Choroby uwarunkowane żywieniem mają wiele wspólnych cech: są przewlekłe, bez tendencji do samoistnego ustąpienia, mają charakter zwyrodnieniowo-zapalny, są układowe czyli dotyczą jednocześnie wielu układów i narządów. Występują w krajach rozwiniętych gospodarczo, gdzie pożywienie jest nadmiernie przetworzone i zanieczyszczone chemią, jego podstawę stanowi cukier i tłuszcz, a brak w diecie błonnika.
Charakterystyka chorób cywilizacyjnych związanych ze złym odżywianiem się:
1. Zaburzenia metaboliczne: choroba wieńcowa, cukrzyca, nadciśnienie, otyłość brzuszna, zaburzenia poziomu tłuszczu we krwi, skaza moczanowa, kamica żółciowa, miażdżyca.
2. Spadek odporności immunologicznej: alergie, nawracające infekcje, choroby z autoagresją, reumatoidalne zapalenia stawów, przewlekłe zapalenie wątroby, wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
3. Choroby zwyrodnieniowe: zwyrodnienie stawów, łuszczyca, zaćma, paradontoza, nieżyt jelit.
4. Zaburzenia funkcji: zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego, nerwica, depresja, zgaga, jaskra.
Reklama
Choroby związane z odżywianiem rozwijają się przewlekle i podstępnie.
Przyczyn jest kilka:
- Jesteśmy przyzwyczajeni do własnego modelu żywienia, własnej diety, nie lubimy innowacji, zmian.
- Objawy choroby łączymy z procesem starzenie się i upływem czasu, a nie z nieprawidłowym żywieniem.
- Mało mamy wiedzy związanej ze zbilansowanym pokarmem.
- Typowa dieta ofituje w białka i tłuszcze, ale jest uboga w błonnik. Przez to podwyższone jest ryzyko nowotworów, chorób serca, otyłość, cukrzyca i osteoporoza.
- Tłuszcze nasycone, zwłaszcza oleje roślinne utwardzone, podnoszą poziom cholesterolu i osłabiają odporność immunologiczną.
- Oleje roślinne mają ogromną wartość biologiczną. Tylko oleje tłoczone na zimno czyli surowe mają wartość i są przyswajalne, natomiast poddawane rafinacji, utwardzane, mogą być chorobotwórcze.
- Biały cukier zwany jest często biała trucizną. Jest w tym sporo prawdy, gdyż wywołuje choroby cywilizacyjne jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, choroby wieńcowe oraz zaburzenia poziomu lipidów we krwi. Pod wpływem diety bogatej w cukier może rozwijać się także cukrzyca, osłabienie odporności. Cukier drażni błonę śluzową żołądka, hamuje rozwój naturalnej błony śluzowej przewodu pokarmowego, upośledza przyswajanie witamin z pokarmów.