Pierwszym etapem zajadów jest pęknięcie przesuszonej skóry w kącikach ust. Następnie w miejscach tych pojawiają się drobne bąble, z których wycieka płyn surowiczy, czasem z domieszką krwi. Ze względu na to, iż usta są często w ruchu (na przykład podczas rozmowy lub przy jedzeniu), rany mogą przerodzić się w bolesne i trudne do zagojenia nadżerki.
Przyczyny zajadów
Zajady są wywoływane przez grzyby, drożdże lub bakterie. Ciepłe i wilgotne kąciki ust to dla nich idealne warunki do rozwoju. Zakażenie to jednak niejedyny powód powstania tej dolegliwości. Inne przyczyny zajadów to m.in. osłabienie organizmu pod pływem antybiotykoterapii, cukrzyca, nieodpowiednia pielęgnacja ust, niedobór żelaza i brak higieny.
Reklama
Witamina na zajady – B2
Zajady często spowodowane są także niedoborem witaminy B2 w organizmie. Aby uzupełnić braki, można sięgnąć po odpowiedni suplement, warto jednak pamiętać, że lepszym rozwiązaniem będzie zmiana diety. Witaminę B2, zwaną też ryboflawiną, znajdziemy przede wszystkim w mięsie (zwłaszcza w wątróbce) i jajkach.
Jej doskonałym źródłem są także sery – twarogowe i żółte – oraz kasza jaglana. Aby uzupełnić braki witaminy B2 warto sięgnąć także po migdały, szpinak, tłuste ryby, fasolę, soję, groch i grzyby.
Reklama
Co pomaga na zajady?
Oprócz suplementów z witaminą B2, w aptece znajdziemy także inne preparaty, które pomogą w walce z zajadami. Dobrym rozwiązaniem będzie maść na zajady o działaniu bakteriostatycznym i przeciwzapalnym lub krem ze składnikiem grzybobójczym (klotrimazolem). Przydać może się także aspiryna lub polopiryna. Wystarczy rozkruszyć jedną tabletkę i zmieszać ją z wodą, by uzyskać konsystencję gęstej papki. Następnie należy nałożyć ją na zajady na co najmniej kilka godzin.
Reklama
Domowe sposoby na zajady
W witaminy z grupy B bardzo bogate są drożdże. Dzięki temu są one doskonałym domowym lekiem na zajady. Wystarczy wymieszać pokruszone drożdże z niewielką ilością wody, a powstałą papkę nałożyć na zmienione chorobowo miejsca. W ten sam sposób można wykorzystać także miód. Dobry sposób na zajady to również pasta do zębów.
Reklama
Zajady u dzieci
Zajady mogą pojawić się nawet u niemowląt i dzieci. W takiej sytuacji – oprócz zadbania o odpowiednią dietę malucha – warto skorzystać z maści z witaminą A, propolisem lub maści tranowej. Jeśli problem utrzymuje się długo lub często nawraca, należy skonsultować się z pediatrą.
Reklama
Zajady w ciąży
Zajady u ciężarnych kobiet najczęściej pojawiają się w wyniku niedoborów witamin i żelaza. W takiej sytuacji należy rozważyć suplementację specjalnymi preparatami przeznaczonymi dla przyszłych mam. Stosowanie maści z antybiotykami i składnikami przeciwgrzybiczymi nie jest wskazane w okresie ciąży. Można natomiast poratować się maścią witaminową.
Reklama
Zajad a opryszczka
Zajady w kącikach ust bywają czasami mylone z opryszczką. W rzeczywistości są to jednak dwie zupełnie różne przypadłości. Podczas gdy zajady powstają na tle bakteryjnym lub grzybiczym, opryszczka jest efektem zakażenia wirusem Herpes labialis. Występuje też w innej formie – pod postacią pęcherzyków wypełnionych płynem surowiczym, zlokalizowanych nie w kącikach ust, a na granicy skóry i błon śluzowych w okolicach warg. Zmiany chorobowe często poprzedza lekkie pieczenie i uczucie napięcia skóry.