Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Witaminy rozpuszczalne w wodzie - jakie to?

Witaminy są niezbędne do funkcjonowania organizmu, ponieważ regulują procesy biochemiczne w komórkach. Sprawdź, jakie są witaminy rozpuszczalne w wodzie i na co dokładnie wpływają.
Owoce cytrusowe
Źródło: 123RF
Spis treści

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie są dostarczane do organizmu wraz z dietą, a ich nadmiar jest wydalany z moczem. Jakie witaminy rozpuszczają się w wodzie? Należą do nich witaminy z grupy B oraz witamina C. Każda witamina rozpuszczalna w wodzie wchłania się w jelicie cienkim, a następnie jest transportowana z krwią po całym organizmie. Jedynie niewielkie ilości witamin rozpuszczalnych w wodzie są syntetyzowane w jelicie grubym przez bakterie stanowiące naturalną florę bakteryjną jelit.

Reklama

Witamina C - rozpuszczalna w wodzie

Witamina C, czyli kwas askorbinowy to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Jest spożywana przede wszystkim w okresach przeziębień i częstszych infekcji, ponieważ działa wzmacniająco na organizm. Stanowi również ochronę przed chorobą wieńcową, zaćmą, łagodzi również objawy alergii. Witamina C zapobiega powstawaniu siniaków i znacząco poprawia przyswajalność żelaza oraz syntezę hemoglobiny. Warto jednak pamiętać, że przyjmowanie zbyt dużych ilości witaminy C w postaci tabletek sprzyja powstawaniu kamieni w nerkach, dlatego najlepiej jest dostarczać jej sobie wraz z dietą, jedząc porzeczki, żurawinę, truskawki, rabarbar, kiwi, maliny, agrest, cytrynę, rzepę, rzodkiewkę, cebulę, czerwoną kapustę, szczypiorek i brokuły.

Zobacz też: Maść propolisowa - zastosowanie, działanie. Jak zrobić?

Reklama

Witamina B - rozpuszczalna w wodzie

W wodzie rozpuszczają się wszystkie witaminy z grupy B, o których często mówi się po prostu B-kompleks. Pierwszą z nich jest witamina B1, czyli tiamina. To witamina niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego – wykazuje działanie uspokajające i chroni przed depresją. Co więcej przyspiesza gojenie się ran i wspomaga pracę serca. Witaminę B1 znajdziemy przede wszystkim w drożdżach, jajach, soi, fasoli, orzechach, pestkach słonecznika, ziarnach zbóż, fasoli, suszonych owocach i ziemniakach. Warto dodać, że kofeina utrudnia przyswajanie witaminy B1, dlatego posiłki w nią bogate powinny zostać spożyte w odstępie co najmniej godziny od wypicia kawy lub herbaty.

Reklama

Witaminy rozpuszczalne – B2

Witamina B2, czyli ryboflawina, wraz z żelazem wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, dlatego jej suplementacja często jest zalecana osobom cierpiącym z powodu anemii. Witamina B2 towarzyszy również w przemianie tłuszczów, białek i węglowodanów, a także syntezie hormonów tarczycy. Dodatkowo poprawia wzrok, wspomaga walkę ze stresem oraz łagodzi bóle migrenowe. Wykazuje także bardzo korzystny wpływ na włosy, cerę i paznokcie. Ryboflawinę znajdziemy przede wszystkim w zielonych warzywach: jarmużu, szpinaku, szczawiu, brukselce i groszku, a także w pomidorach, soczewicy, malinach, dyni, kalafiorze i awokado.

Reklama

Witamina rozpuszczalna w wodzie - B3

Zwana też witaminą PP lub niacyną, witamina B3 to gwarancja ładnej skóry o wyrównanym kolorycie. Witamina B3 jest także niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dodatkowo poprawia pracę przewodu pokarmowego i reguluje stężenie cukru we krwi. Do głównych źródeł niacyny zaliczamy warzywa strączkowe: groch, fasolę i soczewicę, a także, szpinak, ziemniaki, kapustę, pomidory i kukurydzę. Spośród owoców bogate w witaminę B3 są: melony, wiśnie i czarna porzeczka.

Reklama

Źródło: Opracowanie własne

Reklama

Witaminy rozpuszczalne w wodzie - B5 i B6

Witaminę B5, czyli kwas pantotenowy, warto spożywać przede wszystkim przy alergii i migrenie ze względu na właściwości łagodzące ich objawy. Witamina B5 oddziałuje także pozytywnie na układ nerwowy, wzmacnia pigmentację włosów i regeneruje komórki skóry. Kwas pantotenowy znajdziemy przede wszystkim w fasoli, szpinaku, ziemniakach, marchwi i kapuście. Z kolei witamina B6 (pirydoksyna) bardzo dobrze wpływa na samopoczucie, łagodząc bóle menstruacyjne i objawy depresji, zapewniając spokojny sen i usprawniając wchłanianie magnezu. Dodatkowo wzmacnia odporność, a u kobiet w ciąży potrafi złagodzić wymioty. Do głównych źródeł witaminy B6 należą: fasola, zielony groszek, soja, ziemniaki, kapusta, papryka, awokado i banany.

Witamina rozpuszczalna w wodzie - B7

Witamina B7, czyli biotyna dba o utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy, bierze także udział w syntezie kwasów tłuszczowych. Wspomaga również funkcje tarczycy, a wspólnie z witaminą K bierze udział w syntezie protrombiny odpowiedzialnej za krzepliwość krwi. Aby witaminy B7 w naszym organizmie nie zabrakło, należy spożywać groch, buraki, szpinak, kapustę, cebulę, kalafiory, marchew, banany i winogrono.

Witamina rozpuszczalna w wodzie - B9

Witamina B9 to inaczej kwas foliowy – witamina, którą przede wszystkim muszą dostarczać sobie kobiety w ciąży. Gwarantuje ona prawidłowy rozwój płodu i zapobiega powstawaniu wrodzonych wad rozwojowych u dzieci. Ponadto zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Działa także łagodząco przy zespole jelita drażliwego. Do głównych jej źródeł należą: dynia, szpinak, sałata, brokuły, marchew, fasola, zielony groszek i pietruszka.

Sprawdź: Poznaj źródła witamin z grupy B

Witamina B12 rozpuszczalna w wodzie

Witamina B12, czyli kobalamina bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, zapobiegając anemii. Wspomaga również przemianę metaboliczną węglowodanów i tłuszczów, odpowiada za sprawny układ nerwowy i pobudza apetyt. Jako, że witamina B12 występuje niemal wyłącznie w mięsie, rybach, jajach oraz nabiale, obowiązkowo muszą suplementować ją osoby będące na diecie wegańskiej.

Witaminy nierozpuszczalne w wodzie

Oprócz witamin rozpuszczalnych w wodzie istnieją także cztery witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Do tej grupy należą witaminy A, D, E i K. Są one odkładane w tkance tłuszczowej oraz w wątrobie – dzięki temu nie grozi nam ich niedobór, choć z drugiej strony ich nadmiar może okazać się szkodliwy. Dlatego też z witaminami nie należy przesadzać, a po suplementy dobrze sięgać dopiero w wypadku stwierdzenia niedoboru konkretnych witamin. Warto przy tym pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminy zależy m.in. od płci, wieku, stanu fizjologicznego (ciąża, laktacja, choroby) i trybu życia. U kobiet zdecydowanie wzrasta ono w okresie ciąży i karmienia piersią.

 
 
Czytaj również
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Witaminy
Mio-inozytol – co to jest? Działanie i preparaty
Mio-inozytol
Kwas foliowy - norma i objawy niedoboru. Na co jest stosowany i który wybrać?
Produkty bogate w kwas foliowe
Witaminy rozpuszczalne w wodzie - jakie to?
Owoce cytrusowe
Podobne artykuły
Źródła witaminy D3
Witamina D - na co pomaga i jak ją przyjmować?
Ręce kobiety trzymające wiele różnych witamin i minerałów, których nie powinno się łączyć.
Jakich witamin i minerałów nie należy ze sobą łączyć, a które można przyjmować razem?
Uśmiechnięta kobieta trzymająca kapsułkę
Niedobór witaminy D3 – jakie są objawy braku witaminy D w organizmie? Poznaj nietypowe symptomy i skutki
Kobieta pokazująca rozdwajające paznokcie i pękające skórki
Witaminy na łamliwe, rozdwajające paznokcie i pękające skórki
Produkty zawierające witaminę B15
Witamina B15 - właściwości. Gdzie kupić kwas pangamowy?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!