Czym jest żywność specjalnego przeznaczenia medycznego i kiedy się ją stosuje?
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego powstała z myślą o pacjentach, którzy z powodu chorób lub rekonwalescencji nie są w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Stosowanie jej ma na celu utrzymanie prawidłowego stanu odżywienia, zapobieganie niedożywieniu, a także wsparcie organizmu w chorobie - wyjaśnia Karolina Łukaszewicz-Marszał, dietetyczka kliniczna Fundacji Nutricia.
Pacjentami, którzy najczęściej korzystają z takiego sposobu żywienia są osoby:
- z chorobami neurologicznymi i neurodegeneracyjnymi - Choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane czy Choroba Parkinsona;
- z różnymi chorobami metabolicznymi;
- przed lub po zabiegu operacyjnym;
- po dłuższym pobycie w szpitalu;
- po operacjach jelit lub z chorobami układu pokarmowego;
- z zaburzeniami wchłaniania w przewodzie pokarmowym;
- chorujące na nowotwory;
- w stanie paliatywnym;
A także w wielu innych jednostkach chorobowych oraz przez osoby, które mają nieprawidłowy stan odżywienia lub są w grupie ryzyka niedożywienia.
Reklama
Przykłady żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
Żywienie medyczne powinno stanowić integralny element opieki nad chorymi. Należy pamiętać, iż wybór rodzaju żywienia specjalnego przeznaczenia medycznego jest zależny od możliwości spożywania i przyswajania posiłków przez pacjenta. Lekarz, dobierając preparat, uwzględnia możliwości chorego w gryzieniu, połykaniu, a nawet trawieniu.
Przykładowo nowotwory w jamie ustnej mogą utrudniać spożywanie dużych kęsów pokarmu, a guzy trzustki mogą powodować niedobór enzymów potrzebnych do strawienia posiłku. Dodatkowo sama choroba, a także niekiedy prowadzona terapia (np. onkologiczna) często prowadzi do zmniejszonego spożycia pokarmów z powodu takich dolegliwości jak nudności, wymioty, zaburzenia smaku i brak apetytu.
Dziś na rynku znajdują się zarówno doustne preparaty odżywcze, jak i te przeznaczone do zastosowania w przypadku trudności z żywieniem drogą doustną. Preparaty doustne są skuteczną formą uzupełnienia niedoborów składników odżywczych, natomiast preparaty do żywienia dojelitowego są stosowane w sytuacjach, gdy spożycie pokarmu jest utrudnione lub niemożliwe. W szczególnych przypadkach, jak niewydolność układu pokarmowego, konieczne może być zastosowanie żywienia pozajelitowego, aby zapewnić organizmowi niezbędne substancje.
Jakie są przykłady żywności specjalnego przeznaczenia medycznego? - Jeśli niemożliwe lub niewystarczające jest spożycie pokarmu drogą doustną, konieczne jest zastosowanie żywienia dojelitowego, które może być podawane bezpośrednio do żołądka lub jelita, a w ostateczności - pozajelitowego (przez dożylne podanie). Wskazaniem do zastosowania interwencji żywieniowej jest niedożywienie lub ryzyko jego wystąpienia, a także przewidywany brak możliwości spożywania pokarmu doustnie przez ponad 7 dni - dodaje Karolina Łukaszewicz-Marszał.
Bez względu na formę podania ważne jest, by żywność ta odpowiadała na zapotrzebowanie żywieniowe organizmu. W zależności od stanu odżywienia i choroby podstawowej zapotrzebowanie na energię, białko czy inne składniki odżywcze może wzrastać. W tych sytuacjach żywienie medyczne jest wyjątkowym ułatwieniem, by dostarczyć do organizmu tego, czego aktualnie potrzebuje.
Dalszą część artykułu znajdziesz pod sekcją "Pytania do eksperta"
Reklama
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego a suplementy diety. Podobieństwa i różnice
Można więc zadać sobie pytanie, jaka jest różnica między żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego (tzw. żywnością medyczną) a suplementami diety. Żywność medyczna to żywność specjalnie przetworzona lub o specjalnym składzie, która jest przeznaczona do dietetycznego odżywiania pacjentów, w tym niemowląt i która musi być stosowana pod nadzorem lekarza.
Jest to żywność przeznaczona do wyłącznego lub częściowego żywienia pacjentów, którzy mają ograniczoną, upośledzoną lub zaburzoną zdolność przyjmowania, trawienia, wchłaniania, metabolizowania lub wydalania zwykłej żywności (czy niektórych składników odżywczych zawartych w tej żywności lub jej metabolitach), lub pacjentów z innymi uzasadnionymi medycznie wymaganiami żywieniowymi, w przypadku których dietetyczne odżywianie nie może zostać osiągnięte jedynie przez zmianę normalnej diety.
Z kolei suplementy diety to żywność, która jest skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych czy innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub fizjologiczny, której celem jest uzupełnienie normalnej diety. Suplementy diety są wprowadzane do obrotu w formie umożliwiającej dawkowanie, w postaci: kapsułek, drażetek, saszetek z proszkiem i w innych podobnych postaciach płynów i proszków przeznaczonych do spożywania w małych, odmierzonych ilościach, uzupełnieniu diety w te składniki, jednakże suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Dlatego też, mimo że suplementacja odgrywa istotną rolę w dostarczaniu organizmowi niezbędnych substancji, jej stosowanie jest wsparciem zdrowej i zrównoważonej żywieniowej diety.
Reklama
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE dot. żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
Kategoria żywności medycznej jest uregulowana prawnie w dwóch rozporządzeniach:
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała.
- Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2016/128 z dnia 25 września 2015 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 w odniesieniu do szczegółowych wymogów dotyczących składu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego oraz informacji na jej temat.
Kategoria suplementów diety jest uregulowana prawnie i tu można wskazać na następujące przepisy:
- Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety.
Reklama
Gdzie można kupić żywność specjalnego przeznaczenia medycznego?
Osoby, które dostały zalecenie od lekarza, by stosować żywność specjalnego przeznaczenia medycznego zastanawiają się gdzie ją kupić.
Jeśli lekarz zalecił włączenie żywienia medycznego w postaci preparatów doustnych, to takie preparaty są ogólnodostępne w aptekach, bez recepty.