Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚

mgr Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka, specjalistka do spraw zdrowia publicznego
O autorze

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w pracy z pacjentem indywidualnym cierpiącym na zaburzenia odżywiania oraz chorobę Parkinsona.

Od 12 lat współpracuje z Ośrodkiem Leczenia Nerwic i Zaburzeń Odżywiania „Dąbrówka” gdzie zdobywała doświadczenie w pracy z osobami chorującymi na jadłowstręt psychiczny, bulimię i inne ED.

Jest autorką licznych publikacji popularnonaukowych oraz trzech książek dotyczących tematyki żywności i żywienia:

  • „Polskie Superfood” ,
  • „Dieta #hormony kobiecie i styl życia”,
  • „Zdrowe ciało. Niski indeks glikemiczny”, „Dieta przeciwzapalna” wyd. SBM).

Prowadzi wykłady i warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży. Edukuje również seniorów w ramach Uniwersytetów Trzeciego Wieku. Prowadzi szkolenia dla specjalistów z zakresy żywienia w zaburzeniach odżywiania.

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku

Wykształcenie
• 2021-2022 Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku, Wydział Zdrowia, kierunek: Psychodietetyka, studia podyplomowe • 2006-2008 Śląski Uniwersytet Medyczny, Wydział Zdrowia Publicznego, kierunek: Zdrowie publiczne, studia magisterskie dzienne • 2003-2006 Śląski Akademia Medyczna, Wydział Zdrowia Publicznego, kierunek: Zdrowie publiczne w zakresie dietetyka, studia licencjackie dzienne
Doświadczenie
• „Dieta przeciwzapalna”, Wydawnictwo SBM, Warszawa 2024 • Konferencja „Dietetyka w neurologii i psychiatrii”, Śląska Wyższa Szkoła Medyczna, Katowice 2023- udział czynny • Konferencja „Dietetyka w ginekologii i położnictwie”, Polskie Towarzystwo Dietetyki, Katowice 2023- udział czynny • V Ogólnopolska Konferencja Szkoleniowa „Żywność Żywienia i Zdrowie, Polskie Towarzystwo Dietetyki, Bielsko-Biała 2022 – udział czynny • „Zdrowe ciało. Niski indeks glikemiczny”, Wydawnictwo SBM, warszawa 2022 • „Dieta #hormony kobiece i styl życia”, Wydawnictwo SBM, Warszawa 2021 • Kongres Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, Iława 2019- ukończenie kursu "Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w warunkach domowych i szpitalnych" • Szkolenie „Rozpoznanie i leczenie niedożywienia, żywność medyczna w leczeniu niedożywienia", Ośrodek Żywienia Klinicznego WSS im. Gromkowskiego we Wrocławiu • Szkolenie "Wykorzystanie coachingu i technik psychokorekcji w redukcji masy ciała u otyłych pacjentów", Paleta Diet • II Konferencja Medyczna w Gdyni, maj 2019- udział bierny • III Konferencja Naukowo-Szkoleniowa Insulinooporność problem XXI wieku, marzec 2019- udział bierny • „Polskie Superfoods”, Wydawnictwo SBM, Warszawa 2018 • II Konferencja Naukowa Otyłość Wieku Rozwojowego, Od przyczyn do konsekwencji, wrzesień 2018- udział bierny • Konferencja Trends In Dietetics, Polskie Stowarzyszenie Dietetyków, listopad 2017 • Szkolenie "Dietetyka kliniczna- insulinooporność i zespół PCOS", Śląskie Centrum Zdrowia, lipiec 2016
Hobby
joga, natura, taniec, kulinarne eksperymenty

Autoryzacje merytoryczne

Ekspert odpowiada

Wszystkie artykuły autorki

Sonda
Sonda redakcyjna
Na jakie cechy preparatu na blizny zwracasz największą uwagę?
Contractubex