Jedną z najważniejszych rzeczy, o których warto pamiętać nie tylko podczas upałów, jest nawadnianie się. Zazwyczaj pijemy w tym celu wodę. I słusznie, bowiem woda doskonale nawilża całe ciało oraz zawiera pierwiastki niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
Wpływ wody mineralnej na organizm
Dostarczenie odpowiedniej ilości płynów pozwala również na utrzymanie gładkiej skóry przez odpowiednie nawodnienie organizmu. Jednocześnie woda ma działanie oczyszczające – wypłukuje z organizmu toksyny, produkty przemiany materii.
To w jakiej ilości woda mineralna powinna zostać dostarczona do organizmu zależy od:
- wykonywanej pracy,
- prowadzonego trybu życia.
- aktywności fizycznej.
Przyjęło się, że dorosłemu człowiekowi wystarczy 1,5 litra wody dziennie, jednak w szczególnie upalne dni dobrze jest wypić nawet 2-3 litry. Jedni wolą wodę mineralną niegazowaną, inni nie napiją się innej niż ta z bąbelkami. Jakiś czas temu oznakowania na etykietach wód uległy zmianie. Warto zapoznać się z przepisami, aby nie wybierać wody, kierując się tylko jej nazwą czy ciekawą reklamą, którą widzieliśmy w telewizji. Jest to szczególnie ważne, ponieważ nie każdy rodzaj wody jest odpowiedni dla każdego.
Na przestrzeni lat 2010–2011 weszły w życie przepisy dotyczące kwalifikacji wód butelkowanych. W praktyce oznacza to tyle, że – inaczej niż dawniej – nazwa „woda mineralna” nie zależy obecnie od poziomu składników mineralnych w wodzie. Dotychczas wynosił on 1000 mg składników w 1 litrze wody. Obecnie nazwa ta może być stosowana dla wszystkich wód wydobywanych spod ziemi, niezależnie od stopnia ich mineralizacji.
Należy pamiętać, że pomimo braku różnic w nazewnictwie różnych rodzajów wód, ważne jest, aby świadomie wybierać tę najbardziej odpowiednią dla naszego zdrowia i prowadzonego trybu życia. Na co więc zwrócić uwagę, wczytując się w etykietę ulubionej wody?
Przede wszystkim na stopień mineralizacji i zawartość poszczególnych składników mineralnych.
Reklama
Rodzaje wody mineralnej
Aktualnie istnieją cztery podstawowe rodzaje wód mineralnych, wyodrębnione ze względu na ilość zawartych w nich pierwiastków.
- Woda bardzo niskozmineralizowana – mające nie więcej niż 50 mg jonów/l
- Woda niskozmineralizowana – o zawartości do 500 mg jonów/l
- Woda średniozmineralizowana – o zawartości od 500 do 1500 mg/l
- Woda wysokozmineralizowana – o zawartości powyżej 1500 mg/l
Warto pamiętać, że najlepszymi rodzajami dla zdrowia są te wysoko- i średniozmineralizowane, zawierają bowiem składniki mineralne korzystnie oddziałujące na zdrowie. Które jednak dokładnie są to składniki i jakie mają one znaczenie dla zdrowia?
Reklama
Woda wysokozmineralizowana
Najbardziej wartościowe dla zdrowia są zdecydowanie wody wysokozmineralizowane, które mogą wzbogacać dietę o znaczące ilości poszczególnych składników mineralnych, takich jak:
- wapń,
- magnez,
- jod,
- fluor.
Wody takie na etykiecie mogą mieć napis: „zawiera magnez”, „zawiera wodorowęglany” itp. Do nich należą, wg badania Pro–Test przeprowadzonego pod koniec 2011 roku, m.in. „Muszynianka”, „Staropolanka 2000” oraz „Piwniczanka”.
Reklama
Woda średniozmineralizowana i niskozmineralizowana
Wody średniozmineralizowane mogą natomiast być stosowane profilaktycznie, w celu wspomożenia naszego organizmu w utrzymaniu odpowiedniej ilości minerałów. Są to np. „Kinga Pienińska”, „Cisowianka”, „Nałęczowianka” oraz „Jurajska”.
Wody niskozmineralizowane o mineralizacji poniżej 500 mg/l nie posiadają niestety takiej zawartości poszczególnych składników mineralnych, które kwalifikowałyby je do grupy wód mających znaczenie fizjologiczne, a więc nie mają z tego powodu znaczenia zdrowotnego. Ze względu na swoją pierwotną czystość są doskonałym środkiem spożywczym do przyrządzania posiłków, zwłaszcza dla niemowląt, przyrządzania soków do picia i napojów, parzenia kawy, herbaty i ziół itp. Są one alternatywą do, często niestety nie najlepszej jakości, wód wodociągowych. Część takich wód pozostanie prawdopodobnie dalej na rynku pod nazwą wód źródlanych. Wody niskozmineralizowane to: „Kropla Beskidu”, „Arctic Plus” i „Dobrowianka”.
Reklama
Woda źródlana
Przed zmianą przepisów, wody źródlane, pomimo pięknie brzmiącej nazwy kojarzącej się z rwącymi strumieniami i czystymi źródłami, nie różniły się składem mineralnym od zwykłej kranówki. Zawierały śladowe ilości minerałów, toteż ich picie nie dość, że właściwie nie wzbogacało naszej diety w niezbędne pierwiastki, to jeszcze pozbawiało wewnętrznych „zasobów”.
Obecnie wody źródlane mają być pozyskiwane w taki sam sposób, jak naturalne wody mineralne – z uwzględnieniem ich pierwotnej czystości pod względem chemicznym oraz mikrobiologicznym. Ponadto, woda źródlana nie może różnić się właściwościami oraz składem mineralnym przeznaczonym do spożycia od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Reklama
Woda stołowa
Zmianie uległa również definicja wody stołowej, inaczej zwanej mineralizowaną. Obecnie uznaje się, że wodę stołową można uzyskać poprzez dodanie naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych zawierających co najmniej jeden składnik mający znaczenie fizjologiczne, np. sód, magnez, fluor, wapń do wody źródlanej.
Zadaniem wód stołowych jest uzupełnienie zasobu składników mineralnych w naszej diecie w ilościach, które uzupełniłyby elektrolity nadmiernie wydalane w czasie wysiłku fizycznego.
Reklama
Jaka woda najlepsza?
Jaką wodę pić? Osoby zdrowe mogą i powinny pić wody wysoko zmineralizowane, gdyż uzupełniają one niedobór składników mineralnych w organizmie. Zawartość składników mineralnych jest w tych wodach bezpieczna dla zdrowia, jednak to każdy z nas dobiera wodę najbardziej odpowiednią dla swojego organizmu. Warto w tym celu czytać etykiety i zapoznawać się szczegółowo ze składem wód – tak byśmy mogli uzupełniać składniki, których w danym momencie potrzebuje nasz organizm.
Osoby z dolegliwościami, np. żołądkowymi, chorobami nerek lub z cukrzycą, powinny zainteresować się wodami leczniczymi. Należy pamiętać jednak, że takie wody mają silne działanie farmakodynamiczne, dlatego mogą być stosowane tylko i wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Wody lecznicze działają jak lekarstwo i nie można ich przedawkować, gdyż mogą zaszkodzić – pamiętajmy o tym i pijmy na zdrowie!