Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Zakwaszenie organizmu - jak się objawia? Skutki dla organizmu

Zakwaszenie organizmu to bardzo często przypadłość. Objawia się jednak na tyle niespecyficznymi objawami, że mogą być one bagatelizowane lub mylone z innymi schorzeniami. Co zakwasza organizm? Przede wszystkim dieta pełna tłuszczy, słodyczy oraz białka. Jak zatem rozpoznać zakwaszony organizm, by nie mieć wątpliwości?
Kobieta z problemem zakwaszenia organizmu
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Zakwaszenie organizmu wynika może ze złej diety. Ma to związek z dostarczaniem pokarmu a zawyżonej podaży kwasów, która wpływa na pH organizmu.
  • Objawami zakwaszenia organizmu mogą być zawroty głowy, zaburzenia koncentracji i snu, wypadanie włosów czy chroniczne zmęczenie.
  • Powikłania zakwaszenia organizmu mogą być bardzo poważne - niszczący tkanki kwas prowadzi między innymi do grzybicy, reumatyzmu, cukrzycy, kamicy czy miażdżycy.
SPRAWDŹ TEŻ: Na czym polega dieta odkwaszająca?
Spis treści

Zmęczenie, zaburzenia snu, bóle głowy, słaba kondycja skóry, włosów i paznokci – to może być zakwaszenie organizmu. Ze względu na nieosobliwe objawy często bagatelizowane i mylone z innymi chorobami. Jak sprawdzić zakwaszenie organizmu? Jakie badania wykonać? Jak mu zapobiegać zakwaszeniu organizmu?

Co to jest zakwaszenie organizmu?

Zakwaszenie organizmu to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej. Każdy organizm posiada pH, które powinno być zachowane na poziomie 7,35-7,45. Jeśli spada poniżej normy to oznacza większą zawartość kwaśnych składników, natomiast powyżej przewagę zasadowych.

Równowaga kwasowo-zasadowa jest niezwykle ważnym mechanizmem regulującym pracę całego organizmu. Dzięki niej zachowana jest odpowiednia ilość kationów i anionów w płynach ustrojowych, co wpływa na zachowanie właściwego pH.

Reklama

Co zakwasza organizm?

Przyczynami zakwaszenia organizmu jest zwiększona podaż kwasów wraz z pożywieniem. Zła dieta dostarcza do organizmu kwas, z którym organizm już nie jest w stanie sobie sam poradzić. Rezerwy neutralizujące zostają wyczerpane, a nerki nie są w stanie wydalić odpowiedniej ilości kwasu. Dochodzi do zakwaszenia organizmu.

Zakwaszenie organizmu powoduje żywność bogata w siarkę, fosfor i chlor.

Produkty zakwaszające organizm to:

  • mięso i wędliny,
  • jaja,
  • nabiał – przede wszystkim sery,
  • produkty zbożowe,
  • słodycze i napoje gazowane,
  • tłuszcze,
  • czarna herbata, kawa, alkohol.

Jeśli dodatkowo złej diecie towarzyszy stres, brak aktywności fizycznej, a także używki ryzyko zakwaszenia gwałtownie wzrasta.

Długotrwałe przyjmowanie leków i  zaburzenia w procesach biochemicznych również mogą powodować zakwaszenie organizmu.

Reklama

Objawy zakwaszenia organizmu

Zakwaszenie organizmu ma poważne konsekwencje dla całego ustroju. Zatem jak je rozpoznać? Czym objawia się zakwaszenie organizmu?

  • zaburzenia koncentracji,
  • zaburzenia snu,
  • obniżenie nastroju,
  • zmęczenie,
  • bóle głowy,
  • bóle mięśni i kręgosłupa,
  • problemy z cerą – trądzik i suchość skóry,
  • wypadanie włosów i łamliwość paznokci,
  • dolegliwości trawienne – zgaga, wzdęcia, biegunki, zaparcia,
  • mocz o silnym zapachu,
  • niesmak w ustach,
  • obniżenie potencji i libido.

Powyższe objawy ze względu na to, że są także objawami wielu innych schorzeń są lekceważone i nie kojarzone ze złą dieta.

Reklama

Skutki zakwaszenia organizmu

Długotrwałe zakwaszanie organizmu niesie za sobą poważne powikłania. Odkładający się w ustroju kwas zaczyna niszczyć tkanki, czego skutkiem mogą być następujące schorzenia:

  • reumatyzm,
  • alergie,
  • grzybica,
  • kamica żółciowa,
  • cukrzyca,
  • kamica nerkowa,
  • dna moczanowa,
  • zapalenie stawów,
  • miażdżyca,
  • nowotwory.

Ze względu na liczne, poważne skutki zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej nie należy lekceważyć żadnych objawów i udać się do lekarza w celu wykonania niezbędnych badań.

Reklama

Badania zakwaszenia organizmu

Zakwaszenie organizmu objawia się wieloma niespecyficznymi objawami, które przypominają także inne schorzenia. Zatem jak zbadać zakwaszenie organizmu?

Najważniejsze badanie na zakwaszenie organizmu to gazometria. To badanie laboratoryjne próbki krwi tętniczej. Określa przede wszystkim wartość pH ustroju. Ponadto bada saturację, stężenie wodorowęglanów, ciśnienie parcjalnego dwutlenku węgla i tlenu, a także zawartości dwutlenku węgla w osoczu.

Kolejnym badaniem jest badanie żywej kropli krwi pobranej z opuszki palca. Dzięki temu badaniu określana jest równowaga kwasowo-zasadowa krwi. Oprócz tego badanie wykazuje obecność we krwi grzybów, pasożytów, kwasu moczowego, soli fosforanowo-wapniowych, złogów cholesterolu oraz metali ciężkich.

Dodatkowo można samodzielnie wykonać badanie moczu przy pomocy pasków wskaźnikowych dostępnych w aptece. Jednak należy pamiętać, że takie badanie nie będzie tak dokładne jak to wykonane w laboratorium.

Reklama

Leczenie zakwaszenia organizmu

Co na zakwaszenie organizmu? – to bardzo często zadawane pytanie. Leczenie zakwaszenia organizmu należy rozpocząć od wizyty lekarskiej i odpowiednich badań. Na ich podstawie specjalista zaleci odpowiednie leczenie.

Najważniejsza jest zmiana diety. Konieczne jest wyeliminowanie zakwaszających produktów i zastąpienie ich alkalizującymi. Powinny być bogate w sód, wapń, potas i magnez. 

Dieta alkalizująca powinna być bogata w następujące produkty:

  • kasza jaglana i gryczana,
  • migdały,
  • owoce takie jak: cytrusy, brzoskwinie, jabłka, gruszki, winogrona słodkie, arbuzy, porzeczki, agrest, mango i papaja,
  • warzywa takie jak: burak, marchew, warzywa kapustne, ziemniaki, cebula, czosnek, szpinak, rzodkiewka, sałata, seler, pietruszka, świeże zioła.

Ponadto konieczne jest zaprzestanie spożywania alkoholu oraz palenia papierosów. Warto wprowadzić aktywność fizyczna oraz zmienić tryb życia na mniej stresujący.
W zaawansowanych przypadkach lekarz może wprowadzić leczenie farmakologiczne.

Reklama

Domowe sposoby na zakwaszenie organizmu

Najskuteczniejszym domowym sposobem na zakwaszenie organizmu jest zbilansowana, alkalizująca dieta. Dodatkowo można jednak zastosować:

  • zioła na zakwaszenie organizmu, np. napar z mięty, skrzypu, pokrzywy lub czystka,
  • szklankę ciepłej wody z cytryną na czczo,
  • odpowiednią ilość snu,
  • koktajle warzywne i owocowe,
  • aktywność fizyczną.

Zdrowy styl życia pomaga zachować równowagę organizmu. Kilka prostych kroków zapewnia dobre samopoczucie i pełnię sił, dlatego nie należy zapominać jak ważna jest zbilansowana dieta i aktywność fizyczna.

Czytaj również

Bibliografia

  • Fenton T. R., Huang T.: Systematic review of the association between dietary acid load, alkaline water and cancer. BMJ Open 2016; 6: e010438. doi:10.1136/ bmjopen-2015-010438
  • Buclin T., Cosma M., Appenzeller M i wsp.: Diet acids and alkalis influence calcium retention in bone. Osteoporos Int 2001;12:493–9.
  • Remer T.: Influence of diet on acid – base balance. Semin Dial. 2000, 13(4): 221 – 226
  • Adeva M. M., Suto G.: Diet – induced metabolic acidosis. Clin Nutr. 2011; 30(4): 416 – 421
  • Remer T., Manz F.: Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. J Am Diet Assoc. 1995, 95(7): 791 – 797
  • Malinowska A.: Zakwaszenie – nieznana przyczyna wielu chorób. Food Forum 2014, 1(4), 20 – 24
Dominika Urbaniak
Artykuł napisany przez
Dominika Urbaniak
Content to jej świat. Swoje umiejętności szlifowała jako copywriterka w branży medycznej, a następnie jako redaktor w portalu o tematyce zdrowotnej. W Pharma Partner zajmuje się przygotowaniem analiz treści serwisu, a na ich podstawie dopasowanych artykułów dla klientów komercyjnych. Jej misją jest zwiększanie świadomości produktu poprzez edukację opartą na rzetelnej wiedzy i źródłach naukowych.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Gastrologia
Nieleczona owsica - do czego prowadzi u dzieci i dorosłych?
Pacjenta cierpiąca z powodu nieleczonej owsicy
Jak rozpoznać i leczyć refluks żołądkowo-przełykowy?
Kobieta pije wodę
Operacja wyrostka robaczkowego: ile trwa, jak wygląda?
Blizna po operacji wyrostka robaczkowego
Podobne artykuły
Kobieta siedzi na sedesie
Postrzępiony stolec – co go wywołuje i jak wygląda?
Robaki w układzie pokarmowym
Odrobaczanie ludzi - czy, kiedy i jak to robić? Preparaty oraz domowe sposoby
Chirurdzy w trakcie operacji
Polip na woreczku żółciowym: objawy i leczenie. Jaka dieta?
Kobieta wymiotuje po alkoholu
Wymioty po alkoholu - co pomaga i jak je powstrzymać?
Choroba żołądka i dwunastnicy
Zapalenie dwunastnicy - dieta i leczenie

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!