Wiosna to czas mobilizacji. Zaczynamy myśleć o tym, że za chwilę zdejmiemy grube kurtki i swetry, pod którymi dotychczas udawało się ukryć nadprogramowe kilogramy. Nadszedł czas, żeby się ich pozbyć. Najlepiej odpowiednio się do tego przygotować, żeby nie popełnić błedów.
Małymi kroczkami
Stanowczo odradzamy stosowania drastycznych diet czy głodówek. Zbędne kilogramy trzeba gubić sukcesywnie, przyzwyczaić organizm do lżejszych porcji, ale nie pozbawiać go cennych składników odżywczych. Dzięki temu unikniemy zarówno efektu jo-jo jak i często występującego przy dietach frustrującego uczucia pustki w żołądku
Reklama
Gotowy jadłospis czy improwizacja
Jeśli prowadzisz regularny tryb życia I zawsze możesz jeść o określonych porach dnia, najlepszy dla Ciebie będzie jadłospis przygotowany wspólnie z dietetykiem, który uwzględni wszystkie potrzeby oraz odpowiednią wartość odżywczo-kaloryczną posiłków. Jeśli jednak prowadzisz nieregularny tryb życia lub czas spędzony w kuchni na przygotowaniu posiłków uważasz za stracony, mamy dla Ciebie pomysł na proste, szybie ale bardzo odżywcze sałatki. Jedzone na kolację, co najmniej 3-4 godziny przed snem, pomogą wzmocnić metabolizm i walczyć z nadwagą.
Trzy przepisy na lekkie i zdrowe sałatki przygotował dla nas Jan Kuroń, kucharz, pasjonat smaku i entuzjasta gotowania. Swoją przygodę kulinarną rozpoczął bardzo wcześnie, asystując swojemu ojcu, Maciejowi Kuroniowi. Już wtedy wiedział, że gotowanie będzie jego sposobem na życie. Uwielbia polską kuchnię dodając do niej osobistą nutę współczesności. Takie właśnie są proponowane przez niego sałatki.
Reklama
Sałatka z jarmużu, grillowanego kurczaka i kukurydzy
200g grillowanej piersi z kurczaka
2 szklanki pokrojonego w paski jarmużu
2 garście pokrojonych na pół pomidorków
½ szklanki kukurydzy konserwowej
1-2 posiekane dymki
2 przeciśnięte ząbki czosnku
skórka i sok z jednej cytryny
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
50 g wiórków parmezanu
Pierś z kurczaka zgrilluj na patelni grillowej. Pokrojone składniki wymieszaj w misce i polej sosem z wymieszanych składników (czosnek, cytryna, oliwa, sól, pieprz). Całość posyp parmezanem lub przygotuj alternatywny sos
Reklama
Salsa Verde
10 łyżek oliwy z oliwek
po pół garści bazylii, natki pietruszki i mięty
1 duży ząbek czosnku
kilka kaparów
odrobina świeżej posiekanej papryczki chili
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
ewentualnie łyżka musztardy Dijon
Reklama
Sałata z wędzonym pstrągiem, rzodkiewką, selerem naciowym, ogórkiem i rukolą posypana czarnym sezamem
Opakowanie mixu sałat
120 g wędzonego pstrąga
garść rukoli
solidna łyżka czarnego sezamu
2 duże lub 4 małe rzodkiewki
1 kłącze selera naciowego
1 mała marchewka
Na mieszance sałat i rukoli ułóż poszarpanego w palcach pstrąga, posiekane w plastry rzodkiewki oraz seler. Marchewkę najlepiej pokroić w słupki lub za pomocą obieraczki uzyskać długie i szerokie paski. Całość posyp sezamem. Najlepszy będzie tutaj dressing orientalny.
Reklama
Sałata z anchois, smażonymi kaparami i papryką z winegretem
Opakowanie sałat
6 filecików anchois (najlepiej słoikowe z Sycylii)
12 kaparów
½ papryki czerwonej
2 szalotki lub 2 dymki
Oliwa z oliwek
Wyłóż sałatę do naczynia. W mocno rozgrzanej oliwie z oliwek zrumień kapary i odsącz (nie wylewaj oliwy, ma ciekawy smak i może się jeszcze przydać). Na sałacie ułóż fileciki, paprykę pokrojoną w paski i drobno posiekaną szalotkę. Całość posyp kaparami i polej sosem winegret.