Sok z pomidorów tak naprawdę został odkryty przez kucharzy w latach siedemdziesiątych XX wieku. Początkowo w Stanach Zjednoczonych, a później we Francji, gdzie szybko rozpoczęto jego masową produkcję.
To bardzo cenna bomba witamin i minerałów. Ale ogromne znaczenie ma również jego niska kaloryczność. Wartość odżywcza 100 g soku pomidorowego to zaledwie 14 kcal.
Warto z niego korzystać przez cały rok. Kiedyś ograniczona dostępność pomidorów tylko w sezonie letnim była dość dużym problemem.
Obecnie pomidory można kupić w każdym sklepie przez cały rok, przez co sok pomidorowy na zimę stał się idealnym źródłem witamin również wtedy, gdy na dworze ziąb.
Przetworzone produkty z pomidorów, a do takich należą soki, są dla organizmu źródłem wielu odżywczych składników, niezależnie od pory roku.
Właściwości soku pomidorowego
Sok pomidorowy to nie tylko smaczny napój. To także pełnowartościowy produkt, który dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych i zdrowotnych. Warto z tego korzystać, bowiem zapewnia on nie tylko właściwy poziom witamin i minerałów, ale też bardzo poprawia samopoczucie. Jakie są główne właściwości soku z pomidorów?
- Źródło witamin – A, C i K- zwiększają odporność organizmu, chronią wzrok, wzmacniają zęby i kości,
- Źródło witaminy B6- ta witamina zmniejsza poziom homocysteiny, która odpowiada za uszkodzenie tętnic,
- Źródło minerałów, takich jak żelazo, fosfor, magnez- bardzo korzystnie oddziałują na funkcjonowanie całego organizmu,
- Duża zawartość błonnika- błonnik zwiększa poziom tak zwanego „dobrego” cholesterolu
- Duża zawartość niacyny- powoduje obniżenie poziomu „złego” cholesterolu,
- Niszczenie wolnych rodników- regularne picie soku pomidorowego eliminuje te szkodliwe cząsteczki dla organizmu,
- Zwiększanie odporności organizmu- dzięki zawartości witamin sok pomidorowy chroni organizm przed infekcjami i przeziębieniami,
- Duża zawartość potasu- potas przeciwdziała obrzękom, nadciśnieniu i nieregularnymbiciomserca,
- Wspomaganie funkcjonowania przewodu pokarmowego- przeciwdziała głównie zaparciom,
- Źródło likopenu- ten składnik wspomaga zapobieganie rakowi, stymuluje krążenie krwi i obniża ciśnienie,
- Zawartość antyoksydantów - odpowiadają one za spowalnianie procesów starzenia skóry.
Dzięki tym ogromnym właściwościom sok pomidorowy jest najpopularniejszym i jednym ze zdrowszych soków warzywnych. Niewiele osób wie, iż stężenie wszystkich związków odżywczych w soku pomidorowym jest nawet trzykrotnie większe niż w świeżych pomidorach.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Na co sok pomidorowy?
Na co pomaga sok pomidorowy?Ma on wiele dobroczynnych właściwości. Skutecznie przeciwdziała wielu schorzeniom i dolegliwościom. Na co skutecznie działa ten sok i w czym pomaga każdemu, kto go pije?
Sok pomidorowy jest cennym dodatkiem każdej diety wspomagającej odchudzanie. Antyoksydanty, zawarte w pomidorach usuwają toksyny z organizmu i przyspieszają metabolizm. Jest to bardzo niskokaloryczny produkt, który jednocześnie zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki.
Produkt pity codziennie rano pomaga oczyszczać jelita z resztek pokarmu i zdecydowanie usprawnia działanie tego narządu. Pomidory i zawarte w nich składniki ułatwiają zatem przetwarzanie pokarmu w energię i wartości odżywcze.
Sok pomidorowy można także stosować zewnętrznie czyli aplikować bezpośrednio na skórę. Pomaga on rozjaśnić karnację, zapobiega zmianom trądzikowym, zdecydowanie zmniejsza pory oraz usuwa nadmiar produkowanego sebum. Pomidory, jako naturalne oksydanty, zwalczają rodniki odpowiedzialne za starzenie i tworzenie się zmarszczek.
Ponadto doskonale sprawdza się z walce z łupieżem. Warto czasem posmarować skórę głowy właśnie sokiem z pomidorów. Siarka, zawarta w takim soku zdecydowanie wspomaga wątrobę i nerki w oczyszczaniu organizmu.
Sztuczne dodatki i toksyny, które są dostarczane organizmowi przez przetworzone produkty spożywcze, mogą być usuwane także dzięki sokom pomidorowym. Pomidory znane są ze swych ogromnych właściwości oczyszczających.
Reklama
Jak pić sok pomidorowy?
Picie soku pomidorowegodostarcza organizmowi szereg odżywczych składników. Jak go pić, aby wszystkie zawarte w nim witaminy i minerały zostały właściwie wykorzystywane?
- Codzienna szklanka tego napoju to jedna z porcji warzyw, która powinna być zapewniona organizmowi każdego dnia. Ale soku pomidorowego nie należy łączyć z ogórkiem. Połączenie tych dwóch warzyw powoduje, iż zmniejsza się ilość witaminy C, którą zawiera każdy pomidor. Każdy ogórek posiada enzym, który niszczy witaminę C
- Warto natomiast skropić pomidory przed przygotowaniem soku oliwą z oliwek, która działa ochronnie na tę tak ważną witaminę
- Pić sok pomidorowy, aby zaspokoić uczuciegłodu i zapewnić uczucie sytości, przy niewielkiej ilości kalorii
- Przygotowywać sok z pomidorów samodzielnie w domu, aby był jak najzdrowszy
- Nawadniać organizm w czasie upałów sokiem pomidorowym
- Zawarty w takich sokach likopenjest lepiej przyswajalny niż ten, który znajduje się w surowych pomidorach
- Szklanka soku dziennieznacznie wspomaga układ mięśniowy, nerwowy, krążeniowy i utrzymuje właściwe ciśnienie krwi.
Reklama
Witaminy w soku pomidorowym
Jednym z elementów profilaktyki chorób serca są pomidory, a tym samym soki pomidorowe, które zawierają spore ilości witaminy B6, przeciwdziałając chorobom tętnic i serca. Sok pomidorowy, dzięki zawartości witaminy B2 skutecznie łagodzi bóle migrenowe głowy. Luteina i beta karoten, które występują w soku pomidorowym, wspomagają ochronę oczu przed zaćmą bądź zwyrodnieniem plamki żółtej.
Sok pomidorowy dobrze działa na kaca. Wiele osób potwierdza jego pozytywne działanie w walce z uciążliwymi symptomami zatrucia alkoholowego.
Aby sok pomidorowy jak najskuteczniej oddziaływał na organizm, należy pić go systematycznie, najlepiej codziennie rano. Warto zatem zastąpić poranną kawę szklanką soku z pomidorów.
Podsumowując, sok z pomidorów zawiera następujące witaminy:
- C, która jest najistotniejszym składnikiem odżywczym i przeciwutleniaczem, wspomagającym odporność,
- K, która zapewnia krzepliwość krwi,
- E, która nazywana jest „witaminą płodności”,
- B1, która usprawnia pracę mięśni,
- A, wzmacniająca układ odpornościowy i zapobiegającą nowotworom.
Warto, aby sok pomidorowy był stałym elementem diety. Smaczny i zdrowy z pewnością przyniesie organizmowi wszystko to, co najlepsze i najzdrowsze.
Reklama
Sok pomidorowy bez soli
Sok pomidorowy to produkt idealny dla każdego organizmu. Zdecydowanie zdrowsze są jednak soki, które nie zawierają soli lub posiadają jej śladowe ilości. Warto zatem, przygotowując go, ograniczyć sól do niezbędnego minimum, albo zastąpić ją innymi przyprawami (na przykład niewielka ilością chili).
Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. Jakie dodatkowe zalety ma sok pomidorowy bez soli? Oto one:
- poprawia ciśnienie krwi,
- wzmacnia prawidłową pracę nerek,
- nie uszkadza śluzówki,
- skuteczniej chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi,
- zmniejsza poziom LDL (całkowitego cholesterolu),
Kupując sok pomidorowy w sklepie należy uważnie czytać etykiety i sprawdzać, ile dany sok ma soli lub dodatkowych substancji chemicznych. Najlepiej wybierać te, które są bez soli. Do takich należą świeżo wyciskane z krótkim terminem przydatności do spożycia. Sól spożywana w nadmiarze zwiększa podatność na choroby sercowo-naczyniowe.
Warto ją zastąpić w soku pomidorowym innymi ziołami czy pikantną papryką lub selerem.
Ten rodzaj soku zawiera mnóstwo drogocennych składników (potas, witaminy, minerały) i szkoda zepsuć jego wartości odżywcze nadmierną ilością soli. Jeśli dla kogoś „słoność” potraw nie ma znaczenia, warto z tej soli całkowicie zrezygnować.
Reklama
Ile kalorii ma sok pomidorowy?
Sok pomidorowy posiada naprawdę niewiele kalorii. Z reguły jest to około 17 kcal na 100 g soku. W związku z tym jest to doskonałe uzupełnienie każdej diety odchudzającej. Sok z pomidorów to idealna „przekąska” między posiłkami, która zapełnia odczucie głodu i nie przynosi niepotrzebnych kalorii. Bardzo często ten sok nazywany jest „usypiaczem głodu”.
Ogromne znaczenia dla jego niskokaloryczności ma także wysoka zawartość błonnika. Błonnik pokarmowy bardzo przyspiesza proces całego trawienia i korzystnie wpływa na przemianę materii. Jest to także ten element diety, który długo utrzymuje uczucie sytości.
Ale to nie jedyne pozytywne wartości soku pomidorowego w procesie odchudzania. Ten produkt ma bardzo niski indeks glikemiczny. Jest to nie tylko ogromna zaleta dla osób walczących z dodatkowymi kilogramami, ale też zaleta dla cukrzyków. Sok pomidorowy nie wywołuje gwałtownego podwyższenia glukozy we krwi.
Tym samym nie powoduje powstawania szybkiego uczuci głodu.
Sok pomidorowy zadba o serce, układ odpornościowy, pokarmowy, skórę i dietę. A zatem warto go systematycznie pić, aby w pełni wykorzystać wszystkie jego pozytywne właściwości.