Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Dieta dobra na pamięć - kwasy omega 3 i omega 6

Dieta dobra na pamięć powinna zawierać witaminy oraz kwasy omega 3 i omega 6. Są to substancje odżywcze, które pomagają mózgowi utrzymać zdrowie i aktywność. Dowiedz się, w jakich produktach znajdziesz składniki, które odżywiają twój mózg i pomagają lepiej pamiętać.
Produkty na pracę mózgu
Źródło: 123RF
Spis treści

Kwasy omega 3 i omega 6 pomagają utrzymać zdrowie mózgu. W jaki sposób?

Kwasy omega 3 i omega 6 zwiększają półprzepuszczalność błon komórkowych neuronów (komórek nerwowych budujących mózg), dzięki czemu substancje odżywcze takie jak sód, magnez, jod, tlen czy selen swobodnie przenikają do komórki.

Działa to także w drugą stronę – zwiększona półprzepuszczalność błon komórkowych neuronów powoduje, że produkty przemiany materii są swobodnie usuwane na zewnątrz komórki.

To sprawia, że komórki nerwowe są zdrowe i nie tworzą się w nich stany zapalne prowadzące do chorób.  Kwasy omega 3 i omega 6 pomagają lepiej odżywić komórki. Dzięki temu mózg na poziomie biologicznym jest w lepszej kondycji, co przejawia się sprawniej działającą pamięcią.

Kwasy omega 3 i omega 6 - profilaktyka chorób mózgu

Komórki nerwowe budujące mózg wraz z wiekiem stają się coraz słabsze i bardziej podatne na uszkodzenia. Wiąże się to ze spadkiem sił umysłowych, problemami z koncentracją i zapamiętywaniem u seniorów. Z pomocą przychodzą kwasy omega 3 i omega 6, które posiadają silne działanie regeneracyjne.

Jak kwasy omega 3 oraz omega 6 wpływają na pracę mózgu?

Nasycenie mózgu kwasami omega 3 i omega 6 powoduje, że uszkodzona lub osłabiona komórka nerwowa nie umiera, tylko regeneruje się i z powrotem zostaje włączona do pracy. Pierwszym objawem chorób neurodegeneracyjnych – np. choroby Alzheimera, są problemy z pamięcią.

Zatem dieta oparta na kwasach omega 3 i omega 6 może stanowić profilaktykę chorób mózgu. Kwasy omega 3 są także głównym czynnikiem decydującym o giętkości błon komórkowych w mózgu, co odgrywa zasadniczą rolę w poprawie kondycji całego mózgu.

Reklama

Co jeść aby poprawić pamięć?

Kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 występują głównie rybach. Jednak w procesie smażenia ryb w dużej części dochodzi do utraty kwasów omega 3 i omega 6, co nie przynosi korzyści mózgowi i nie poprawia w znacznym stopniu pamięci. Z tego względu warto sięgać po dania, w których przyrządzona jest smaczna ryba na surowo (np. sushi).

W diecie poprawiającej pamięć i koncentrację szczególnie poleca się:

  • łososia – ze względu na wysoką zawartość kwasów omega 3, witamin A, D, E oraz jodu i selenu
  • śledzia – tutaj podobnie wysoka zawartość kwasów omega 3, witamin E, D, B2, B6 usprawniających myślenie, selenu oraz żelaza.

Nie wszystkie ryby są jednakowo zdrowe i tak samo korzystnie wpływają na pracę mózgu. Istnieją ryby karmione antybiotykami czy innymi szkodliwymi substancjami oraz takie, które sprowadzane są z odległych krajów i w czasie transportu tracą na jakości.

Warto zatem dowiedzieć skąd pochodzą i jakie właściwości odżywcze mają ryby, które chcemy kupić na obiad.

Wielu ekspertów ds. żywienia, ze względu na to, że ryby mogą zawierać również szkodliwe metale ciężkie, zaleca uzupełnianie diety w kwasy omega 3 i omega 6, za pomocą ekologicznych olejów roślinnych (np. olej lniany, olej słonecznikowy, olej konopny). Innym bardzo dobrym źródłem kwasów omega 3 i omega 6, polecanym przez ekspertów, są: zielone warzywa (sałata, kapusta), orzechy, siemię lniane.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Diety
Dieta na płaski brzuch - jak wygląda i na czym polega? Sprawdź, jak schudnąć z tej partii ciała
Kobieta z płaskim brzuchem
Dieta ketogeniczna - jak zacząć i co jeść? Zasady, efekty i jadłospis
Produkty diety katogenicznej
Dieta IF (post przerywany) – jadłospis na dietę 8/16
Produkty z diety IF
Podobne artykuły
Soki owococo-warzywne
Dieta płynna - przepisy i jadłospis. Co jeść?
Pieczony dorsz to dobra propozycja na obiad przy diecie wątrobowej
Dieta wątrobowa. Przepisy na cały tydzień. Co można jeść?
Koszerne jedzenie
Koszerne jedzenie - co to jest żywność koszerna?
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Dieta 1000 kcal - dla kogo jest polecana? Na jakie efekty liczyć?
Nastolatka
Dieta dla nastolatków. Przykładowy jadłospis dla młodzieży

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!