Jakie zioła na trawienie?
Domeną dzisiejszych czasów jest życie w ciągłym stresie, nieustający pośpiech, a w konsekwencji brak czasu na zadbanie o prawidłową dietę. Błędy żywieniowe mogą z kolei prowadzić do bólów żołądka, wątroby, wzdęć czy zgagi, a także poważniejszych problemów zdrowotnych.
Proces trawienia można wspomóc zmieniając nawyki żywieniowe, a także stosując szeroką gamę roślin leczniczych. Warto zwrócić uwagę, że stosowanie ziół na trawienie w nadmiarze może szkodzić i należy traktować je jako element diety.
Stosowanie ziół w sposób rozsądny i racjonalny, w połączeniu z odpowiednim odżywianiem się i aktywnością fizyczną z pewnością wpłynie pozytywnie na organizm i procesy trawienne w nim zachodzące.
Ziołolecznictwo znane jest od wieków i bywa coraz częściej wybierane jako zamiennik preparatów syntetycznych. Zioła są bogatym źródłem witamin, soli mineralnych i substancji o właściwościach przeciwutleniających.
Na rynku występują w postaci naparów, herbatek, przypraw, proszku stosowanego jako dodatek do posiłków lub napojów oraz w formie suplementów diety (kapsułki, tabletki).
Zioła na trawienie i pracę wątroby posiadają szereg właściwości:
- wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej,
- oczyszczają organizm z toksyn,
- pomagają pozbyć się nadmiaru wody w organizmie,
- regulują proces trawienia,
- zmniejszają apetyt i redukują chęć podjadania.
Najpopularniejsze zioła do picia na trawienie to bez wątpienia: mięta pieprzowa, melisa, mniszek lekarski, dziurawiec czy koper włoski. Wszystkie dostępne są w sklepach, a czasem do ich zdobycia wystarczy zwykły spacer. Warto stosować mieszanki ziół na trawienie. Działają wówczas wielokierunkowo na pracę układu pokarmowego.
Reklama
Zioła na trawienie i wzdęcia
W jaki sposób wspomóc układ pokarmowy naturalnymi produktami, aby przyspieszyć metabolizm i zwalczyć uczucie ciężkości, gazów i wzdęć? Najprostszą metodą jest regularne picie ziół na wzdęcia i trawienie.
Do najpopularniejszych należą:
- mięta pieprzowa – reguluje wydzielanie soku żołądkowego, stymuluje produkcję i wydzielanie żółci, poprawia ruchy jelit, ma działanie wiatropędne,
- rumianek – reguluje pracę jelit, pobudza wydzielanie żółci, korzystnie wpływa na apetyt, zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach, uczuciu pełności i wzdęciom,
- dziurawiec - wspomaga procesy trawienia pokarmów, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, łagodzi wzdęcia, zgagę, biegunkę czy wiatry.
Dostępne są także mieszanki ziół wspomagających trawienie. Herbatka z kminku, kolendry i kopru włoskiego posiada bardzo wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Nasiona kminku poprawiają trawienie i łagodzą dolegliwości trawienne, takie jak: gazy, wzdęcia, biegunki, nudności i niestrawność.
Kolendra łagodzi bóle brzucha, wzdęcia, nudności. Natomiast koper włoski od dawna słynie jako środek rozkurczowy, pomagający pozbyć się uporczywych wzdęć. Działa pobudzająco na układ trawienny oraz łagodzi skutki przejedzenia.
Zioła poprawiające trawienie to niezwykle liczna grupa roślin. Stosując je, można być pewnym, że pobudza się procesy trawienne w sposób naturalny.
Reklama
Zioła na trawienie i przemianę materii
Zioła to nie tylko sposób wspomagający przemianę materii, ale również idealny sprzymierzeniec w walce z nadwagą. Stosowanie ich w połączeniu ze zdrową dietą i ćwiczeniami korzystnie wpłynie na zrzucenie nadprogramowych kilogramów.
Niektóre zioła wykazują zdolność do przyspieszenia procesu trawienia, ułatwiając tym samym pozbywanie się tłuszczu z organizmu. Powszechnie znane herbaty (Yerba Mate, zielona herbata, czerwona herbata) wykazują właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Są skuteczne w przyspieszaniu spalania tkanki tłuszczowej, zmniejszając tym samym rezerwy tłuszczowe.
Do ziół wspomagających trawienie tłuszczy zaliczamy również: korzeń mniszka lekarskiego, ziele krwawnika i kłącze perzu.
Istnieją także zioła wpływające na zmniejszenie apetytu. Pęczniejąc w żołądku zapewniają poczucie sytości, opóźniając jednocześnie odczuwanie głodu. Zioła na zmniejszenie apetytu wpływają także na perystaltykę jelit i wspomagają wątrobę w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Należą do nich:
- fiołek trójbarwny,
- morszczyn pęcherzykowaty,
- morwa biała,
- siemię lniane.
Do ziół na trawienie i odchudzanie zaliczyć można również rośliny moczopędne. Dzięki ich właściwościom organizm pozbywa się nadmiaru wody, nie wypłukując przy tym elektrolitów.
Działania moczopędne wykazują liście brzozy i czarny bez. Posiada je także pokrzywa i skrzyp polny.
Stosując zioła na poprawę trawienia należy pamiętać, że nie można ich pić ich w nadmiarze, Przyjmując je nie należy zapominać o właściwym nawadnianiu organizmu.
Reklama
Zioła na trawienie i zaparcia
Niestety na temat zaparć rozmawia się niechętnie i rzadko. Problem ten wciąż bywa wstydliwy dla wielu, choć - jak się okazuje - dotyczy niemal co trzeciej osoby. Istnieją domowe sposoby wspomagające walkę z tą przykrą dolegliwością.
Zioła na trawienie i zaparcia charakteryzują się działaniem przeczyszczającym, eliminują skurcze i rozluźniają stolec. Zaleca się, aby na początek wybrać bardziej łagodne ziołowe herbatki, gdyż na każdego działają one inaczej.
Wśród ziół na lepsze trawienie, wymienić należy: mniszek lekarski, kwiat akacji, rumianek lub miętę. Działanie przeczyszczające mają też aloes, kora kruszyny lub senes.
Zioła działające na układ trawienny zalecane są do krótkotrwałego leczenia zaparć u osób dorosłych oraz dzieci powyżej 12 roku życia. Należy pamiętać, by nie lekceważyć problemu zaparć, ani się go nie wstydzić. Jeśli naturalne metody leczenia okażą się nieskuteczne, należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Reklama
Zioła na trawienie w ciąży
Szczególnie istotne są zioła na dobre trawienie dla kobiet w ciąży. Organizm funkcjonuje wówczas inaczej, a każda potrawa może okazać się wyzwaniem dla układu pokarmowego.
Hormony ciążowe spowalniają perystaltykę jelit, dlatego w ciąży częściej mogą dokuczać wzdęcia, zaparcia czy niestrawność.
Tu pomocne okazać się mogą naturalne zioła na trawienie w ciąży. Należą do nich:
- mięta pieprzowa
- melisa lekarska
- rumianek pospolity
- koper włoski
- prawoślaz lekarski.
Zioła ułatwiające trawienie warto łączyć, aby wzmocnić efekt ich działania. Naturalne suplementy są świetną alternatywą w codziennej diecie ciężarnych kobiet, zastępującą niezdrowe napoje.
Należy jednocześnie pamiętać, że niektóre zioła na trawienie wykazują bardzo silne działanie. Zachowajmy więc dużą ostrożność w doborze ziół, a najlepiej skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Zioła, których należy unikać będąc w ciąży to:
- szałwia,
- żeń-szeń,
- tymianek,
- chmiel,
- piołun,
- cynamon,
- cząber,
- rozmaryn.
Wszystkie zioła spożywane w nadmiarze mogą powodować komplikacje zdrowotne. Najważniejsze jest więc rozsądne ich dawkowanie. Filiżanka herbatki ziołowej wypita okazjonalnie nie wpłynie negatywnie na dziecko.
Ale spożywanie kilku szklanek naparów ziołowych dziennie może wyrządzić szkodę zwłaszcza dla płodu. Warto pamiętać, że zioła posiadają wiele właściwości leczniczych.