Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Ziemia okrzemkowa - opinie. Właściwości lecznicze diatomitu

Ziemia okrzemkowa (diatomitowa), dotąd znana głównie jako surowiec w przemyśle chemicznym, coraz częściej stosowana jest w celu detoksykacji organizmu, a w szczególności jelit. Czy tak zwany diatomit jest bezpieczny? Czym jest, jak działa, jakie ma właściwości i zastosowania? Jakie są na temat ziemi okrzemkowej opinie lekarzy i ludzi stosujących tego typu suplementy diety?
Ziemia okrzemkowa na czerwonej łyżce
źródło:123RF
Spis treści

Czym jest ziemia okrzemkowa?

Ziemia okrzemkowa (inna nazwa: ziemia diatomitowa) jest luźną, kruchą skałą, stanowiącą osad zbudowany ze skamieniałych szkieletów martwych okrzemek. Są to mikroskopijnych rozmiarów (od 5 do 500 μm średnicy) jednokomórkowe glony, występujące od milionów lat w morzach oraz zimnych akwenach śródlądowych. Po swojej śmierci, okrzemki opadają na dno zbiorników wodnych, tworząc tzw. diatomit - skałę o bardzo dużej zawartości krzemu. Jest to wprost związane z budową okrzemków – ich zewnętrzna ściana komórkowa, tworząca swego rodzaju skorupkę/szkielet, zawiera bowiem takie komponenty, jak:

  • opal (krzemionka bezpostaciowa - ditlenek krzemu SiO2),
  • kwarc (krzemionka krystaliczna).

Ziemia okrzemkowa  ma zabarwienie białe lub żółtawe. Jest sypka, lekka i miękka – wyglądem przypomina kredę. W Polsce spotykana jest w kilku miejscach: na dnie jezior w okolicy Łodzi, Poznania i Augustowa, ale przede wszystkim u podnóża Bieszczad, gdzie jest wydobywana na skalę przemysłową (złoża w Jaworniku Ruskim).

Reklama

Właściwości ziemi okrzemkowej

Stosunkowo niedawno właściwości ziemi okrzemkowej zaczęto wykorzystywać w celach leczniczych. Znajdujące się w jej składzie substancje, a więc obie postaci krzemu (opal i kwarc), a także  wapń, magnez, sód czy żelazo, mają liczne zastosowania prozdrowotne. 

Na pierwszy plan wśród nich wysuwa się działanie detoksykacyjne, którego podstawą jest zdolność przyciągania niepożądanych w organizmie ludzkim toksyn, złogów, pasożytów oraz innych substancji i ustrojów. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że ziemia okrzemkowa występuje w dwóch odmianach: spożywczej oraz przemysłowej. Do kontaktu z organizmem ludzkim, w zastosowaniach wewnętrznych i zewnętrznych, przeznaczona jest wyłącznie pierwsza z nich. 

Reklama

Na co pomaga ziemia okrzemkowa?

Ziemia okrzemkowa stanowi składnik licznych suplementów diety oraz preparatów leczniczych o szerokim zastosowaniu. Diatomit nie tylko oczyszcza układ pokarmowy z różnego rodzaju toksyn, ale też:

  • obniża poziom tak zwanego złego cholesterolu (LDH), spowalniając postęp zmian miażdżycowych,
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi, chroniąc naczynia krwionośne, serce i mózg, wspomagając leczenie chorób takich, jak cukrzyca,
  • poprawia perystaltykę jelit, pomaga kontrolować masę ciała,
  • zwiększa mineralizację kości, chroni przed osteoporozą i urazami mechanicznymi,
  •  stymuluje syntezę kolagenu, usprawniając działanie stawów, zapobiega zmianom zwyrodnieniowym,
  •  poprawia kondycję paznokci, włosów, skóry i zębów, chroni przed próchnicą,
  • stymuluje reakcje systemu immunologicznego, zwiększając odporność organizmu
  • działa energetyzująco, pobudza układ nerwowy.

Reklama

Pozostałe zastosowania diatomitu

Z uwagi na wykazywane właściwości, diatomit znajduje zastosowanie nie tylko w dietetyce i lecznictwie, a także różnych gałęziach przemysłu.  

Ziemia okrzemkowa może być składnikiem:

  • środków owadobójczych,
  •  nawozów sztucznych,
  • środków do dezynfekcji,
  •  farb i lakierów,
  •  past do zębów,
  • peelingów do twarzy i ciała.

Jest też ziemia okrzemkowa wykorzystywana w branży budowlanej, ma bowiem znaczące właściwości izolujące (termicznie, elektrycznie, akustycznie, przeciwogniowo). 

Reklama

Opinie o ziemi okrzemkowej

Opinie o ziemi okrzemkowej wyrażane przez konsumentów zazwyczaj są pozytywne. Użytkownicy podkreślają takie efekty leczniczego stosowania diatomitu i jego cechy, jak:

  • ustąpienie lub złagodzenie problemów trawiennych, związanych z zaleganiem złogów i toksyn w zwojach jelit,
  • brak zauważalnych negatywnych skutków ubocznych stosowania preparatów z ziemią okrzemkową,
  • nieprzyjemny, kredowy smak,
  • długi czas oczekiwania na efekty terapii – nawet kilka tygodni.

Czy tego typu opinie mogą być miarodajne? Czy są rzetelne i uczciwe? Jak na stosowanie suplementów z diatomitem zapatrują się lekarze?

Reklama

Opinie lekarzy o ziemi okrzemkowej

Ziemia okrzemkowa jest substancją stosunkowo słabo przebadaną w kontekście oddziaływań na organizm ludzki. Wiele z jej właściwości wywodzących jest z wiedzy na temat poszczególnych komponentów składowych, na przykład krzemionki, wapnia czy żelaza. 

Opinie lekarzy o ziemi okrzemkowej zazwyczaj cechują się dyskretną ostrożnością – podkreśla się przede wszystkim konieczność dawkowania ziemi okrzemkowej ściśle wedle zaleceń producentów zawartych na opakowaniach. Istotne jest, by:

  •  nie przekraczać dawki stanowiącej 0,1 procenta (1/1000) masy produktów żywnościowych przyjmowanych w ramach codziennego menu,
  • w czasie suplementacji pić dużo wody (w wymiarze przynajmniej 2 litrów dziennie),
  • nie stosować u dzieci poniżej 12 roku życia oraz u kobiet w ciąży i okresie laktacji,
  • przerwać przyjmowanie ziemi okrzemkowej w przypadku zaobserwowania jakichkolwiek niepokojących objawów. 

Uwaga. Z istniejących doniesień wynika, że przyjmowanie ziemi okrzemkowej w nadmiarze może w niektórych przypadkach powodować bóle głowy, mięśni i stawów, a także dolegliwości żołądkowe. Możliwe są też miejscowe podrażnienia i wysypki, a także pogorszenie kondycji psychicznej. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Skała diatomitowa, Państwowy Instytut Geologiczny, www.geoportal.pgi.gov.pl
  • Barbara Rakowska, Okrzemki – organizmy, które odniosły sukces, Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych Tom 52, 2003, nr 2-3
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Produkty bez glutenu
Co to metabolizm i jak go przyspieszyć? Dieta i tabletki
Posiłek podkręcający metabolizm
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda