Brokuły uprawiano już w starożytnej Grecji i Rzymie. Do Polski trafiły w XVI wieku dzięki królowej Bonie, a dopiero 200 lat później z Antwerpii na Wyspy Brytyjskie sprowadził je rzeźbiarz – Peter Scheemakers.
Brokuły w Stanach Zjednoczonych pojawiły się stosunkowo późno, bo dopiero na początku dwudziestego stulecia. Obecnie brokuły oprawiane są niemal na całym świecie i stanowią dodatek do wielu codziennych potraw.
Reklama
Dieta dla mózgu - brokuły witaminy i minerały
Brokuły witaminy i minerały w 100 g ugotowanych brokułów:
Witaminy
- Witamina C 64,9 mg
- Witamina A 1548 IU
- Witamina K 141,1 ng
- Kwas foliowy 108 ng
- Witamina B6 0,200 mg
- Tiamina 0,063 mg
- Ryboflawina 0,123 mg
- Niacyna 0,553 mg
Minerały
- Sód 41 mg
- Potas 375 mg
- Cynk 0,45 mg
- Wapń 40 mg
- Żelazo 0,67 mg
- Fosfor 67 mg
- Magnez 21 mg
Brokuły znane są z wysokiej zawartości witaminy C (200 gramów pokrywa jej dzienne zapotrzebowanie, co pozwala podnieść odporność organizmu i pozbyć się na przykład alergicznego kataru. Witamina C jest także silnym antyutleniaczem, co oznacza, że neutralizuje działanie wolnych rodników. Dodatkowo brokuły zawierają także duże ilości witaminy B, A, K, które umożliwiają wchłanianie witaminy D. Zatem jedzenie brokułów jest zalecane przy kuracji witaminą słońca.
Reklama
Brokuły właściwości w diecie dla mózgu
Brokuły to nie tylko bogactwo witamin i minerałów, które są podstawą w diecie dla mózgu. Brokuły posiadają dobre dla zdrowia mózgu właściwości także ze względu na substancję zwaną sulforafanem. Jest to naturalna substancja chemiczna zawarta w brokułach, która przynosi wiele korzyści zdrowotnych twojemu mózgowi!
Sulforafan wykazuje właściwości chroniące mózg ponieważ:
- hamuje rozwój wolnych rodników, na które mózg jest silnie narażony
- hamuje rozwój komórek nowotworowych – zarówno na etapie ich powstawania, jak i już w zaawansowanych etapach chorób nowotworowych
- zapewnia zachowanie optymalnego poziomu cukru we krwi
- chroni naczynia krwionośne i umożliwia ich regenerację
Sulforafan uwalniany jest w trakcie rozdrabniania brokułu, niestety łatwo ulega dezaktywacji na skutek gotowania. Z tego właśnie względu dietetycy zalecają, aby gotować brokuły krótko i w możliwie najniższej temperaturze. Na długo przed gotowaniem warto pokroić brokuły, aby zwiększyć wydzielanie sulforafanu.