Posiłki w diecie onkologicznej powinny być tak skomponowane, żeby dostarczały pacjentowi odpowiednią ilość energii (zapotrzebowanie energetyczne pacjenta onkologicznego może być 20 procent większe niż u zdrowej osoby). W diecie tej nie może, więc zabraknąć:
- białka,
- węglowodanów,
- wysokiej jakości tłuszczów,
- witamin i składników mineralnych,
- odpowiedniej ilości płynów.
Warto też pamiętać o tym, że trudno jest wzmocnić organizm i zmobilizować go do walki z nowotworem, jeśli nie zrezygnujemy ze śmieciowej, wysokoprzetworzonej żywność.
Tylko zrównoważona i zbilansowana dieta, oparta na świeżych, jak najmniej przetworzonych produktach, wpływa dobroczynnie na organizm zaatakowany przez nowotwór.
Reklama
Pomysły na śniadania dla pacjentów chorych na raka
Muesli z ziołowym jogurtem, orzechami laskowymi, żurawiną
Składniki:
- 50g płatków owsianych
- 5g świeżych listków kolendry
- 5g świeżych listków mięty
- 200ml jogurtu naturalnego
- 16g orzechów laskowych
- 50g ogórka kiszonego
- 8g suszonej żurawiny
- kilka listków kolendry i mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Liście mięty i kolendry posiekaj nożem jak najdrobniej, przełóż do moździerza i zacznij ucierać na pastę.
Dodaj dwie łyżki jogurtu naturalnego do moździerza i dalej rozcieraj zioła na gładką, zieloną masę, a następnie dolej pozostałą część jogurtu i wymieszaj łyżką dokładnie wszystkie składniki. Orzechy laskowe pokrój na drobniejsze kawałki.
Ogórka kiszonego pokrój najdrobniej, jak potrafisz. Płatki wsyp do miseczki i zalej je ziołowym jogurtem, rozsyp orzechy, ogórka i żurawinę.
Udekoruj zachowanymi listkami kolendry i mięty. Gdy płatki owsiane zmiękną od jogurtu, można potrawę spożywać.
Omlet owsiany z sosem jogurtowym i pomarańczą
Składniki:
- 80g jajka kurzego
- 4 łyżki płatków owsianych
- pół łyżeczki oleju rzepakowego uniwersalnego
- 1 czubata łyżka otrębów pszennych
- pół kaki (hurmy amerykańskiej) średniej wielkości
- 2 suszone daktyle
Przygotowanie:
Jajka wymieszać z płatkami owsianymi oraz otrębami pszennymi. Rozgrzać patelnię teflonową, posmarowaną wcześniej odrobiną oleju rzepakowego.
Masę jajeczną przelać na rozgrzaną patelnię, gdy zetnie się przykryć i obrócić na drugą stronę. Dusić jeszcze kilka minut po przykryciem.
W tym czasie gdy omlet się dusi, obrać i pokroić kaki w kostkę, a następnie zblendować . Omlet posmarować musem i całość posypać pokrojonymi daktylami.
Pobierz ten przepis w formacie PDF.
Warzywna sałatka śniadaniowa z kaszą gryczaną
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 2g świeżego tymianku
- 20g sałaty masłowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego czerwonego
- pół łyżeczki miodu
- 120g sera twarogowego półtłustego
- 4 oliwki zielone marynowane, konserwowe
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 100g czerwonych pomidorów
- 50g kaszy gryczanej niepalonej
Przygotowanie:
Warzywa oraz zioła dokładnie umyj i osusz. Pomidora pokrój w ósemki, czosnek drobno posiekaj, a liście sałaty porwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Twaróg pokrój w dużą kostkę.
Następnie przygotuj sos. Oliwę wymieszaj z octem, miodem, czosnkiem i listkami tymianku oraz czarnuszką.
Dopraw do smaku. Dodaj oliwki, pomidory i twaróg. Całość polej gotowym sosem. Kaszę możesz podawać obok lub dołożyć do sałatki i całość wymieszać.
Pobierz ten przepis w formacie PDF.
Reklama
Przepisy na drugie śniadanie w diecie nowotworowej
Chrupiący chleb żytni z salsą warzywną i serkiem wiejskim
Składniki:
- 66g chleba żytniego
- 75g papryki żółtej
- 60g rzodkiewki
- 50g zielonego jarmużu
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju słonecznikowego
- 200g serka wiejskiego
Przygotowanie:
Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój na drobną kostkę. Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki, następnie na słupki i ostatecznie w drobną kosteczkę.
Z jarmużu usuń główne, twarde nerwy i posiekaj drobno liście. Wszystkie przygotowane do tej pory produkty przełóż do miski, dopraw szczyptą soli i pieprzu (opcjonalnie), dodaj olej i wymieszaj dokładnie.
Kromkę podpiecz w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku. Chrupiącą kromkę przekrój po przekątnej na dwie części i wyłóż na nie przygotowaną salsę warzywną.
Na wierzch salsy połóż lekko odsączony serek wiejski. Dla dekoracji posyp tosty świeżo mielonym pieprzem.
Pobierz ten przepis w formacie PDF.
Deser kakaowo-bananowy
Składniki:
- 1 łyżeczka sproszkowanego kakao
- 16% pół łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki suszonych, łuskanych nasion sezamu
- 2 daktyle suszone
- 3 łyżki płatków żytnich
- 100g bananów
- 150g jogurtu naturalnego 2%
Przygotowanie:
Obranego banana pokrój w plasterki. Następnie do miseczki wrzuć: banana, daktyle bez pestek, kakao, płatki owsiane (wcześniej należy zalać je wrzątkiem na ok. 4 min – do linii jaką zapełniają w naczyniu).
Dodaj jogurt naturalny. Na koniec posyp wszystko cynamonem i sezamem.
Pobierz ten przepis w formacie PDF.
Reklama
Przepisy na obiad dla pacjentów onkologicznych
Reklama
Gulasz rybny z warzywami
Składniki:
- 180g fileta z pstrąga
- 120g pomidorów krojonych z puszki
- 105g marchewki
- 50g korzenia pietruszki
- 70g korzenia selera
- 60g pora
- 112g cukinii
- 10g papryki słodkiej w proszku
- 5g przyprawy garam masala
- sól do doprawienia potrawy
- 750ml wody
- 30g jogurtu naturalnego
- 50g ryżu brązowego
Przygotowanie:
Marchewki nie obieraj, a tylko wyszoruj dokładnie i pokrój w kostkę. Pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój drobniej niż marchewkę.
Pora przekrój wzdłuż na pół, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na plasterki. Wszystkie warzywa przełóż do rondla, dosyp paprykę w proszku i garam masalę.
Dopraw wszystko odrobiną soli i zalej zimną wodą. Przykryj rondel przykrywką, doprowadź wodę do wrzenia i gotuj gulasz na małym ogniu aż marchew zmięknie.
Dodaj do rondla pomidory z puszki, zagotuj ponownie potrawę, po czym włóż pokrojoną cukinię. Wymieszaj dokładnie.
Po kilku minutach gdy cukinia zmięknie, dodaj pokrojonego w kostkę pstrąga i delikatnie przemieszaj gulasz, aby przykryć jego powierzchnię.
Gdy mięso ryby całkowicie zetnie się, gulasz jest gotowy. Przełóż porcję do głębokiego talerza, udekoruj plasterkami zielonej części pora i skrop jogurtem naturalnym. Potrawę podawaj z brązowy ryżem.
Pobierz ten przepis w formacie PDF.
Pieczony dorsz w koperku i cytrynie, kasza jęczmienna, surówka z kapusty pekińskiej oraz selera naciowego
Składniki:
- 40g selera naciowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 50g kaszy jęczmiennej perłowej
- 180g świeżego dorsza
- 50g kapusty pekińskiej
- 10g cebuli
- 30g papryki czerwonej słodkiej
- płaska łyżeczka koperku ogrodowego
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka nasion słonecznika
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Filet z dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy filet odrobiną koperku i soku z cytryny.
W folii aluminiowej umieszczamy rybę i zawijamy. Pieczemy przez ok. 30 min. W międzyczasie kaszę jęczmienną wrzucamy do wody i gotujemy 15-20 min.
Przygotowujemy surówkę: szatkujemy kapustę pekińską, kroimy seler naciowy, paprykę czerwoną, cebulę (czerwoną).
Na koniec polewamy warzywa oliwą z oliwek, doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. bazylią) i posypujemy słonecznikiem.
Przy podaniu kaszę jęczmienną dekorujemy natką pietruszki.
Duszona polędwica z indyka , kasza jęczmienna i surówka z kiszonej kapusty
Składniki:
- 180g polędwicy z indyka
- 80g kaszy jęczmiennej perłowej
- 70g marchwi
- 30g pora
- 30g selera korzeniowego
- 40g papryki czerwonej słodkiej
- 70g kapusty kwaszonej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10g cebuli
Przygotowanie:
Polędwicę z indyka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw ulubionymi ziołami oraz pieprzem. Mięso lekko zgrilluj na patelni z obu stron.
Następnie włóż je do naczynia, w którym będziesz je dusić. Obierz marchewkę (pamiętaj, aby część zostawić na surówkę), seler i pokrój je w kostkę.
Pora pokrój w talarki. Paprykę pokrój w kostkę lub paski. Warzywa wrzuć do naczynia z mięsem i podlej szklanką wody.
Całość duś pod przykryciem ok. 25 min.
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Surówka: Kapustę kiszoną połącz z 30 g startej surowej marchewki i cebulką.
Całość polej oliwą z oliwek i dopraw do smaku. Na talerz wyłóż kaszę jęczmienną oraz gotową polędwicę z indyka. Na mięso wyłóż duszone warzywa (ok. 4 łyżek). Surówkę serwuj obok.
Pobierz ten przepis w formacie PDF.
Reklama
Wartościowy podwieczorek dla osób z nowotworem
Koktajl bananowy z cytryną i łuską gryczaną
Składniki:
- 150g banana
- 10g soku z cytryny
- 200-300ml wody mineralnej
- 20g mielonej łuski gryczanej
- 25g białka w proszku
Przygotowanie:
Cytrynę przełóż na blat i naciskaj ją otwartą dłonią. Gdy cytryna stanie się miękka, przekrój ją na pół i wyciśnij sok do miseczki.
Banany obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Banany przełóż do blendera kielichowego, dodaj sok z cytryny, 200ml wody, białko w proszku i zacznij miksować owoc na gładki koktajl.
W przypadku gdy koktajl jest zbyt gęsty, dolewaj sukcesywnie zachowaną wodę i miksuj do uzyskania ulubionej konsystencji.
Do szklanki wsyp 2/3 łuski gryczanej. Nad samo dno przyłóż łyżkę i małym strumieniem wlewaj koktajl do szklanki.
Nad szklanką można trzymać nóż i posypać wierzch koktajlu pozostałą łuską gryczaną.
Pobierz ten przepis w formacie PDF.
Koktajl truskawkowy z płatkami żytnimi
Składniki:
- 100g mrożonych truskawek
- 180g jogurtu naturalnego
- 2% tłuszczu
- 10g łuskanych migdałów
- 3 łyżki płatków żytnich
- pół łyżeczki pszczelego miodu
Przygotowanie:
Świeże truskawki umyj, osusz i obierz z zielonych szypułek. Mrożone truskawki rozmroź i odsącz.
Zblenduj truskawki z jogurtem naturalnym, płatkami żytnimi i miodem. Posiekaj migdały i posyp nimi przygotowany koktajl. Na koniec udekoruj świeżą miętą.
Pobierz ten przepis w formacie PDF.
Sałatka z kiełkami i jajkiem z chrupiącymi tostami
Składniki:
- 2,5 kromki chleba żytniego razowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego uniwersalnego
- 80 g jajka kurzego
- 1 łyżeczka nasion łuskanego słonecznika
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 15 g sałaty rzymskiej
- 1 duża rzodkiewka
- 80g ogórka
- 2 łyżki kiełków lucerny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania sałatki. Ugotowane jaja pokrój na ćwiartki, liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, a rzodkiewki i ogórek pokrój w plasterki.
Wszystkie składniki połącz ze sobą. Przygotuj sos do sałatki. Do oleju rzepakowego dodaj: szczypiorek, słonecznik.
Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem do smaku. Polej sosem warzywa i jajka, a na koniec posyp całość kiełkami lucerny.
Z chleba ( 2,5 kromki) zrób tosty (w tosterze lub upiec w piekarniku). Tosty powinny być lekko chrupiące, ale nie zrumienione. Serwuj sałatkę z tostami.
Pobierz ten przepis w formacie PDF.
Reklama
Pomysły na kolację dla pacjentów onkologicznych
Sałatka z gotowanym indykiem, migdałami, awokado z miętowym dressingiem
Składniki:
- 40g ulubionego miksu sałat lub sałaty rzymskiej
- 120g fileta z indyka
- 15g migdałów
- 30g awokado
- 5g listków mięty
- 69g jogurtu naturalnego
- 3g papryki słodkiej wędzonej
- łyżeczka soku z cytryny
- 50g bułki grahamki
Przygotowanie:
Migdały posiekaj na drobne cząstki. Awokado przekrój wzdłuż na pół, wbij nóż w pestkę i przekręć ostrze, odrywając tym samym pestkę od owocu.
Za pomocą łyżki wydrąż miąższ awokado, oddzielając je od skórki. Miąższ pokrój na grube kawałki. Listki mięty zwiń w rulonik, pokrój na cienkie paseczki i połącz razem z jogurtem naturalnym oraz sokiem z cytryny.
Indyka pokrój na grubą kostkę i wrzuć do wrzątku. Mięso trzymaj w gorącej wodzie 5-10 minut lub do momentu aż całkowicie się ugotuje.
Gotowe mięso odcedź i jeszcze ciepłe przełóż do miski. Dopraw indyka od razu szczyptą soli i papryką wędzoną, a następnie wymieszaj dokładnie przyprawy z mięsem.
Na talerz wyłóż sałatę, dodaj kawałki wystudzonego indyka, awokado. Dopraw wszystko miętowym dressingiem i posyp migdałami. Potrawę serwuj z bułką grahamką.
Pobierz ten przepis w formacie PDF.
Makaron ryżowy z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową
Składniki:
- 3 pomidory koktajlowe
- 50g papryki czerwonej słodkiej
- łyżka oliwy z oliwek
- 50g makaronu ryżowego
- 80g mięsa z piersi kurczaka bez skóry
- 80g fasoli szparagowej zielonej
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Następnie dopraw ziołami oraz upiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30min w specjalnym rękawie.
Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wrzuć fasolę szparagową do wrzącej wody i gotuj przez ok. 10 min.
Paprykę upiecz w piekarniku w ok. 200 stopniach C przez 20 min. (aby nie sczerniała - jedynie zmiękła).
Wszystkie składniki pokrój (z wyjątkiem pomidorków koktajlowych - które dodasz dopiero jak danie będzie już na talerzu) i wrzucić do 1 garnka bądź większej patelni.
Mieszaj wszystko na małym ogniu dodając oliwę z oliwek. Możesz doprawić warzywa ulubionymi ziołami lub czarnuszką, a także dodać odrobinę startego imbiru dla zaostrzenia smaku.
Pobierz ten przepis w formacie PDF.
Makaron z łososiem i szpinakiem
Składniki:
- 120g świeżego, atlantyckiego, dzikiego łososia
- 80g mrożonego szpinaku pół ząbka czosnku
- 4 pomidorki koktajlowe
- 10g rukoli
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego uniwersalnego
- 1 plaster odsączonego suszonego pomidora w oleju
- 80g makaronu ryżowego
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelnię wlej olej rzepakowy, dodaj rozdrobnionego łososia i podsmaż na średnim ogniu ok. 2-3 minuty.
Następnie dodaj posiekany szpinak, suszone pomidory i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodaj posiekany czosnek.
Podgrzewaj całość na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, a następnie wrzucić posiekane suszone pomidory.
Dodaj sól pieprz do smaku, a następnie wrzuć ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż gotową potrawę na talerz i udekoruj rukolą.
Pobierz ten przepis w formacie PDF.