Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚

Dieta przy uchyłkach jelita grubego - dowiedz się, co jeść, a które produkty są zakazane

Choroba uchyłkowa jelit to często występujący problem zdrowotny w krajach wysokorozwiniętych. Prawidłowo skomponowana dieta odgrywa ważną rolę zarówno w profilaktyce jak i leczeniu tego schorzenia. Dowiedz się, jak planować jadłospis przy uchyłkach jelita grubego.
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Uchyłki to workowate uwypuklenia ściany narządu na zewnątrz. Są zmianami patologicznymi, które nabywamy lub mają charakter wrodzony. Mogą lokalizować się w różnych miejscach jednak najczęściej występują w jelicie grubym.
  • W przypadku braku objawów lub samej profilaktyki proponuje się jadłospis bogato resztkowy, czyli taki, w którym zwiększa się udział produktów zasobnych w błonnik pokarmowy nierozpuszczalny oraz ilość przyjmowanych płynów.
  • Inne zalecenia będą natomiast towarzyszyć diecie przy zapaleniu uchyłków. Powinna ona, bowiem mieć charakter łatwostrawny i ograniczać ilość błonnika w postaci surowej.
Spis treści

Reklama

Na czym polega dieta przy uchyłkach jelita grubego?

Uchyłki to workowate uwypuklenia ściany narządu na zewnątrz. Są zmianami patologicznym, które można nabyć lub mają charakter wrodzony. Mogą lokalizować się w różnych miejscach jednak najczęściej występują w jelicie grubym. Do czynników zwiększających ryzyko ich rozwoju zalicza się dietę ubogą w błonnik pokarmowy, która zazwyczaj skutkuje występowaniem zaparć.

Zalecana dieta przy uchyłkach jelita grubego będzie się różnić w zależność od stanu zdrowia pacjenta. W przypadku braku objawów lub samej profilaktyki proponuje się jadłospis bogatoresztkowy czyli taki, w którym zwiększa się udział produktów zasobnych w błonnik pokarmowy nierozpuszczalny oraz ilość przyjmowanych płynów.

Do pokarmów, które należ wtedy umieścić w menu należą:

  • pełnoziarniste pieczywo,
  • grube kasze,
  • brązowy ryż,
  • otręby pszenne,
  • strączki,
  • warzywa,
  • owoce,
  • produkty owsiane.

Jadłospis bogatoresztkowy w połączeniu z większą ilością wody sprzyja regulacji rytmu wypróżnień, co zapobiega zaleganiu pokarmu w jelicie.

Inne zalecenia będą natomiast towarzyszyć diecie przy zapaleniu uchyłków. Powinna ona, bowiem mieć charakter łatwostrawny i ograniczać ilość błonnika w postaci surowej.

Dieta przy uchyłkach esicy i innych cześci jelita grubego w postaci objawowej eliminuje pokarmy ciężkostrawne, długozalegające w żołądku, ostre przyprawy, produkty tłuste, smażone, wędzone, marynowane w occie oraz bogate w błonnik nierozpuszczalny.

Zaleca się w niej sięgać po metody obróbki termicznej takie jak gotowanie w wodzie, na parze, grillowanie, pieczenie bez tłuszczu czy duszenie bez obsmażania.

W diecie przy uchyłkach warto planować regularne 4-5 posiłków dziennie i pamiętać o odpowiednim spożyciu wody.

Reklama

Co jeść przy zapaleniu uchyłków jelita grubego?

Wiele osób zastanawia się, co jeść przy uchyłkach jelita grubego. Dieta w przypadku stanów zapalnych powinna mieć charakter lekkostrawny.

Wybierać należy więc pokarmy, które nie będą zalegać w żołądku i nie będą nadmiernie obciążać przewodu pokarmowego. Zatem co najlepiej jeść?

Na liście pokarmów wskazanych znajdziemy:

  • Pieczywo pszenne jasne, czerstwe, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe, biszkopty, jasny makaron, drobne kasze, biały ryż;
  • Chude mięsa oraz ryby;
  • Masło, śmietankę, oleje, oliwę z oliwek - dodawane na surowo do gotowej już potrawy;
  • Owoce dojrzałe, soczyste, bez pestek i skórki. W okresie zaostrzenia w postaci gotowanej, pieczonej, przecieranej. Jakie konkretnie owoce jeść przy uchyłkach? Dozwolone są: owoce jagodowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka po przetworzeniu;
  • Warzywa młode, soczyste, gotowane. Dozwolone są marchew, dynia, kabaczki, buraki, kalafior, brokuły, szpinak, szparagi. W umiarkowanych ilościach podaje się także: fasolkę szparagową, groszek zielony, seler, zieloną sałatę, pomidory bez skórki. Kiszonki dozwolone są tylko, jeśli są dobrze tolerowane;
  • Serek twarogowy, homogenizowany, pasty z drobiu, chude wędliny. Wiele osób zastanawia się czy można jeść jajka przy uchyłkach? Jak najbardziej tak. W zaostrzeniu należy je jeść na miękko lub jako jajecznicę przygotowaną na parze;
  • Zupy takie jak jarski rosół, wywary z chudych mięs, krupniki z dozwolonych kasz, owocowe, ziemniaczana, warzywne z dozwolonych jarzyn;
  • Kisiel, budyń, galaretkę;
  • Łagodne przyprawy, takie jak zielona pietruszka, koperek, cynamon, w ograniczonych ilościach sól;
  • Mleko, jogurty, kawę zbożową, herbaty owocowe, wodę niegazowaną.

Dieta przy uchyłkach preferuje przygotowanie potraw z pomocą technik takich jak gotowanie w wodzie, na parze, duszenia bez obsmażania, pieczenia bez tłuszczu czy grillowanie.

Produkty zakazane przy uchyłkach

Chorując na to schorzenie warto wiedzieć, czego nie wolno jeść przy uchyłkach jelita grubego szczególnie w fazie z występującymi objawami.

Jako, że stosuje się wtedy dietę łatwostrawną unika się w jadłospisie pokarmów zalegających w żołądku, ciężkich, smażonych, mocno wzdymających i pikantnych.

Produkty zakazane przy uchyłkach lub takie, które należy ograniczać to:

  • Pieczywo świeże, żytnie, razowe, otręby, grube kasze, razowy makaron, brązowy ryż;
  • Tłuste wędliny, konserwy, produkty wędzone, smalec, pikantne sery dojrzewające, sery topione, typu feta, jaja na twardo;
  • Zupy tłuste, zawiesiste, przygotowane na esencjonalnych wywarach mięsnych, grzybowych, zabielane kwaśną śmietaną, z zasmażką;
  • Tłuste mięsa i ryby;
  • Pokarmy smażone i pieczone w tłuszczu;
  • Warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, papryka, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, kukurydza, grzyby, warzywa zasmażane, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone;
  • Czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, kawon, orzechy, owoce suszone, owoce marynowane;
  • Alkohol;
  • Torty, ciasta z kremami, desery z orzechami, czekoladą i kakao, chałwa;
  • Kawa naturalna, mocna herbata, napoje gazowane;

Reklama

Jadłospis przy uchyłkach jelita grubego

Jadłospis przy uchyłkach jelita grubego w sytuacji, gdy pojawiają się stany zapalne i często towarzyszące im objawy bólowe powinien mieć charakter łatwostrawny.

Musi opierać się na pokarmach, które są szybko i w prosty sposób trawione. Bazować w nim należy również na daniach gotowanych, pieczonych bez tłuszczu, grillowanych i duszonych bez obsmażania.

Przykładowy jadłospis w stanach zapalnych uchyłków może wyglądać następująco:

  • Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, sałata zielona, ser twarogowy chudy, pomidor bez skórki, herbata owocowa;
  • II śniadanie: Jogurt naturalny, banan;
  • Obiad: Zupa jarzynowa z ziemniakami, Filet z indyka grillowany, ryż jaśminowy, gotowana marchew skropiona oliwą, woda;
  • Podwieczorek: Galaretka owocowa, biszkopty;
  • Kolacja: Jajko na miękko, chleb pszenny, masło, sałata zielona, pomidor bez skórki, melisa;

Reklama

Dieta przy uchyłkach jelita grubego - przepisy

W zapaleniu uchyłków dieta lekkostrawna narzuca nam przepisy bazujące na dozwolonych produktach. Przykładami prostych i smacznych dań w tym przypadku mogą być:

Koktajl ala szarlotka

Składniki:

  • Mleko 1, 5% - 250 ml
  • Miód - 12g
  • Jabłko - 90g
  • Cynamon - szczypta

Przygotowanie:

Jabłko umyj, dokładnie wydrąż, oprósz cynamonem i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zmiksuj je razem z mlekiem i miodem do konsystencji koktajlu.

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Składniki:

  • Galaretka truskawkowa - 2 opakowania
  • Jogurt typu Skyr (naturalny) - 800g
  • Truskawki - 400g
  • Biszkopty - 15 sztuk

Przygotowanie:

Galaretki rozpuść w wcześniej zagotowanych 500 ml wody. Dokładnie rozmieszaj. Spód tortownicy (24cm) wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim biszkopty. Przestudzoną galaretkę zmiksuj na małych obrotach z jogurtem i odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie wylej na biszkopty i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem truskawki zmiksuj na mus i polej nim sernik.}

Czytaj również

Bibliografia

  • Pietrzak A., Bartnik W., Szczepkowski M. i wsp.: Polski konsensus interdyscyplinarny dotyczący diagnostyki i leczenia choroby uchyłkowej okrężnicy. Gastroenterologia Kliniczna. Postępy i Standardy. 2015;7(1),1-19.
  • Pod red. M. Jarosz IŻIŻ, Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach, 2011.
  • Ciborowska H., Ciborowski A., Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, wyd. 5, Warszawa, 2022.
  • Strate LL, Morris AM.: Epidemiology, Pathophysiology, and Treatment of Diverticulitis. Gastroenterology. 2019;156(5):1282‐1298.
  • UNSUPPORTED IMPORT ELEMENT: PhpOffice\PhpWord\Element\Title
dietetyk i psychodietetyk Marzena Rojek-Ledwoch
Artykuł napisany przez
dietetyk i psychodietetyk Marzena Rojek-Ledwoch
Dietetyczka, specjalistka ds. zdrowia publicznego, wykładowczyni, nauczycielka i przyszła psychodietetyczka. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Pracuje z pacjentami indywidualnymi od ponad dekady w gabinecie oraz drogą online. Specjalizuje się w opiece nad osobami chorującymi na zaburzenia odżywiania oraz zaburzenia metaboliczne. Pracuje również z pacjentami po operacjach bariatrycznych. Pasjonatka prostej kuchni i zwolenniczka rozsądnych relacji z jedzeniem. Prywatnie fanka jogi i szczęśliwa mama Staszka.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Dieta w menopauzie - co jeść, a których produktów unikać? Przykładowe przepisy i jadłospis
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Obiad dla cukrzyka - co warto przygotować? Proste przepisy
Potrawa na obiad dla pacjenta z cukrzycą
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego - poznaj zasady żywienia i przykładowy jadłospis
Propozycja kolacji dla diabetyków
Szybkie przepisy na kolację dla cukrzyków. Co jeść?
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta przy kamicy żółciowej, czyli co jeść przy chorym woreczku. Przykładowy jadłospis i przepisy
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - dowiedz się, co jeść, a które produkty są zakazane
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta przy łuszczycy - jaką dietę stosować, co jeść, a czego unikać?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Na jakie cechy preparatu na blizny zwracasz największą uwagę?
Contractubex