Reklama
Czym jest zupka chińska i kto ją wymyślił?
Zupka chińska to potoczna nazwa błyskawicznej potrawy typu instant, wyprodukowanej w postaci zupy-rosołu z błyskawicznym makaronem, którą można konsumować już w kilka minut po zalaniu wrzątkiem.
Ze względu na prostotę przyrządzania jest ona częstym wyborem w podróży, w pracy, czy miejscach pozbawionych sprzętu do gotowania. Jest bardzo tania, zawiera prasowany makaron i dodatki wzmacniające smak, a niekiedy również suszone warzywa.
Dania takie sprzedawane są w szerokiej gamie smaków, co zwiększa ich popularność. Można kupić zupki typowo orientalne, ale również w sprzedaży są ich polskie wersje takie jak pomidorowa, rosół czy grzybowa. Pomimo iż ich nazwa sugeruje chińskie pochodzenie, zostały one wynalezione w Japonii, a do naszego kraju sprowadzane są przeważnie z Wietnamu. Pierwsze zupki chińskie w Polsce pojawiły się w latach 90. Zapewne wiele osób zastanawia się, kto wymyślił zupki chińskie.
Otóż pomysł na szybką rozpuszczalną zupkę powstał w Japonii po II wojnie światowej, w okresie deficytu żywności, a zrealizował go po raz pierwszy Momofuku Ando urodzony na Tajwanie. Wówczas w 1958 roku, powstała pod nazwą Chikin Ramen pierwsza zupa z makaronem instant. Wkrótce zaczęto te dania sprzedawać na większą skalę. Obecnie rynek tego typu produktów szacuje się na miliardy dolarów.
Reklama
Skład zupki chińskiej. Czy jest zdrowa?
Czy zupki chińskie są zdrowe? Nie. Posiadają one w swoim składzie olej palmowy, który jest tłuszczem nasyconym, cukier i sól oraz nadający im intensywny smak, ale wpływający szczególnie negatywnie na zdrowie, glutaminian sodu. Składnik ten spożywany w dużych ilościach jest odpowiedzialny za problemy gastryczne, wahania ciśnienia tętniczego, bóle i zawroty głowy, a nawet bóle mięśni i stawów.
Ponadto, choć zupki chińskie z dobrym składem zawierają sproszkowane warzywa m.in. marchew, cebulę, czosnek, paprykę i por oraz wiele przypraw takich jak: kumin, kardamon, koriander czy chilli, zupka chińska wartości odżywczych zbyt wiele nie posiada.
Susz ten zazwyczaj poddawany jest bowiem błyskawicznemu suszeniu, co sprawia, że traci on cenne składniki pokarmowe znajdujące się wcześniej w warzywach i ziołach użytych do jego wykonania. Z tego m.in. powodu danie to nie jest produktem zbyt wartościowym dla organizmu.
Skład zupki chińskiej to przede wszystkim makaron złożony z wody, mąki pszennej wysoko oczyszczonej, soli, mieszanin sodu, fosforanów i węglanu potasu, wzmacniaczy smaków, substancji konserwujących oraz polepszających.
Na jej 100 g przypada jedynie 8 g białka, 2,3 g tłuszczu, aż 73 g węglowodanów i tylko 1,6 g błonnika. Czy choć makaron z zupek chińskich jest zdrowy? Niestety nie, albowiem ze względu na wielką ilość konserwantów, polepszaczy, wosków i innych substancji jest on ciężkostrawny, gdyż nie zmienia swojej formy i konsystencji nawet po dwóch godzinach przebywania w żołądku. Inne składniki zupek to również:
- skrobia modyfikowana,
- skrobia,
- olej rzepakowy,
- przeciwutleniacze,
- koncentrat pomidorowy.
Skutki jedzenia zupek chińskich w nadmiarze mogą być niekorzystne. Regularne odżywianie się nimi może prowadzić do tycia, chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia tętniczego i wielu innych schorzeń, ponieważ głównym składnikiem zupek chińskich są węglowodany przyczyniające się do wzrostu wagi oraz zaburzeń układu krążenia. Mogą one powodować choroby serca, cukrzycę i udary mózgu oraz zwiększać ryzyko rozwoju zespołu kardiometabolicznego.
Warto też wiedzieć, że wysokoprzetworzona żywność nie wnosi wartościowych składników do organizmu człowieka, natomiast dostarcza mu dużą ilość dodatków syntetycznych mających negatywny wpływ na układ pokarmowy.
Wielu zwolenników pikantnych potraw ciekawi, czy ostre zupki chińskie są szczególnie szkodliwe? Otóż okazuje się, że nie Zawarta w chilli kapsaicyna jest środkiem przeciwzapalnym i antyutleniaczem. Przyspiesza metabolizm i pomaga obniżyć poziom glukozy oraz cholesterolu we krwi.
Bardzo pikantne potrawy nie są jednak zalecane osobom z wrażliwym żołądkiem, czy cierpiącym na chorobę refluksową.
Czy zupki chińskie są rakotwórcze?
Istnieją spore kontrowersje w kwestii, czy od zupek chińskich można dostać raka. Bezpośrednio rakotwórczy wpływ tego typu produktów nie został jednak do tej pory udowodniony.
Oczywiście makaron może spowodować aktywację komórek nowotworowych, ale mogą to zrobić także wszystkie inne przetworzone produkty spożywcze.
Czy zupki chińskie są więc szkodliwe? Mogą być one niebezpieczne dla osób, chorych na cukrzycę albo nadciśnienie, ale nie ma żadnych dowodów na to, że stanowią one bezpośrednią przyczynę powstawania raka.
Wprawdzie nadmiar soli w diecie może zwiększać ryzyko niektórych nowotworów, m.in. żołądka i jelita grubego, jej wysoka zawartość jest jednak problemem nie tylko zupek chińskich, ale również wielu innych produktów. Jednakże zaleca się ostrożność w spożywaniu tych dań z innych przyczyn. Szkodliwość zupek chińskich polega w głównej mierze na obecności sztucznych dodatków, takich jak wzmacniacze smaku i aromaty.
Ile kalorii ma zupka chińska i ile się trawi?
Czy zupka chińska tuczy? Jej kaloryczność zależy od rodzaju produktu. Na pewno spożywanie jej w nadmiarze nie poprawi sylwetki ze względu na zawartą w nich wysoką ilość węglowodanów. Zapewne wielu miłośników fast foodów zastanawia się, ile kalorii ma zupka chińska po przygotowaniu. Otóż jej wartość energetyczna waha się zazwyczaj od 250 do nawet 500 kcal przygotowanego produktu.
Dodatkowo zupkę chińską cechuje wysoki indeks glikemiczny, albowiem wysokoprzetworzony makaron, niska zawartość błonnika oraz protein powodują wysoki wzrost stężenia glukozy we krwi. Wszystko to sprawia, że choć ilość kcal w zupkach chińskich nie jest zatrważająca, niska zawartość odżywcza czyni ją dla naszego organizmu potrawą zupełnie zbędną.
Innym kontrowersyjnym zagadnieniem jest, ile trawi się zupka chińska. Warto więc wiedzieć, że rozkład zupki chińskiej w żołądku nie przebiega sprawnie. Organizm ludzki trawi makaron instant dłużej niż inne źródła węglowodanów, co powoduje często gromadzenie się cukru w organizmie, i tym samym może doprowadzić do insulinooporności i cukrzycy.
Ulepszacze smaku sprawiają bowiem, że zachowuje on swój kształt nawet po dwóch godzinach po spożyciu. Odpowiedź na pytanie, czy zupka chińska jest lekkostrawna, jest więc jednoznaczna. Niestety produkt ten do lekkostrawnych nie należy.
Reklama
Dania z zupki chińskiej
Wielu miłośników wysokoprzetworzonej żywności zastanawia się, co można zrobić z zupki chińskiej, aby zwiększyć ilość składników odżywczych w zawierającym ją posiłku. Można je wykorzystać na różne sposoby, dodając do nich wartościowe odżywczo naturalne produkty, zawierające wapń, białko czy witaminy, np. przygotowując zapiekankę z zupki chińskiej.
Aby ją zrobić, do makaronu z 2 opakowań zupek dodajemy masło, 2 jajka, ser żółty, sos pomidorowy i natkę pietruszki. Makaron moczymy, a gdy lekko zmięknie, doprawiamy go przyprawami z zupek. Wbijamy do niego jajka, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, po czym posypujemy go natką oraz startym serem i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku i podajemy z sosem. Makaron z zupki chińskiej sprawdzi się też w postaci smażonej. Jako dodatki do niego mogą posłużyć:
- pierś z kurczaka,
- papryka czerwona,
- kilka różyczek brokuła,
- marchewka,
- szklanka bulionu warzywnego,
- słodka i ostra papryka,
- olej.
Makaron z 2 zupek rozgniatamy i wsypujemy do miski z przyprawami, zalewamy go wrzątkiem, po czym odstawiamy na kilka minut do przestudzenia.
Kurczaka kroimy i doprawiamy solą i paprykami, a następnie smażymy na oleju, dodając pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę oraz kawałki brokuła.
Danie podsmażamy przez kilka minut, po czym zalewamy bulionem i dusimy tak długo, aż warzywa zmiękną. Mieszamy z makaronem i posypujemy natką pietruszki.
Domowa zupka chińska. Jak zrobić?
Miłośnicy zupek chińskich mogą mieć niemały dylemat, albowiem z jednej strony potrawy te są bardzo smaczne, z drugiej — niekoniecznie zdrowe. Rozwiązaniem będzie samodzielnie przygotowana domowa zupka chińska. Zawierać będzie ona wówczas naturalne, zdrowe składniki, a pozbawiona będzie substancji szkodliwych.
Poniżej przepis na zupkę chińską wykonaną samemu.
Składniki:
- bulion - 350 ml,
- sos sojowy - 10 ml,
- olej sezamowy - 5 ml,
- suszoną włoszczyznę - 20 g,
- pastę miso - 10 g,
- pastę sriracha lub gochujang - 5 g,
- imbir starty - 5 g,
- sezam, szczypiorek i kolendra,
- makaron ryżowy.
Jak zrobić zupkę chińską z powyższych składników? Wlewamy bulion do garnka, dodając pasty, sos sojowy, olej i warzywa. Całość gotujemy tak długo, aż warzywa zmiękną. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, a następnie siekamy szczypiorek. Przygotowany bulion przelewamy do talerza, dodajemy makaron, a całość posypujemy sezamem i szczypiorkiem oraz dekorujemy kolendrą.
Przepis na sałatkę z zupek chińskich
Sałatka z zupek chińskich to również ciekawy sposób na wykorzystanie tych popularnych produktów. Na imprezę możemy przygotować sałatkę z szynką z kurczakiem, z jajkiem, a dla wegetarian znajdzie się niejeden przepis na sałatkę z zupek chińskich bez mięsa.
Największą popularnością cieszą się jednak tradycyjne sałatki z kurczakiem albo z jajkiem. Podajemy więc przepis na tę pierwszą, którą można szybko przygotować.
Do sałatki z zupek chińskich z kurczakiem potrzebne są:
- 2 zupki chińskie,
- pierś z kurczaka,
- 1 puszka kukurydzy,
- papryka,
- cebula,
- ogórek,
- 3 łyżki majonezu,
- małe opakowanie jogurtu,
- olej,
- przyprawy sól, pieprz, tymianek, oregano.
Kurczaka kroimy w wąskie paski i wraz z solą i pieprzem smażymy go w małej ilości oleju. Warzywa siekamy w drobną kostkę. Makaron zalewamy wrzątkiem i wraz z przyprawami moczymy, aż zmięknie. Wrzucamy go do dużej miski z kurczakiem i warzywami, po czym dodajemy pozostałe przyprawy, jogurt i majonez. Całość mieszamy, po czym odstawiamy do lodówki.
Doskonała na imprezę może okazać się również tradycyjna sałatka z zupek chińskich z jajkiem albo z szynką.
Reklama
Zupka chińska w ciąży
Czy w ciąży można jeść zupki chińskie? Nie jest to zalecany produkt, jednak jednorazowe sięgnięcie po niego nie powinno przynieść negatywnych konsekwencji dla zdrowia.
Ich wartość odżywcza nie jest jednak zbyt wysoka, a dla kobiet w ciąży bardzo istotne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości cennych składników: białka, witamin, czy minerałów, które wspomagają prawidłowy rozwój płodu.
Z tych właśnie przyczyn spożywanie zupek chińskich w ciąży nie jest najlepszym pomysłem.
Reklama
Ile kosztuje zupka chińska?
Zupki chińskie należą do najtańszych gotowych potraw dostępnych na rynku. Z tego właśnie powodu cieszą się one niesłabnącą popularnością.
Ile kosztuje zupka chińska? Zależy to oczywiście od jej rodzaju, opakowania, producenta i miejsca, w którym ją nabędziemy. Cena zupki chińskiej może się bowiem wahać, ale najczęściej kosztuje ona około 3 zł. Bywają też produkty sprzedawane wraz z jednorazowym naczyniem, w którym można je spożyć, których cena dochodzi do 8 zł.