Reklama
Dieta trzustkowa
Trzustka pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, jedną z nich jest wytwarzanie enzymów pozwalających na strawienie pokarmu w odpowiedzi na jego spożycie. Zaburzenia w mechanizmach ochronnych trzustki mogą przyczynić się do kaskadowej reakcji samotrawienia narządu, a to generuje jego stan zapalny.
Do głównych chorób zapalnych trzustki należą ostre (OZT) i przewlekłe zapalenie trzustki (PZT). Obie jednostki chorobowe wpływają na pogorszenie trawienia i przyswajania składników odżywczych. Dlatego dieta trzustkowa jest niezwykle istotnym elementem terapii.
Reklama
Produkty dozwolone w diecie trzustkowej
Co można jeść na diecie trzustkowej? Choroby trzustki wymagają wprowadzenia diety odciążającej działanie narządu. Dlatego też szczególne zastosowanie ma dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu. W przypadku ostrego zapalenia trzustki konieczne jest natomiast czasowe ograniczenie spożycia pokarmów drogą doustną.
Żywienie w okresie rekonwalescencji bazuje na zasadach diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego. Dieta powinna eliminować produkty pełnoziarniste, a opierać się na produktach oczyszczonych. Zalecane jest pieczywo jasne (pszenne, graham), drobne kasze (np. manna, jaglana, kuskus, jęczmienna łamana) czy biały ryż.
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę żywienia zdrowego człowieka, w tym przypadku wybór jest jednak okrojony.
Do zalecanych warzyw na diecie trzustkowej należą:
- ziemniaki (puree bez tłuszczu),
- pomidory bez skóry i pestek (najlepiej podduszone),
- młoda marchew,
- zielona sałata,
- czy natka pietruszki.
Jeżeli chodzi o owoce należy usuwać z nich pestki oraz pozbywać się skórek.
Ze względu na ograniczenie tłuszczu, chory powinien wybierać chude produkty mleczne (do 2% tłuszczu), chude gatunki mięsa (drób, cielęcina, polędwica wołowa i wieprzowa, schab wieprzowy) i ryb (dorsz, sandacz, miruna, leszcz, lin). Niekiedy zdarza się, że narząd uległ takiemu zniszczeniu, że zawartość tłuszczu w diecie należy ograniczyć do minimum i wprowadzić suplementację witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K.
Zasady diety trzustkowej
W diecie trzustkowej, niezwykle istotna jest regularność spożywania posiłków o małej objętości. Rekomenduje się spożywanie 5-6 we wstępnej fazie, a następnie 4-5 posiłków dziennie.
Jeżeli chodzi o obróbkę termiczną to zalecane jest:
- gotowanie (w wodzie, na parze),
- duszenie bez wcześniejszego obsmażania,
- pieczenie w foli lub pergaminie.
Zakazane jest spożywanie napojów alkoholowych oraz ostrych przypraw. Należy pamiętać, że między innymi w słodyczach są duże ilości ukrytego tłuszczu. Warto unikać ciast z kremem, ciast francuskich czy czekoladowych batoników.
W przypadku wszystkich diet wspierających organizm w okresie choroby i rekonwalescencji najważniejsze jest indywidualne podejście do potrzeb organizmu. Z pomocą przychodzą inteligentne rozwiązania, takie jak kompleksowa platforma dietetyczna. W ramach subskrypcji dostajemy plan żywieniowy dostosowany do własnych potrzeb, pełne wsparcie dietetyka, a także tysiące kulinarnych inspiracji na zdrowe i smaczne posiłki, w tym również takie, które doskonale sprawdzą się w diecie łatwostrawnej.
Reklama
Dieta trzustkowa – jadłospis
Jak może wyglądać przykładowy jadłospis przy diecie trzustkowej?
Śniadanie na diecie trzustkowej
Jaglanka na mleku z jagodami i bananem
Składniki:
- Kasza jaglana sucha – 4 łyżki
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu – ¾ szklanki
- Banan – 1 sztuka
- Jagody – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę w mleku przez około 15-20 minut i przełóż do miseczki.
- Owoce pokrój, dodaj do kaszy i wymieszaj wszystkie składniki.
II Śniadanie na diecie trzustkowej
Wafle ryżowe z twarogiem i dżemem
Składniki:
- Wafle ryżowe – 3 sztuki
- Dżem jagodowy niskosłodzony - 3 łyżeczki
- Twaróg chudy – 3 plastry
Sposób przygotowania:
- Na waflu połóż ser. Wierzch posmaruj dżemem.
Obiad na diecie trzustkowej
Dorsz pieczony w pergaminie; Ziemniaki młode z koperkiem, gotowane; Marchewka gotowana
Dorsz pieczony w pergaminie
Składniki:
- Dorsz świeży, filet – 200g
- Olej rzepakowy – 1 łyżeczka
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
- Rybę umyj, osusz, nasmaruj tłuszczem i posyp przyprawami.
- Zawiń ją w pergamin, przełóż na blaszkę, a następnie wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
- Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.
Ziemniaki młode z koperkiem, gotowane
Składniki:
- Ziemniaki wczesne – 4 sztuki
- Koper świeży – 1 łyżka,
- Sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj i obierz.
- Gotuj do miękkości w osolonej wodzie przez około 15-20 minut (w zależności od ich wielkości), a następnie dopraw solą.
- Ziemniaki posyp posiekanym koperkiem.
Marchewka gotowana
Składniki:
- Marchew – 2 sztuki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- Sól
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz i pokrój.
- Wrzuć marchewkę do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości. Odcedź i polej tłuszczem.
Podwieczorek na diecie trzustkowej
Jogurt z pomarańczą i płatkami owsianymi
Składniki:
- Jogurt naturalny – ¾ szklanki
- Płatki owsiane błyskawiczne – 3 łyżki
- Pomarańcza – ½ sztuki
- Cynamon – szczypta
Sposób przygotowania:
- Płatki zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
- Kiedy płatki zmiękną wymieszaj je z pokrojonymi owocami, jogurtem i cynamonem.
Kolacja na diecie trzustkowej
Kanapki z schabem pieczonym, pomidorem i kiełkami
Składniki:
- Schab pieczony – 4 plastry
- Sałata masłowa – 2 liści
- Pomidor – 4 plastry
- Lucerna, kiełki – 1 łyżka
- Bułka grahamka – 1 szuka
- Serek naturalny mleczny – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Pomidora umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój go w plastry.
- Bułkę przekrój i posmaruj serkiem. Ułóż na niej sałatę, wędlinę, pomidora oraz kiełki.
Reklama
Kapusta kiszona a chora trzustka
Czy osoby z chorą trzustką mogą spożywać kiszoną kapustę? Biorąc pod uwagę fakt, że przy chorobach trzustki zalecane jest stosowanie diety łatwostrawnej, kiszona kapusta nie jest polecana.
Mimo że jest ona pożądanym produktem w diecie osób zdrowych, ze względu na dużą zawartość błonnika jest ciężkostrawna i może powodować wzdęcia. Przy przewlekłym zapaleniu trzustki, kiedy narząd nie uległ dużemu uszkodzeniu, niewielkie ilości mogą być tolerowane.
Reklama
Dieta trzustkowa – jak długo?
Jak długo stosować dietę trzustkową? Zarówno ostre, jak i przewlekłe zapalenie trzustki wymaga zwrócenia uwagi na produkty, które lądują na talerzu. Proces zapalny powoduje nieodwracalne zmiany w narządzie, a te wpływają na jego nieprawidłową pracę.
Dlatego stosowanie diety trzustkowej powinno trwać tak długo, jak wymaga tego stan narządu i towarzyszące objawy. Prawidłowo bilansowane posiłki pozwalają uniknąć zaostrzeń zapalenia trzustki i napadów bólowych oraz dalszego niszczenia narządu.
Artykuł zawiera lokowanie produktu