Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Dieta przy uchyłkach jelita grubego - co jeść? Jadłospis

Dieta przy uchyłkach jelita grubego uzależniona jest od postaci choroby i jej przebiegu. Ma ona ogromne znaczenie we wsparciu leczenia, uniknięciu uciążliwych objawów jak i w profilaktyce wystąpienia tej jednostki chorobowej.
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Na czym polega dieta przy uchyłkach jelita grubego?

Uchyłki jelita grubego to zagłębienia błony śluzowej jelita w warstwę mięśniową, co prowadzi do uwypuklenia błony śluzowej na zewnątrz jelita. W wyniku tego tworzą się pewnego rodzaju kieszonki, w których może zatrzymywać się treść pokarmowa. Przyczyną tworzenia się uchyłków może być niewłaściwe odżywianie, dieta ubogobłonnikowa, która to przyczynia się do powstawania zaparć.

Mogą one również wynikać z osłabienia warstwy mięśniowej ścian przewodu pokarmowego.

Bardzo często uchyłki nie dają żadnych objawów, jednak zdarza się, że dochodzi do ich zapalenia niekiedy wraz z krwawieniem do jelita. Udowodniono, że spożywanie czerwonego mięsa i alkoholu ma niekorzystny wpływ na występowanie objawów klinicznych i powikłań uchyłkowatości.

Dieta przy uchyłkach jelita grubego w przypadku niepowikłanej, bezobjawowej choroby uchyłkowej powinna być dietą bogatoresztkową – bogatą w błonnik pokarmowy, który to pobudza mechanicznie jelita do pracy. Gdy jednak pojawiają się stany zapalne uchyłków i występują symptomy chorobowe, należy przestrzegać diety łatwostrawnej dopasowanej do przebiegu objawów.

Dieta przy uchyłkach powinna być wciąż oparta na zasadach diety człowieka zdrowego, ale posiadać modyfikacje zależne od stanu zdrowia. Jaka dieta przy uchyłkach jelita grubego? Najlepiej dopasowana do stanu zdrowia i występujących objawów.

Reklama

Co jeść przy zapaleniu uchyłków jelita grubego?

W leczeniu łagodnych i umiarkowanych postaci zapalenia uchyłków wystarczą jedynie delikatne modyfikacje w jadłospisie, zastosowanie diety łatwostrawnej ze zwróceniem uwagi na odpowiednią ilość błonnika rozpuszczalnego. Pacjenci z rozpoznaniem ostrego, ale niepowikłanego zapalenia powinni zastosować także dietę łatwostrawną, ale ze zmienioną konsystencją – dietę płynną.

Dieta ścisła to dieta przy uchyłkach jelita dla osób z ciężkim przebiegiem lub powikłanym zapaleniem, które wymagają hospitalizacji. Co można zatem jeść przy uchyłkach jelita grubego, będących w stanie zapalnym? Warto ograniczyć pełnoziarniste produkty zbożowe, a wprowadzić te oczyszczone tj. produkty na bazie mąki pszennej o niskim typie (np. makarony pszenne, kasza manna, biały ryż czy mąka ziemniaczana).

Warzywa i owoce, powinny być spożywane bez skórki i pestek najlepiej ugotowane i przetarte. Warto także wprowadzić niskotłuszczowe fermentowane produkty mleczne, które zawierają cenne bakterie wspierające pracę jelit.

Odmiennie sprawa wygląda w przypadku diety przy uchyłkach niepowikłanych i bezobjawowych. Tu należy zastosować dietę bogatoresztkową opartą o modyfikacje racjonalnego żywienia. Warto pamiętać by zwiększyć błonnik stopniowo, a co za tym idzie włączyć do diety pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce i warzywa, a także orzechy i nasiona.

Nieodłącznym elementem diety powinno być również wypijanie odpowiedniej ilości płynów – 1,5-2 litry dziennie, a w szczególności wody mineralnej czy słabych naparów ziołowych.

Produkty zakazane przy uchyłkach

Produkty zakazane przy uchyłkach niezależnie od postaci to żywność przetworzona i ciężkostrawna. Należą do nich m.in.: słodycze, dania fast food czy też inne potrawy tłuste i smażone. Wykluczyć warto także ostre przyprawy oraz alkohol.

Dieta przy uchyłkach w jelicie grubym powinna ograniczać produkty zapierające (np. banany, ryż, wytrawne czerwone wino, napój z czarnych jagód, świeże pieczywo, czekolada)  i wzdęciogenne (np. nasiona roślin strączkowych, warzywa cebulowe i kapustne, czereśnie). Czego nie jeść przy uchyłkach jelita grubego? Przede wszystkim należy zachować umiar i obserwować swój organizm.

Reklama

Jadłospis przy uchyłkach jelita grubego

Przy niepowikłanej chorobie uchyłkowej jelit należy zwrócić uwagę na zawartość błonnika w codziennej diecie. Jeżeli do tej pory posiłki nie były bogate w produkty pełnoziarniste, warzywa czy owoce to zmiany należy wprowadzać stopniowo, aby uniknąć dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego.

Jadłospis przy uchyłkach jelita grubego, bogaty w błonnik może wyglądać następująco:

  • śniadanie: owsianka na mleku z jabłkiem, cynamonem i orzechami włoskimi;
  • drugie śniadanie: kanapka z twarożkiem i rzodkiewką;
  • obiad: pęczotto z kaszy jęczmiennej z dynią i kurczakiem;
  • podwieczorek: ciastka z kaszy jaglanej z bakaliami;
  • kolacja: zupa jarzynowa.

Reklama

Dieta przy uchyłkach jelita grubego – przepisy

Poniżej prezentujemy przykładowe przepisy w niepowikłanej chorobie uchyłkowej.

Kaszotto gryczane z kurczakiem, szpinakiem i kapustą pekińską

Składniki:

  • kasza gryczana sucha - 5 łyżek,
  • kurczak, mięso z piersi bez skóry - 140 g,
  • por - około 0,5 sztuki,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • kapusta pekińska - 1 liść,
  • szpinak świeży (baby) - 1 szklanka,
  • woda - około 1.5 szklanki,
  • sos sojowy jasny - 2 łyżki,
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka,
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki,
  • sól, pieprz czarny, oregano suszone,
  • słonecznik łuskany, nasiona - około 1,5 łyżki.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie usmaż je na rozgrzanej patelni z tłuszczem i odłóż na bok.
  2. Czosnek obierz i posiekaj.
  3. Kapustę oraz pora umyj i drobno pokrój.
  4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż pora oraz czosnek.
  5. Następnie dodaj suchą kaszę i smaż przez minutę.
  6. Gorącą wodę wymieszaj z sosem sojowym oraz octem balsamicznym i wlewaj partiami na patelnię stale mieszając. Ustaw największy płomień lub moc palnika, by kasza jednocześnie chłonęła bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię płynu, dodaj następną. Powtarzaj czynność, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.
  7. Na patelnię z kaszą dodaj mięso, szpinak, kapustę oraz przyprawy. Zawartość patelni wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na około 5 minut, aż szpinak zmięknie.
  8. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp nasionami.

* Nasiona możesz podprażyć na suchej patelni.

Zupa krem z groszku z serem feta

Składniki:

  • ziemniaki – 1 sztuka,
  • cebula – 0,5 sztuki,
  • bulion warzywny - 2 szklanki,
  • groszek zielony mrożony - 1,5 szklanki,
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki,
  • kiełki - 1 łyżka,
  • ser typu feta, 12% tłuszczu - 60 g,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i posiekaj.
  2. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę.
  4. Zalej cebulę bulionem, dodaj ziemniaki i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie dodaj groszek i gotuj do miękkości warzyw.
  5. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy.
  6. Gotową zupę zmiksuj.
  7. Zupę podawaj z pokrojonym w kostkę serem i kiełkami.

Jaglanka na mleku z malinami, orzechami laskowymi i kakao

Składniki:

  • kasza jaglana sucha - 5 łyżek,
  • mleko spożywcze 2% tłuszczu - 1 szklanka,
  • maliny - 2 łyżki,
  • orzechy laskowe łuskane - 4 sztuki,
  • kakao naturalne, ciemne - 1 łyżeczka.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę w mleku z kakao przez około 15-20 minut i przełóż do miseczki.
  2. Owoce dodaj do kaszy.
  3. Następnie dodaj posiekane orzechy i wymieszaj wszystkie składniki.

* Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.

** Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

Smakowitość diety to podstawa skuteczności stosowanego sposobu żywienia. Pomaga ona w wytrwaniu w założonym celu. Nowoczesne aplikacje dietetyczne umożliwiają modyfikację planu poprzez wymianę posiłków czy produktów. Dzięki szerokiemu wyborowi dań na pewno każdy znajdzie coś co podpasuje jego preferencjom smakowym.

W ramach abonamentu możliwy jest stały kontakt z dietetykiem, który odpowie na wszelkie żywieniowe pytania.

Artykuł zawiera lokowanie produktu.

Czytaj również

Bibliografia

  • Pietrzak A., Bartnik W., Szczepkowski M., Krokowicz P., Dziki A., Reguła J., Wallner R.: Polski konsensus interdyscyplinarny dotyczący diagnostyki i leczenia choroby uchyłkowej okrężnicy (2015), Gastroenterologia Kliniczna 2015, tom 7, nr 1
  • Ciborowska H.: Dieta bogatoresztkowa [w:] Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2015
Ewelina Ogrzewała
Artykuł napisany przez
Ewelina Ogrzewała
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stypendystka lokalnego programu, w którym to zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych w szkole rodzenia oraz warsztaty żywieniowe dla dzieci. Doświadczenie i praktykę w zawodzie dietetyka zdobywa na kursach, a także prowadząc indywidualnych pacjentów. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, a także chorób dietozależnych (m.in.: nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia, cukrzyca typu II i insulinooporność). Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – jadłospis
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - co jeść? Jadłospis
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta przy kamicy żółciowej – co jeść? Przykładowy jadłospis
Propozycja kolacji dla diabetyków
Szybkie przepisy na kolację dla cukrzyków. Co jeść?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda