Ten owoc ma jedynie około 30 kalorii i posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
Ten owoc ma jedynie około 30 kalorii i posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
Ten owoc ma jedynie około 30 kalorii i posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊

Jak jedzenie brokułów działa na mózg?

​Brokuły posiadają właściwości przeciwzapalne, antyutleniające i przeciwalergiczne. Wspierają walkę z chorobami nowotworowymi, otyłością, korzystnie wpływają też na wzrok. Ze względu na niezwykle korzystne dla zdrowia właściwości, z pewnością nie może zabraknąć brokułów w diecie dla mózgu. Poznaj właściwości brokułów dla zachowania dobrej kondycji mózgu!
jak jedzenie brokułów wpływa na mózg
Źródło: 123RF
Spis treści

Brokuły uprawiano już w starożytnej Grecji i Rzymie. Do Polski trafiły w XVI wieku dzięki królowej Bonie, a dopiero 200 lat później z Antwerpii na Wyspy Brytyjskie sprowadził je rzeźbiarz – Peter Scheemakers.

Brokuły w Stanach Zjednoczonych pojawiły się stosunkowo późno, bo dopiero na początku dwudziestego stulecia. Obecnie brokuły oprawiane są niemal na całym świecie i stanowią dodatek do wielu codziennych potraw.

Reklama

Dieta dla mózgu - brokuły witaminy i minerały

Brokuły witaminy i minerały w 100 g ugotowanych brokułów:

Witaminy

  • Witamina C 64,9 mg
  • Witamina A 1548 IU
  • Witamina K 141,1 ng
  • Kwas foliowy 108 ng
  • Witamina B6 0,200 mg
  • Tiamina 0,063 mg
  • Ryboflawina 0,123 mg
  • Niacyna 0,553 mg

Minerały

  • Sód 41 mg
  • Potas 375 mg
  • Cynk 0,45 mg
  • Wapń 40 mg
  • Żelazo 0,67 mg
  • Fosfor 67 mg
  • Magnez 21 mg

Brokuły znane są z wysokiej zawartości witaminy C  (200 gramów pokrywa jej dzienne zapotrzebowanie, co pozwala podnieść odporność organizmu i pozbyć się na przykład alergicznego kataru. Witamina C jest także silnym antyutleniaczem, co oznacza, że neutralizuje działanie wolnych rodników. Dodatkowo brokuły zawierają także duże ilości witaminy B, A, K, które umożliwiają wchłanianie witaminy D. Zatem jedzenie brokułów jest zalecane przy kuracji witaminą słońca.

Reklama

Brokuły właściwości w diecie dla mózgu

Brokuły to nie tylko bogactwo witamin i minerałów, które są podstawą w diecie dla mózgu. Brokuły posiadają dobre dla zdrowia mózgu właściwości także ze względu na substancję zwaną sulforafanem. Jest to naturalna substancja chemiczna zawarta w brokułach, która przynosi wiele korzyści zdrowotnych twojemu mózgowi!

Sulforafan wykazuje właściwości chroniące mózg ponieważ:

  • hamuje rozwój wolnych rodników, na które mózg jest silnie narażony
  • hamuje rozwój komórek nowotworowych – zarówno na etapie ich powstawania, jak i już w zaawansowanych etapach chorób nowotworowych
  • zapewnia zachowanie optymalnego poziomu cukru we krwi
  • chroni naczynia krwionośne i umożliwia ich regenerację

Sulforafan uwalniany jest w trakcie rozdrabniania brokułu, niestety łatwo ulega dezaktywacji na skutek gotowania. Z tego właśnie względu dietetycy zalecają, aby gotować brokuły krótko i w możliwie najniższej temperaturze. Na długo przed gotowaniem warto pokroić brokuły, aby zwiększyć wydzielanie sulforafanu.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Ile czosnku dziennie?
Dzienna dawka czosnku
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?
Bób w misce
Podobne artykuły
Parzenie cebuli sprawia, że staje się ona łagodniejsza w smaku
Jak sparzyć cebulę?
Ugotowany młody bób w miseczce
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Sałatka z selerem naciowym
Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Czy ziemniaki mają gluten
Czy ziemniaki zawierają gluten?

Reklama


Jak często robić regenerację włosów?
Sprawdź!