Co to jest żywność funkcjonalna?
Żywność funkcjonalna to żywność naturalnego pochodzenia, która dzięki określonym modyfikacjom wyjątkowo dobrze wpływa na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Może zmniejszać ryzyko wystąpienia pewnych chorób (zwłaszcza tych cywilizacyjnych) oraz poprawiać ogólne samopoczucie.
Produkty funkcjonalne mogą pochodzić ze specjalnych upraw, zwykle jednak do standardowo uprawianego produktu dodaje się składniki bioaktywne, które w warunkach naturalnych występują w nim w niewielkich ilościach lub nawet wcale.
Reklama
Żywność funkcjonalna
Koncepcja jedzenia funkcjonalnego wywodzi się z kultury Wschodu, według której pożywienie można traktować jako lek. Nic dziwnego, że badania nad żywnością funkcjonalną zapoczątkowano w Japonii. Rozpoczęto je w połowie lat 80. ubiegłego wieku.
W Europie kwestię jedzenia funkcjonalnego podjęto w 1996 roku. Trzy lata później ustalono, że żywność można nazwać funkcjonalną, jeśli oprócz standardowych właściwości odżywczych wywiera ona korzystny wpływ na jedną bądź więcej funkcji organizmu.
Warto dodać, że aby uznać produkt za funkcjonalny, jego działanie musi być wcześniej potwierdzone badaniami klinicznymi z udziałem ludzi. Są one prowadzone przez niezależne ośrodki naukowe.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Żywność funkcjonalna przykłady
Jednym z najpopularniejszych przykładów jedzenia funkcjonalnego są produkty probiotyczne, przy czym muszą one zawierać przynajmniej milion żywych bakterii probiotycznych na gram produktu. Bakterie te odgrywają w organizmie człowieka niezwykle istotną rolę:
- wzmacniają odporność,
- regulują naturalną florę układu pokarmowego,
- likwidują wzdęcia i zaparcia,
- wspomagają również trawienie i leczenie biegunek.
Źródłem probiotyków są tradycyjne fermentowane produkty mleczne, które oprócz szczepów fermentacji mlekowej dodatkowo zawierają określone szczepy bakterii o działaniu probiotycznym.
Reklama
Żywność funkcjonalna produkty
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają pracę mózgu, chronią przed chorobami serca i układu krążenia oraz depresją. Zapobiegają także powstaniu zwyrodnienia plamki żółtej oraz zapaleniu stawów. Do tego wzmacniają układ odpornościowy. Ich źródłem są m.in.:
- tłuste ryby,
- nasiona lnu i soi,
- orzechy włoskie.
Sięgnąć można również po wzbogacone w kwasy omega-3 i omega-6 margaryny.
Reklama
Żywność funkcjonalna ze sterolami
Sterole to organiczne związki chemiczne, które są podstawowym składnikiem ścian komórek roślinnych. Udowodniono, że obniżają one stężenie cholesterolu w surowicy krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Niestety ilość steroli znajdująca się w codziennej diecie jest zbyt mała, by osiągnąć ten efekt, dlatego zaczęto je dodawać m.in. do popularnych margaryn.
Reklama
Produkty funkcjonalne
Zanim kupisz produkt funkcjonalny, upewnij się czy aby na pewno sięgnąłeś po właściwą rzecz. Na przykład, na jogurcie probiotycznym powinien znaleźć się napis „produkt probiotyczny” oraz nazwa szczepu probiotycznego.
Warto sprawdzać także tabele wartości odżywczych, w szczególności zaś informacje o składnikach, w które produkt został wzbogacony i to, w jakim stopniu pokrywają one dzienne zapotrzebowanie.