Wartościowe ziarna
Popularne, znane przez nas kakao to w rzeczywistości zmielone ziarno kakaowca, wiecznie zielonego drzewka rosnącego w Ameryce Południowej. Kakao wykorzystuje się do produkcji czekolad oraz innych wyrobów cukierniczych. W skład nasion wchodzi tłuszcz, białko oraz skrobia.
Pobudzające kakao
Ziarna kakaowca bogate są również w pobudzającą organizm teobrominę, która działa podobnie jak kofeina. By jednak odczuć jej działanie, należałoby spożyć nieco więcej kakao niż kilka łyżek rozpuszczonych w mleku. Nieco więcej teobrominy znajduje się w gorzkiej czekoladzie.
Działanie antyrakowe
Najważniejsze w kakao są jednak przeciwutleniacze, które przynoszą wiele korzyści naszemu organizmowi. Przeciwutleniacze odpowiedzialne są za procesy obronne ludzkich komórek, a co za tym idzie – hamowanie procesów starzenia. Zapobiegają również chorobom nowotworowym.
Magnez, cynk i żelazo
Poza teobrominą oraz przeciwutleniaczami kakao bogate jest w magnez, cynk oraz żelazo. Ich połączenie korzystnie wpływa na układ nerwowy i krwionośny. Dzięki nim serce pracuje lepiej, a krew przepływa przez organizm szybciej, nie tworząc niebezpiecznych dla zdrowia zakrzepów miażdżycowych.
Gorzka czekolada lub prawdziwe kakao są w stanie wspomóc produkcję hemoglobiny dzięki żelazu, wzmocnić kości za pomocą magnezu, a także korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy dzięki odrobinie cynku. Na dodatek porcja kakao poprawia humor i złagodzi stres.
Cudowny kosmetyk
Poza właściwościami odżywczymi, kakao może poszczycić się działaniem nawilżającym. Stąd też zmielone ziarna kakaowca nierzadko stosuje się w kosmetyce. Kakao może zostać wykorzystane jako maseczka lub peeling. Masło kakaowe zaś świetnie radzi sobie z problemami suchej cery.
Kakaowe odkrycia
Naukowcy prześcigają się w nowinkach dotyczących właściwości ziaren kakaowca. Odkrycia poczynione przez naukowców ze Szkoły Medycznej w Harvardzie pokazują, że zawarte w kakao flawonoidy (epikatechiny) uodparniają organizm na takie choroby jak cukrzyca, choroby serca oraz nowotwory.
Inna ciekawa właściwość zdrowotna kakao odkryta została przez japońskich naukowców i dotyczy… próchnicy. Okazuje się bowiem, że jedzenie kilku kawałków gorzkiej, prawdziwej czekolady dziennie nie tylko zmniejsza ryzyko zawału serca, ale zapobiega również rozwojowi próchnicy.
Kakao – napój idealny?
To wszystko jednak zawarte jest nie w gotowych produktach dostępnych na sklepowych półkach, a w prawdziwym kakao. Żadne kakao typu instant nie jest tym, co naprawdę pochodzi z południowoamerykańskich plantacji kakaowca. Zawartość kakao jest w nich znikoma. Dlatego, chcąc korzystać z jego właściwości, należy wybierać produkty zbliżone do naturalnych.
Na jakie kakao zwracać uwagę?
Przede wszystkim zwróćmy uwagę na skład produktów z kakao – im go więcej, tym lepiej. Dobrze też, by nie zawierały żadnych dodatków, jak na przykład cukier, którego jest mnóstwo, zwłaszcza w produktach dla dzieci. Nie sięgajmy również po tak zwane produkty czekoladopodobne. Najlepiej wybrać ciemną, gorzką czekoladę, bez barwników i substancji słodzących.
Kakao? Tak, ale bez mleka!
Do przyrządzenia kakao nie należy używać mleka, zwłaszcza krowiego. Pozbawia ono kakao wartości odżywczych, wpływa również niekorzystnie na jego smak. Najlepiej jest przyrządzić prawdziwe kakao na bazie wody z dodatkiem przypraw – cynamonu, kardamonu, miodu lub cukru trzcinowego. Dopiero wówczas możemy w pełni cieszyć się zarówno znakomitym smakiem, jak i wartościowymi składnikami zawartymi w zmielonych ziarnach kakaowca.