Zmęczenie, zaburzenia snu, bóle głowy, słaba kondycja skóry, włosów i paznokci – to może być zakwaszenie organizmu. Ze względu na nieosobliwe objawy często bagatelizowane i mylone z innymi chorobami. Jak sprawdzić zakwaszenie organizmu? Jakie badania wykonać? Jak mu zapobiegać zakwaszeniu organizmu?
Co to jest zakwaszenie organizmu?
Zakwaszenie organizmu to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej. Każdy organizm posiada pH, które powinno być zachowane na poziomie 7,35-7,45. Jeśli spada poniżej normy to oznacza większą zawartość kwaśnych składników, natomiast powyżej przewagę zasadowych.
Równowaga kwasowo-zasadowa jest niezwykle ważnym mechanizmem regulującym pracę całego organizmu. Dzięki niej zachowana jest odpowiednia ilość kationów i anionów w płynach ustrojowych, co wpływa na zachowanie właściwego pH.
Reklama
Co zakwasza organizm?
Przyczynami zakwaszenia organizmu jest zwiększona podaż kwasów wraz z pożywieniem. Zła dieta dostarcza do organizmu kwas, z którym organizm już nie jest w stanie sobie sam poradzić. Rezerwy neutralizujące zostają wyczerpane, a nerki nie są w stanie wydalić odpowiedniej ilości kwasu. Dochodzi do zakwaszenia organizmu.
Zakwaszenie organizmu powoduje żywność bogata w siarkę, fosfor i chlor.
Produkty zakwaszające organizm to:
- mięso i wędliny,
- jaja,
- nabiał – przede wszystkim sery,
- produkty zbożowe,
- słodycze i napoje gazowane,
- tłuszcze,
- czarna herbata, kawa, alkohol.
Jeśli dodatkowo złej diecie towarzyszy stres, brak aktywności fizycznej, a także używki ryzyko zakwaszenia gwałtownie wzrasta.
Długotrwałe przyjmowanie leków i zaburzenia w procesach biochemicznych również mogą powodować zakwaszenie organizmu.
Reklama
Objawy zakwaszenia organizmu
Zakwaszenie organizmu ma poważne konsekwencje dla całego ustroju. Zatem jak je rozpoznać? Czym objawia się zakwaszenie organizmu?
- zaburzenia koncentracji,
- zaburzenia snu,
- obniżenie nastroju,
- zmęczenie,
- bóle głowy,
- bóle mięśni i kręgosłupa,
- problemy z cerą – trądzik i suchość skóry,
- wypadanie włosów i łamliwość paznokci,
- dolegliwości trawienne – zgaga, wzdęcia, biegunki, zaparcia,
- mocz o silnym zapachu,
- niesmak w ustach,
- obniżenie potencji i libido.
Powyższe objawy ze względu na to, że są także objawami wielu innych schorzeń są lekceważone i nie kojarzone ze złą dieta.
Reklama
Skutki zakwaszenia organizmu
Długotrwałe zakwaszanie organizmu niesie za sobą poważne powikłania. Odkładający się w ustroju kwas zaczyna niszczyć tkanki, czego skutkiem mogą być następujące schorzenia:
- reumatyzm,
- alergie,
- grzybica,
- kamica żółciowa,
- cukrzyca,
- kamica nerkowa,
- dna moczanowa,
- zapalenie stawów,
- miażdżyca,
- nowotwory.
Ze względu na liczne, poważne skutki zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej nie należy lekceważyć żadnych objawów i udać się do lekarza w celu wykonania niezbędnych badań.
Reklama
Badania zakwaszenia organizmu
Zakwaszenie organizmu objawia się wieloma niespecyficznymi objawami, które przypominają także inne schorzenia. Zatem jak zbadać zakwaszenie organizmu?
Najważniejsze badanie na zakwaszenie organizmu to gazometria. To badanie laboratoryjne próbki krwi tętniczej. Określa przede wszystkim wartość pH ustroju. Ponadto bada saturację, stężenie wodorowęglanów, ciśnienie parcjalnego dwutlenku węgla i tlenu, a także zawartości dwutlenku węgla w osoczu.
Kolejnym badaniem jest badanie żywej kropli krwi pobranej z opuszki palca. Dzięki temu badaniu określana jest równowaga kwasowo-zasadowa krwi. Oprócz tego badanie wykazuje obecność we krwi grzybów, pasożytów, kwasu moczowego, soli fosforanowo-wapniowych, złogów cholesterolu oraz metali ciężkich.
Dodatkowo można samodzielnie wykonać badanie moczu przy pomocy pasków wskaźnikowych dostępnych w aptece. Jednak należy pamiętać, że takie badanie nie będzie tak dokładne jak to wykonane w laboratorium.
Reklama
Leczenie zakwaszenia organizmu
Co na zakwaszenie organizmu? – to bardzo często zadawane pytanie. Leczenie zakwaszenia organizmu należy rozpocząć od wizyty lekarskiej i odpowiednich badań. Na ich podstawie specjalista zaleci odpowiednie leczenie.
Najważniejsza jest zmiana diety. Konieczne jest wyeliminowanie zakwaszających produktów i zastąpienie ich alkalizującymi. Powinny być bogate w sód, wapń, potas i magnez.
Dieta alkalizująca powinna być bogata w następujące produkty:
- kasza jaglana i gryczana,
- migdały,
- owoce takie jak: cytrusy, brzoskwinie, jabłka, gruszki, winogrona słodkie, arbuzy, porzeczki, agrest, mango i papaja,
- warzywa takie jak: burak, marchew, warzywa kapustne, ziemniaki, cebula, czosnek, szpinak, rzodkiewka, sałata, seler, pietruszka, świeże zioła.
Ponadto konieczne jest zaprzestanie spożywania alkoholu oraz palenia papierosów. Warto wprowadzić aktywność fizyczna oraz zmienić tryb życia na mniej stresujący.
W zaawansowanych przypadkach lekarz może wprowadzić leczenie farmakologiczne.
Reklama
Domowe sposoby na zakwaszenie organizmu
Najskuteczniejszym domowym sposobem na zakwaszenie organizmu jest zbilansowana, alkalizująca dieta. Dodatkowo można jednak zastosować:
- zioła na zakwaszenie organizmu, np. napar z mięty, skrzypu, pokrzywy lub czystka,
- szklankę ciepłej wody z cytryną na czczo,
- odpowiednią ilość snu,
- koktajle warzywne i owocowe,
- aktywność fizyczną.
Zdrowy styl życia pomaga zachować równowagę organizmu. Kilka prostych kroków zapewnia dobre samopoczucie i pełnię sił, dlatego nie należy zapominać jak ważna jest zbilansowana dieta i aktywność fizyczna.