Bogactwo kwasów omega-3
To nie przypadek, że olej rzepakowy został okrzyknięty „oliwą północy”. W swoim składzie zawiera on aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż wspomniana oliwa z oliwek, a dodatkowo kwasy te występują w nim w idealnej dla nas proporcji w stosunku do kwasów omega-6 tj. 1:2.
Olej rzepakowy uznawany jest jako bogate źródło tych kwasów (na uwagę zasługuje także fakt, że olej rzepakowy zawiera najmniej spośród olejów roślinnych niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych). Ponadto po procesie rafinacji nie traci swoich wartości, za to idealnie nadaje się do obróbki termicznej, ponieważ zyskuje wysoką temperaturę dymienia, co uzdatnia go do poddania wysokiej temperaturze).
Dlaczego są takie ważne? Spójrzmy na ten temat nieco szerzej.
Kwas linolowy (LA, z grupy kwasów omega-6) i kwas alfa-linolenowy (ALA, z grupy kwasów omega-3) należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie NNKT). To kwasy tłuszczowe, które są niezwykle istotne dla zdrowia człowieka - organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować, zatem muszą być dostarczane z pożywieniem.
Ich głównym źródłem są tłuste ryby morskie, jednak w naszym regonie nie należą one do najtańszych produktów spożywczych. Nie mieszkamy w krajach śródziemnomorskich, gdzie ryba jest podstawą żywienia. Oczywiście zaleca się ich spożywanie, jeśli jednak jest to niemożliwe, omegę-3 możemy suplementować m.in. tłuszczami roślinnymi, a tu doskonale sprawdzi się wspomniany już olej rzepakowy (także ten rafinowany).
Kwasy ALA i LA zawarte w oleju rzepakowym wpływają m.in. na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. To właśnie wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu krążeniowego, a choroby serca obecnie stanowią główną przyczynę wszystkich zgonów na świecie. Sama choroba niedokrwienna serca, której główną przyczyną jest występowanie miażdżycy w naczyniach wieńcowych, stanowi około jednej trzeciej wszystkich przyczyn śmierci u osób powyżej 35. roku życia [1].
Dlatego to takie ważne, aby kwasy ALA i LA spożywać już od najmłodszych lat. Wspierają one prawidłowy rozwój i wzrost (kwas ALA wpływa na rozwój komórek nerwowych i mózgu). Co bardzo istotne zabawnie brzmiący kwas ALA jest w naszym organizmie prekursorem kwasu DHA, a ten odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu mózgu – najważniejszego narządu ośrodkowego układu nerwowego.
Reklama
Moc witamin
Olej rzepakowy to nie tylko kwasy z rodziny omega-3. Może on także pochwalić się wysoką zawartością witamin E i K, które nie tylko odżywiają nasze komórki, ale wpływają również korzystnie na całe nasze ciało.
Witamina E wpływa na ochronę DNA, białek i lipidów przed uszkodzeniami na tle oksydacyjnym. Jest naturalnym przeciwutleniaczem wpływającym regenerująco na komórki organizmu. Już jedna łyżka oleju rzepakowego pokrywa ok. 50% zapotrzebowania organizmu na witaminę E. Z kolei witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Warto wspomnieć także o innej prozdrowotnej właściwości oleju rzepakowego. Nie tylko jest on źródłem wyżej wspomnianych witamin, ale także pomaga w transporcie i wchłanianiu innych. Dlatego tak ważne jest, aby wszelkiego rodzaju surowe warzywa spożywać właśnie w towarzystwie odpowiedniego tłuszczu – dzięki temu mamy pewność, że to co najważniejsze w posiłku zostanie wchłonięte przez nasz organizm.
Zaleca się spożywanie 2 łyżek oleju rzepakowego dziennie! Dlaczego? Ponieważ już taka ilość całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3 [2].
Reklama
Płynny skarb Europy
Rafinowany olej rzepakowy idealnie nadaje się do smażenia. To dzięki wysokiej temperaturze dymienia, która w jego przypadku wynosi 242 ⁰C. Dzięki temu jest bezpieczny, zachowuje się stabilnie i nie wydziela szkodliwych substancji nawet, jeśli jest poddawany takiej obróbce termicznej. Ale! Rzepakowy, dzięki swoim właściwościom idealnie nadaje się także do sosów (np. majonez) czy sałatek (jako baza do dressingów) oraz doskonale sprawdza się w ciastach typu biszkoptowo-tłuszczowego.
Podsumowując: olej rzepakowy to doskonały wybór. Ma najlepszy skład kwasów tłuszczowych, przede wszystkim ze względu na najniższą zawartość niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, ponadto ma bardzo wysoką zawartość przeciwutleniaczy, szczególnie tokoferoli (wit. E), jest bogatym źródłem kwasów omega-3.
Więcej informacji można znaleźć na stronie https://olejrzepakowy.com i na facebooku www.facebook.com/olej.rzepakowy.skarbem.europy
Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.