Dieta większości Polaków jest bogata w oczyszczoną białą mąkę, cukier, niezdrowe tłuszcze, czerwone mięso, dania smażone i grillowane, uboga za to w świeże warzywa i owoce, tłuszcze roślinne, orzechy, chude mięso i ryby. Do tego mało pijemy w ciągu dnia wody mineralnej, nadużywamy słodzonych napojów i alkoholu. Gdy do tego dołączymy niską aktywność fizyczną i ciągły stres, który zaburza gospodarkę hormonalną organizmu – kłopot mamy gotowy. Nasz niezdrowy tryb życia bardzo niekorzystnie wpływa na pracę jelit i ich zdolności do samooczyszczania się. Stąd coraz więcej pacjentów ma problemy ze złogami w jelitach, które nie są obojętne dla zdrowia całego organizmu, a także mają wpływ na nasze samopoczucie.
Reklama
Złogi w jelitach – ile ich jest?
Według niektórych wyliczeń każdy człowiek niezdrowo się odżywiający i nieregularnie wypróżniający może mieć nawet 15 kg złogów kałowych w jelitach (choć średnio przyjmuje się, że każdy ma ok. 5 kg). Złogi kałowe zalegające w jelitach prowadzą do odkładania się szkodliwych toksyn i mogą powodować różne objawy, m.in.:
- zaburzenia trawienia
- bóle brzucha
- zgagę
- wzdęcia
- brak apetytu
- nudności
- ogólne złe samopoczucie
- ciągłe zmęczenie
- problemy ze skórą
- spadek odporności
Zobacz wideo: Kto jest narażony na zachorowanie na raka jelita grubego
Reklama
Jak się pozbyć złogów?
Regularność wypróżnień jest indywidualną sprawą każdej osoby, jedna osoba wypróżnia się raz dziennie, inna trzy razy. Przyjmuje się jednak, że jeśli pacjent nie odda stolca pięć razy w tygodniu, to sygnał, że cierpi na zaparcia.
Na regulację wypróżnień wpływa kilka czynników. Ważna jest odpowiednia ilość wypijanej wody (w ciągu dnia nie mniej niż 1,5-2 l), dieta bogata w błonnik, wspomaganie mikroflory bakteryjnej, regularność zjadanych posiłków (najlepiej, gdy jest to pięć niezbyt obfitych dań).
Przy likwidacji złogów kałowych dużą rolę odgrywa błonnik z zawartością celulozy, lignan i hemicelulozy. To składniki, które działają, jak miotełki w naszych jelitach, nie zalegają w nich i ułatwiają oczyszczanie.
Duże ilości naturalnego błonnika znajdziemy w:
- ziarnach i nasionach (m. in. siemię lniane, nasiona chia, otręby orkiszowe)
- pestkowych owocach (czarna porzeczka, malina, truskawka itd.)
- orzechach włoskich
- kaszy gryczanej
- grubej kaszy jęczmiennej
- płatkach owsianych
- brązowym ryż
Bogatym źródłem błonnika są także suszone owoce, które idealnie poprawiają oczyszczanie ze złogów jelitowych. Warto sięgnąć zwłaszcza po figi, śliwki i daktyle. W diecie nie powinno zabraknąć również kefiru, zsiadłego mleka, maturalnych jogurtów (w składzie nie mogą mieć cukru) oraz kiszonych warzyw, bo poprawiają one mikroflorę bakteryjną jelita.
Ważne jest również to w jaki sposób dania są przygotowywane. Przy oczyszczaniu jelit ze złogów kałowych najlepsze są surowe warzywa i owoce, makarony powinny być gotowane al dente, a kasze i ryż ciemny na sypko. Należy unikać potraw smażonych i grillowanych.
Zobacz wideo: Stomia - co to jest?
Jak oczyścić jelita ze złogów domowym sposobem
Do diety, która ułatwi usuwanie złogów jelitowych warto wprowadzić soki warzywno-owocowe. Wystarczy jeden z 5 posiłków zastąpić takim sokiem:
- miksujemy: 150 g arbuza, pół szklanki wody, 1 pomarańcza, 0,5 cytryny 50 gr. mango
listki świeżej mięty - miksujemy: 1 zielony ogórek, 2 łodygi selera naciowego, 1 jabłko, trochę natki pietruszki i dodajemy sok z 1,5 cytryny, 0,5 szklanki wody
- miksujemy: 3 liście jarmużu, 3 plastry ananasa, 1 jabłko
- miksujemy: 0,5 ogórka zielonego, 1 łodygę selera naciowego, 0,5 pęczku natki pietruszki, 1 jabłko i wyciskamy sok z 1 pomarańczy
- miksujemy: szklankę wody mineralnej, 3 daktyle, 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego, 1 szklankę liści szpinaku, 1 banany, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki młodego jęczmienia, 0,5 łyżeczki probiotyku czyszczącego jelita.
Taka kuracja oczyszczająca jelita może trwać dwa tygodnie, potem warto włączać do jadłospisu soki co pewien czas, zwłaszcza w sezonie, kiedy warzywa i owoce są w pełni dojrzałe. Lekarze nie polecają natomiast popularnych wśród pacjentów lewatyw, bo ich zdaniem prowadzą one do spowolnienia przemiany materii i wypłukania z jelita dobroczynnej flory bakteryjnej.