Amerykańscy naukowcy pokładają spore nadzieje w dużych dawkach witaminy C stosowanych w terapii onkologicznej. W czasopiśmie Science Translational Medicine jakiś czas temu opublikowali wyniki swoich badań, z których wynika, że ogromne dawki kwasu askorbinowego podane dożylnie, poprawiły efektywność chemioterapii u myszy.
Dożylnie podawana witamina C u ludzi chorych na raka poprawiła jakość ich życia w trakcie leczenia. Może alternatywą dla uciążliwych dożylnych wlewów z kwasem askorbinowym stanie się liposomalna witamina C?
Witamina C liposomalna właściwości
Kwas askorbinowy udało się już zamknąć w liposomach, czyli mikroskopijnych kapsułkach fosfolipidowych, które z jelita cienkiego przedostają się wprost do krwioobiegu. Ochrona fosfolipidów sprawia, że cenna zawartość liposomów jest chroniona przed:
- enzymami
- sokami trawiennymi
- żółcią
Dzięki temu liposomy docierają do wszystkich komórek układu krwionośnego i dopiero tam uwalniają witaminę C. I właśnie dlatego liposomalna witamina C potrafi się wchłonąć aż w 95 procentach, w przeciwieństwie do tradycyjnej witaminy C, która wchłania się jedynie w 60 procentach. Porównywalną wchłanialność mają obecnie jedynie wlewy dożylne witaminy C. Co ciekawe w przypadku leczenia ostrego zespołu wirusowego jeden gram połkniętej liposomalnej witaminy C ma takie samo działanie, co 5-10 razy większa dawka podawanego dożylnie preparatu. Dodatkowo plusem jest to, że liposomalna witamina C nie ma negatywnego wpływu na żołądek.
Reklama
Liposomalna witamina C dawkowanie
W aptekach można obecnie kupić różne postaci liposomalnej witaminy C, są tabletki, preparaty w proszku lub witamina C liposomalna w płynie. Główną wadą tych preparatów jest jednak wysoka cena.
Jak dawkować liposomalną witaminę C? Dawki tej postaci witaminy C powinno się zwiększać stopniowo, zaczynając od 100-200 mg przyjmowanych w ciągu dobę do nawet 3 g. W niektórych schorzeniach można jeszcze zwiększyć dawkę, bez obawy podrażnienia żołądka.
Warto jednak pamiętajmy, że nie można zażywać witaminy C łącznie z surową cukinią, ogórkiem lub kabaczkiem, ponieważ warzywa te zawiera enzym zwany askorbinazą, który rozkłada kwas askorbinowy.
Reklama
Liposomalna witamina C jak zrobić?
Nie jesteśmy skazani na drogie produkty, które oferują nam apteki i sklepy z suplementami diety. Okazuje się, że witaminę C liposomalną można zrobić samemu w domu, wykorzystując do tego naczynie z ultradźwiękami do czyszczenia biżuterii. W wanience takiej jesteśmy w stanie przy pomocy procesu sonikacji uzyskać liposomalną witaminę C. Do jej domowej produkcji potrzebujemy:
- Kwas askorbinowy w proszku, który można kupić w internecie
- Wodę zdemineralizowaną, która sprzedają na stacjach paliw
- Lecytynę w proszku lub granulkach, dostępną w sklepach ze zdrową żywnością
- Wagę kuchenną,
- Myjkę ultradźwiękową (wydajność 38 Khz),
- Blender
24 g lecytyny rozpuszczamy w 240 mln ciepłej wody i odstawiamy na pół godziny. Potem blendujemy roztwór przez kilka minut, żeby zlikwidować wszelkie grudki. 14 g kwasu askorbinowego rozpuszczamy w 120 mln letniej wody i oba roztwory wlewamy do wanienki ultradźwiękowej, mieszamy ciecz plastikową słomką i włączamy urządzenie na 20-30 minut. Po tym czasie mamy gotową witaminę C liposomalną w płynie. Całość trzeba przelać do butelki i przechowywać najlepiej w lodówce (do tygodnia).
Domową liposomalną witaminę C powinniśmy zażywać pół godziny przed posiłkiem, który powinien składać się z warzyw i owoców. Zawarte w nich bioflawonoidy pomogą wchłonić się witaminie C. Już jedna łyżka stołowa takiego preparatu pozwoli nam przyswoić ok. 460 mg czystej witaminy C.