Ten owoc ma jedynie około 30 kalorii i posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
Ten owoc ma jedynie około 30 kalorii i posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊
Ten owoc ma jedynie około 30 kalorii i posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Kliknij i dowiedz się więcej!🍊

Dieta w chorobie nowotworowej - przepisy i jadłospis dla chorych na raka

Codzienna dieta dla osób w chorobie nowotworowej powinna zawierać zwiększone ilości białka i być oparta na nieprzetworzonych produktach. Przepisy na śniadania, obiady, podwieczorki i kolację dla pacjentów onkologicznych przygotowali kucharz i bloger kulinarny Dawid Furmanek oraz dietetyk kliniczny Izabela Nowak.
Produkty z diety nowotworowej
Źródło: 123RF
Spis treści

Posiłki w diecie onkologicznej powinny być tak skomponowane, żeby dostarczały pacjentowi odpowiednią ilość energii (zapotrzebowanie energetyczne pacjenta onkologicznego może być 20 procent większe niż u zdrowej osoby). W diecie tej nie może, więc zabraknąć:

  • białka,
  • węglowodanów,
  • wysokiej jakości tłuszczów,
  • witamin i składników mineralnych,
  • odpowiedniej ilości płynów.

Warto też pamiętać o tym, że trudno jest wzmocnić organizm i zmobilizować go do walki z nowotworem, jeśli nie zrezygnujemy ze śmieciowej, wysokoprzetworzonej żywność.

Tylko zrównoważona i zbilansowana dieta, oparta na świeżych, jak najmniej przetworzonych produktach, wpływa dobroczynnie na organizm zaatakowany przez nowotwór.

Reklama

Pomysły na śniadania dla pacjentów chorych na raka

Muesli z ziołowym jogurtem, orzechami laskowymi, żurawiną

Składniki:

  • 50g płatków owsianych
  • 5g świeżych listków kolendry
  • 5g świeżych listków mięty
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 16g orzechów laskowych
  • 50g ogórka kiszonego
  • 8g suszonej żurawiny
  • kilka listków kolendry i mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Liście mięty i kolendry posiekaj nożem jak najdrobniej, przełóż do moździerza i zacznij ucierać na pastę.

Dodaj dwie łyżki jogurtu naturalnego do moździerza i dalej rozcieraj zioła na gładką, zieloną masę, a następnie dolej pozostałą część jogurtu i wymieszaj łyżką dokładnie  wszystkie składniki. Orzechy laskowe pokrój na drobniejsze kawałki.

Ogórka kiszonego pokrój najdrobniej, jak potrafisz. Płatki wsyp do miseczki i zalej je ziołowym jogurtem, rozsyp orzechy, ogórka i żurawinę.

Udekoruj zachowanymi listkami kolendry i mięty. Gdy płatki owsiane zmiękną od jogurtu, można potrawę spożywać.

Omlet owsiany z sosem jogurtowym i pomarańczą

Składniki:

  • 80g jajka kurzego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • pół łyżeczki oleju rzepakowego uniwersalnego
  • 1 czubata łyżka otrębów pszennych
  • pół kaki (hurmy amerykańskiej) średniej wielkości
  • 2 suszone daktyle

Przygotowanie:

Jajka wymieszać z płatkami owsianymi oraz otrębami pszennymi. Rozgrzać patelnię teflonową, posmarowaną wcześniej odrobiną oleju rzepakowego.

Masę jajeczną przelać na rozgrzaną patelnię, gdy zetnie się przykryć i obrócić na drugą stronę. Dusić jeszcze kilka minut po przykryciem.

W tym czasie gdy omlet się dusi, obrać i pokroić kaki w kostkę, a następnie zblendować . Omlet posmarować musem i całość posypać pokrojonymi daktylami.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Warzywna sałatka śniadaniowa z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2g świeżego tymianku
  • 20g sałaty masłowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego
  • pół łyżeczki miodu
  • 120g sera twarogowego półtłustego
  • 4 oliwki zielone marynowane, konserwowe
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 100g czerwonych pomidorów
  • 50g kaszy gryczanej niepalonej

Przygotowanie:

Warzywa oraz zioła dokładnie umyj i osusz. Pomidora pokrój w ósemki, czosnek drobno posiekaj, a liście sałaty porwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Twaróg pokrój w dużą kostkę.

Następnie przygotuj sos. Oliwę wymieszaj z octem, miodem, czosnkiem i listkami tymianku oraz czarnuszką.

Dopraw do smaku. Dodaj oliwki, pomidory i twaróg. Całość polej gotowym sosem. Kaszę możesz podawać obok lub dołożyć do sałatki i całość wymieszać.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Reklama

Przepisy na drugie śniadanie w diecie nowotworowej

Chrupiący chleb żytni z salsą warzywną i serkiem wiejskim

Składniki:

  • 66g chleba żytniego
  • 75g papryki żółtej
  • 60g rzodkiewki
  • 50g zielonego jarmużu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • 200g serka wiejskiego

Przygotowanie:

Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój na drobną kostkę. Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki, następnie na słupki i ostatecznie w drobną kosteczkę.

Z jarmużu usuń główne, twarde nerwy i posiekaj drobno liście. Wszystkie przygotowane do tej pory produkty przełóż do miski, dopraw szczyptą soli i pieprzu (opcjonalnie), dodaj olej i wymieszaj dokładnie.

Kromkę podpiecz w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku. Chrupiącą kromkę przekrój po przekątnej na dwie części i wyłóż na nie przygotowaną salsę warzywną.

Na wierzch salsy połóż lekko odsączony serek wiejski. Dla dekoracji posyp tosty świeżo mielonym pieprzem.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Deser kakaowo-bananowy

Składniki:

  • 1 łyżeczka sproszkowanego kakao
  • 16% pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki suszonych, łuskanych nasion sezamu
  • 2 daktyle suszone
  • 3 łyżki płatków żytnich
  • 100g bananów
  • 150g jogurtu naturalnego 2%

Przygotowanie:

Obranego banana pokrój w plasterki. Następnie do miseczki wrzuć: banana, daktyle bez pestek, kakao, płatki owsiane (wcześniej należy zalać je wrzątkiem na ok. 4 min – do linii jaką zapełniają w naczyniu).

Dodaj jogurt naturalny. Na koniec posyp wszystko cynamonem i sezamem.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Reklama

Przepisy na obiad dla pacjentów onkologicznych

Reklama

Gulasz rybny z warzywami

Składniki:

  • 180g fileta z pstrąga
  • 120g pomidorów krojonych z puszki
  • 105g marchewki
  • 50g korzenia pietruszki
  • 70g korzenia selera
  • 60g pora
  • 112g cukinii
  • 10g papryki słodkiej w proszku
  • 5g przyprawy garam masala
  • sól do doprawienia potrawy
  • 750ml wody
  • 30g jogurtu naturalnego
  • 50g ryżu brązowego

Przygotowanie:

Marchewki nie obieraj, a tylko wyszoruj dokładnie i pokrój w kostkę. Pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój drobniej niż marchewkę.

Pora przekrój wzdłuż na pół, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na plasterki. Wszystkie warzywa przełóż do rondla, dosyp paprykę w proszku i garam masalę.

Dopraw wszystko odrobiną soli i zalej zimną wodą. Przykryj rondel przykrywką, doprowadź wodę do wrzenia i gotuj gulasz na małym ogniu aż marchew zmięknie.

Dodaj do rondla pomidory z puszki, zagotuj ponownie potrawę, po czym włóż pokrojoną cukinię. Wymieszaj dokładnie.

Po kilku minutach gdy cukinia zmięknie, dodaj pokrojonego w kostkę pstrąga i delikatnie przemieszaj gulasz, aby przykryć jego powierzchnię.

Gdy mięso ryby całkowicie zetnie się, gulasz jest gotowy. Przełóż porcję do głębokiego talerza, udekoruj plasterkami zielonej części pora i skrop jogurtem naturalnym. Potrawę podawaj z brązowy ryżem.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Pieczony dorsz w koperku i cytrynie, kasza jęczmienna, surówka z kapusty pekińskiej oraz selera naciowego

Składniki:

  • 40g selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 50g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 180g świeżego dorsza
  • 50g kapusty pekińskiej
  • 10g cebuli
  • 30g papryki czerwonej słodkiej
  • płaska łyżeczka koperku ogrodowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka nasion słonecznika

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Filet z dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy filet odrobiną koperku i soku z cytryny.

W folii aluminiowej umieszczamy rybę i zawijamy. Pieczemy przez ok. 30 min. W międzyczasie kaszę jęczmienną wrzucamy do wody i gotujemy 15-20 min.

Przygotowujemy surówkę: szatkujemy kapustę pekińską, kroimy seler naciowy, paprykę czerwoną, cebulę (czerwoną).

Na koniec polewamy warzywa oliwą z oliwek, doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. bazylią) i posypujemy słonecznikiem.

Przy podaniu kaszę jęczmienną dekorujemy natką pietruszki.

Duszona polędwica z indyka , kasza jęczmienna i surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 180g polędwicy z indyka
  • 80g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 70g marchwi
  • 30g pora
  • 30g selera korzeniowego
  • 40g papryki czerwonej słodkiej
  • 70g kapusty kwaszonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10g cebuli

Przygotowanie:

Polędwicę z indyka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw ulubionymi ziołami oraz pieprzem. Mięso lekko zgrilluj na patelni z obu stron.

Następnie włóż je do naczynia, w którym będziesz je dusić. Obierz marchewkę (pamiętaj, aby część zostawić na surówkę), seler i pokrój je w kostkę.

Pora pokrój w talarki. Paprykę pokrój w kostkę lub paski. Warzywa wrzuć do naczynia z mięsem i podlej szklanką wody.

Całość duś pod przykryciem ok. 25 min.

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Surówka: Kapustę kiszoną połącz z 30 g startej surowej marchewki i cebulką.

Całość polej oliwą z oliwek i dopraw do smaku. Na talerz wyłóż kaszę jęczmienną oraz gotową polędwicę z indyka. Na mięso wyłóż duszone warzywa (ok. 4 łyżek). Surówkę serwuj obok.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Reklama

Wartościowy podwieczorek dla osób z nowotworem

Koktajl bananowy z cytryną i łuską gryczaną

Składniki:

  • 150g banana
  • 10g soku z cytryny
  • 200-300ml wody mineralnej
  • 20g mielonej łuski gryczanej
  • 25g białka w proszku

Przygotowanie:

Cytrynę przełóż na blat i naciskaj ją otwartą dłonią. Gdy cytryna stanie się miękka, przekrój ją na pół i wyciśnij sok do miseczki.

Banany obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Banany przełóż do blendera kielichowego, dodaj sok z cytryny, 200ml wody, białko w proszku i zacznij miksować owoc na gładki koktajl.

W przypadku gdy koktajl jest zbyt gęsty, dolewaj sukcesywnie zachowaną wodę i miksuj do uzyskania ulubionej konsystencji.

Do szklanki wsyp 2/3 łuski gryczanej. Nad samo dno przyłóż łyżkę i małym strumieniem wlewaj koktajl do szklanki.

Nad szklanką można trzymać nóż i posypać wierzch koktajlu pozostałą łuską gryczaną.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Koktajl truskawkowy z płatkami żytnimi

Składniki:

  • 100g mrożonych truskawek
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 2% tłuszczu
  • 10g łuskanych migdałów
  • 3 łyżki płatków żytnich
  • pół łyżeczki pszczelego miodu

Przygotowanie:

Świeże truskawki umyj, osusz i obierz z zielonych szypułek. Mrożone truskawki rozmroź i odsącz.

Zblenduj truskawki z jogurtem naturalnym, płatkami żytnimi i miodem. Posiekaj migdały i posyp nimi przygotowany koktajl. Na koniec udekoruj świeżą miętą.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Sałatka z kiełkami i jajkiem z chrupiącymi tostami

Składniki:

  • 2,5 kromki chleba żytniego razowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego uniwersalnego
  • 80 g jajka kurzego
  • 1 łyżeczka nasion łuskanego słonecznika
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • 15 g sałaty rzymskiej
  • 1 duża rzodkiewka
  • 80g ogórka
  • 2 łyżki kiełków lucerny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania sałatki. Ugotowane jaja pokrój na ćwiartki, liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, a rzodkiewki i ogórek pokrój w plasterki.

Wszystkie składniki połącz ze sobą. Przygotuj sos do sałatki. Do oleju rzepakowego dodaj: szczypiorek, słonecznik.

Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem do smaku. Polej sosem warzywa i jajka, a na koniec posyp całość kiełkami lucerny.

Z chleba ( 2,5 kromki) zrób tosty (w tosterze lub upiec w piekarniku). Tosty powinny być lekko chrupiące, ale nie zrumienione. Serwuj sałatkę z tostami.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Reklama

Pomysły na kolację dla pacjentów onkologicznych

Sałatka z gotowanym indykiem, migdałami, awokado z miętowym dressingiem

Składniki:

  • 40g ulubionego miksu sałat lub sałaty rzymskiej
  • 120g fileta z indyka
  • 15g migdałów
  • 30g awokado
  • 5g listków mięty
  • 69g jogurtu naturalnego
  • 3g papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 50g bułki grahamki

Przygotowanie:

Migdały posiekaj na drobne cząstki. Awokado przekrój wzdłuż na pół, wbij nóż w pestkę i przekręć ostrze, odrywając tym samym pestkę od owocu.

Za pomocą łyżki wydrąż miąższ awokado, oddzielając je od skórki. Miąższ pokrój na grube kawałki. Listki mięty zwiń w rulonik, pokrój na cienkie paseczki i połącz razem z jogurtem naturalnym oraz sokiem z cytryny.

Indyka pokrój na grubą kostkę i wrzuć do wrzątku. Mięso trzymaj w gorącej wodzie 5-10 minut lub do momentu aż całkowicie się ugotuje.

Gotowe mięso odcedź i jeszcze ciepłe przełóż do miski. Dopraw indyka od razu szczyptą soli i papryką wędzoną, a następnie wymieszaj dokładnie przyprawy z mięsem.

Na talerz wyłóż sałatę, dodaj kawałki wystudzonego indyka, awokado. Dopraw wszystko miętowym dressingiem i posyp migdałami. Potrawę serwuj z bułką grahamką.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Makaron ryżowy z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową

Składniki:

  • 3 pomidory koktajlowe
  • 50g papryki czerwonej słodkiej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 50g makaronu ryżowego
  • 80g mięsa z piersi kurczaka bez skóry
  • 80g fasoli szparagowej zielonej

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Następnie dopraw ziołami oraz upiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30min w specjalnym rękawie.

Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wrzuć fasolę szparagową do wrzącej wody i gotuj przez ok. 10 min.

Paprykę upiecz w piekarniku w ok. 200 stopniach C przez 20 min. (aby nie sczerniała - jedynie zmiękła).

Wszystkie składniki pokrój (z wyjątkiem pomidorków koktajlowych - które dodasz dopiero jak danie będzie już na talerzu) i wrzucić do 1 garnka bądź większej patelni.

Mieszaj wszystko na małym ogniu dodając oliwę z oliwek. Możesz doprawić warzywa ulubionymi ziołami lub czarnuszką, a także dodać odrobinę startego imbiru dla zaostrzenia smaku.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Makaron z łososiem i szpinakiem

Składniki:

  • 120g świeżego, atlantyckiego, dzikiego łososia
  • 80g mrożonego szpinaku pół ząbka czosnku
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 10g rukoli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego uniwersalnego
  • 1 plaster odsączonego suszonego pomidora w oleju
  • 80g makaronu ryżowego

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelnię wlej olej rzepakowy, dodaj rozdrobnionego łososia i podsmaż na średnim ogniu ok. 2-3 minuty.

Następnie dodaj posiekany szpinak, suszone pomidory i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodaj posiekany czosnek.

Podgrzewaj całość na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, a następnie wrzucić posiekane suszone pomidory.

Dodaj sól pieprz do smaku, a następnie wrzuć ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż gotową potrawę na talerz i udekoruj rukolą.

Pobierz ten przepis w formacie PDF.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - co jeść? Jadłospis
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Obiad dla cukrzyka - co warto przygotować? Proste przepisy
Potrawa na obiad dla pacjenta z cukrzycą
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego - poznaj zasady żywienia i przykładowy jadłospis
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?
Propozycja kolacji dla diabetyków
Szybkie przepisy na kolację dla cukrzyków. Co jeść?
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta przy kamicy żółciowej – co jeść? Przykładowy jadłospis
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda