Reklama
Na czym polega dieta przy uchyłkach jelita grubego?
Uchyłki to workowate uwypuklenia ściany narządu na zewnątrz. Są zmianami patologicznym, które można nabyć lub mają charakter wrodzony. Mogą lokalizować się w różnych miejscach jednak najczęściej występują w jelicie grubym. Do czynników zwiększających ryzyko ich rozwoju zalicza się dietę ubogą w błonnik pokarmowy, która zazwyczaj skutkuje występowaniem zaparć.
Zalecana dieta przy uchyłkach jelita grubego będzie się różnić w zależność od stanu zdrowia pacjenta. W przypadku braku objawów lub samej profilaktyki proponuje się jadłospis bogatoresztkowy czyli taki, w którym zwiększa się udział produktów zasobnych w błonnik pokarmowy nierozpuszczalny oraz ilość przyjmowanych płynów.
Do pokarmów, które należ wtedy umieścić w menu należą:
- pełnoziarniste pieczywo,
- grube kasze,
- brązowy ryż,
- otręby pszenne,
- strączki,
- warzywa,
- owoce,
- produkty owsiane.
Jadłospis bogatoresztkowy w połączeniu z większą ilością wody sprzyja regulacji rytmu wypróżnień, co zapobiega zaleganiu pokarmu w jelicie.
Inne zalecenia będą natomiast towarzyszyć diecie przy zapaleniu uchyłków. Powinna ona, bowiem mieć charakter łatwostrawny i ograniczać ilość błonnika w postaci surowej.
Dieta przy uchyłkach esicy i innych cześci jelita grubego w postaci objawowej eliminuje pokarmy ciężkostrawne, długozalegające w żołądku, ostre przyprawy, produkty tłuste, smażone, wędzone, marynowane w occie oraz bogate w błonnik nierozpuszczalny.
Zaleca się w niej sięgać po metody obróbki termicznej takie jak gotowanie w wodzie, na parze, grillowanie, pieczenie bez tłuszczu czy duszenie bez obsmażania.
W diecie przy uchyłkach warto planować regularne 4-5 posiłków dziennie i pamiętać o odpowiednim spożyciu wody.
Reklama
Co jeść przy zapaleniu uchyłków jelita grubego?
Wiele osób zastanawia się, co jeść przy uchyłkach jelita grubego. Dieta w przypadku stanów zapalnych powinna mieć charakter lekkostrawny.
Wybierać należy więc pokarmy, które nie będą zalegać w żołądku i nie będą nadmiernie obciążać przewodu pokarmowego. Zatem co najlepiej jeść?
Na liście pokarmów wskazanych znajdziemy:
- Pieczywo pszenne jasne, czerstwe, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe, biszkopty, jasny makaron, drobne kasze, biały ryż;
- Chude mięsa oraz ryby;
- Masło, śmietankę, oleje, oliwę z oliwek - dodawane na surowo do gotowej już potrawy;
- Owoce dojrzałe, soczyste, bez pestek i skórki. W okresie zaostrzenia w postaci gotowanej, pieczonej, przecieranej. Jakie konkretnie owoce jeść przy uchyłkach? Dozwolone są: owoce jagodowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka po przetworzeniu;
- Warzywa młode, soczyste, gotowane. Dozwolone są marchew, dynia, kabaczki, buraki, kalafior, brokuły, szpinak, szparagi. W umiarkowanych ilościach podaje się także: fasolkę szparagową, groszek zielony, seler, zieloną sałatę, pomidory bez skórki. Kiszonki dozwolone są tylko, jeśli są dobrze tolerowane;
- Serek twarogowy, homogenizowany, pasty z drobiu, chude wędliny. Wiele osób zastanawia się czy można jeść jajka przy uchyłkach? Jak najbardziej tak. W zaostrzeniu należy je jeść na miękko lub jako jajecznicę przygotowaną na parze;
- Zupy takie jak jarski rosół, wywary z chudych mięs, krupniki z dozwolonych kasz, owocowe, ziemniaczana, warzywne z dozwolonych jarzyn;
- Kisiel, budyń, galaretkę;
- Łagodne przyprawy, takie jak zielona pietruszka, koperek, cynamon, w ograniczonych ilościach sól;
- Mleko, jogurty, kawę zbożową, herbaty owocowe, wodę niegazowaną.
Dieta przy uchyłkach preferuje przygotowanie potraw z pomocą technik takich jak gotowanie w wodzie, na parze, duszenia bez obsmażania, pieczenia bez tłuszczu czy grillowanie.
Produkty zakazane przy uchyłkach
Chorując na to schorzenie warto wiedzieć, czego nie wolno jeść przy uchyłkach jelita grubego szczególnie w fazie z występującymi objawami.
Jako, że stosuje się wtedy dietę łatwostrawną unika się w jadłospisie pokarmów zalegających w żołądku, ciężkich, smażonych, mocno wzdymających i pikantnych.
Produkty zakazane przy uchyłkach lub takie, które należy ograniczać to:
- Pieczywo świeże, żytnie, razowe, otręby, grube kasze, razowy makaron, brązowy ryż;
- Tłuste wędliny, konserwy, produkty wędzone, smalec, pikantne sery dojrzewające, sery topione, typu feta, jaja na twardo;
- Zupy tłuste, zawiesiste, przygotowane na esencjonalnych wywarach mięsnych, grzybowych, zabielane kwaśną śmietaną, z zasmażką;
- Tłuste mięsa i ryby;
- Pokarmy smażone i pieczone w tłuszczu;
- Warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, papryka, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, kukurydza, grzyby, warzywa zasmażane, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone;
- Czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, kawon, orzechy, owoce suszone, owoce marynowane;
- Alkohol;
- Torty, ciasta z kremami, desery z orzechami, czekoladą i kakao, chałwa;
- Kawa naturalna, mocna herbata, napoje gazowane;
Reklama
Jadłospis przy uchyłkach jelita grubego
Jadłospis przy uchyłkach jelita grubego w sytuacji, gdy pojawiają się stany zapalne i często towarzyszące im objawy bólowe powinien mieć charakter łatwostrawny.
Musi opierać się na pokarmach, które są szybko i w prosty sposób trawione. Bazować w nim należy również na daniach gotowanych, pieczonych bez tłuszczu, grillowanych i duszonych bez obsmażania.
Przykładowy jadłospis w stanach zapalnych uchyłków może wyglądać następująco:
- Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, sałata zielona, ser twarogowy chudy, pomidor bez skórki, herbata owocowa;
- II śniadanie: Jogurt naturalny, banan;
- Obiad: Zupa jarzynowa z ziemniakami, Filet z indyka grillowany, ryż jaśminowy, gotowana marchew skropiona oliwą, woda;
- Podwieczorek: Galaretka owocowa, biszkopty;
- Kolacja: Jajko na miękko, chleb pszenny, masło, sałata zielona, pomidor bez skórki, melisa;
Reklama
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - przepisy
W zapaleniu uchyłków dieta lekkostrawna narzuca nam przepisy bazujące na dozwolonych produktach. Przykładami prostych i smacznych dań w tym przypadku mogą być:
Koktajl ala szarlotka
Składniki:
- Mleko 1, 5% - 250 ml
- Miód - 12g
- Jabłko - 90g
- Cynamon - szczypta
Przygotowanie:
Jabłko umyj, dokładnie wydrąż, oprósz cynamonem i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zmiksuj je razem z mlekiem i miodem do konsystencji koktajlu.
Sernik na zimno z musem truskawkowym
Składniki:
- Galaretka truskawkowa - 2 opakowania
- Jogurt typu Skyr (naturalny) - 800g
- Truskawki - 400g
- Biszkopty - 15 sztuk
Przygotowanie:
Galaretki rozpuść w wcześniej zagotowanych 500 ml wody. Dokładnie rozmieszaj. Spód tortownicy (24cm) wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim biszkopty. Przestudzoną galaretkę zmiksuj na małych obrotach z jogurtem i odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie wylej na biszkopty i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem truskawki zmiksuj na mus i polej nim sernik.}