Dobroczynne właściwości zielonej herbaty znane są nie od dziś. Od lat cieszy się ona niesłabnącą popularnością, a jej producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz ciekawszych kompozycji smakowych z zieloną herbatą w roli głównej. Jeśli komuś nie przypada ona do gustu w czystej postaci, może spróbować wersji z opuncją, pigwą, granatem czy miętą. Jej regularne picie wyjdzie nam na zdrowie z niejednego powodu.
1. Zielona herbata w walce z rakiem
Zielona herbata wspomaga walkę z nowotworami na każdym etapie ich powstawania.
Przed zachorowaniem jej zbawienne działanie polega w głównej mierze na aktywacji enzymów eliminujących toksyny. Gdy mamy już do czynienia z powstawaniem pierwszych komórek rakowych, warto po nią sięgnąć, gdyż przyspiesza ona ich samoistną śmierć. Jeśli choroba jest już bardziej zaawansowana, jej rolą jest ograniczenie rozwoju nowych naczyń krwionośnych odżywiających raka (angiogenezy) i zwiększenie skuteczności działania radioterapii.
Wiadomo, że im wcześniej zaczniemy profilaktycznie sięgać po szklankę z tym naparem, to lepiej dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, w każdej fazie choroby ma to sens.
Poznaj: Zaskakujące właściwości herbaty
Reklama
2. Poprawa zdolności umysłowych
Pijąc zieloną herbatę, poprawiamy swoje zdolności umysłowe. Badania szwajcarskich naukowców dowiodły, że poprawia ona łączność pomiędzy poszczególnymi regionami mózgu. Dzięki temu impulsy nerwowe są szybciej przesyłane, co w praktyce oznacza szybsze pozyskiwanie informacji, przetwarzanie ich i posługiwanie się nimi. Ponadto zawarta w niej teina działa, pobudzając szare komórki.
Reklama
3. Zielona herbata przedłuża życie
Kilka szklanek tego naparu dziennie przedłuża życie. W Japonii uważa się, że dzięki regularnemu piciu nawet do 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie można zyskać średnio 3 lata życia. Zważywszy na długowieczność mieszkańców Okinawy – jednego z tych miejsc na świecie, które może poszczycić się najstarszymi mieszkańcami, oraz właściwości zdrowotne tej herbaty, jest to całkiem możliwe.
Reklama
4. Właściwości antybakteryjne i antywirusowe
Katechiny zawarte w zielonej herbacie mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe. W związku z tym zapobiegają one rozwojowi szkodliwej mikroflory w jamie ustnej i zabijają wirusy mogące być przyczyną przeziębienia. W rezultacie mamy zdrowsze zęby i świeży oddech.
Reklama
5. Źródło składników bioaktywnych
Zielona herbata jest potężnym źródłem składników bioaktywnych, które chronią nasz organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, cukrzycą i starzeniem się organizmu. Zmniejszają one poziom złego cholesterolu i chronią go przed utlenianiem. Zwiększają także wrażliwość komórek na insulinę. Zabezpieczają zatem nasz organizm przed chorobami bardzo kompleksowo.
Reklama
Sposób przygotowania zielonej herbaty
Warto pamiętać, by nie zalewać liści herbaty wrzątkiem, gdyż tak wysoka temperatura unieczynnia większość substancji aktywnych. Zaleca się wodę o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Co ważne, te same liście można zaparzać wielokrotnie, za każdym razem odkrywając nieco inny smak. Nie należy jednakże przetrzymywać wilgotnych liści dłużej niż 12 godzin, gdyż mogą zacząć rozwijać się na nich grzyby. Na zieloną herbatę powinny uważać osoby z nadciśnieniem i wrażliwe na działanie kofeiny. Zaleca się im picie raz na kilka dni zieloną herbatę z trzeciego parzenia.
Powodów, dla których warto zasmakować w zielonej herbacie nie brakuje. Kolejne badania naukowe odkrywają przed nami jej cudowne właściwości. Grzechem byłoby przejście obok nich zupełnie obojętnie. Pijmy zatem na zdrowie!