1. Sałatka brokułowo-jajeczna dla cukrzyków
Czy istnieje bardziej „wielkanocny” produkt niż jajko? Nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Proponujemy taką ich wersję:
- Brokuł
- 2 jajka
- Mała cebula
- 2 łyżki szczypiorku
- Ocet jabłkowy; łyżeczka musztardy; łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
Brokuła podziel na różyczki i ugotuj na parze lub w lekko osolonej wodzie tak, aby pozostał lekko chrupki. Jaja ugotuj na twardo. Cebulę pokrój w piórka. Brokuł wymieszaj z cebulą i polej sosem z octu, musztardy, soli, pieprzu i oliwy z oliwek. Jajka obierz i pokrój w kostkę, dodaj do sałatki i delikatnie wymieszaj. Posyp szczypiorkiem.
Reklama
2. Żurek dla cukrzyka
Wielkanoc nie byłaby Wielkanocą bez tradycyjnego żurku na zakwasie. Podajemy przepis na zdrowy, przyjazny diabetykom Żur Wielkanocny.
- 0,5 litra zakwasu przygotowanego z:
- Pół szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
- ząbek czosnku, 2 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
Rozgnieciony czosnek i przyprawy zasypać mąką i wlać 0,5 l przegotowanej, letniej wody. Przykryć gazą. Zostawić na 4 dni, mieszając raz dziennie.
2,5 litra bulionu przygotowanego z:
- 500 g fileta z kurczaka
- Włoszczyzna (1 marchewka , 1 pietruszka, kawałek selera)
- Cebula
- Pół pęczka pietruszki, pół pęczka lubczyku
- Sól, świeżo mielony pieprz
- 250 kiełbasy z piersi kurczaka
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki chrzanu
- Ząbek czosnku
Gotuj składniki bulionu przez ok. 0,5h. Następnie dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek i gotuj kolejne pół godziny. Odcedź i wlej zakwas. Dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem.
Porcję żurku podawać z małym kawałkiem kiełbasy z piersi kurczaka i jajkiem.
Reklama
3. Babka wielkanocna dla cukrzyka
- 1 szklanka mąki graham
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Marchew
- Jabłko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 - 3 łyżki ksylitolu
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Marchew i jabłko zetrzeć na małej tarce. Jajka ubić z ksylitolem, dodać do nich jogurt i mąkę. Wymieszać. Dodać marchew z jabłkiem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przelać do foremki na babkę i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 45 minut.
Reklama
4. Jajka w szynce dla cukrzyka
To idealna wielkanocna przekąska! W takiej postaci doskonale sprawdzą się dla cukrzyków:
- Jajka ugotowane na twardo
- Szynka z indyka (w ilości plastrów tyle, ile jaj)
- Jogurt naturalny (tyle łyżek ile jaj) + Sól, pieprz, cytryna (na sos)
- Rzeżucha
Jajka ugotuj, obierz ze skorupek i przekrój wzdłuż na pół. Plastry szynki również przekrój na pół. Połówki jajek owiń szynką, polej sosem jogurtowym z cytryną oraz posyp rzeżuchą.
Tak przygotowane potrawy wielkanocne będą stanowiły wspaniałą alternatywę dla naszych diabetyków, a dodatkowo na pewno zasmakują wszystkim domownikom.
Czytaj też:
- 3 przepisy na jajeczne święta prosto od mistrzów kuchni!
- Ciasta wielkanocne - tradycyjne i oryginalne. Jak je upiec?
- Sałatki wielkanocne nie tylko od święta
- Zdrowy grill - przepisy na zdrowe jedzenie z grilla