Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚

Zupka chińska — ile ma kalorii i jak ją zrobić? Czy można ją jeść w ciąży?

Zupka chińska to popularna potrawa wypełniona różnymi sztucznymi dodatkami, a także wzmacniaczami smaku. Produkt ten cieszy się jednak dużym zainteresowaniem ze względu na niską cenę i łatwość przyrządzania. Czy można w nim znaleźć wartości odżywcze ? Czy każdy może go spożywać i jak wpływa na ogólny stan zdrowia? Spróbujemy odpowiedzieć na te pytania.
Zupka chińska na czerwonym tle
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Regularne odżywianie się zupkami chińskimi może prowadzić do tycia oraz wielu chorób takich jak nadciśnienie tętnicze i inne schorzenia sercowo-naczyniowe.
  • Zupki chińskie posiadają w swoim składzie olej palmowy, który jest tłuszczem nasyconym oraz cukier i sól, a także wpływający szczególnie negatywnie na zdrowie glutaminian sodu oraz wiele konserwantów.
  • Zupki te, jako wysoko przetworzona żywność nie posiadają wielu wartości odżywczych, natomiast zawierają dużą ilość dodatków syntetycznych, które mogą mieć niekorzystny wpływ na układ pokarmowy.
Spis treści

Reklama

Czym jest zupka chińska i kto ją wymyślił?

Zupka chińska to potoczna nazwa błyskawicznej potrawy typu instant, wyprodukowanej w postaci zupy-rosołu z błyskawicznym makaronem, którą można konsumować już w kilka minut po zalaniu wrzątkiem.

Ze względu na prostotę przyrządzania jest ona częstym wyborem w podróży, w pracy, czy miejscach pozbawionych sprzętu do gotowania. Jest bardzo tania, zawiera prasowany makaron i dodatki wzmacniające smak, a niekiedy również suszone warzywa.

Dania takie sprzedawane są w szerokiej gamie smaków, co zwiększa ich popularność. Można kupić zupki typowo orientalne, ale również w sprzedaży są ich polskie wersje takie jak pomidorowa, rosół czy grzybowa. Pomimo iż ich nazwa sugeruje chińskie pochodzenie, zostały one wynalezione w Japonii, a do naszego kraju sprowadzane są przeważnie z Wietnamu. Pierwsze zupki chińskie w Polsce pojawiły się w latach 90. Zapewne wiele osób zastanawia się, kto wymyślił zupki chińskie.

Otóż pomysł na szybką rozpuszczalną zupkę powstał w Japonii po II wojnie światowej, w okresie deficytu żywności, a zrealizował go po raz pierwszy Momofuku Ando urodzony na Tajwanie. Wówczas w 1958 roku, powstała pod nazwą Chikin Ramen pierwsza zupa z makaronem instant. Wkrótce zaczęto te dania sprzedawać na większą skalę. Obecnie rynek tego typu produktów szacuje się na miliardy dolarów.

Reklama

Skład zupki chińskiej. Czy jest zdrowa?

Czy zupki chińskie są zdrowe? Nie. Posiadają one w swoim składzie olej palmowy, który jest tłuszczem nasyconym, cukier i sól oraz nadający im intensywny smak, ale wpływający szczególnie negatywnie na zdrowie, glutaminian sodu. Składnik ten spożywany w dużych ilościach jest odpowiedzialny za problemy gastryczne, wahania ciśnienia tętniczego, bóle i zawroty głowy, a nawet bóle mięśni i stawów.

Ponadto, choć zupki chińskie z dobrym składem zawierają sproszkowane warzywa m.in. marchew, cebulę, czosnek, paprykę i por oraz wiele przypraw takich jak: kumin, kardamon, koriander czy chilli, zupka chińska wartości odżywczych zbyt wiele nie posiada.

Susz ten zazwyczaj poddawany jest bowiem błyskawicznemu suszeniu, co sprawia, że traci on cenne składniki pokarmowe znajdujące się wcześniej w warzywach i ziołach użytych do jego wykonania. Z tego m.in. powodu danie to nie jest produktem zbyt wartościowym dla organizmu.

Skład zupki chińskiej to przede wszystkim makaron złożony z wody, mąki pszennej wysoko oczyszczonej, soli, mieszanin sodu, fosforanów i węglanu potasu, wzmacniaczy smaków, substancji konserwujących oraz polepszających.

Na jej 100 g przypada jedynie 8 g białka, 2,3 g tłuszczu, aż 73 g węglowodanów i tylko 1,6 g błonnika. Czy choć makaron z zupek chińskich jest zdrowy? Niestety nie, albowiem ze względu na wielką ilość konserwantów, polepszaczy, wosków i innych substancji jest on ciężkostrawny, gdyż nie zmienia swojej formy i konsystencji nawet po dwóch godzinach przebywania w żołądku. Inne składniki zupek to również:

  • skrobia modyfikowana,
  • skrobia,
  • olej rzepakowy,
  • przeciwutleniacze,
  • koncentrat pomidorowy.

Skutki jedzenia zupek chińskich w nadmiarze mogą być niekorzystne. Regularne odżywianie się nimi może prowadzić do tycia, chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia tętniczego i wielu innych schorzeń, ponieważ głównym składnikiem zupek chińskich są węglowodany przyczyniające się do wzrostu wagi oraz zaburzeń układu krążenia. Mogą one powodować choroby serca, cukrzycę i udary mózgu oraz zwiększać ryzyko rozwoju zespołu kardiometabolicznego.

Warto też wiedzieć, że wysokoprzetworzona żywność nie wnosi wartościowych składników do organizmu człowieka, natomiast dostarcza mu dużą ilość dodatków syntetycznych mających negatywny wpływ na układ pokarmowy.

Wielu zwolenników pikantnych potraw ciekawi, czy ostre zupki chińskie są szczególnie szkodliwe? Otóż okazuje się, że nie Zawarta w chilli kapsaicyna jest środkiem przeciwzapalnym i antyutleniaczem. Przyspiesza metabolizm i pomaga obniżyć poziom glukozy oraz cholesterolu we krwi.

Bardzo pikantne potrawy nie są jednak zalecane osobom z wrażliwym żołądkiem, czy cierpiącym na chorobę refluksową.

Czy zupki chińskie są rakotwórcze?

Istnieją spore kontrowersje w kwestii, czy od zupek chińskich można dostać raka. Bezpośrednio rakotwórczy wpływ tego typu produktów nie został jednak do tej pory udowodniony.

Oczywiście makaron może spowodować aktywację komórek nowotworowych, ale mogą to zrobić także wszystkie inne przetworzone produkty spożywcze.

Czy zupki chińskie są więc szkodliwe? Mogą być one niebezpieczne dla osób, chorych na cukrzycę albo nadciśnienie, ale nie ma żadnych dowodów na to, że stanowią one bezpośrednią przyczynę powstawania raka.

Wprawdzie nadmiar soli w diecie może zwiększać ryzyko niektórych nowotworów, m.in. żołądka i jelita grubego, jej wysoka zawartość jest jednak problemem nie tylko zupek chińskich, ale również wielu innych produktów. Jednakże zaleca się ostrożność w spożywaniu tych dań z innych przyczyn. Szkodliwość zupek chińskich polega w głównej mierze na obecności sztucznych dodatków, takich jak wzmacniacze smaku i aromaty.

Ile kalorii ma zupka chińska i ile się trawi?

Czy zupka chińska tuczy? Jej kaloryczność zależy od rodzaju produktu. Na pewno spożywanie jej w nadmiarze nie poprawi sylwetki ze względu na zawartą w nich wysoką ilość węglowodanów. Zapewne wielu miłośników fast foodów zastanawia się, ile kalorii ma zupka chińska po przygotowaniu. Otóż jej wartość energetyczna waha się zazwyczaj od 250 do nawet 500 kcal przygotowanego produktu.

Dodatkowo zupkę chińską cechuje wysoki indeks glikemiczny, albowiem wysokoprzetworzony makaron, niska zawartość błonnika oraz protein powodują wysoki wzrost stężenia glukozy we krwi. Wszystko to sprawia, że choć ilość kcal w zupkach chińskich nie jest zatrważająca, niska zawartość odżywcza czyni ją dla naszego organizmu potrawą zupełnie zbędną.

Innym kontrowersyjnym zagadnieniem jest, ile trawi się zupka chińska. Warto więc wiedzieć, że rozkład zupki chińskiej w żołądku nie przebiega sprawnie. Organizm ludzki trawi makaron instant dłużej niż inne źródła węglowodanów, co powoduje często gromadzenie się cukru w organizmie, i tym samym może doprowadzić do insulinooporności i cukrzycy.

Ulepszacze smaku sprawiają bowiem, że zachowuje on swój kształt nawet po dwóch godzinach po spożyciu. Odpowiedź na pytanie, czy zupka chińska jest lekkostrawna, jest więc jednoznaczna. Niestety produkt ten do lekkostrawnych nie należy.

Reklama

Dania z zupki chińskiej

Wielu miłośników wysokoprzetworzonej żywności zastanawia się, co można zrobić z zupki chińskiej, aby zwiększyć ilość składników odżywczych w zawierającym ją posiłku. Można je wykorzystać na różne sposoby, dodając do nich wartościowe odżywczo naturalne produkty, zawierające wapń, białko czy witaminy, np. przygotowując zapiekankę z zupki chińskiej.

Aby ją zrobić, do makaronu z 2 opakowań zupek dodajemy masło, 2 jajka, ser żółty, sos pomidorowy i natkę pietruszki. Makaron moczymy, a gdy lekko zmięknie, doprawiamy go przyprawami z zupek. Wbijamy do niego jajka, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, po czym posypujemy go natką oraz startym serem i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku i podajemy z sosem. Makaron z zupki chińskiej sprawdzi się też w postaci smażonej. Jako dodatki do niego mogą posłużyć:

  • pierś z kurczaka,
  • papryka czerwona,
  • kilka różyczek brokuła,
  • marchewka,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • słodka i ostra papryka,
  • olej.

Makaron z 2 zupek rozgniatamy i wsypujemy do miski z przyprawami, zalewamy go wrzątkiem, po czym odstawiamy na kilka minut do przestudzenia.

Kurczaka kroimy i doprawiamy solą i paprykami, a następnie smażymy na oleju, dodając pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę oraz kawałki brokuła.

Danie podsmażamy przez kilka minut, po czym zalewamy bulionem i dusimy tak długo, aż warzywa zmiękną. Mieszamy z makaronem i posypujemy natką pietruszki.

Domowa zupka chińska. Jak zrobić?

Miłośnicy zupek chińskich mogą mieć niemały dylemat, albowiem z jednej strony potrawy te są bardzo smaczne, z drugiej — niekoniecznie zdrowe. Rozwiązaniem będzie samodzielnie przygotowana domowa zupka chińska. Zawierać będzie ona wówczas naturalne, zdrowe składniki, a pozbawiona będzie substancji szkodliwych.

Poniżej przepis na zupkę chińską wykonaną samemu.

Składniki:

  • bulion - 350 ml,
  • sos sojowy - 10 ml,
  • olej sezamowy - 5 ml,
  • suszoną włoszczyznę - 20 g,
  • pastę miso - 10 g,
  • pastę sriracha lub gochujang - 5 g,
  • imbir starty - 5 g,
  • sezam, szczypiorek i kolendra,
  • makaron ryżowy.

Jak zrobić zupkę chińską z powyższych składników? Wlewamy bulion do garnka, dodając pasty, sos sojowy, olej i warzywa. Całość gotujemy tak długo, aż warzywa zmiękną. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, a następnie siekamy szczypiorek. Przygotowany bulion przelewamy do talerza, dodajemy makaron, a całość posypujemy sezamem i szczypiorkiem oraz dekorujemy kolendrą.

Przepis na sałatkę z zupek chińskich

Sałatka z zupek chińskich to również ciekawy sposób na wykorzystanie tych popularnych produktów. Na imprezę możemy przygotować sałatkę z szynką z kurczakiem, z jajkiem, a dla wegetarian znajdzie się niejeden przepis na sałatkę z zupek chińskich bez mięsa.

Największą popularnością cieszą się jednak tradycyjne sałatki z kurczakiem albo z jajkiem. Podajemy więc przepis na tę pierwszą, którą można szybko przygotować.

Do sałatki z zupek chińskich z kurczakiem potrzebne są:

  • 2 zupki chińskie,
  • pierś z kurczaka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • papryka,
  • cebula,
  • ogórek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • małe opakowanie jogurtu,
  • olej,
  • przyprawy sól, pieprz, tymianek, oregano.

Kurczaka kroimy w wąskie paski i wraz z solą i pieprzem smażymy go w małej ilości oleju. Warzywa siekamy w drobną kostkę. Makaron zalewamy wrzątkiem i wraz z przyprawami moczymy, aż zmięknie. Wrzucamy go do dużej miski z kurczakiem i warzywami, po czym dodajemy pozostałe przyprawy, jogurt i majonez. Całość mieszamy, po czym odstawiamy do lodówki.

Doskonała na imprezę może okazać się również tradycyjna sałatka z zupek chińskich z jajkiem albo z szynką.

Reklama

Zupka chińska w ciąży

Czy w ciąży można jeść zupki chińskie? Nie jest to zalecany produkt, jednak jednorazowe sięgnięcie po niego nie powinno przynieść negatywnych konsekwencji dla zdrowia.

Ich wartość odżywcza nie jest jednak zbyt wysoka, a dla kobiet w ciąży bardzo istotne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości cennych składników: białka, witamin, czy minerałów, które wspomagają prawidłowy rozwój płodu.

Z tych właśnie przyczyn spożywanie zupek chińskich w ciąży nie jest najlepszym pomysłem.

Reklama

Ile kosztuje zupka chińska?

Zupki chińskie należą do najtańszych gotowych potraw dostępnych na rynku. Z tego właśnie powodu cieszą się one niesłabnącą popularnością.

Ile kosztuje zupka chińska? Zależy to oczywiście od jej rodzaju, opakowania, producenta i miejsca, w którym ją nabędziemy. Cena zupki chińskiej może się bowiem wahać, ale najczęściej kosztuje ona około 3 zł. Bywają też produkty sprzedawane wraz z jednorazowym naczyniem, w którym można je spożyć, których cena dochodzi do 8 zł.

Czytaj również

Bibliografia

  • Tomasz Molga: Polska prawdziwą potęgą w jedzeniu zupek chińskich. I to oficjalnie – policzyli, ile ich zjadamy. [w:] naTemat.pl [on-line]. Glob360 sp. z o.o., 2 września 2016. [dostęp 2017-10-03].
  • Chris van Tulleken: Ultraprzetworzeni ludzie. Dlaczego wszyscy jemy rzeczy, które nie są jedzeniem... i czemu nie możemy przestać? Wydawnictwo Marginesy 2003.
  • Rafał Hetman: Śmieciowe jedzenie, które było towarem luksusowym. Historia zupki chińskiej. [w:] naTemat.pl [on-line]. Glob360 sp. z o.o., 8 października 2013. [dostęp 2017-10-03].
  • Filip Kowalik: Tao Ngoc Tu. Człowiek, który dorobił się w Polsce na zupkach Vifon. [w:] Forbes [on-line]. Ringier Axel Springer Polska, 16 czerwca 2016. [dostęp 2017-10-03].
  • Patrycja Kapczuk, Natalia Komorniak Żywność wysokoprzetworzona i jej wpływ na zdrowie dzieci i osób dorosłych.
  • https://www.researchgate.net/publication/340126507_Zywnosc_wysokoprzetworzona_i_jej_wplyw_na_zdrowie_dzieci_i_osob_doroslych (dostęp 31 12 2024).
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Chleb wieloziarnisty razowy
Zupka chińska — ile ma kalorii i jak ją zrobić? Czy można ją jeść w ciąży?
Zupka chińska na czerwonym tle
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Gęsi smalec do smarowania
Na co jest dobry smalec gęsi? Poznaj jego właściwości i zastosowanie
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Na jakie cechy preparatu na blizny zwracasz największą uwagę?
Contractubex