Przełom w leczeniu alzheimera i parkinsona. 👉 Znany lek otwiera nowe możliwości❗
Przełom w leczeniu alzheimera i parkinsona. 👉 Znany lek otwiera nowe możliwości❗
Przełom w leczeniu alzheimera i parkinsona. 👉 Znany lek otwiera nowe możliwości❗

Skąd czerpać witaminę A? Przewodnik po jej najbogatszych źródłach

Witamina A to grupa rozpuszczalnych w tłuszczach związków organicznych inaczej zwanych retinoidami. Odgrywają one ważną rolę w organizmie człowieka wpływając min. na procesy widzenia, rozrodczość, podział komórek czy ochronę przed wolnymi rodnikami. Warto wiedzieć, po jakie produkty sięgać by codzienna dieta dostarczała odpowiednią ilości witaminy A.
 Bogata w witaminę A surowa wątróbka na talerzu
źródło: 123RF
W skrócie
  • Witamina A to ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka grupa związków. Naturalnymi źródłami tej witaminy w postaci retinolu będą pokarmy odzwierzęce takie jak np. mleko i jego przetwory, podroby, jaja, niektóre ryby morskie.
  • Roślinne źródła witaminy A, czyli karotenów (głównie beta-karotenu) to określone owoce i warzywa. Aby zapewnić odpowiednią podaż tej grupy związków należy wiec zwracać szczególną uwagę na prawidłowe urozmaicenie codziennej diety.
  • Zasobne w witaminę A są owoce i warzywa o barwie żółtej, pomarańczowej, czerwonej oraz zielonej. Roślinne źródła witaminy A w pożywieniu powinny być spożywane w towarzystwie tłuszczy celem ich prawidłowego wchłaniania.
Spis treści

Dlaczego należy spożywać produkty z witaminą A?

Witamina A to ważna dla zdrowia grupa związków chemicznych. W organizmie człowieka występuje pod postacią retinolu i estrów retinylu. Magazynowana jest głównie w wątrobie i pełni szereg ważnych funkcji.

Jest min. niezbędna w procesie widzenia stanowiąc składnik białka występującego w siatkówce oka tzw. rodopsyny. Odgrywa też ważną rolę w procesach podziałów i różnicowania komórek oraz zachowania ich odpowiedniej struktury. Zapewnia również prawidłową pracę układu immunologicznego oraz wpływa na funkcje rozrodcze, embriogenezę i rozwój płodu.

Witamina A uczestniczy także w utrzymaniu odpowiedniego stanu naskórka. Dodatkowo posiada właściwości przeciwutleniające. Ze względu na jej kluczową rolę zaleca się by każdego dnia w menu pojawiały się odpowiednie ilości produktów bogatych w witaminę A.

Należy tutaj dodać, że jest to związek chemiczny rozpuszczalny w tłuszczach. Do źródeł witaminy A będziemy zaliczać zarówno żywność pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego, która będzie zawierać beta karoten, czyli tzw. prowitaminę A.

Reklama

Co zawiera witaminę A?

Wiele osób zastanawia się, co zawiera witaminę A? Otóż źródłem związków z tej grupy są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego.

Naturalnymi źródłami witaminy a w postaci retinolu będą właśnie pokarmy odzwierzęce takie jak np.:

  • mleko i jego przetwory,
  • podroby,
  • jaja,
  • niektóre ryby morskie.

Zdecydowanie najbardziej zasobna w witaminę A jest wątróbka. Ryby nawet te tłuste dostarczają kilkukrotnie mniej retinolu. Roślinne źródła witaminy A, czyli karotenów (głównie beta-karotenu) to określone owoce i warzywa. Aby zapewnić odpowiednią podaż tej grupy związków należy więc zwracać szczególną uwagę na prawidłowe urozmaicenie codziennej diety.

Co więc ma dużo witaminy a w postaci beta karotenu? Owoce i warzywa o barwie żółtej, pomarańczowej, czerwonej oraz zielonej. Roślinne źródła witaminy A w pożywieniu powinny być spożywane w towarzystwie tłuszczy celem ich prawidłowego wchłaniania.

Owoce bogate w witaminę A

Roślinne źródła witaminy A będą dostarczały organizmowi ten związek w postaci prowitamin (głównie beta karotenu). Warto podkreślić, że substancje te mają silny potencjał przeciwzapalny i przeciwutleniający. Beta karoten w organizmie człowieka ulega ostatecznie przekształceniu do retinolu. Owoce i warzywa zawierające witaminę A są bezpiecznym źródłem tych związków. Nawet wysokie ich spożycie nie prowadzi do hiperwitaminozy.

W czym jest dużo witaminy A, jeśli pod lupę weźmiemy grupę owoców? Przede wszystkim w produktach o barwie żółtej, pomarańczowej i czerwonej.

Do najbogatszych źródeł karotenów zaliczamy:

  • morele;
  • brzoskwinie;
  • melony;
  • papaje;
  • kaki;
  • wiśnie;
  • grejpfruty czerwone;

Jak widać są to zarówno owoce egzotyczne, jak i sezonowe, pochodzące z Polski. Warto urozmaicić codzienne menu w ich dodatek, także ze względu na inne substancje biologicznie czynne w nich zawarte, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie.

Warzywa, jako cenne źródło witaminy A

Najlepszym źródłem witaminy A są wśród warzyw te produkty, które odznaczają się żółtą, pomarańczową, czerwoną lub zieloną barwą. Są one zasobne w karoteny, które w organizmie człowieka przekształcane są do retinolu. Związki te wykazują silne działanie przeciwzapalne i antyutleniające. Przyczyniają się do redukcji poziomu wolnych rodników, a tym samym obniżają ryzyko rozwoju chorób o podłożu zapalnym i wpływają na zwolnienie procesów starzenia się organizmu.

Warto tutaj zaznaczyć, że warzywa bogate w witaminę A należy spożywać w towarzystwie dodatku tłuszczu, aby zapewnić odpowiednią przyswajalność karotenów. Oto, co zawiera dużo witaminy A w świecie warzyw:

  • marchew;
  • natka pietruszki;
  • szpinak;
  • jarmuż;
  • brokuły;
  • pomidory;
  • boćwina;
  • czerwona papryka;
  • sałaty;
  • dynia;
  • bataty;

Należy podkreślić, że zgodnie z obecnymi zaleceniami warzywa i owoce powinny zapełniać połowę objętości talerza podczas posiłku. Ważne jest w tym kontekście, aby sięgać po różnokolorowe, sezonowe produkty i podawać je zarówno na surowo jak i po obróbce.

Źródło: Opracowanie własne

Reklama

Witamina A w produktach zwierzęcych i odzwierzęcych

Produkty zawierające witaminę A pochodzące od zwierząt są nośnikiem retinolu i jego pochodnych. Uznawane są one powszechnie za doskonałe źródło tych związków ze względu na wysoką ich koncentrację, ale także obecność tłuszczu wpływającego na ich przyswajalność.

Do najlepszych źródeł witaminy A zaliczamy podroby. W tej grupie wyróżnia się szczególnie wątróbka, która może w 100 g dostarczać nawet 1500 mikrogramów tego związku.

Warto również w tym kontekście wspomnieć o rybach. Najlepszym wyborem wydają się te tłuste, morskie takie jak np.:

  • śledź,
  • makrela,
  • tuńczyk,
  • łosoś.

Witaminę A zawiera także pstrąg, karp, węgorz. Znaleźć ją można również w dobrej jakości czerwonym mięsie.

Co jeszcze zawiera witaminę A? Dobrym źródłem retinolu jest także nabiał. Szczególnie warto tutaj wspomnieć o maśle, mleku oraz serach dojrzewających. Zasobne w te związki są również jajka. Propolis, czyli kit pszczeli uznaje się za jedno z dobrych źródeł beta karotenu.

Dalszą część artykułu znajdziesz pod sekcją "Pytania do eksperta"

Pytania do eksperta
Marzena Rojek-Ledwoch
Marzena Rojek-Ledwoch
Dietetyk i psychodietetyk
01
Która grupa osób jest najbardziej narażona na niedobór witaminy A?
Do grupy osób zagrożonych niedoborami witaminy A zaliczamy osoby chorujące na zaburzenia odżywiania, stosujące restrykcyjne diety odchudzające (głównie niskotłuszczowe), chorych z zaburzeniami wchłaniania, osoby cierpiące, na mukowiscydozę oraz choroby trzustki.
02
Jak najlepiej wchłania się witamina A?
Retinol i jego pochodne oraz karoteny wchłaniają się w obecności tłuszczu. Dlatego tak ważne jest, aby w posiłku zawierającym witaminę A zadbać o jego dodatek. Przykładem będzie dodanie oliwy z oliwek do surówki z marchewki.
03
Po jakim czasie widać efekty suplementacji witaminy A?
Jest to zależne od dawki i wyjściowego poziomu retinolu w organizmie. Należy jednak pamiętać, że zazwyczaj suplementacja ma charakter długotrwały i wymaga czasu.
04
O jakiej porze dnia brać witaminę A?
Pora dnia, w jakiej przyjmujemy witaminę A nie ma istotnego znaczenia. Ważne jest, aby przyjmować ją do posiłków zawierających dodatek tłuszczu.
05
Czy można przyjmować witaminę A codziennie?
Wraz z pokarmami jest to wręcz zalecane. Nie należy natomiast stosować suplementacji profilaktycznej. Preparaty z witaminą A można przyjmować jedynie w przypadku udokumentowanego niedoboru.

Reklama

Prawdziwa bomba witaminy A - przykładowe przepisy na dania

Zapewnienie właściwej podaży witaminy A wiąże się z odpowiednim spożyciem pokarmów będących źródłem retinolu i jego pochodnych oraz karotenów.

Jeśli mówimy o tych ostatnich planując dania z udziałem owoców i warzyw o kolorze żółtym, pomarańczowym, czerwonym i także zielonym nie można zapominać o dodatku tłuszczu, który zapewni odpowiednie wchłanianie tych związków.

Do warzyw o szczególnie wysokiej koncentracji karotenów należy marchew. Przykładem dania bogatego w prowitaminę A może być, więc zupa marchewkowa.

Zupa krem z marchwi z pestkami dyni

Składniki:

  • Marchew - 500g
  • Oliwa z oliwek - łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny -2 łyżki (12ml)
  • Pietruszka liście - 2 łyżki posiekanych (12g)
  • Pestki dyni - łyżka (10g)
  • Curry, kmin rzymski, sól - do smaku

Przygotowanie:

Marchew umyj, obierz i pokrój w niewielkie kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przez około 1-2 minut przyprawy. Następnie dodaj marchew i chwilę obsmażaj aż się zarumieni. Po tym czasie zalej wszystko niewielką ilością wody tak by przykryć warzywo. Gotuj około 15 minut. Następnie całość zblenduj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp siekaną natką i pestkami dyni.

Równie zasobnym w beta karoten warzywem jest także batat. Warto umieścić go w swoim jadłospisie np. pod postacią pieczoną czy także jak w przypadku marchewki zupy krem.

Zupa krem z batata z imbirem

Składniki:

  • Bulion warzywny - szklanka (250ml)
  • Cebula - sztuka (100g)
  • Czosnek - 4 ząbki (20g)
  • Korzeń imbiru - kawałek (15g)
  • Marchew - 2 sztuki (90g)
  • Oliwa - 3 i ½ łyżki (35ml)
  • Batat - 700g
  • Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól - do smaku

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smaż. Odstaw z ognia. Bataty i marchewkę pokrój i ugotuj w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Mniej więcej w połowie gotowania, dodaj imbir oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Kiedy warzywa będą już miękkie, odcedź wodę i wyłów liść laurowy oraz ziele angielskie. Dodając porcjami bulion warzywny pozostałą część zblenduj. Doprawi solą i pieprzem do smaku.

Ciekawym i nieco innym pomysłem na wykorzystanie słodkiego smaku batata może być przygotowanie lodów z tego warzywa.

Lody z batatów z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • Batat -230g
  • Mleczko kokosowe - puszka (400ml)
  • Banan - sztuka (120g)
  • Czekolada gorzka - 4 kostki (40g)

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wstaw na dobę do lodówki. Batata obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na 1 szklankę wrzątku i gotuj około 5 minut aż zmięknie. Z puszki wyjmij stałą część mleczka kokosowego i zmiksuj ją z ostudzonym batatem i dojrzałym bananem. Miskę z masą przykryj folią aluminiową i wstaw na 4 h do lodówki lub 15 minut do zamrażalnika ( nie wydłużaj tego czasu bo lody stracą fajną konsystencję). Przed podaniem zdejmuj górną warstwę lodów , która ściemniała. Posyp startą gorzką czekoladą.

Reklama

Niedobór witaminy A - kiedy warto sięgnąć po suplementację?

Jak wiadomo, witamina A pełni szereg ważnych ról w organizmie człowieka. Jej niedobór prowadzi do rozwoju zaburzeń widzenia, ślepoty zmierzchowej, nasilenia zmian trądzikowych i innych problemów skórnych oraz osłabienia włosów i paznokci. Może także zaburzać płodność i cykl miesiączkowy u kobiet. Towarzyszy jej też spadek odporności oraz degeneracja włókien nerwowych. U dzieci będzie zaburzała wzrost kośćca i zębów.

Niskie jej spożycie sprzyja rozwojowi chorób płuc u palaczy, a także wpływa na przyspieszenie procesów starzenia się ustroju.

Należy tutaj zaznaczyć, że w krajach rozwiniętych niedobory tej grupy związków zdarzają się niezwykle rzadko. Zazwyczaj tradycyjna dieta obfituje w retinol i karoteny.

Zagrożone hipowitaminozą mogą być natomiast osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania (szczególnie w diecie z restrykcjami dotyczącymi produktów tłuszczowych), w czasie radykalnych diet odchudzających oraz chorujące przewlekle, np. na mukowiscydoze, zespół złego wchłaniania czy choroby trzustki.

Konieczność suplementacji syntetycznej witaminy A pojawia się przy udokumentowanych niedoborach. Warto w związku z tym znać objawy mogące świadczyć o braku tego związku. Zaleca się unikać dużych dawek witaminy A podawanych samodzielnie ze względu na ryzyko rozwoju hiperwitaminozy, która również może być niebezpieczna dla zdrowia.

Jeśli jesteśmy zdrowi zamiast witaminy A w tabletkach warto wybrać produkty będące jej źródłem i włączyć je do codziennej diety.

Czytaj również

Bibliografia

  • Gronowska-Senger A., Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, [w:] Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Gawęcki, L. Hryniewiecki (red.), Warszawa 2007, s. 280-306.
  • Jarosz M (red), Normy żywienia dla populacji Polski, , Warszawa 2017.
  • Zaborska, A., J. Król, and A. Brodziak. „Witamina A-funkcje i znaczenie dla człowieka.” Przemysł Spożywczy 69.7 (2015): 36-38.
  • Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 1998.
  • Dawson, A., (2000). The importance of vitamin A in nutrition. Curr Pharm Des; 6(3):311-25.
  • Eijl, S., (2011). A low vitamin A status increases the susceptibility to cigarette smoke-induced lung emphysema in C57BL/6J mice. J Physiol Pharmacol; 62(2):175-82.
  • Szostak-Węgierek, D., (2011). Sposób żywienia a płodność. Medycyna Wieku Rozwojowego, 2011, XV, 4.
dietetyk i psychodietetyk Marzena Rojek-Ledwoch
Artykuł napisany przez
dietetyk i psychodietetyk Marzena Rojek-Ledwoch
Dietetyczka, specjalistka ds. zdrowia publicznego, wykładowczyni, nauczycielka i przyszła psychodietetyczka. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Pracuje z pacjentami indywidualnymi od ponad dekady w gabinecie oraz drogą online. Specjalizuje się w opiece nad osobami chorującymi na zaburzenia odżywiania oraz zaburzenia metaboliczne. Pracuje również z pacjentami po operacjach bariatrycznych. Pasjonatka prostej kuchni i zwolenniczka rozsądnych relacji z jedzeniem. Prywatnie fanka jogi i szczęśliwa mama Staszka.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Witaminy
Witamina B15 - właściwości. Gdzie kupić kwas pangamowy?
Produkty zawierające witaminę B15
Witaminy na zmęczenie i brak energii - jakie wybrać?
Kobieta suplementująca witaminy w kapsułkach
Skąd czerpać witaminę A? Przewodnik po jej najbogatszych źródłach
 Bogata w witaminę A surowa wątróbka na talerzu
Podobne artykuły
Ręce kobiety trzymające wiele różnych witamin i minerałów, których nie powinno się łączyć.
Jakich witamin i minerałów nie należy ze sobą łączyć, a które można przyjmować razem?
Uśmiechnięta kobieta trzymająca kapsułkę
Niedobór witaminy D3 – jakie są objawy braku witaminy D w organizmie? Poznaj nietypowe symptomy i skutki
Źródła witaminy D3
Witamina D - na co pomaga i jak ją przyjmować?
Mio-inozytol
Mio-inozytol – co to jest? Działanie i preparaty
Kobieta pokazująca rozdwajające paznokcie i pękające skórki
Witaminy na łamliwe, rozdwajające paznokcie i pękające skórki

Reklama


Czy w Twojej diecie brakuje błonnika? 🌾
Dowiedź się!