Czym jest zgaga? Czy może zdarzyć się po alkoholu?
Zgaga to nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku, będące konsekwencją zarzucania treści żołądkowej z powrotem do przełyku, co w terminologii medycznej jest nazywane refluksem żołądkowo-przełykowym. Może zdarzać się po spożyciu alkoholu.
Refluks wywołuje zgagę, gdyż kwaśna treść żołądkowa, po przedostaniu się do przełyku, podrażnia go, wywołując charakterystyczne odczucie pieczenia. Innymi objawami refluksu są nudności, wymioty, ból gardła i brzucha, a także ból w klatce piersiowej.
Osoby, które odczuwają takie dolegliwości powinny przestrzegać diety i unikać pewnych potraw czy napojów, jak np. alkohol. Zgaga trwać może od kilku minut do jednego czy nawet dwóch dni. Częstą dolegliwością, która towarzyszy zgadze jest ból brzucha.
Reklama
Jakie są najczęstsze przyczyny zgagi po alkoholu?
Przyczyny zgagi mogą być różne, jednak najczęściej dolegliwość jest spowodowana niewłaściwą pracą dolnego zwieracza przełyku, czyli okrężnego mięśnia, który po przedostaniu się pokarmu do żołądka, powinien się kurczyć, aby uniemożliwić cofanie się treści żołądkowej.
Napoje alkoholowe powodują, że dolny zwieracz przełyku rozluźnia się, dlatego zgaga od alkoholu to dość powszechny problem.
Źródłem zgagi jest także spożywanie pokarmów i picie napojów, które zwiększają produkcję kwasu żołądkowego. Zbyt duża ilość kwasu żołądkowego przyczynia się bowiem do zwiększonego ryzyka refluksu, a co za tym idzie do ostrej zgagi. Do produktów, które nasilają funkcje wydzielnicze żołądka także zalicza się alkohol.
Z badań epidemiologicznych wynika, że charakterystyczne pieczenie w przełyku po alkoholu odczuwa ponad połowa. osób, u których stwierdzono refluks żołądkowo-przełykowy. Jaki rodzaj alkoholu najczęściej wywołuje zgagę?
Reklama
Zgaga po alkoholu. Czy może zdarzyć się po winie?
Wśród alkoholi, które najczęściej wywołują nieprzyjemny objaw refluksu żołądkowo-przełykowego, wymienia się czerwone wino.
Dlaczego występuje zgaga po winie? Generalnie wino ma odczyn kwasowy, co oznacza, że przyczynia się do nadkwaśności żołądka, czyli objawów spowodowanych nadmiernym wytwarzaniem kwasu solnego w żołądku.
Osoby, które cierpią na silną zgagę powinny ograniczyć spożywanie wina do minimum. Jeśli jednak ochota na trunek zwycięży, lepiej wybrać wino białe aniżeli czerwone, gdyż to pierwsze cechuje się mniejszą kwasowością.
Reklama
Zgaga a alkohol. Czy zależy od rodzaju alkoholu?
Inne rodzaje trunków także mogą skutkować nieprzyjemnym uczuciem palenia w przełyku. Kolejne miejsce wśród alkoholi przyczyniających się do zgagi zajmuje piwo. Ten napój nie tylko zawiera etanol, który rozluźnia dolny zwieracz przełyku, ale dodatkowo jest gazowane przez co podnosi ciśnienie w żołądku, co także może przyczynić się do refluksu.
Jak zminimalizować ryzyko zgagi po wypiciu piwa? Po pierwsze, wypić umiarkowaną ilość tego trunku. Po drugie, warto sięgnąć po coraz popularniejsze w ostatnich latach piwo bezalkoholowe.
Ponadto piwo oraz wino należą do alkoholi wytwarzanych na drodze fermentacji. Tego typu trunki powodują nadprodukcję kwasu w żołądku, dlatego znajdują się w czołówce alkoholi niezalecanych dla osób odczuwających zgagę.
Czy istnieje alkohol, który nie powoduje zgagi? Mniejsze dolegliwości będą wywoływały alkohole wytwarzane na drodze destylacji, takie jak wódka czy whisky, nie oznacza to jednak, że objawy w ogóle nie wystąpią.
Zgaga po wódce czy whisky także występuje, jednakże stopień jej nasilenia jest kwestią indywidualną. Jedna osoba będzie odczuwać silne pieczenie w przełyku, a inna znikome.
Co więcej, należy pamiętać, że wódka często jest spożywana pod postacią drinków, zawierających napoje gazowane lub soki owocowe, które także potęgują refluks.
Osoby cierpiące na zgagę powinny przede wszystkim unikać soków cytrusowych, które zwiększają czynność wydzielniczą żołądka.
Reklama
Co na zgagę po alkoholu?
Pomimo wiedzy odnośnie mechanizmów powstawania refluksu żołądkowo-przełykowego, częstą konsekwencją imprezy zakrapianej alkoholem bywa uporczywa zgaga. Jak się jej pozbyć? Istnieją różne sposoby walki z paleniem w przełyku - można sięgnąć po środki farmaceutyczne lub wypróbować domowych sposób.
Wiele osób poszukuje informacji, jak sobie radzić ze zgagą. Wśród preparatów farmaceutycznych, które szybko przynoszą ukojenie, wymienia się inhibitory pompy protonowej (IPP), które dostępne są bez recepty. IPP hamują proces wydzielania kwasu solnego, co przekłada się na podwyższenie pH w żołądku.
Innym dobrym lekiem na zgagę bez recepty będą tzw. antagoniści receptora H2. Mechanizm ich działania polega na blokowaniu działania histaminy na receptor H2 w komórkach okładzinowych żołądka, co przekłada się mniejsze wydzielanie kwasu solnego w żołądku.
W niwelowaniu objawów zgagi stosuje się ponadto alkalia, które buforują kwas obecny w żołądku lub zarzucany do przełyku. Cechują się one szybkim, jednak krótkotrwałym działaniem.
Reklama
Domowe sposoby na zgagę po alkoholu
Istnieją także domowe sposoby na zgagę, jednak nie zawsze będą one skuteczne. Po domowy lek na zgagę warto sięgnąć jeszcze zanim zastosuje się środki farmaceutyczne.
Jak wyleczyć zgagę domowym sposobem? Jednym z polecanych sposobów jest picie mleka, które zawiera dużą ilość wapnia. Wapń zobojętnia kwas żołądkowy, a dodatkowo może skutkować lepszym napięciem zwieracza przełyku.
Naturalnym sposobem na zgagę po alkoholu jest też wypicie sody oczyszczonej zmieszanej z wodą (pół łyżeczki w co najmniej 125 ml wody). Soda oczyszczona ma odczyn zasadowy, dzięki czemu neutralizuje kwas żołądkowy. Należy jednak pamiętać, by nie stosować tej metody długotrwale, gdyż może to trwale zmienić pH żołądka.