Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Zdrowe przekąski w ciąży - co jeść, żeby nie przytyć w ciąży?

Wiele pań na czas ciąży daje sobie dyspensę żywieniową – jedzą co chcą, ile chcą i najczęściej zdecydowanie przesadzają ze słodkościami. A taka dieta nie służy ani przyszłej mamie, ani maleństwu.
Bakalie leżące na stole
Źródło: 123RF
Spis treści

Wbrew obiegowej opinii, panie w ciąży nie powinny jeść „za dwoje”. Lekarze obalają ten popularny mit i podkreślają: „ Nie za dwoje, a dla dwojga”, czyli mądrze, z głową i bez obżarstwa.

W ciąży jestem wiecznie głodna

Ciąża to nie jest czas taryfy ulgowej w kwestii żywieniowej. Niestety od pokoleń funkcjonujące w świadomości społecznej przekonanie, że kobieta w ciąży ma prawo do zachcianek, sprawia, że wiele pań, przez dziewięć miesięcy pozwala sobie na wszystko, a w szczególności na niezliczone ilości słodyczy, gazowanych napojów i fast foodu. Tymczasem:

- cukier może spowodować zahamowanie przyrostu masy ciała dziecka oraz zaburzenia przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych do budowy mózgu dziecka!

- fast foody to z kolei nadmiar soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i może powodować bolesne opuchlizny kończyn.

To raptem dwa przykłady, jak wyniszczająca jest zła dieta w ciąży – zarówno dla dziecka, jak i dla przyszłej mamy. Warto więc pomyśleć o zdrowych przekąskach na cały dzień!

Reklama

Pomysły na zdrowe koktajle w ciąży

Oprócz pożywnego śniadania, zdrowego obiadu i lekkiej kolacji, panie powinny zjeść jeszcze dwa dodatkowe posiłki w formie przekąsek. Świetną opcją na drugie śniadanie może być koktajl owocowo-warzywny. Warto już na tym etapie zaopatrzyć się w dobry blender, który później przyda się do miksowania obiadów dziecku. Teraz posłuży jako maszyna do robienia pożywnych i zdrowych koktajli. Do takich napojów znakomicie nadają się banany, owoce kiwi, winogrona bezpestkowe, a także większość owoców sezonowych: truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie. Warto poeksperymentować i dodać także warzywa: świeże liście szpinaku, jarmuż, seler naciowy czy ultrazdrową natkę pietruszki. Bazą koktajlu może być woda, jogurt naturalny albo mleko krowie lub roślinne. W przypadku owoców sezonowych można zmiksować je same, bez dodawania żadnych płynów. Warto pamiętać o kilku zasadach:

- koktajle ze szpinakiem zawsze robimy na bazie produktu mlecznego – to sprawi, że nie wydzielą się szczawiany, które niekorzystnie wpływają na nerki i wypłukują wapń z organizmu.

- dobrze byłoby do koktajlu z jarmużu dodać np. olej kokosowy lub tłuste mleko kokosowe – umożliwi to przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

- natomiast w koktajlach z ananasem nie należy wlewać mleka ani innego nabiału – zawarta w tym owocu bromelaina może sprawić, że napój będzie gorzki.

Reklama

Bakalie – gdy chce się coś słodkiego w ciąży

Panie, które nie mogą się opanować przed sięgnięciem po słodycze, powinny zaopatrzyć się w zapas bakalii. Trzeba z nimi uważać, bo również zawierają sporo cukru, natomiast mają w sobie sporo wartości odżywczych. Np.

- morele, dzięki zawartości beta-karotenu dbają o kondycję naszej skóry, a także pozytywnie wpływają na pracę serca i obniżają ciśnienie krwi. Ale uwaga! Warto poszukać moreli niesiarkowanych, ekologicznych – są dużo ciemniejsze, a w smaku – słodsze. No i zdrowsze!

- z kolei suszone śliwki, zawierają 5 razy więcej – błonnika niż świeże owoce, dzięki temu doskonale wspomagają trawienie, żurawina zawiera witaminę C, zmniejszającej uczucie zmęczenia, a rodzynki są świetnym źródłem potasu, który odgrywa ważną rolę w regulowaniu ciśnienia krwi.

- kobiety w ciąży często męczy zgaga. Tu z pomocą idą migdały, które pomagają uśmierzyć pieczenie w przełyku, a dodatkowo pełne są cynku, który reguluje działanie systemu odpornościowego i chroni przed przeziębieniami.

Reklama

Superfoods w ciąży

Spirulina, nasiona chia, jagody goji, quinoa - to tzw. superfoods, czyli naturalne produkty, naszpikowane witaminami, minerałami i innymi fantastycznymi składnikami, co sprawia, że nie wiadomo czy traktować je jako jedzenie, czy już jako suplementy diety.

- spirulina, czyli sproszkowane algi morskie słynie z wysokiej zawartości z białka oraz zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego żelaza, znacznie więcej niż mięso, owoce morza czy szpinak. Warto jednak pamiętać, żeby nie przekraczać dziennej dawki spożycia jaką jest jedna stołowa łyżka proszku.

- z kolei nasiona chia, wykorzystywane na potęgę w barach ze zdrową żywnością, mogą dostarczyć organizmowi wapnia, magnezu i fosforu. Warto poeksperymentować z niezwykle popularnymi ostatnio puddingami chia – te na bazie mleka kokosowego, są naprawdę fenomenalne!

- jagody goji kuszą pięknym czerwonym kolorem, natomiast tylko nieliczne panie decydują się, by jeść je jako przekąskę czy zamiennik chipsów. Jednak warto włączyć je do diety – np. dodając je do owsianki, bo są świetnym źródłem witamin: C oraz A i E.

- quinoa, czyli komosa ryżowa jest najbogatszym źródłem białka wśród popularnych roślin zbożowych. Dodatkowo zawiera szereg pierwiastków mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas, cynk i wapń.

Reklama

Zielony koktajl zdrowia dla kobiety ciężarnej

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango lub ¾ szklanki puree z mango
  • 1 banan
  • 2 dojrzałe kiwi
  • 1 łyżeczka spiruliny
  • 1 łyżeczka sorku z cytryny
  • Garść natki pietruszki
  • Szklanka soku jabłkowego tłoczonego

Przygotowanie:

Mango, banana i kiwi obrać ze skórki, pokroić i wrzucić do misy blendera lub wysokiego naczynia. Dodać natkę pietruszki – w całości i wsypać spirulinę. Delikatnie wlać sok jabłkowy i sok z cytryny. Miksować na małych obrotach, a następnie zwiększyć je, przez cały czas mocno trzymając pokrywę blendera. Miksować, dopóki natka pietruszki się nie zblenduje, a całość będzie delikatna i aksamitna.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Dieta w ciąży
Dieta ciężarnej - pomysły na pożywne śniadanie
Owsianka z bananem
Kawa w ciąży - czy można ją pić i jaką wybrać? Z kofeiną czy bezkofeinową?
Kobieta w ciąży pijąca kawę
Picie mięty ciąży - czy można pić herbatę miętową?
Napar z mięty
Podobne artykuły
Grillowana ryby dla kobiety w ciąży
Ryby w ciąży - jakie wybrać? Czy można je jeść?
Produkty wskazane do spożywania w ciąży
Czego nie można jeść w ciąży? Jakie produkty są zakazane i dlaczego?
Sałatka z warzyw na białym talerzu
Dieta kobiety w ciąży - pomysły na lekkostrawną kolację
Bakalie leżące na stole
Zdrowe przekąski w ciąży - co jeść, żeby nie przytyć w ciąży?
Kobieta w ciąży podczas posiłku
Dieta kobiety w ciąży - smaczny i zdrowy obiad

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!