Reklama
Co jeść przy kamicy żółciowej?
Dieta przy kamicy żółciowej przebiegającej bezobjawowo powinna opierać się na zasadach żywienia człowieka zdrowego, ze szczególnym uwzględnieniem błonnika pokarmowego. Warto zatem, aby na talerzu znalazły się przede wszystkim warzywa, owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.
W diecie należy uwzględnić również chudy nabiał, drób, ryby morskie, a także nasiona roślin strączkowych i tłuszcze roślinne (m.in. oliwę czy olej rzepakowy). Znaczenie ma także sposób jedzenia i przygotowywania posiłków. Osoby borykające się z kamicą powinny spożywać 4-5 posiłków w miarę regularnych odstępach i zadbać o higienę spożywania tj. jedzenie w spokoju bez zbędnych rozpraszaczy.
Rekomendowaną obróbką termiczną jest gotowanie, gotowanie na parze, a także duszenie i pieczenie bez wcześniejszego obsmażania. Techniki te pozwolą otrzymać łatwostrawne posiłki sprzyjające pracy przewodu pokarmowego.
Czego nie jeść przy kamicy żółciowej? Z diety należy wykluczyć produkty ciężkostrawne, będące źródłem nasyconego tłuszczu i cholesterolu, a także posiadające w swoim składzie znaczące ilości cukru.
Należą do nich:
- tłuste wędliny i mięsa,
- wywary z nich powstałe,
- wysokotłuszczowy nabiał,
- tłuste sery (żółte, topione, pleśniowe),
- smalec,
- słonina,
- boczek,
- żółtka jaj,
- produkty instant,
- słodycze,
- wyroby cukiernicze,
- fast food’y.
Reklama
Jakie owoce można jeść przy kamicy żółciowej?
Dieta przy kamicy pęcherzyka żółciowego nie powinna zakładać eliminacji owoców. W przebiegu bezobjawowym szczególnie warto włączyć do diety owoce pestkowe, ponieważ zawierają błonnik, którego ilość w jadłospisie rekomenduje się zwiększyć.
Dobrym pomysłem będą nektarynki, morele czy brzoskwinie. Zawierają one bowiem sporą zawartość B-karotenu, niezbędnego w diecie o zmniejszonej zawartości tłuszczu.
Przykładowy jadłospis przy kamicy żółciowej
Jadłospis przy kamicy żółciowej nie jest trudny do ułożenia i wprowadzenia w życie, ponieważ bazuje na zasadach racjonalnego żywienia, które to zakładają dużą różnorodność produktów. Sprawa nieco komplikuje się w fazie zaostrzenia.
Dieta po ataku kamicy żółciowej powinna być nieco bardziej restrykcyjna. Jadłospis należy wtedy zmodyfikować m.in.: warto wyeliminować w takim momencie ostre przyprawy, produkty wzdymające, bogato błonnikowe i kontynuować eliminacje tych ciężkostrawnych.
Ograniczeniu powinna ulec również ilość spożywanego tłuszczu ogółem. Dieta w kamicy żółciowej w wersji bardziej ograniczającej stosowana jest również po leczeniu kamicy żółciowej (cholecystektomii). Nie jest to jednak sposób żywienia na całe życie, a jedynie na okres około miesiąca.
Poniżej przykładowy jadłospis w zaostrzeniu kamicy żółciowej:
- Śniadanie: Kasza manna na mleku z musem z malin (bez pestek).
- II Śniadanie: Zupa wiosenna na wywarze warzywnym (bez zasmażki i śmietany).
- Obiad: Gotowana pierś z kurczaka z ryżem białym i gotowaną marchewką.
- Podwieczorek: Jogurt naturalny z brzoskwinią.
- Kolacja: Kanapki z chleba pszennego z serkiem twarogowym i pomidorem.
Reklama
Dieta przy kamicy żółciowej – przepisy
Dieta na kamicę żółciową nie musi być nudna i monotonna. Do diety warto włączać różnorodne i świeże produkty bogate w błonnik pokarmowy. Im jadłospis będzie bardziej urozmaicony tym lepiej.
Leczo z kurczakiem i mieszanką warzyw chińskich podane na komosie ryżowej
Składniki:
- Quinoa - komosa ryżowa biała sucha - 4 łyżki
- Kurczak, mięso z piersi bez skóry – 90g
- Mieszanka chińska, mrożona - 1 szklanka
- Przecier pomidorowy (passata) - 1 łyżka
- Rodzynki suszone - 1 łyżka
- Olej rzepakowy rafinowany - 1 łyżka
- Curry, proszek, papryka słodka mielona, sól biała, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
- Mięso umyj, osusz i pokrój.
- Suszone owoce namocz w wodzie, a następnie pokrój.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż mięso, a następnie dodaj warzywa i smaż pod przykryciem. Dodaj odrobinę wody, passatę pomidorową, przyprawy i duś jeszcze kilka minut.
- Gotowe danie podawaj na kaszy z suszonymi owocami.
Sałatka z kaszą jaglaną, kurczakiem i granatem
Składniki:
- Kasza jaglana sucha – 3 ½ łyżki
- Kurczak, mięso z piersi bez skóry – 50g
- Granat - 2 łyżki
- Miks sałat - 1 szklanka
- Oliwa z oliwek nierafinowana -1 łyżka
- Sok z cytryny -1 łyżka
- Miód pszczeli - 1 łyżeczka
- Musztarda – 1/2 łyżeczki
- Sól biała - 1 szczypta
- Pieprz czarny -1 szczypta
Sposób przygotowania:
- Kaszę podpraż na suchej patelni, aż wydzieli przyjemny zapach, po czym wypłucz w zimnej wodzie, zalej wrzątkiem i gotuj przez około 15 minut, dodając szczyptę soli.
- Mięso umyj, osusz, pokrój, a następnie upiecz z dodatkiem oliwy.
- Owoc granatu przekrój i wyłuskaj ziarenka.
- Przygotuj dressing mieszając oliwę z przyprawami, miodem, musztardą i sokiem z cytryny.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
* Danie dopraw do smaku zważając na ilość użytej soli.
Reklama
Jakie warzywa można jeść przy kamicy żółciowej?
Urozmaicony jadłospis przy kamicy żółciowej to podstawa, aby nie doprowadzić do niedoboru witamin, szczególnie tych rozpuszczalnych w tłuszczach. W fazie bezobjawowej należy pamiętać o włączeniu sezonowych i świeżych warzyw. Na talerzu powinny się znaleźć: dynia, buraki, marchew oraz warzywa liściaste (sałaty, szpinak).
Przy kamicy żółciowej indywidualne dopasowanie planu dietetycznego będzie kluczowe do osiągnięcia efektów. Smakowitość diety czy sytość po posiłkach to podstawa skuteczności stosowanego sposobu żywienia.
Nowoczesne aplikacje dietetyczne umożliwiają modyfikację planu poprzez wymianę posiłków czy produktów. Dzięki szerokiemu wachlarzowi diet do wyboru każdy z pewnością znajdzie tą najbardziej odpowiednią. W ramach abonamentu możliwy jest stały kontakt z dietetykiem, który odpowie na wszelkie żywieniowe pytania.
Artykuł zawiera lokowanie produktu