Czy można mieć uczulenie na czekoladę?
Czy można mieć uczulenie na czekoladę? Tak, uczulenie na czekoladę to rodzaj alergii pokarmowej, czyli nieprawidłowej reakcji organizmu po zjedzeniu produktu zawierającego alergen. Niezależnie od jej rodzaju, tak samo gorzka, mleczna czy biała czekolada mogą wywołać nieprzyjemne objawy o podłożu uczuleniowym.
Co uczula w czekoladzie? Alergenami są jej składniki, które w większości mają właściwości uczulające.
A zatem alergia na czekoladę nie dotyczy czekolady, jako takiej, a tego, z czego się składa.
Niepożądana reakcja może pojawić się nie tylko przy obecności jednego alergenu, ale także kilku, które „zmuszą” układ odpornościowy do niewłaściwej reakcji.
Głównymi alergenami w czekoladzie są:
- kakao,
- białko,
- mleko,
- orzechy,
- gluten,
- owoce, jak truskawki czy pomarańcze,
- bakalie,
- kofeina.
Wymienione źródła uczulenia mogą stanowić nawet poważne zagrożenie dla osób ze skłonnościami do alergii.
U wielu wątpliwości budzi uczulenie na białą czekoladę. W podstawowej wersji ten rodzaj czekolady składa się głównie z masła kakaowego i osoby uczulone na kakao przekonane są, że biała odmiana nie uczula.
Jest część prawdy w tej ocenie, która dotyczy nieobecnego kakao, ale pamiętajmy o innych składnikach.
Reklama
Objawy uczulenia na czekoladę u dzieci i dorosłych
Objawy alergii na czekoladę mogą pojawić się bezpośrednio po jej zjedzeniu lub nawet po kilku godzinach. Nie odbiegają one zasadniczo od standardowych przejawów alergii pokarmowej.
Objawy uczulenia na czekoladę można podzielić na dolegliwości skórne, zaburzenia ze strony układu oddechowego i pokarmowego.
Jak wygląda takie uczulenie? Oto poszczególne kategorie objawów:
- skórne - wysypka (na twarzy, łokciach i ramionach), uciążliwy świąd, swędzące bąble pokrzywkowe, w niektórych przypadkach atopowe zapalenie skóry i suchość,
- oddechowe - kaszel, świsty podczas oddychania, katar i wydzielina z nosa, duszności, obrzęk języka i warg,
- gastryczne - biegunka, wzdęcia, nudności, wymioty, zgaga, ból brzucha,
- ogólne - zawroty i bóle głowy, uczucie zmęczenia i rozbicia, gorączka.
Alergia na czekoladę u dorosłych
Uczulenie na czekoladę u dorosłych może pojawić się w każdym wieku, nawet w bardzo dojrzałym. Jakie czynniki odgrywają dużą rolę przy uaktywnianiu się tego rodzaju alergii u osób dorosłych?
Oto najważniejsze:
- uwarunkowania genetyczne i występowanie alergii pokarmowej u rodziców lub dziadków,
- alergia na inne pokarmy,
- astma, egzema lub inne choroby o podłożu alergicznym,
- czynniki z okresu ciąży matki lub tuż po urodzeniu, jak dieta mamy w czasie ciąży i laktacji czy sposób karmienia noworodka.
Osoby dorosłe odczuwają klasyczne objawy alergii pokarmowej, jak zmiany skórne, problemy ze strony układu oddechowego, złe samopoczucie, bóle głowy i dolegliwości żołądkowe.
Uczulenie na czekoladę u dzieci
Uczulenie na czekoladę może pojawić się już u niemowląt karmionych piersią. Ten alergen można przekazać z mlekiem matki.
Dzieci najgorzej tolerują mleko krowie, kakao i orzechy, a zatem czekolada ma duże szanse na wywoływanie uczulenia.
Skłonność do alergii u dzieci może mieć bardzo różne podłoże i zagrożeniem mogą być następujące czynniki:
- podłoże genetyczne, a w przypadku, gdy oboje rodzice są alergikami „szansa” na uczulenie wzrasta nawet do 80%,
- przebyte choroby układu genetycznego,
- zanieczyszczenie powietrza,
- kurz,
- bierne palenie.
Dzieci doświadczają takich samych objawów, jak dorośli. Ale nie tylko - bardzo często pojawiają się dodatkowe z powodu nie w pełni rozwiniętego układu pokarmowego.
Do takich zaliczamy:
- kolkę jelitowa,
- krew w stolcu.
Alergia może ustąpić z wiekiem i nie należy jej w każdym przypadku traktować, jako stanu trwałego. Pamiętajmy jednak, że u dzieci z upływem czasu lista uczulających produktów może się zmniejszać lub powiększać.
Reklama
Jak wykryć uczulenie na czekoladę?
Istnieje kilka sposobów wykrywania alergii. Rozpoznanie jest możliwe przy pomocy testów skórnych, dokładnego wywiadu lekarskiego, testu prowokacyjnego i testu IgE z krwi. Najlepiej udać się do lekarza specjalisty alergologa, który podejmie decyzję o formie diagnozy.
Jak wykryć uczulenie na czekoladę? Oto możliwości:
- wywiad lekarski - uzyskanie od chorego informacji, kiedy alergia się pojawia, w jakim nasileniu, co ją charakteryzuje. Lekarz ogląda skórę oraz błony śluzowe jamy nosowej i ustnej. Dodatkowo ustala ewentualne uwarunkowania genetyczne,
- testy skórne - polegają na nakładaniu próbek alergenów na skórę pacjenta (na przedramiona). Pojawienie się czerwonych plam w takich miejscach potwierdza reakcje alergiczną,
- test IgE - polega na pobraniu krwi żylnej łokciowej, która badana jest pod kątem stężenia przeciwciał IgE, czyli wytwarzanych przez układ odpornościowy w alergiach,
- testy prowokacyjne - przeprowadzane w szpitalu, polegają na podaniu pacjentowi alergenu i obserwowaniu reakcji organizmu. Nie wolno przeprowadzać ich samodzielne w domu z uwagi na możliwość pojawienia się gwałtownej reakcji alergicznej, która może nawet zagrażać życiu.
Reklama
Leczenie i pierwsza pomoc przy alergii na czekoladę
Jak leczyć uczulenie na czekoladę? Podstawową zasadą przy leczeniu każdej alergii, także na czekoladę jest eliminowanie alergenu. Dieta eliminacyjna powinna wyłączyć każdy rodzaj czekolady - mleczną, gorzka, białą, z dodatkami lub bez.
Leczenie alergii polega na przyjmowaniu leków przeciwhistaminowych, które zmniejszają poszczególne objawy. Stosowanie innych leków uzależnione jest od objawów alergii i przyczyn jej występowania.
Przy atakach duszności i kaszlu zalecane są glikokortykosteroidy. W niektórych przypadkach lekarze zalecają leki rozszerzające oskrzela.
Cała terapia może być prowadzona tylko pod nadzorem lekarza.
Wstrząs anafilaktyczny po zjedzeniu czekolady
Szczególnie groźnym objawem jakiegokolwiek uczulenia jest wstrząs anafilaktyczny. Alergia na czekoladę rzadko doprowadza do tego typu reakcji, ale jeśli się pojawi to stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia i życia.
Czym jest wstrząs anafilaktyczny? To szybko rozwijająca się reakcja organizmu na konkretny alergen (w tym przypadku składnik czekolady), która zagraża życiu i wymaga szybkiej pomocy medycznej.
Wstrząs, obok klasycznych objawów alergii wywołuje dodatkowo problemy z wydolnością układu krążenia, tachykardię (przyspieszenie pracy serca), gwałtownie obniża ciśnienie tętnicze i może doprowadzić do omdlenia.
Skóra chorego staje się spocona, blada i chłodna. Wstrząs anafilaktyczny może nawet doprowadzić do zgonu, wywołanego obrzękiem tkanek gardła.