Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠

Właściwości kakao. Jakie kakao najlepiej wybrać?

Zapewne każdy z nas pamięta, że w dzieciństwie zamiast szklanki ciepłego mleka wolał kakao. Za takim wyborem przemawia nie tylko smak, ale przede wszystkim wartości odżywcze zawarte w tych niezwykłych nasionach.
Kakao
Źródło: 123RF

Wartościowe ziarna

Popularne, znane przez nas kakao to w rzeczywistości zmielone ziarno kakaowca, wiecznie zielonego drzewka rosnącego w Ameryce Południowej. Kakao wykorzystuje się do produkcji czekolad oraz innych wyrobów cukierniczych. W skład nasion wchodzi tłuszcz, białko oraz skrobia.

Pobudzające kakao

Ziarna kakaowca bogate są również w pobudzającą organizm teobrominę, która działa podobnie jak kofeina. By jednak odczuć jej działanie, należałoby spożyć nieco więcej kakao niż kilka łyżek rozpuszczonych w mleku. Nieco więcej teobrominy znajduje się w gorzkiej czekoladzie.

Działanie antyrakowe

Najważniejsze w kakao są jednak przeciwutleniacze, które przynoszą wiele korzyści naszemu organizmowi. Przeciwutleniacze odpowiedzialne są za procesy obronne ludzkich komórek, a co za tym idzie – hamowanie procesów starzenia. Zapobiegają również chorobom nowotworowym.

Magnez, cynk i żelazo

Poza teobrominą oraz przeciwutleniaczami kakao bogate jest w magnez, cynk oraz żelazo. Ich połączenie korzystnie wpływa na układ nerwowy i krwionośny. Dzięki nim serce pracuje lepiej, a krew przepływa przez organizm szybciej, nie tworząc niebezpiecznych dla zdrowia zakrzepów miażdżycowych.

Gorzka czekolada lub prawdziwe kakao są w stanie wspomóc produkcję hemoglobiny dzięki żelazu, wzmocnić kości za pomocą magnezu, a także korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy dzięki odrobinie cynku. Na dodatek porcja kakao poprawia humor i złagodzi stres.

Cudowny kosmetyk

Poza właściwościami odżywczymi, kakao może poszczycić się działaniem nawilżającym. Stąd też zmielone ziarna kakaowca nierzadko stosuje się w kosmetyce. Kakao może zostać wykorzystane jako maseczka lub peeling. Masło kakaowe zaś świetnie radzi sobie z problemami suchej cery.

Kakaowe odkrycia

Naukowcy prześcigają się w nowinkach dotyczących właściwości ziaren kakaowca. Odkrycia poczynione przez naukowców ze Szkoły Medycznej w Harvardzie pokazują, że zawarte w kakao flawonoidy (epikatechiny) uodparniają organizm na takie choroby jak cukrzyca, choroby serca oraz nowotwory.

Inna ciekawa właściwość zdrowotna kakao odkryta została przez japońskich naukowców i dotyczy… próchnicy. Okazuje się bowiem, że jedzenie kilku kawałków gorzkiej, prawdziwej czekolady dziennie nie tylko zmniejsza ryzyko zawału serca, ale zapobiega również rozwojowi próchnicy.

Kakao – napój idealny?

To wszystko jednak zawarte jest nie w gotowych produktach dostępnych na sklepowych półkach, a w prawdziwym kakao. Żadne kakao typu instant nie jest tym, co naprawdę pochodzi z południowoamerykańskich plantacji kakaowca. Zawartość kakao jest w nich znikoma. Dlatego, chcąc korzystać z jego właściwości, należy wybierać produkty zbliżone do naturalnych.

Na jakie kakao zwracać uwagę?

Przede wszystkim zwróćmy uwagę na skład produktów z kakao – im go więcej, tym lepiej. Dobrze też, by nie zawierały żadnych dodatków, jak na przykład cukier, którego jest mnóstwo, zwłaszcza w produktach dla dzieci. Nie sięgajmy również po tak zwane produkty czekoladopodobne. Najlepiej wybrać ciemną, gorzką czekoladę, bez barwników i substancji słodzących.

Kakao? Tak, ale bez mleka!

Do przyrządzenia kakao nie należy używać mleka, zwłaszcza krowiego. Pozbawia ono kakao wartości odżywczych, wpływa również niekorzystnie na jego smak. Najlepiej jest przyrządzić prawdziwe kakao na bazie wody z dodatkiem przypraw – cynamonu, kardamonu, miodu lub cukru trzcinowego. Dopiero wówczas możemy w pełni cieszyć się zarówno znakomitym smakiem, jak i wartościowymi składnikami zawartymi w zmielonych ziarnach kakaowca.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Ziemniaki
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Produkty bez glutenu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Pestki dyni po wysuszeniu
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Gęsi smalec do smarowania
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda