Jakie są popularne ciasta na Boże Narodzenie?
Tradycyjne, świąteczne przepisy obejmują wiele propozycji ciast na Boże Narodzenie. Można przyjąć, że słodkie wypieki są wręcz nieodłączną częścią stołu wigilijnego. Podobnie jak pozostałe pokarmy, mają one znaczenie symboliczne. Najbardziej popularne ciasta bożonarodzeniowe, to oczywiście piernik, miodownik, makowiec, sernik czy ciasto drożdżowe.
Ten pierwszy według ludowych wierzeń miał symbolizować powodzenie i dobrobyt. Podobnie jak mak, który uznawany był za symbol urodzaju. Obecne w ciastach orzechy wiązano z płodnością, witalnością i szczęściem. Suszone śliwki miały odpędzać złe duchy i zapewniać harmonię.
Zjedzone ciasto na święta Bożego Narodzenia mogło gwarantować powodzenie w nadchodzącym roku. Do dzisiaj traktujemy te słodkie wypieki, jako ważny element świątecznego menu. Wiele z nich przygotowujemy tylko i wyłącznie w tym szczególnym czasie. Choć często sięgamy po tradycyjne przepisy coraz większą popularnością cieszą się nowoczesne bożonarodzeniowe ciasta.
Mamy coraz więcej odwagi by modyfikować receptury wymieniając poszczególne składniki oraz wprowadzając te nowe mniej znane. W zależności od potrzeb ciasto na Boże Narodzenie może być bowiem bezglutenowe, wegańskie czy zawierać nieco mniej kalorii niż to standardowe.
Reklama
Tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie
Istnieje wiele przepisów na tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie. Przekazywane są często z pokolenia na pokolenie. Pokarmy tego typu charakteryzują się bogatą symboliką. Najczęściej były one postrzegane, jako oznaka dobrobytu i powodzenia.
Tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie to min.:
- piernik,
- miodownik,
- sernik,
- makowiec,
- ciasto drożdżowe,
- keks,
- orzechowiec,
- sękacz.
Warto jednak pamiętać, że lista jest bardzo długa i zależna od regionu, jaki zamieszkujemy. Bez wątpienia jednak najbardziej kojarzonym z tym okresem słodkim wypiekiem jest właśnie piernik. Powstaje on na bazie miodu, cukru, masła, mąki, jaj i przyprawy korzennej.
Wymaga wcześniejszego przygotowania tak, by jego ciasto mogło dojrzeć. Co ciekawe, pierniki były synonimem bogactwa. Inne pyszne ciasta na Boże Narodzenie to min. ciasto marchewkowe, babka piaskowa czy murzynek.
Reklama
Ciasto na Wigilię, czyli klasyczne wypieki
Wigilijne menu, choć postne, także uwzględnia słodkie wypieki. Najczęściej mają one charakter tradycyjny. Poza standardowymi ciastami wigilijnymi nierzadko na stole pojawiają się także inne słodkie potrawy takie jak np. kutia czy makówki. Ze względu na bogatą symbolikę oraz wspomnianą tradycję do najpopularniejszych wypieków zaliczamy piernik, makowiec oraz sernik.
Ciasta wigilijne to jednak też keksy, orzechowce czy miodowniki. Najważniejszym kryterium, jakim powinniśmy kierować się wybierając przepisy wigilijne są jednak nasze preferencje smakowe. Jeśli chcemy nieco ograniczyć ilość spożywanych kalorii możemy przygotować lekkie ciasto marchewkowe lub czekoladowe z fasoli.
Jeśli natomiast lubimy eksperymentować możemy sporządzić np. tofurnik, czyli wegańską wersję sernika. Warto również uwzględnić to, by ciasto na Wigilię było proste w przygotowaniu. Pozwoli to zaoszczędzić trochę czasu, który można spędzić w tym szczególnym okresie z bliskimi.
Tradycyjne ciasta wigilijne - przepis na piernik
Składniki:
- miód - 500g,
- cukier - 2 szklanki,
- masło - 250g,
- mąką pszenna - 1 kg,
- jajo kurze - 3 sztuki,
- soda - 3 łyżeczki,
- powidła śliwkowe - 1/2 szklanki,
- mleko 2% - 1/2 szklanki,
- przyprawa korzenna - 2 opakowania,
- sól - szczypta,
- orzechy włoskie - garść.
Przygotowanie:
Miód, masło i cukier zgotuj w rondelku mieszając. Następnie przestudź. Masą zalej mąkę. Dodaj do niej jajka, sól i rozpuszczoną w zimnym mleku sodę. Następnie dosyp do niej przyprawę korzenną oraz posiekane orzechy. Starannie połącz składniki i wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę i przełóż ją do miski. Miskę przykryj ściereczką.
Ciasto odstaw w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Dojrzałe ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj. Ułóż na pokrytych pergaminem blachach i piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Gdy ciasto wystygnie przełóż poszczególne warstwy powidłami. Ciasto możesz polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Reklama
Ciasteczka na Boże Narodzenie
Słodkie smakołyki mogą przyjmować nie tylko formę klasycznego ciasta. Dużą popularnością na świątecznym stole cieszą się ciasteczka na Boże Narodzenie. Istnieje wiele smakowitych przepisów na ich przygotowanie. Ich zaletą jest bez wątpienia podzielność. Doskonale sprawdzają się, jako dodatek do kawy czy rozgrzewającej herbaty.
Ciasteczka na święta Bożego Narodzenia cieszą się również dużą popularnością wśród najmłodszych. Pięknie zdobią świąteczny stół. Przygotowanie niektórych z nich tak jak np. pierników ma dodatkowo wieloletnią tradycję. Nie ma wątpliwości, że ich wypiekanie, a często też ozdabianie pomaga tworzyć szczególną atmosferę tego wyjątkowego okresu.
Do najpopularniejszych ciasteczek świątecznych na Boże Narodzenie należą min: pierniczki, ciasteczka korzenne, maślane, kokosowe, orzechowe, drożdżowe rogaliki, tzw. ule lub osie gniazda.
Ciasteczka bożonarodzeniowe z budyniem - szybki przepis
Składniki:
- masło - 125g,
- cukier puder lub ksylitol zmielony na puder - 50g,
- cukier waniliowy - 2 opakowania,
- budyń waniliowy - 50g,
- mąka pszenna tortowa - 125g.
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem pudrem i waniliowym. Mąkę połącz z budyniem i stopniowo dodawaj do masła z cukrem. Wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie uformuj z niego wałek i odcinaj małe talarki. Ułóż je na blaszce do pieczenia i przyciśnij widelcem każde ciasteczko, by uzyskać ciekawy wzór. Piecz w temperaturze 180 stopni około 5-8 minut.
Reklama
Wypieki bożonarodzeniowe z ciasta francuskiego
Wykorzystanie ciasta francuskiego w wypiekach bożonarodzeniowych może znacząco uatrakcyjnić świąteczne przepisy.
Ciasto to jest bardzo delikatne i kruche. Ma wyjątkową strukturę zbudowaną z cienkich warstw zwanych listkami.
Uzyskuje się ją za sprawą dużej ilości używanego podczas jego wypieku masła, wysokiej temperatury pieczenia oraz specyficznego wałkowania.
Powstaje ono z wspomnianego wcześniej tłuszczu, mąki, jaj, soli, octu lub kwasku cytrynowego. Dobrym pomysłem na jego wykorzystanie są paszteciki wigilijne z ciasta francuskiego. Można nadziać je tradycyjnym farszem z kapusty i grzybów, ale też np. szpinakiem z suszonymi pomidorami.
Ciasto francuskie na Wigilię możemy także podać w słodkiej odsłonie.
Będzie się doskonale komponować z jabłkami z cynamonem czy masą makową. Możemy uformować je zarówno w koperty jak i rogaliki czy inne fantazyjne kształty typu grzebienie. Warto tutaj jednak zaznaczyć, że ten rodzaj ciasta wymaga długiego przygotowania.
Obecnie są jednak dostępne na rynku gotowe ciasta francuskie o dobrym składzie, które można wykorzystać do przygotowania świątecznych wypieków.
Reklama
Ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie
Szukając szybkich przepisów bez użycia piekarnika można znaleźć wiele propozycji na ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie.
Stanowią one ciekawą alternatywę dla tradycyjnych receptur na świąteczne wypieki. Pozwalają cieszyć się doskonałym słodkim smakiem nawet, jeśli nie dysponujemy sprzętem do pieczenia.
Do najciekawszych propozycji na ciasto bez pieczenia na Boże Narodzenie należą np. serniki na zimno, ciasta na bazie galaretki, tiramisu, ciasto grysikowe czy blok czekoladowy. Co ciekawe bez pieczenia można przygotowywać nawet torty.
Chatka Puchatka - przepis na pyszne ciasto na Boże Narodzenie
Składniki:
Na ciasto:
- mielony twaróg - 700g,
- masło - 250g,
- cukier puder - szklanka,
- herbatniki-około 36 sztuk,
- kakao - łyżka,
- aromat waniliowy - kilka kropel.
Na polewę:
- masło- 50g,
- cukier - 1/2 szklanki,
- mleko w proszku - 3 łyżki,
- kakao - duża łyżka,
- woda - 2-3 łyżki.
Przygotowanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj do niej partiami twaróg. Podziel masę na dwie części. Do pierwszej dodaj kakao i wymieszaj, a do drugiej aromat. Na folii aluminiowej ułóż warstwę herbatników (3 rzędy po 6 sztuk) i wyłóż na nią masę kakaową (zostaw około 2-3 łyżki). Rozsmaruj.
Następnie, ułóż kolejną warstwę herbatników, a na niej masę białą. Na środku pionowo ułóż pozostałą masę kakaową. Całość złóż w trójkąt unosząc po bokach folię aluminiową. Wyrównaj i wstaw do lodówki. Masło na polewę rozpuść i dodaj do niego kakao, cukier i wodę. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia.
Dodaj mleko w proszku i dokładnie rozmieszaj. Polewą udekoruj ciasto. Należy trzymać je w lodówce.
Reklama
Wykwintne ciasta na Boże Narodzenie
Jeśli dysponujemy odpowiednią ilością czasu i jesteśmy pasjonatami sporządzania wypieków możemy sięgnąć po przepisy na wykwintne ciasta na święta. Pozwalają one przygotować szczególnie efektowne, słodkie smakołyki.
Poza klasycznymi propozycjami takimi jak np. sernik wiedeński, z rosą, tiramisu czy wuzetka wiele osób sporządza również tort na święta Bożego Narodzenia.
Wszystkie wymienione wypieki pięknie prezentują się na naszych stołach. Kluczową rolę odgrywa tu dekoracja ciast na Boże Narodzenie. Bardzo efektowne są bez wątpienia wszelkiego rodzaju polewy, takie jak karmelowa czy czekoladowa.
Torty możemy dekorować m.in. świeżymi, kandyzowanymi lub liofilizowanymi owocami, bezami, pierniczkami, świeżymi kwiatami, posypkami czy gotowymi słodyczami.
Efektowne ciasto na Boże Narodzenie - przepis na tort piernikowy
Składniki:
- jajo kurze - 3 sztuki,
- cukier - 3/4 szklanki,
- cukier waniliowy - 2 łyżeczki,
- olej rzepakowy - 1/2 szklanki,
- mąka pszenna pełnoziarnista - 2 szklanki,
- soda - łyżeczka,
- mleko 2% - 3/4 szklanki,
- kakao gorzkie - 3 łyżki,
- cynamon - 2 łyżeczki,
- przyprawa korzenna - łyżeczka,
- konfitura śliwkowa - 5 łyżek.
Dodatkowo:
- konfitura,
- masa marcepanowa,
- ser typu philadelfia,
- czekolada gorzka - 2 tabliczki,
- domowe pierniczki.
Przygotowanie:
Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj pozostałe składniki na ciasto i połącz mikserem. Masę wlej do tortownicy i piecz ok. 45 minut w temperaturze 165 stopni z termoobiegiem. Ciasto po ostygnięciu pokrój na 3 placki. Przełóż je kolejno konfiturami i masą marcepanową. Serkiem posmaruj powstały tort. =
Można zmiksować go z cukrem pudrem, jeśli chcemy by krem był słodki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią tort. Udekoruj całość domowymi pierniczkami.
Szybkie i proste ciasta na Boże Narodzenie
Przygotowania do Bożego Narodzenia nie muszą równać się godzinom spędzonym na sporządzaniu świątecznych dań. Nie wymagają również wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Szczególnie tyczy się to wypieków. Istnieje bowiem wiele przepisów na łatwe ciasta na święta Bożego Narodzenia.
Można przygotowywać je bezpośrednio przed Wigilią często z prostych i podstawowych składników takich jak mąka, jaja, mleko, masło lub inne tłuszcze i cukier lub jego mniej kaloryczne zamienniki. Wyjątkowo szybkie ciasta na Boże Narodzenie sporządzimy mieszając wszystkie składniki w jednej misce za pomocą drewnianej łyżki lub miksera.
Dodatkowo nie wymagają one zwykle długiego czasu pieczenia. Do pysznych ciast na święta, które można sporządzić w prosty sposób i na ostatnią chwilę zaliczamy np. ciasto czekoladowe, marchewkowe, jogurtowe, cytrynowe, bananowe, ale również drożdżowe. Wśród mało skomplikowanych przepisów znajdziemy także serniki, zarówno te pieczone jak i przygotowywane na zimno.
Proste ciasto na Boże Narodzenie - przepis na marchewkowego ucierańca
Składniki:
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1, 5 szklanki,
- olej rzepakowy - 3/4 szklanki,
- jajo kurze - 4 sztuki,
- marchewka - 3 szklanki startej,
- mus jabłkowy - 1/3 szklanki,
- cukier - 1/2 szklanki,
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka,
- aromat waniliowy - kilka kropel,
- przyprawa do piernika - 3 łyżeczki,
- cukier puder - do posypania,
- opcjonalnie - serek mascarpone, mak, cukier - do kremu.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem i przyprawą do piernika. Jajka połącz z musem jabłkowym, aromatem i olejem rzepakowym. Składniki mokre dodaj do suchych i połącz drewnianą łyżką lub mikserem.
Na koniec dodaj stopniowo startą na tarce marchewkę i dokładnie wymieszaj ciasto. Przelej je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Posyp cukrem pudrem lub posmaruj serkiem typu mascarpone lub philadelphia z dodatkiem maku i cukru.
Zdrowe ciasta na Boże Narodzenie
Święta to czas kojarzący się z słodkimi, a równocześnie wysokokalorycznymi wypiekami. Jednak ciasta na Boże Narodzenie mogą być także zdrowe. Warto wiedzieć, że drobne modyfikacje podstawowych tradycyjnych przepisów mogą skutkować nieco mniejszą wartością energetyczną klasycznego sernika, makowca czy piernika.
Aby sporządzić fit ciasta na święta Bożego Narodzenia wystarczy:
- Zredukować ilość obecnego w wypiekach cukru (zwykle można spokojnie wyeliminować do 20% tego składnika) lub też zamienić go na ksylitol/ erytrol. Należy zachować ostrożność w ilości spożywanego ksylitolu, gdyż ten może mieć działanie przeczyszczające.
- Obniżyć ilość tłuszczu – podobnie jak w przypadku cukru redukcja o 10-20% składnika w stosunku do receptury nie ma negatywnego wpływu na smak i wygląd ciasta
- Zrezygnować z słodkich polew typu lukier, polewa czekoladowa czy kajmakowa a w zamian udekorować ciasto świeżymi owocami lub oprószyć pudrem z erytrolu
- Ograniczyć ilość dodawanych bakalii i orzechów – choć zdrowe dostarczają one dużej ilości kalorii
- Zamienić mąkę pszenną o niskim typie, (tzw. białą) na pełnoziarnistą – pozwoli to dostarczyć nieco większej ilości błonnika i witamin z grupy b
Dietetyczne ciasta na Boże Narodzenie mogą mieć też charakter wegański. Eliminujemy z nich wtedy produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak mleko, jogurty, sery, śmietana, masło, jaja czy miód. Warto jednak pamiętać, że nie oznacza to, że stają się one mniej kaloryczne.
Jeśli zastanawiasz się, jak nie przytyć w święta, pamiętaj o zasadzie zdrowego rozsądku. Fit ciasta na Boże Narodzenie to wszystkie te, które zjemy w nie nadmiernych ilościach.
Dietetyczne ciasto na święta Bożego Narodzenia - przepis na fit sernik
Składniki:
- twaróg półtłusty - 200 g,
- jogurt naturalny - 200 g,
- jajo kurze - 2 sztuki,
- ksylitol - 40 g,
- budyń waniliowy bez cukru - opakowanie,
- czekolada gorzka - 50 g,
- borówki - 70 g.
Przygotowanie:
Żółtka zmiksuj z twarogiem i ksylitolem. Następnie dodaj jogurt i budyń. Dokładnie zmiksuj całość, aby nie było grudek. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 30-40 minut. Wystudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie udekoruj je startą czekoladą i owocami.
Bezglutenowe ciasta na Boże Narodzenie
Osoby chorujące na celiakię, uczulone na pszenicę lub cierpiące na nieceliakalną nietolerancję glutenu zmuszone są do stosowania diety bezglutenowej.
Ponieważ zarówno tradycyjne jak i nowoczesne ciasta na Boże Narodzenie są zwykle przygotowywane z dodatkiem źródeł tego białka takich jak mąka pszenna czy żytnia, aby cieszyć się smakiem świątecznych wypieków muszą one korzystać z zmodyfikowanych przepisów uwzględniających np. mąkę gryczaną, jaglaną, ryżową, kokosową czy ziemniaczaną.
Mogą także sięgać po specjalne mieszanki mąk bezglutenowych dostępne w niektórych sklepach. Dodatkowo powinny zwracać szczególną uwagę na wybór odpowiednich przypraw oraz proszku do pieczenia.
W diecie bezglutenowej można stosować wyłącznie produkty oznaczone znakiem przekreślonego kłosa. Szczęśliwie istnieje wiele przepisów na ciasta wigilijne bezglutenowe, które smakują równie dobrze, jak ich tradycyjne odpowiedniki.
Bezglutenowe ciasto na Boże Narodzenie- przepis na babkę czekoladowo-orzechową
Składniki:
- masło - 200 g,
- cukier - 200 g,
- jajo kurze - 6 sztuk,
- ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki,
- gorzka czekolada - 150 g,
- migdały - 200 g zmielonych,
- orzechy laskowe - 200 g zmielonych,
- proszek do pieczenia bezglutenowy - łyżeczka,
- cukier puder - do posypania.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź. Masło utrzyj z cukrem do powstania puszystej masy. Następie stopniowo dodawaj jaja oraz ekstrakt dalej ucierając. Kolejno masę zmiksuj z dodatkiem czekolady.
Następnie dodaj zmielone orzechy, migdały i proszek. Całość wymieszaj szpatułką. Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąka kukurydzianą. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut (lub do suchego patyczka).
Słodycze na Boże Narodzenie
Słodkie świąteczne dania to nie wyłącznie ciasta. Istnieje wiele ciekawych przepisów na słodycze na Boże Narodzenie, które możemy wykonać samodzielnie. Oprócz walorów smakowych będą one także często doskonałą dekoracją na świąteczny stół czy choinkę.
W ich przygotowanie można angażować dzieci, by wspólnie poczuć magię nadchodzącego okresu. Przykładem pysznych deserów na Boże Narodzenie będą min.:
- makówki,
- kruche ciasteczka,
- babeczki,
- lizaki z ciasta (cake pops),
- panna cotta,
- trufle,
- rogaliki,
- piernikowe ptysie,
- bezy,
- eklerki,
- i wiele, wiele innych.
Wybierając słodkie smakołyki warto kierować się zarówno preferencjami smakowymi, jak i ich wartościami odżywczymi.