji 1:1.
Po przyrządzeniu syropu z pędów sosny, można wykorzystać igły i zaparzyć z nich herbatę. Jest ona prosta do przygotowania. Wystarczy zalać dwie łyżki igieł 200 ml gorącej wody.
Reklama
Gdzie kupić syrop z pędów sosny?
Syrop sosnowy kupić można w sklepach zielarskich, ekologicznych bądź aptekach. Szczególną uwagę należy zwracać na skład. Nie każdy będzie w 100% naturalny.
Cena syropu w sklepach wynosi od kilku do kilkudziesięciu złotych. Jest to jednak dobra alternatywa dla tych, którzy nie chcą bądź nie są w stanie zrobić go samodzielnie w domu.