Herbatę można pić z mlekiem, słodzić miodem lub cukrem, podawać z cytryną. Ale jej smak zależy przede wszystkim od gatunku, składu i kraju pochodzenia. Niektóre gatunki warto podawać do porannego śniadania, inne lepiej po południu, a jeszcze inne przed snem.
Źródło: Opracowanie własne
Herbata czarna – mocna herbata, o bogatym smaku z zawartością kofeiny, najczęściej pochodzi z Chin, Sir Lanki i Indii.
English Breakfast – to mocna mieszanka różnych odmian herbaty czarnej, przeznaczona do picia z dodatkiem mleka i cukru. Zwykle do śniadania.
Assam – mocna, czarna, indyjska herbata o głębokim, dymnym smaku i aromacie. Może być podawana z mlekiem i cukrem. Idealna na początek dnia i po południu.
Ceylon – wyrazista czarna herbata z Sir Lanki o cytrusowej nucie. Nadaje się do podawania z mlekiem, ale także z cytryną. Idealna na popołudnie.
Oolong – tradycyjna chińska herbata o niewielkiej zawartości kofeiny, smakowo plasuje się pomiędzy herbatą czarną a zieloną. Przypisuje się jej właściwości odchudzające. Ma delikatny smak, nie wymaga dodawania cukru ani mleka. Wspaniała do picia po południu.
Earl Grey – aromatyczna czarna herbata z dodatkiem olejku z bergamotki i cytrusów. Idealna z dodatkiem mleka i cukru. Znakomita na popołudnie.
Chai – czarna herbata z przyprawami takimi jak imbir, cynamon, kardamon, koper włoski, goździki oraz pieprz czarny. Podawana najczęściej z mlekiem i cukrem.
Darjeeling – delikatna herbata o nucie kwiatowej, smakuje najlepiej bez dodatków, ewentualnie z plasterkiem cytryny. Idealna na popołudnie.
Sencha – to delikatna zielona japońska herbata, której listki przypominają małe igiełki.
Gunpowder – odmiana chińskiej zielonej herbaty. Jej listki zwijane są w maleńkie kulki, które otwierają się w trakcie parzenia.
Herbata zielona – pochodzi z Chin i Japonii, zawiera kofeinę. Powstaje z liści niepoddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty. Wspaniałe źródło antyoksydantów, słynie jako herbata dająca siłę i zdrowie. Najlepiej podawać bez żadnych dodatków.
Herbata jaśminowa – to mieszanka zielonych herbat wzbogacona dodatkiem z esencji kwiatów jaśminu. Idealna, aby się nią rozkoszować w wolne popołudnie.
Herbata biała – powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Zawiera kofeinę. Znana z bogatej zawartości antyoksydantów. Ma jasną barwę i delikatny smak. Można podawać ją z miodem. Jest jedną z najdroższych herbat.
Herbaty ziołowe – to mieszanki różnych ziół i przypraw. Nie zawierają kofeiny. Mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Można je pić o każde porze dnia, także przed snem.
Herbata miętowa – to herbata z liści mięty pieprzowej. Idealna na kłopoty żołądkowe, łagodzi stres, wspomaga odchudzanie.
Rooibos – znana także jako herbata czerwona. Pochodzi z Afryki, ma łagodny smak, można ją pić z mlekiem i miodem.
Yerba Mate – znana także pod nazwą Mate Green, jest również nazywana argentyńskim zielonym złotem. Dzięki temu, że zawiera znaczne ilości mateiny, substancji podobnej do kofeiny, napar Yerba Mate pozwala się lepiej skoncentrować i działa skuteczniej niż filiżanka kawy.
Ewa Pol
Zobacz też: Herbata z hibiskusa - właściwości, działanie i przeciwwskazania