Podagra to choroba wynikająca z zaburzeń stężenia kwasu moczowego – z nieprawidłowego rozkładu zasad purynowych zawartych w pokarmach.
Przyczyny takiego stanu rzeczy nie są do końca znane. Może być dziedziczona, ale nie musi. Dwudziestokrotnie częściej dotyka mężczyzn – kobiety, o ile w ogóle, chorują po menopauzie.
- Choroby związane z zaburzeniami poziomu kwasu moczowego coraz częściej występują w rozwiniętych cywilizacjach. Te schorzenia wynikają z nieprawidłowej przemiany zasad purynowych znajdujących się w różnych pokarmach, dlatego dieta w przebiegu i leczeniu tych chorób jest dziś podstawą - mówi dr Halina Komorowska z Oddziału Chorób Wewnętrznych z Pododdziałami Kardiologii i Neurologii Szpitala w Brzezinach. - Bez przestrzegania odpowiedniej diety, przez pacjentów, nie jesteśmy w stanie ograniczyć groźnych powikłań choroby.
Reklama
Objawy podagry
Zaczyna się intensywnie i nagle – od bólu w okolicach stopy, najczęściej w nocy lub nad ranem. Ból nasila się, a towarzyszy mu zaczerwienienie i obrzęk chorego miejsca. To dlatego, że odkładający się kwas moczowy zbija się w tzw. guzki dnawe i lokuje najczęściej właśnie w okolicach stopy lub stawów, ścięgien i więzadeł.
- Dna moczanowa jest chorobą genetyczną polegającą na wykrystalizowaniu się kryształków w stawach w wyniku podwyższonego poziomu kwasu moczowego - wyjaśnia dr Komorowska.
Choć to choroba stara jak świat i ponoć chorował na nią sam król Henryk VIII, to nadal nieznane są jej przyczyny. Wiadomo natomiast, że częściowo za jej ostry przebieg, odpowiada zła dieta i spożywanie alkoholu. Jeśli dojdzie do tego brak ruchu, czyli – generalnie mówiąc – niehigieniczny tryb życia, można być pewnym, że objawy choroby ujawnią się prędzej niż później.
Reklama
Co jeść przy podagrze?
Przestrzeganie odpowiedniej diety zapobiega powikłaniom choroby, podwyższaniu stężenia kwasu moczowego w organizmie, a w konsekwencji – sprzyja leczeniu dny moczanowej.
- Pamiętajmy, że jest to choroba nieuleczalna, ale jesteśmy w stanie ograniczyć ryzyko powikłań artretyzmu. Do tego niezbędna jest dobra dieta - tłumaczy dr Halina Komorowska. – Powinna przede wszystkim ograniczać produkty z wysoką zawartością puryn: czerwone mięso, ryby wędzone, produkty zawierające duże ilości drożdży oraz każdy rodzaj alkoholu: wódki, piwa i wina. Żaden z gatunków alkoholu nie jest w tym wypadku dozwolony - dodaje dr Komorowska.
Podagrę leczy się farmakologicznie, ale tylko przestrzeganie diety sprawi, że leki będą skuteczne.
- Do obniżenia poziomu kwasu moczowego służą środki farmakologiczne, ale poprzez dietę można zapobiec podwyższaniu się poziomu kwasu moczowego oraz występowaniu powikłań w przyszłości – informuje dr Komorowska. - Nie tylko w przypadku dny moczanowej, ale też wielu innych chorób, diety są podstawowym czynnikiem wspomagającym leczenie. Samo „łykanie tabletek” nie wystarczy.
Ekspert radzi, by odpowiednie nawyki żywieniowe wprowadzały także osoby zdrowe – zbilansowana dieta to znakomita profilaktyka wielu przypadłości, w tym chorób układu krążenia.
Reklama
Jak komponować jadłospis przy podagrze?
W Polsce, podstawą diety wielu osób są wędliny, białe pieczywo, a także alkohol. Są nawet tacy, którzy uważają, że piwo to nie alkohol i traktują je jak napój zaspokajający pragnienie.
Tak ubogie menu jest codziennością milionów naszych rodaków i niemalże gotowym sposobem na zafundowanie sobie podagry.
Niestety, w przypadku dny moczanowej, nie wystarczy wprowadzić tzw. diety śródziemnomorskiej, choć oczywiście wiele z jej elementów korzystnie wpływa na stan zdrowia. Warto pamiętać o kilku zasadach diety tzw. niskopurynowej:
- spożywanie co najmniej 2 litrów płynów: wody mineralnej, niesłodocznych herbat ziołowych i owocowych, słabej herbaty czarnej
- ograniczenie spożycia mięsa do 10 dag dziennie (całościowo: obiad + wędliny)
- gotowanie zup wyłącznie na wywarach warzywnych
- dieta bogata w warzywa, z wyjątkiem: ziemniaków (smażone i frytki), brukselki, szpinaku, szczawiu, groszku zielonego oraz fasoli szparagowej
- usunięcie z diety produktów wędzonych
- usunięcie z diety alkoholu (pod każdą postacią! Nawet w czekoladkach!)
- Podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi może doprowadzić do wielu poważnych schorzeń oprócz dny moczanowej m.in. zwiększa ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca - mówi dr Komorowska.