Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Zarodki pszenne - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Zarodki pszenne to niezwykle wartościowe części pszenicy, obfitujące w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Gdzie kupić i jak jeść zarodki pszenicy?
Pszenica
Źródło: 123RF
Spis treści

Czym są zarodki pszenne?

Zarodki pszenne są otrzymywane z dolnych części ziaren pszenicy. Podczas produkcji białej mąki, w procesie oczyszczania ziarna są one odrzucane wraz z otrębami.

To powoduje, że biała mąka jest pozbawiona najcenniejszych składników odżywczych. Te pozostają właśnie w zarodkach i otrębach.

Reklama

Zarodki pszenne - właściwości

Zarodki pszenicy to bogactwo błonnika, białka roślinnego i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu są one nie tylko pożywne, ale też bardzo zdrowe. Zarodki pszenne zawierają całą gamę witamin z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, piękną skórę i przemianę materii.

Dzięki obecności żelaza, regularne spożywanie zarodków pszennych „wzmacnia” krew i zapobiega anemii. Zawarty w zarodkach potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi i napięcia mięśniowego, fosfor gwarantuje mocne kości i zęby, a magnez wpływa na prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego. Miedź i cynk podnoszą odporność organizmu, poprawiają także stan włosów i paznokci. Właśnie dlatego po zarodki powinny sięgać zwłaszcza osoby osłabione, z niedoborami witamin i minerałów.

Reklama

Zarodki pszenne - wartości odżywcze

Zarodki pszenne są polecane także osobom będącym na diecie, która często bywa uboga w rozmaite składniki odżywcze. Zawarty w zarodkach pszenicy błonnik zapewnia poczucie sytości. 100 gramów zarodków to 349 kalorii. Dziennie dobrze jest spożywać 3 łyżki zarodków, a to tylko 96 kalorii! Indeks glikemiczny zarodków to z kolei zaledwie 15 jednostek.

Reklama

Zarodki pszenne - jak jeść?

Zarodki pszenne z powodzeniem można dodawać do koktajli, jogurtów, zup, twarożków czy sałatek. Już jedna łyżka wystarczy, aby cieszyć się prawdziwą bombą witamin i minerałów. Zarodki świetnie sprawdzają się jako element zdrowych, prostych i pysznych owocowych koktajli. Oto przepis na jeden z nich:

Składniki: średni banan, ½ mango, 200 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki zarodków pszennych

Przygotowanie: banana i mango kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia blendera. Miksujemy wraz z jogurtem i zarodkami. Można dosłodzić miodem lub syropem z agawy. Smacznego!

Reklama

Gdzie kupić zarodki pszenicy?

Jeszcze parę lat temu zarodki pszenicy nie były łatwo dostępne, jednak dziś można spotkać je w każdym większym supermarkecie. Cena opakowania o wadze 150 g wynosi około 2 zł.

Reklama

Olej z zarodków pszennych

W ofercie sklepów ze zdrową żywnością można znaleźć także olej z zarodków pszenicy. Doskonale sprawdzi się on w charakterze dressingów do sałatek, pieczonych warzyw czy jako składnik sosów do makaronów. Nie należy go jednak podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze traci swoje cenne wartości odżywcze. Profilaktycznie, jako suplementację zaleca się spożywać od 2 do 5 łyżeczek oleju dziennie. Olej z zarodków pszennych jest także stosowany w kosmetyce, zwłaszcza do pielęgnacji wysuszonej i dojrzałej. Doskonale nadaje się również do suchych i łamliwych włosów. Nanosimy go bezpośrednio na cerę i zniszczone kosmyki.

Czytaj również
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Gęsi smalec do smarowania
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda