Ten owoc ma jedynie około 30 kalorii i posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
Ten owoc ma jedynie około 30 kalorii i posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
Ten owoc ma jedynie około 30 kalorii i posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊

Jak leczyć zatrucie pokarmowe? Sprawdzone sposoby i dieta

Wg WHO (Światowej Organizacji Zdrowia), każdego roku 600 milionów osób na świecie choruje na zatrucie pokarmowe. Najczęstszą postacią choroby jest biegunka, wywoływana przez bakterie lub ich toksyny zawarte w żywności. Choroba rozwija się szybko - kilka godzin po spożyciu skażonego pokarmu i zwykle ma łagodny, samoograniczający się przebieg. W niektórych przypadkach mogą wystąpić ciężkie, zagrażające życiu infekcje, wymagające hospitalizacji.
Osoba trzyma się za brzuch, stojąc przy talerzu krewetek, co sugeruje zatrucie pokarmowe.
źródło: 123rf.com/
W skrócie
  • Zatrucia pokarmowe należą do najczęstszych chorób na świecie. Wg WHO każdego roku choruje 1 osoba na 10.
  • Zatrucia pokarmowe rozwijają się bardzo szybko: w ciągu kilku-kilkunastu godzin.
  • Ryzyko powikłań jest większe u osób starszych, chorych przewlekle i małych dzieci.
Spis treści

Reklama

Co to jest zatrucie pokarmowe i jakie są jego przyczyny?

Zatrucia pokarmowe towarzyszą ludzkości od zarania dziejów. Według jednej z hipotez, najstarszym udokumentowanym przypadkiem choroby może być śmierć Aleksandra Wielkiego (IV w. p.n.e.) - po spożyciu wody zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella typhi.

W XXI w. wiele międzynarodowych organizacji opracowuje standardy dotyczące kontroli produkcji i bezpieczeństwa żywności. Mimo to częstość zatruć pokarmowych nieustannie wzrasta. Według WHO, choroby przenoszone przez wodę i żywność stanowią jedno z największych wyzwań dla świata.

Co to jest zatrucie pokarmowe? To grupa ostrych zaburzeń przewodu pokarmowego występujących po spożyciu skażonej żywności lub wody. Najczęściej choroba przebiega pod postacią biegunki (czasem z domieszką krwi i śluzu).

Co powoduje zatrucie pokarmowe? Źródłem zakażenia są toksyny wytworzone przez bakterie w żywności (np. Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium perfringens). Infekcje jelitowe wywołują bakterie, m.in. pałeczki Salmonelli, Campylobacter jejuni. Znacznie rzadszymi przyczynami zatruć pokarmowych są wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne (w grzybach).

W Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób, zarówno w najnowszej wersji ICD-11, jak i w poprzedniej - ICD-10, zatrucie pokarmowe nie jest klasyfikowane jako odrębna jednostka chorobowa.

Zatrucie pokarmowe a jelitówka

Nie można postawić znaku równości między dwoma odrębnymi stanami chorobowymi: biegunką wirusową, potocznie zwaną grypą żołądkową lub jelitówką, a zatruciem pokarmowym. Różnice w obrazie klinicznym tych zaburzeń są niewielkie i niewystarczające, by jednoznacznie ustalić ich etiologię. Pewne rozbieżności jednak można wskazać.

Katar, kaszel i wodnista biegunka sugerują raczej wirusowe zaburzenia żołądkowo-jelitowe - tzw. grypę żołądkową. A zatruciom pokarmowym, zwłaszcza o etiologii bakteryjnej, częściej towarzyszą bóle brzucha, obecność śluzu lub krwi w stolcu.

Laseczki Bacillus cereus lub toksyny Staphylococcus aureus mogą w ciągu kilku godzin (od spożycia skażonego pokarmu) wywoływać objawy zatrucia pokarmowego, a jelitówka wylęga się od 1 do 3 dni.

Różnice dotyczą też etiologii. Wirusy grypy należą do czynników przyczynowych jelitówek, a zatrucia pokarmowe mogą być wywoływane przez wiele różnych patogenów (w tym wirusowych), ale nie przez wirusy grypy (Lekarz POZ 2024; Medycyna Praktyczna Infekcje 2017).

Reklama

Objawy zatrucia pokarmowego

Po jakim czasie występują objawy zatrucia pokarmowego? Okres wylęgania choroby zwykle trwa od kilku godzin do kilku dni od spożycia skażonych pokarmów lub wody (Interna Szczeklika, 2017).

Jak się objawia i jak wygląda zatrucie pokarmowe? W jego przebiegu mogą wystąpić:

  • bóle brzucha i nadbrzusza (kurczowe, silne)
  • biegunka (w ciężkich postaciach krwista, z domieszką śluzu, masywna)
  • wymioty (czasem uporczywe)
  • gorączka (rzadziej dreszcze)
  • zawroty głowy, drgawki i inne objawy neurologiczne (częściej towarzyszą biegunkom bakteryjnym; mogą być skutkiem odwodnienia).

Objawy zatrucia pokarmowego u dzieci i dorosłych pojawiają się nagle i trwają krótko. U najmłodszych pacjentów choroba ma postać nieżytu żołądkowo-jelitowego, w którym dominują ostra biegunka i wymioty oraz gorączka.

W przypadku (rzadziej występujących) wirusowych zatruć pokarmowych objawy mogą być wywoływane m.in. przez rotawirusy, norowirusy, adenowirusy, astrowirusy. Choroba często ma łagodny charakter. Ryzyko ciężkiego przebiegu występuje u małych dzieci, niemowląt i osób z obniżoną odpornością.

Ile trwa zatrucie pokarmowe?

Jak długo (ile dni) trwa zatrucie pokarmowe? Objawy ostrej biegunki bakteryjnej najczęściej ustępują samoistnie po kilku dniach; rzadziej utrzymują się dłużej (do kilku tygodni).

Czynnik etiologiczny decyduje, jak długo (ile dni, tygodni) może trwać zatrucie pokarmowe. Średni czas utrzymywania objawów (wg Interny Szczeklika) wynosi:

UNSUPPORTED IMPORT ELEMENT: PhpOffice\PhpWord\Element\PreserveText

  • Campylobacter jejuni: 2-10 dni
  • Clostridium perfringers: 12-24 godz., czasem do 3 dni
  • Escherichia coli: 1-7 dni
  • Listeria monocytogenes: najczęściej 2-3 dni
  • Staphylococcus aureus: od 8 godz. do 1,5 dnia
  • Salmonella spp.: 12 godz. do 7 dni
  • Yersinia enterocolica: 2-21 dni.

Reklama

Zatrucie pokarmowe u dzieci

U dzieci podatność na zatrucia pokarmowe jest większa niż u dorosłych. Odpowiadają za to nierozwinięte mechanizmy odpornościowe, skłonność do wkładania rąk do ust lub spożywania podejrzanych pokarmów.

Ile trwa zatrucie pokarmowe u dziecka? Objawy łagodnych i umiarkowanych infekcji często ustępują w ciągu tygodnia, a wypróżnienia normalizują. Jak podaje WHO, na ciężki (i dłuższy) przebieg choroby bardziej narażone są dzieci do 5. roku życia. Szczególnie wysokim ryzykiem obarczone są zatrucia pokarmowe u niemowląt, dzieci z immunosupresją i chorobami przewlekłymi.

Najczęściej za objawy zatrucia pokarmowego u dziecka z prawidłową odpornością odpowiadają czynniki bakteryjne; pasożyty - bardzo rzadko (w naszej szerokości geograficznej).

Co stosować na zatrucie pokarmowe u dziecka? W większości przypadków choroba ma dobre rokowanie i nie wymaga stosowania farmakoterapii (w tym leków bez recepty). Podstawą leczenia objawowego jest prawidłowe nawadnianie oraz kontynuacja diety odpowiedniej do wieku. W ramach domowych sposobów na zatrucie pokarmowe u dziecka zaleca się podawać posiłki częściej, ale w mniejszych porcjach (u niemowląt - kontynuować karmienie piersią).

Reklama

Zatrucie pokarmowe w ciąży

Zatrucia pokarmowe w ciąży mogą być niebezpieczne - zarówno dla matki, jak i płodu. U kobiet ciężarnych podatność na biegunki infekcyjne wzrasta.

Według danych EFSA i amerykańskich CDC, za objawy zatrucia pokarmowego - zarówno u kobiet w ciąży, jak i w populacji ogólnej - odpowiada głównie C. jejuni: najbardziej chorobotwórczy gatunek Campylobacter.

Kampylobakterioza zwykle ma samoograniczający się przebieg. Jednak w niektórych przypadkach mogą rozwinąć się ciężkie powikłania zatrucia pokarmowego, a we wczesnej ciąży ich skutkiem może być poronienie.

Czy zatrucie pokarmowe w ciąży może zaszkodzić dziecku? Według ERRC - amerykańskiej rządowej agencji badawczej (Journal of Food Protection, 2002), kampylobakterioza u matki może prowadzić do:

  • śmierci płodu,
  • zakażenia wewnątrzmacicznego,
  • urodzenia martwego.

Zatrucia pokarmowe w 3 trymestrze ciąży mogą zwiększać ryzyko powikłań noworodkowych. Kampylobakterioza u kobiety ciężarnej może poprzedzać zespół Guillaina-Barrego. Niewydolność oddechowa - związana z ciężką postacią tego zespołu - może powodować poród przedwczesny.

Reklama

Jak leczyć zatrucie pokarmowe?

Jak leczyć i co stosować na zatrucie pokarmowe? Podstawą terapii wszystkich biegunek jest nawadnianie - najlepiej drogą doustną. Przy znacznym odwodnieniu konieczne może być dożylne podanie płynów i elektrolitów. U niektórych pacjentów mogą istnieć wskazania do przyczynowego leczenia zatrucia pokarmowego.

Leki na zatrucie pokarmowe

Jakie leki brać na zatrucie pokarmowe? Najczęściej objawy ustępują samoistnie i nie wymagają stosowania farmakoterapii. W wybranych przypadkach lekarz może zadecydować o leczeniu przeciwdrobnoustrojowym.

Do leków na zatrucie pokarmowe (Interna Szczeklika) należą:

antybiotyki (z przepisu lekarza) - mogą być wskazane m.in. w przypadkach:

  • zakażeń inwazyjnych, biegunek zapalnych o ciężkim przebiegu, upośledzenia odporności,
  • niektórych zakażeń niedurowymi szczepami Salmonella (np. ciężkich, powikłanych),

leki bez recepty:

  • doustne płyny nawadniające (DPN) - w leczeniu odwodnienia niewielkiego stopnia,
  • leki łagodzące objawy, np. loperamid - należy zachować ostrożność i stosować po konsultacji z lekarzem (ryzyko powikłań).

Domowe sposoby

Według polskich wytycznych (Pediatria po Dyplomie; 2024), domowe sposoby na zatrucie pokarmowe o udowodnionej skuteczności obejmują: nawadnianie - uzupełnienie wodno-elektrolitowe i prawidłowe żywienie.

Właściwe żywienie pobudza regenerację przewodu pokarmowego u pacjentów z zatruciem pokarmowym. Jak leczyć chorobę domowymi sposobami? Wszystkie wytyczne - zarówno polskie, jak europejskie (ESPGHAN/ESPID 2014) - są zgodne: należy stosować dietę jak przed biegunką (odpowiednią do wieku). Zaleca się podawać posiłki o małej objętości tuż po okresie szybkiego nawadniania (trwającego 3-4 godziny) lub jeszcze w jego trakcie (w przypadku wymiotów - gdy tylko wróci apetyt).

Reklama

Co jeść przy zatruciu pokarmowym?

Co jest dobre na zatrucie pokarmowe? Co można jeść? Posiłki, na które ma się ochotę. Należy wykluczyć napoje gazowane i o dużej zawartości cukrów, np. klarowane (komercyjne) soki owocowe. Ich skład elektrolitowy jest niewłaściwy (mogą nasilać biegunkę). Warto zrezygnować z potraw ciężkostrawnych i bardzo ostrych.

Produkty, które można włączyć do diety na zatrucie pokarmowe:

  • ryż, makaron
  • kasza
  • ziemniaki
  • kisiel
  • banan
  • jogurt
  • zupy, gotowane mięso i warzywa.

Co pić na zatrucie pokarmowe? Filarem leczenia ostrych biegunek jest uzupełnienie wodno-elektrolitowe. Prócz DPN można stosować powszechnie dostępne płyny, np. wodę, słabą herbatę, zupy warzywne (lekko posolone). Nie zaleca się podawania rosołu lub coli na zatrucia pokarmowe.

Czytaj również

Bibliografia

  • Infectious Diarrheas and Bacterial Food Poisoning. In: Jameson J, Fauci AS, Kasper DL, Hauser SL, Longo DL, Loscalzo J. eds. Harrison's Manual of Medicine, 20e. McGraw-Hill Education; 2020.
  • Mishra SK, Mengestab A, Khosa S. Historical Perspective and Medical Maladies of Alexander the Great. Cureus. 2022;14(4):e23925.
  • Guarino A, Ashkenazi S, Gendrel D, Lo Vecchio A, Shamir R, Szajewska H; European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition; European Society for Pediatric Infectious Diseases. European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Pediatric Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe: update 2014. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;59(1):132-52.
  • Elbehiry A, Abalkhail A, Marzouk E, Elmanssury AE, Almuzaini AM, Alfheeaid H, Alshahrani MT, Huraysh N, Ibrahem M, Alzaben F, Alanazi F, Alzaben M, Anagreyyah SA, Bayameen AM, Draz A, Abu-Okail A. An Overview of the Public Health Challenges in Diagnosing and Controlling Human Foodborne Pathogens. Vaccines (Basel). 2023;11(4):725.
  • Todd ECD. Foodborne Diseases: Overview of Biological Hazards and Foodborne Diseases. Encyclopedia of Food Safety. 2014:221-42.
  • Albert V, Ramamurthy T, Das S, G Dolma K, Majumdar T, Baruah PJ, Chaliha Hazarika S, Apum B, Das M. Comprehending the risk of foodborne and waterborne disease outbreaks: Current situation and control measures with Special reference to the Indian Scenario. Heliyon. 2024;10(16):e36344.
  • Szczeklik A, Gajewski P. Interna Szczeklika 2017. Medycyna Praktyczna, Kraków 2017, 1051-1074.
  • European Food Safety Authority and European Centre for Disease Prevention and Control (EFSA and ECDC). The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2017. EFSA J. 2018;16(12):e05500.
  • Scallan E, Hoekstra RM, Angulo FJ, Tauxe RV, Widdowson MA, Roy SL, Jones JL, Griffin PM. Foodborne illness acquired in the United States major pathogens. Emerg Infect Dis. 2011;17(1):7-15.
  • Hennekinne JA, De Buyser ML, Dragacci S. Staphylococcus aureus and its food poisoning toxins: characterization and outbreak investigation. FEMS Microbiol Rev. 2012;36(4):815-36.
  • Bintsis T. Foodborne pathogens. AIMS Microbiol. 2017;3(3):529-563.
  • Faour-Klingbeil D, C D Todd E. Prevention and Control of Foodborne Diseases in Middle-East North African Countries: Review of National Control Systems. Int J Environ Res Public Health. 2019;17(1):70.
  • Kuchar E. Biegunka wirusowa. https://www.mp.pl/pacjent/choroby-zakazne/choroby/zakazenia-wirusowe/157364,biegunka-wirusowa, [dostęp: 11.12.2024].
  • Szajewska H. Ostra biegunka infekcyjna u dzieci: nawadnianie i żywienie. Pediatr Dypl. 2024;1.
  • World Health Organization (WHO). Food safety. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-safety, [dostęp: 11.12.2024].
  • World Health Organization (WHO). Foodborne diseases. https://www.who.int/health-topics/foodborne-diseases#tab=tab_1, [dostęp: 11.12.2024].
  • Smith JL. Campylobacter jejuni infection during pregnancy: long-term consequences of associated bacteremia, Guillain Barré syndrome, and reactive arthritist. J Food Prot. 2002;65(4):696-708.
  • Janik J. Grypa żołądkowa? To określenie nie jest uzasadnione. Lekarz POZ. Aktualności 2024. https://www.termedia.pl/poz/Grypa-zoladkowa-To-okreslenie-nie-jest-uzasadnione,57792.html, [dostęp: 11.12.2024].
  • Switaj TL, Winter KJ, Christensen SR. Diagnosis and Management of Foodborne Illness. Am Fam Physician. 2015;92(5):358-65.
  • Tam C, Erebara A, Einarson A. Food-borne illnesses during pregnancy: prevention and treatment. Can Fam Physician. 2010;56(4):341-3.
  • CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Campylobacter Infection (Campylobacteriosis). https://www.cdc.gov/campylobacter/site.html, [dostęp: 11.12.2024].
  • Azmatullah A, Qamar FN, Thaver D, Zaidi AK, Bhutta ZA. Systematic review of the global epidemiology, clinical and laboratory profile of enteric fever. J Glob Health. 2015;5(2):020407.
  • Fitzgerald C. Campylobacter. Clin Lab Med. 2015; 35: 289-298.
  • Schirone M, Visciano P, Tofalo R, Suzzi G. Biological Hazards in Food. Front. Microbiol. 2017;7:2154.
  • Li J, Uzal FA, McClane BA. Clostridium perfringens Sialidases: Potential Contributors to Intestinal Pathogenesis and Therapeutic Targets. Toxins (Basel). 2016;8(11):341.
  • Bancerz-Kisiel A, Szweda W. Yersiniosis - a zoonotic foodborne disease of relevance to public health. Ann Agric Environ Med. 2015; 22: 397-402.
  • DuPont HL, Steffen R. Use of antimicrobial agents for treatment and prevention of travellers' diarrhoea in the face of enhanced risk of transient fecal carriage of multi-drug resistant enterobacteriaceae: setting the stage for consensus recommendations. J Travel Med. 2016; 23(6): pii: taw054.
  • Freedman SB, Xie J, Neufeld MS. Shiga Toxin-Producing Escherichia coli Infection, Antibiotics, and Risk of Developing Hemolytic Uremic Syndrome: A Meta-analysis. Clin Infect Dis. 2016;62:1251-1258.
  • Hoffmann S, Scallan Walter E. Acute Complications and Sequelae from Foodborne Infections: Informing Priorities for Cost of Foodborne Illness Estimates. Foodborne Pathog Dis. 2020;17(3):172-177.
  • Lübbert C. Antimicrobial therapy of acute diarrhoea: a clinical review. Expert Rev Anti Infect Ther. 2016;14(2):193-206.
  • Link do zdjęcia: https://pl.123rf.com/photo_211064390_food-allergies-women-have-reactions-itching-and-redness-after-eating-shrimp-seafood-allergy-itching.html.
Andrzej Grzechowiak
Artykuł napisany przez
Andrzej Grzechowiak
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Zatrucia pokarmowe
Zatrucie azotanami nieorganicznymi - objawy, leczenie
Azotan w wodzie
Zatrucie litem - objawy, leczenie, postępowanie
Mężczyzna z zamkniętymi oczami, który trzyma się za czoło
Zatrucie pokarmowe - objawy, co jeść, ile trwa
Zatrucie jedzeniem
Podobne artykuły
Ryzyko zatrucia rtęcią
Zatrucie rtęcią - z plomby, termometru i oparami. Jak się objawia?
Zwłoki człowieka
Czym jest trupi jad (ptomainy)? Sprawdź, kiedy i dlaczego staje się niebezpieczny
Kobieta z objawami biegunki
Zemsta Faraona - objawy i leczenie biegunki u podróżnych
Miska z mięsem
Zatrucie jadem kiełbasianym - objawy. Jak je rozpoznać?
Kobieta przechodzi zatrucie alkoholowe
Zatrucie alkoholowe - co pomaga? Domowe sposoby i leczenie

Reklama


Jak często robić regenerację włosów?
Sprawdź!