Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Borowik szlachetny - król polskich grzybów. Jak go rozpoznać i przygotować prawdziwka?

Borowik szlachetny zwany również prawdziwkiem należy do najpopularniejszych w Polsce gatunków grzybów jadalnych. Jest szczególnie ceniony za swój smak i aromat, ale co ważne charakteryzuje się również zawartością licznych związków mogących mieć korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Poznaj właściwości zdrowotne prawdziwka. Dowiedz się, jak go wykorzystać w kuchni.
Grzyby borowiki w lesie
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Borowik szlachetny zwany również prawdziwkiem należy do najpopularniejszych w Polsce gatunków grzybów jadalnych. Jest szczególnie ceniony za swój smak i aromat, ale co ważne charakteryzuje się również zawartością licznych związków mogących mieć korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
  • Występuje on zarówno w lasach iglastych jak i liściastych oraz mieszanych. Tworzy mikoryzę z różnymi gatunkami drzew. Najczęściej występuje jednak pod świerkami.
  • Borowik szlachetny to grzyb odznaczający się wyjątkowym smakiem i aromatem, dlatego znajduje wiele zastosowań kulinarnych. Potrawy z borowika szlachetnego można serować zarówno na śniadanie jak i obiad czy kolacje.
Spis treści

Jak wygląda borowik szlachetny?

Borowik szlachetny (Boletus edulis Bull) potocznie zwany prawdziwkiem to grzyb z rodziny borowikowatych. Należy do gatunków jadalnych. Ceniony jest szczególnie za swój atrakcyjny smak i aromat.

Jak wygląda prawdziwek? Jego kapelusz ma średnice od 6 do 25 cm i barwę początkowo białą lub piaskową, a z czasem przechodzącą w jasny lub ciemny brąz.

Młody prawdziwek szlachetny ma gładki i półkolisty kapelusz. Im jest starszy, tym bardziej staje się on wypukły i poduszkowato-rozpostarty. Jego powierzchnia jest matowa, a po deszczu i u starszych osobników lepka i gładka.

Hymenofor, czyli spodnia strona kapelusza zbudowana jest z drobnych rurek o barwie białej, kremowej a z czasem żółtozielonej lub oliwkowozielonej.

Trzon tego grzyba szlachetnego ma wysokość od 5 do 20 cm i grubość nawet do 10 cm. Odznacza się kolorem białym, piaskowym lub kremowym.

Młody prawdziwek ma pękaty i głęboko osadzony w ziemi trzon. U starszych okazów wydłuża się i staje maczugowaty i baryłkowaty. Miąższ prawdziwka jadalnego ma barwę jasną i przyjemny orzechowy zapach. Nie ciemnieje podczas krojenia. U młodych osobników jest twardy, a z czasem staje się bardziej gąbczasty.

Jako ciekawostkę należy zaznaczyć, że grzyby te potrafią osiągać naprawdę okazałe rozmiary. Rekordowy borowik szlachetny ważył ok. 3 kg!

Grzyb ten znany jest pod wieloma nazwami zwyczajowymi. Często określa się go: grabak, grzyb majowy, grzyb dębowy, prawik czy prawak. Używając różnych określeń warto pamiętać, że mówimy o tym samym gatunku jadalnym.

Borowik szlachetny i prawdziwek to nazwa tego samego grzyba z rodziny borowikowatych. Drugie z określeń uznawane jest za formę potoczną.

Wiele osób zastanawia się czy borowik szlachetny jest pod ochroną. Warto wiedzieć, że nie. Nie znajduje się on na liście gatunków chronionych, dlatego można śmiało prowadzić jego zbiory i cieszyć się jego atrakcyjnym smakiem.

Z czym można pomylić borowika szlachetnego?

Często borowik szlachetny jest mylony z innymi gatunkami grzybów. Dlatego tak ważne jest, by znać jego charakterystyczne cechy.

Grzyb prawdziwek jest niezwykle podobny do innych gatunków z tej samej rodziny. Przykładem może być borowik usiatkowany. Różni się on od omawianego gatunku popękaną skórką kapelusza i ciemniejszym trzonem z wyraźną siateczką. Rośnie pod dębami i bukami.

Kolejnym częstym tematem pomyłek jest borowik sosnowy a szlachetny. Gatunek sosnowy jak sama nazwa wskazuje występuje głównie pod sosnami. Posiada znacznie ciemniejszy trzon i kapelusz.

Kolejnym grzybem mylonym z prawdziwkiem jest goryczak żółciowy. Jest to niejadalny grzyb o bardzo podobnym wyglądzie do bohatera tego artykułu. Charakteryzuje się on wyjątkowo gorzkim smakiem a po spożyciu może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Jakie są, więc widoczne różnice pomiędzy goryczakiem żółciowym a borowikiem szlachetnym? Rurki pierwszego z wymienionych grzybów z czasem lekko czerwienieją i mają nieco ciemniejszą barwę niż u prawdziwka. Dodatkowo po dotknięciu jego miąższu ten brązowieje a trzon goryczaka pokryty jest ciemnawą, wyraźnie wyczuwalną siateczką.

Warto zapamiętać, że cechą charakterystyczną prawdziwka szlachetnego jest to, że jego miąższ nie zmienia barwy w przy nacisku. Zdarza się również, że niektóre osoby mają wątpliwości dotyczące tematu podgrzybek a prawdziwek, myląc oba grzyby. Są to jednak dwa różne jadalne gatunki.

Reklama

Rodzaje prawdziwków

Rodzina borowików obejmuje kilkadziesiąt różnych gatunków zarówno jadalnych jak i niejadalnych. Niektóre z nich są klasyfikowane, jako grzyby trujące. Do rodziny tej należą min.:

  • prawdziwek ceglastopory (prawdziwek czerwony) - jadalny o łagodnym zapachu i smaku. Występuje na glebach kwaśnych w lasach świerkowych lub mieszanych;
  • prawdziwek sosnowy-jadalny o przyjemnym smaku i zapachu. Można jak sama nazwa wskazuje spotkać go pod sosnami;
  • prawdziwek brzozowy - występuje w pobliżu brzóz, jest grzybem jadalnym;
  • prawdziwek dębowy - posiada brązowy kapelusz z szarym odcieniem, występuje w okolicach dębów i innych drzew liściastych, jest grzybem jadalnym;
  • borowik ponury-preferuje gleby wapienne, spotkać go można w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, jest grzybem jadalnym, ale wyłącznie po odpowiednio długiej obróbce termicznej (minimum 25 minut).

Do innych jadalnych rodzajów borowików zaliczymy też: prawdziwka górskiego, wrzosowego czy bukowego.

Warto wiedzieć, że w tej rodzinie występują także grzyby trujące. Do tych gatunków należą: borowik szatański, purpurowy i korzeniasty.

Reklama

Kiedy i gdzie rośnie borowik szlachetny?

Wiele osób zastanawia się, kiedy rośnie borowik szlachetny. Otóż sezon na ten gatunek grzybów zaczyna się od maja i kończy zazwyczaj w listopadzie.

Owocniki prawdziwków rosną pojedynczo lub w niewielkich skupiskach. Niekiedy tworzą kręgi.

W jakich lasach rosną prawdziwki? Występują one zarówno w lasach iglastych jak i liściastych oraz mieszanych. Tworzą mikoryzę z różnymi gatunkami drzew.

Odpowiadając na pytanie, gdzie dokładnie rosną prawdziwki można powiedzieć, że najczęściej spotykamy je pod świerkami. Wybierają zazwyczaj drzewostany w średniej klasie wieku.

Warto pamiętać, że w tej rodzinie grzybów jadalny jest nie tylko borowik szlachetny, ale i inne jego gatunki lub odmiany. Często ich nazwa wskazuje, gdzie szukać prawdziwków. Przykładem jest borowik brzozowy czy bukowy.

Reklama

Wartości odżywcze borowika szlachetnego

Przez wiele lat niesłusznie uważano, że grzyby stanowią jedynie dodatek smakowy do dań. Obecnie wiemy, że zawierają one zarówno proteiny jak i węglowodany oraz niewielką ilość tłuszczu. Są też źródłem witamin oraz składników mineralnych i innych związków aktywnych biologicznie wpływających korzystnie na zdrowie.

Borowik szlachetny wartości odżywcze zawdzięcza przede wszystkim obecnym w nim białku. Jego zawartość wynosi od 2, 8 do 3, 6 g na 100 g części jadalnych. Białko grzybów charakteryzuje się stosunkowo wysoką przyswajalnością

Jadalne grzyby szlachetne są również źródłem błonnika pokarmowego w tym tego rozpuszczalnego w wodzie.

Odgrywa on ważną rolę w regulacji pracy przewodu pokarmowego, stanowi pożywkę dla flory bakteryjnej jelit, obniża stężenie cholesterolu oraz bierze udział w procesach detoksykacji.

W prawdziwkach znajdziemy także składniki mineralne takie jak np. potas, fosfor, magnez czy żelazo. Borowik szlachetny swoje właściwości zawdzięcza również obecnym w nim witaminom.

Zawiera m.in. witaminę B1, B2, B6, niacynę oraz witaminę C i E. Należy również dodać, że grzyby są pokarmem o niskiej gęstości kalorycznej.

Wiele osób zastanawia się czy borowik szlachetny jest zdrowy. Odpowiedź na tak zadane pytanie jest oczywiście twierdząca. Prawdziwek tak jak i inne grzyby nadające się do spożycia uzupełniają dietę w niezbędne składniki odżywcze, a dodatkowo nadają potrawom z ich udziałem atrakcyjny smak i aromat.

Reklama

Jak przechowywać borowiki szlachetne?

Ze względu na wartości odżywcze grzybów oraz ich atrakcyjny smak i aromat warto uwzględnić je w menu nie tylko w sezonie letnim i jesiennym. Aby móc je przechowywać dłużej należy poddać je różnym procesom konserwacji.

Do najpopularniejszych metod należy suszenie. Jest ono bardzo proste. Suszony prawdziwek będzie świetnym dodatkiem do sosów, zup czy gulaszy. Dobrym pomysłem na cieszenie się smakiem tych grzybów cały rok jest sporządzenie prawdziwków marynowanych. W zalewie z octu i przypraw, po zapasteryzowaniu będą one nadawały się do spożycia nawet przez kilka miesięcy.

Jak marynować prawdziwki w prawidłowy sposób? W pierwszej kolejności należy oczyścić grzyby z piasku i pozostałości runa leśnego.

Można zrobić to za pomocą wilgotnej szmatki i szczoteczki lub płucząc je pod bieżąca wodą na sitku. Następnie po osuszeniu podzielić na mniejsze kawałki. W międzyczasie należy przygotować zalewę z octu, wody oraz cukru i przypraw.

Dalszą część artykułu znajdziesz pod sekcją "Pytania do eksperta"

Pytania do eksperta
Marzena Rojek-Ledwoch
Marzena Rojek-Ledwoch
dietetyk i psychodietetyk
01
Czy borowik szlachetny po przekrojeniu sinieje?
Nie. Miąższ borowika szlachetnego nie zmienia barwy pod wpływem przekrajania czy nacisku.
02
Jak sprawdzić czy to prawdziwek?
Borowik szlachetny odznacza się kapeluszem o barwie białej, piaskowej lub gdy grzyb jest dojrzały ciemnobrązowej. Trzon u młodych osobników tego gatunku jest pękaty a z czasem maczugowaty i baryłkowaty w kolorze piaskowym, białym lub lekko szarawym. Co najważniejsze miąższ prawdziwka jest biały i nie zmienia koloru po przekrojeniu.
03
Czy borowik szlachetny ma jakieś szczególne właściwości zdrowotne?
Tak, jak duża część grzybów leśnych jest źródłem białka, błonnika, niektórych witamin i składników mineralnych. Posiada w swym składzie również inne substancje aktywne biologicznie mogące korzystnie wpływać na zdrowie. Należy, więc traktować go jako pokarm uzupełniający dietę w składniki pokarmowe niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
04
Kto nie powinien spożywać prawdziwków?
Grzybów leśnych w tym prawdziwków nie powinny spożywać dzieci do 12 roku życia, osoby cierpiące na niewydolność nerek z niewyrównanymi poziomami potasu oraz chorzy z zaawansowaną marskością wątroby.
05
Czy dzieci mogą jeść prawdziwki?
Dzieci do 12 roku życia nie powinny spożywać grzybów leśnych ze względu na ryzyko zatrucia.

Można również marynować grzyby z dodatkiem przecieru czy suszonych pomidorów. Następnie należy je umieścić w wyparzonych słoikach i zalać, a później zakręcić słoiki. Następnie pasteryzować przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 100 stopni.

Nie należy również zapominać, że świetnym sposobem na przedłużanie zdatności grzybów do spożycia jest mrożenie.

Proces ten wiąże się z najmniejsza stratą wartości odżywczych. Podobnie jak w przypadku marynowania, grzyby należy wcześniej oczyścić i osuszyć. Następnie przełożyć do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażarki.

Reklama

Co zrobić z prawdziwków? Przykładowy przepis

Borowik szlachetny to grzyb odznaczający się wyjątkowym smakiem i aromatem. Znajduje wiele zastosowań kulinarnych. Potrawy z borowika szlachetnego można serować zarówno na śniadanie jak i obiad czy kolacje.

Dużą popularnością cieszy się np. sos z prawdziwków, który doskonale komponuję się z różnymi gatunkami mięs. Jest określany jako wyjątkowo aromatyczny.

Świetną propozycją śniadaniową jest z kolei jajecznica z prawdziwkami. Grzyby te mogą także sprawdzić się jako samodzielne danie. Wysoko ceni się np. prawdziwki na maśle.

Wiele osób zastanawia się, jak długo gotować prawdziwki. Ponieważ są to grzyby zazwyczaj nieco większe o zwartym miąższu zaleca się, aby proces ten trwał około 35-40 minut. Jeśli mówimy o smażeniu to w zależności od porcji grzybów powinno być to od 20 do 30 minut.

Co jeszcze zrobić z prawdziwków? Istnieje wiele możliwości. Świetną propozycją będzie np. makaron z tymi grzybami lub zupa sporządzona na ich bazie.

Przepis na risotto z prawdziwkami

Składniki na sos:

  • prawdziwki - 800g,
  • czosnek - 4 ząbki,
  • śmietana 30% - 100g,
  • sok z cytryny - 2 łyżki,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki,
  • masło klarowane - 2 łyżki,
  • natka pietruszki - garść posiekanej,
  • sól, pieprz - do smaku.

Składniki na risotto:

  • ryż do risotto arborio - 400g,
  • bulion - 500 ml,
  • szalotka - 5 sztuk,
  • parmezan - 50g,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki,
  • masło klarowane - 4 łyżki,
  • sól, pieprz - do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i 4 łyżki masła. Podsmaż cebulę na małym ogniu przez 5 minut. Do cebuli dodaj suchy ryż, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 3 minuty na średnim ogniu. W międzyczasie przygotuj 500 ml ciepłego bulionu.

Na patelnię dodaj pół szklanki bulionu i poczekaj aż ryż wchłonie płyn. Dodaj też sól. Stopniowo dodawaj po 1/3 szklanki bulionu i mieszaj drewnianą łyżką około 3 minut aż ryż wchłonie płyn. Po około 20 minutach ryż powinien być miękki. Nie powinien być jednak rozgotowany. Odstaw go z palnika i dodaj 50 g startego sera. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Grzyby dokładnie oczyść, opłucz i pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek obierz i pokrój.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć na niego grzyby oraz czosnek. Grzyby smaż ciągle mieszając pilnując by się nie przypaliły przez około 25 minut. Po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Do całości dodaj sok z cytryny i śmietanę. Wymieszaj.

Podgrzewaj około 3 minut na małym ogniu. Do risotto dodaj cały sos grzybowy.

Reklama

Cena borowika szlachetnego

Cena borowika szlachetnego może być bardzo zróżnicowana. Wiele zależy od wielkości corocznych zbiorów tego gatunku, które są powiązane w dużej mierze z warunkami atmosferycznymi.

Ile kosztuje świeży borowik szlachetny? Jego cena waha się od 50 do 100 zł za kilogram. Cena suszonego prawdziwka będzie wynosiła około 80-110 złotych za 500 g produktu.

Ekonomicznym rozwiązaniem może być, więc samodzielny zbiór i konserwacja w postaci suszenia, mrożenia czy marynowania borowików szlachetnych.

Czytaj również

Bibliografia

  • Siwulski M., Sobieralski K., Sas-Golak I., Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 1(92),16-28
  • Główny Inspektorat Sanitarny (2018). Wartość odżywcza przydatność kulinarna grzybów. Warszawa: Główny Inspektorat Sanitarny.
  • Rajewska, J., Bałasińska, B., (2004). Związki biologicznie aktywne zawarte w grzybach jadalnych i ich korzystny wpływ na zdrowie. Postępy Hig Med Dosw. (online), 58, 352-357.
  • Sas-Golak, I., Sobieralski, K.., Siwulski, M. i Lisiecka, J. (2011). Skład, wartość odżywcza oraz właściwości zdrowotne grzybów pozyskiwanych ze stanowisk naturalnych. Kosmos, 60 (3-4), 483-490
  • Hennig, B. 1986. Atlas grzybów. Przeł. A. Nespiak. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
dietetyk i psychodietetyk Marzena Rojek-Ledwoch
Artykuł napisany przez
dietetyk i psychodietetyk Marzena Rojek-Ledwoch
Dietetyczka, specjalistka ds. zdrowia publicznego, wykładowczyni, nauczycielka i przyszła psychodietetyczka. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Pracuje z pacjentami indywidualnymi od ponad dekady w gabinecie oraz drogą online. Specjalizuje się w opiece nad osobami chorującymi na zaburzenia odżywiania oraz zaburzenia metaboliczne. Pracuje również z pacjentami po operacjach bariatrycznych. Pasjonatka prostej kuchni i zwolenniczka rozsądnych relacji z jedzeniem. Prywatnie fanka jogi i szczęśliwa mama Staszka.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Grzyby
Jak szukać grzybów? Pod jakimi drzewami można je znaleźć?
Kobieta szuka grzybów z psem
Boczniaki - wartości odżywcze i właściwości. Jak je przyrządzić?
Grzyby boczniaki
Łysiczka lancetowata - jak ją rozpoznać i z czym można pomylić?
Grzyby łysiczka lancetowata w lesie
Podobne artykuły
Koszyk grzybów zebranych w lesie
Grzyb zajączek - z czym go można pomylić i czy jest trujący?
Grzyb kozia broda rosnący na pniu drzewa
Kozia broda - z czym można pomylić tego grzyba i czy jest trujący?
wyrwany z ziemi grzyb olszówka
Grzyb olszówka (krowiak podwinięty) - jak wygląda i czy jest jadalny? Skutki spożycia
Grzyb w lesie
Jak szybko rosną grzyby? Czas i warunki wzrostu w lesie
Kozak rosnący w lesie
Jak wygląda grzyb kozak i co można z niego przygotować? Przepisy

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy zauważasz pogorszenie kondycji swoich włosów?
Opakowanie produktu Merz Spezial