Czy żelatyna pomaga na stawy?
Żelatyna jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Ściśle rzecz biorąc, produkowana jest z kolagenu pozyskiwanego z bydła lub wieprzowiny (z kości, ścięgien, chrząstek). Kolagen to białko budulcowe wchodzące m. in. w skład włosów, paznokci, chrząstek i stawów, dlatego skutecznie wspiera ich regenerację i prawidłowe funkcjonowanie.
Picie żelatyny na stawy zwiększa ich elastyczność oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne. Wspomaga prawidłową ruchomość stawów, dzięki czemu łatwiej jest utrzymać dobrą kondycję ogólną organizmu i pozostać aktywnym fizycznie.
Niekiedy zaleca się pacjentom żelatynę na ból stawów. W jaki sposób niweluje ona dolegliwości bólowe? Stawy z czasem ulegają „zużyciu”, a kleista substancja, która je wypełnia zaczyna się wycierać, a jej niedobór powoduje zwiększone tarcie i ból. Wysoka zawartość kolagenu w żelatynie wspomaga regenerację chrząstki stawowej, polepsza poślizg i zmniejsza ból.
Na co jeszcze pomaga żelatyna? Wykazuje ona szereg prozdrowotnych właściwości, a oprócz odbudowywania tkanki łącznej w stawach, ma zdolność wzmacniania włosów i płytki paznokciowej oraz przyspieszania metabolizmu, dzięki czemu wspomaga odchudzanie i korzystnie działa na pracę układu pokarmowego.
Reklama
Kuracja żelatynowa na stawy
Jak stosować żelatynę na stawy, by rzeczywiście polepszyła ich stan? Najważniejsza w kuracji żelatynowej jest systematyczność. Tylko wtedy, gdy preparat przyjmowany jest regularnie, zauważalne są rzeczywiste efekty.
Jak długo stosować żelatynę na stawy? Długość terapii zależy od stanu stawów i stopnia zaawansowania problemu, który zaistniał w ich obrębie. Łatwiej i szybciej można zregenerować nieco wytartą i zużytą chrząstkę niż zniwelować ból towarzyszący poważnym schorzeniom czy stanom zapalnym. Domowa kuracja żelatyną na stawy nie powinna jednak w żadnym przypadku trwać krócej niż miesiąc, ponieważ tylko długotrwałe i systematyczne dostarczanie kolagenu pomaga zatrzymać go w tkance łącznej.
Stosowanie żelatyny polega na jej doustnym przyjmowaniu – wypijaniu bądź zjadaniu. Jak pić żelatynę? Sporządzony płyn najlepiej spożywać rano, przed śniadaniem. Wówczas nie tylko wspiera ona stawy, ale również przewód pokarmowy, tworząc na jego wewnętrznych ścianach powłokę ochronną.
Jak jeść żelatynę na stawy? Można rozpuszczać ją w niewielkiej ilości wody i jeść łyżeczką żelatynową galaretkę, lub po prostu używać jej jako dodatek do potraw, np. galaretek owocowych.
Reklama
Dobra żelatyna na stawy
Najpowszechniej dostępną formą tego produktu jest spożywcza żelatyna w proszku, sprzedawana w niewielkich opakowaniach po kilkadziesiąt gramów. Czy żelatyna spożywcza na stawy jest skuteczna, czy musi to być specjalna żelatyna lecznicza?
Spożywana regularnie, nawet ta dostępna w zwykłych sklepach spożywczych, dostarcza organizmowi wystarczającą ilość kolagenu potrzebnego do regeneracji chrząstki stawowej. Jej leczniczy odpowiednik dostępny w aptekach lub sklepach z odżywkami dla sportowców wzbogacony jest po prostu o inne dobroczynne substancje – witaminy czy też inne formy białka.
Naturalna żelatyna pozyskiwana jest z chrząstek i ścięgien wołowych lub wieprzowych. Która z nich lepsza jest jako preparat na wzmocnienie stawów? Każda z nich zawiera dużą ilość białka zwierzęcego i aminokwasów, więc wspiera prawidłową pracę układu kostno-stawowego.
Żelatyna wieprzowa na stawy dodatkowo pomaga zapobiegać osteoporozie oraz schorzeniom o charakterze zwyrodnieniowym.
Reklama
Jakie są skutki uboczne picia żelatyny?
Czy można pić żelatynę, nie obawiając się o wystąpienie skutków ubocznych? Jako produkt naturalnego pochodzenia jest ona względnie bezpieczna, jednak wiele zależy też od jakości wołowiny lub wieprzowiny, z jakich została pozyskana.
Współcześnie, kiedy zwierzęta hodowane na mięso karmione są szkodliwymi substancjami, przedostają się one również do tych elementów, z których wytwarza się żelatynę. Dlatego przy zaobserwowaniu jakichkolwiek skutków ubocznych żelatyny pitej w celach zdrowotnych, należy natychmiast przerwać kurację.
Opinie o żelatynie na kości i stawy są różne. Niektórzy pacjenci uważają produkt w proszku za wysoce przetworzony i jako taki – niekorzystny dla organizmu. Inni traktują go jako preparat pochodzenia naturalnego i w związku z tym – bezpieczny w użyciu. Wiele zależy od indywidualnej reakcji organizmu na spożywany produkt i jego skuteczność w walce ze stawowymi dolegliwościami.
Reklama
Przepis na żelatynę na stawy
Jak przygotować żelatynę na stawy do picia? Trzy łyżeczki proszku wystarczy zalać połową szklanki przegotowanej i ostudzonej wody i odstawić na noc do rozpuszczenia i napęcznienia. Nie każdy toleruje smak żelatyny, więc można dodać do niej np. cytrynę i miód, by zwiększyć jej walory smakowe.
Niektórzy zamiast samej żelatyny wolą różne potrawy z jej dodatkiem. Przykładem może być prosty przepis na galaretkę na stawy, szczególnie polecany latem – w sezonie na świeże owoce. Surowe owoce (np. truskawki, jagody, maliny) można zblendować lub rozgnieść widelcem na papkę, a następnie dodać do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości chłodnej wody. Galaretka taka nie tylko wspiera funkcjonowanie stawów, ale jest też smaczna i bogata w witaminy.
Potrawą o podobnym działaniu są np. zimne nóżki, gotowane z nóżek wieprzowych – bogatego źródła naturalnej żelatyny, przez niektórych cenionej znacznie wyżej niż jej sproszkowany odpowiednik.