Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Witaminy w ciąży i przed ciążą - jakie brać a jakich unikać?

Witaminy w ciąży i przed ciążą odgrywają niezwykle ważną rolę, bo w związku z rozwojem płodu i nasileniem wielu procesów życiowych wzrasta zapotrzebowanie kobiety na składniki pokarmowe. Sprawdź, jakie brać witaminy, żeby służyły zdrowiu matki i dziecka. Która jest najważniejsza - C, D, A czy E?
Kobieta w ciąży bierze witaminy
Źródło: 123RF
Spis treści

Kobieta w ciąży nie musi jeść za dwoje, ale to szczególny czas, w którym ma zapewnić odpowiednią ilość składników odżywczych sobie i dziecku. Od sposobu odżywiania przyszłej mamy zależy w ogromnej mierze to, jak będzie przebiegała ciąża, czy płód będzie się rozwijał prawidłowo, a dziecko będzie miało szansę na zdrowe życie do późnej starości.

Podstawowym źródłem składników odżywczych powinna być właściwie zbilansowana dieta, która dostarcza bezpieczne ilości witamin w ciąży i ogranicza ryzyko przedawkowania. Czasem zdarza się jednak tak, że trzeba uzupełnić niedobory makro- i mikroelementów stosując suplementy diety. Nie ma w tym nic złego, jeśli ciężarna uzgodni rodzaj i sposób stosowania preparatu z lekarzem prowadzącym ciążę. Ginekolog analizując dietę przyszłej mamy najlepiej oceni, jakie witaminy brać w ciąży, podpowie jakie brać witaminy w 1 trymestrze ciąży, które odgrywają ważną rolę w 2 i 3 trymestrze.

Witamina C w ciąży

Witamina C wzmacnia odporność, zwłaszcza w okresach infekcji i ułatwia wchłanianie żelaza oraz innych minerałów, a jej niedobory źle wpływają na rozwój układu nerwowego płodu. Dlatego dobrze, żeby w diecie ciężarnej nie zabrakło tej witaminy.

Najlepiej jednak, żeby witamina C pochodziła z naturalnych źródeł, takich jak warzywa i owoce, a nie syntetycznych preparatów. Jeśli jednak stosujemy suplementację trzeba pamiętać, że dzienna dawka witaminy C u kobiet w ciąży wynosi około 100 mg, nie powinny jej przekraczać kobiety, które mają skłonność do tworzenia się kamieni nerkowych. Nadmiar witaminy C w ciąży (powyżej 1000 mg) może wywołać także:

  • biegunkę
  • bóle brzucha
  • uczucie zgagi

Nie stwierdzono natomiast do tej pory teratogennego działania nadmiaru witaminy C na płód.

Reklama

Witamina D w ciąży

Niedobór tej witaminy jest często spotykany u kobiet ciężarnych (zwłaszcza wieloródek) i matek karmiących piersią. Może spowodować u nich zaburzenia gospodarki mineralnej- wapniowej i fosforowej, a to prosta droga do rozwoju osteopenii i osteoporozy. Odpowiednia ilość witaminy D w diecie pozytywnie wpływa na prawidłową mineralizację kości u dziecka. Suplementacja witaminą D3 obniża też ryzyko wystąpienia waginozy bakteryjnej, która towarzyszy niektórym powikłaniami ciąży.

 

W ok. 80 procentach witamina D wchłania się przez skórę nastawioną na ekspozycję słońca, a jedynie w ok. 20 procentach wraz z pokarmem (znajdziemy ją m.in. w rybach morskich, jajkach, mleku i tranie). Dzienna zalecana dawka wapnia dla kobiet w ciąży wynosi 1200 mg. Taką ilość rzadko kiedy można dostarczyć wraz z dietą, dlatego witaminę D w ciąży trzeba uzupełniać stosując doustne preparaty.

Reklama

Witamina A w ciąży

To ważna witamina dla kobiet w ciąży, bo ma działanie antyoksydacyjne, wzmacnia układ odpornościowy matki oraz dziecka, korzystnie wpływa na rozwój kości, zębów i paznokci. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w ciąży wynosi około 1 mg. Jej naturalnym źródłem są ryby, jajka, mleko, masło, mleko, wszystkie pomarańczowe warzywa (np. marchewka, bataty). Trzeba jednak uważać na negatywne skutki przedawkowania witaminą A, takie jak:

  • wady twarzoczaszki
  • wodogłowie
  • małogłowie
  • wady układu krążenia

W ramach suplementacji w ciąży zaleca się stosowanie beta-karotenu, który jest bezpieczniejszy dla przyszłych matek, bo trudniej go przedawkować.

Reklama

Witamina E w ciąży

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E w ciąży wynosi 15-19 mg. Witamina ta pełni niezwykle ważne funkcje w organizmie przyszłej matki, bo zapobiega utlenianiu witaminy A, lipidów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest niezwykle silnym antyoksydantem, który chroni błony komórkowe przed uszkodzeniem. U ciężarnych niedobory witaminy E mogą być przyczyną poronień.

Suplementacja witaminy E w ciąży może okazać się konieczna, jeśli w diecie przyszłej mamy są niedobory:

  • warzyw liściastych
  • olejów roślinnych
  • roślin strączkowych
  • produktów pełnoziarnistych
  • jaj
  • masła
  • orzechów

Reklama

DHA w ciąży

W ostatnim trymestrze ciąży gwałtownie wzrasta zapotrzebowanie ciężarnej na kwasy omega-3, w tym kwas DHA, ale Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca stosowanie DHA już od początku ciąży. Dzieje się tak dlatego, że DHA jest ważnym materiałem, z którego powstaje kora mózgu.

Odpowiednie dawki DHA w ciąży (500 mg) obniżają ryzyko przedwczesnego porodu, dają szansę na prawidłową masę urodzeniową noworodka oraz późniejszy prawidłowy rozwój dzieci. Odpowiedni poziom kwasu DHA zmniejsza też ryzyko depresji poporodowej. W sytuacji zagrożenia przedwczesnym porodem lekarz może zwiększyć dawkę kwasu DHA nawet do 1000 mg.

Głównym źródeł kwasu DHA są tłuste ryby morskie.

Reklama

Witamina K w ciąży

Gdy u ciężarnej pojawiają się częste krwotoki z nosa, może to oznaczać, że brakuje jej witaminy K. Niedobory można uzupełnić wzbogacając swoją dietę o brokuły, sałatę, szpinak i inne zielone warzywa. W diecie nie powinno się ograniczać również ilości ziemniaków, jaj i nabiału (zwłaszcza naturalnych jogurtów).

Reklama

Witaminy przed ciążą: niezbędny kwas foliowy

Pół roku przed planowanym zajściem w ciążę kobieta powinna zacząć uzupełniać niedobory witamin i mikroelementów. Sześć miesięcy to czas, który zapewni odpowiedni poziom substancji czynnych potrzebnych do zapłodnienia i utrzymania ciąży w trakcie pierwszego trymestru.

Pierwszym i najważniejszym zaleceniem będzie uzupełnienie diety o kwas foliowy (witamina B9), który zmniejsza ryzyko wystąpienia u dziecka wad cewy nerwowej, a u matki anemii. Zespół Ekspertów ds. Pierwotnej Profilaktyki Wady Cewy Nerwowej zaleca podawanie ciężarnym 0,4 mg kwasu foliowego dziennie. Kwas foliowy powinno się zacząć stosować co najmniej na 6 tygodni przed ciążą i kontynuować do końca II trymestru ciąży. Oprócz tabletek, kwas foliowy znajduje się w:

  • warzywach liściastych
  • awokado
  • pomidorach
  • soczewicy
  • burakach
  • pomarańczach
  • pietruszce
  • fasoli
  • otrębach pszennych
  • wątróbce

Witaminy przed ciążą dla mężczyzny

Nie tylko panie powinny się w szczególny sposób przygotować do planowanej ciąży. Okazuje się, że zażywanie odpowiednich witamin przez mężczyzn, którzy planują potomstwo też ma ogromne znaczenie. Według kanadyjskich badaczy na ilość oraz jakość pracy plemników (ruchliwość, koncentrację i ruch postępowy) wpływa dieta bogata w selen, cynk i witaminy z grupy B, a ich niedobory mogą doprowadzić do niepłodności. 

Czytaj również
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Artykuł napisany przez
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Od początku związana z dziennikarstwem medycznym. Autorka licznych wywiadów, artykułów oraz reportaży poświęconych zdrowiu i medycynie. Wyróżniona w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2015 przez Stowarzyszenie Dziennikarze dla Zdrowia. W latach 2009-2010 związana z Gazetą Wyborczą, od 2010 do 2015 roku odpowiadała za dział zdrowie w serwisach i dzienniku „Polska The Times. Dziennik Łódzki”. Od 2016 roku związana z Medme.pl, jako redaktor naczelna portalu i wiceprezes spółki Pharma Partner.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Witaminy
Witaminy na łamliwe, rozdwajające paznokcie i pękające skórki
Kobieta pokazująca rozdwajające paznokcie i pękające skórki
Kwas foliowy - norma i objawy niedoboru. Na co jest stosowany i który wybrać?
Produkty bogate w kwas foliowe
Witaminy rozpuszczalne w wodzie - jakie to?
Owoce cytrusowe
Podobne artykuły
Źródła witaminy D3
Witamina D - na co pomaga i jak ją przyjmować?
Ręce kobiety trzymające wiele różnych witamin i minerałów, których nie powinno się łączyć.
Jakich witamin i minerałów nie należy ze sobą łączyć, a które można przyjmować razem?
Uśmiechnięta kobieta trzymająca kapsułkę
Niedobór witaminy D3 – jakie są objawy braku witaminy D w organizmie? Poznaj nietypowe symptomy i skutki
Mio-inozytol
Mio-inozytol – co to jest? Działanie i preparaty
Produkty zawierające witaminę B15
Witamina B15 - właściwości. Gdzie kupić kwas pangamowy?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!