Gluten to białko pochodzenia roślinnego. Sporo osób nie może przyjmować go ze względów zdrowotnych. Jego potwierdzona nietolerancja jest wtedy dość groźna, a gluten dostarczany organizmowi jako składnik zjadanych produktów, może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Efektem alergii na gluten jest bardzo często:
- wysypka,
- wymioty,
- bóle brzucha,
- uczucie ciągłego zmęczenia,
a nawet uszkodzenie kosmków jelitowych. I wtedy dieta bezglutenowa jest koniecznością. Ale nie oznacza to rezygnacji z ulubionych składników diety, a nawet ze słodyczy czy ciast. Wystarczy poznać ciasta i słodycze bez glutenu.
Ciasto bez glutenu
Ciasto bez glutenu i cukru jest smaczne i pożywne. Dieta bezglutenowa nie musi być karą, a powinna być zdrową przyjemnością, dlatego też nie można z niej wykluczyć całkowicie ciast i słodyczy. Te osoby, które nie tolerują glutenu zawsze wybierają te bezglutenowe. Ale także wiele osób zdrowych, bez przykrych dolegliwości po spożyciu glutenu, również sięga po bezglutenowe wypieki.
Rynek oferuje w sklepach wiele rodzajów ciast bez glutenu. W ostatnim czasie powstało też sporo sklepów z żywnością i produktami bezglutenowymi. Wszystkie tego typu ciasta powstają na bazie bezglutenowych mąk. Można śmiało takie specjały wypiekać samodzielnie w domu. Jednak zawsze pojawia się pytanie, jakiej mąki użyć, aby ciasto pięknie wyrosło i było smaczne?
Oto kilka zasad doboru mąki bezglutenowej do domowych wypieków:
- mąka owsiana, która jest najbardziej odpowiednia do ciasta. Ten rodzaj bezglutenowej mąki bardzo dobrze skleja ciasto (czyli idealnie je spaja). Większość osób uważa, iż jest to idealny zamiennik klasycznej mąki pszennej. Ciasta pieczone na jej baziesą trochę cięższe i bardziej kruche. Warto czasem połączyć ją przy wyrabiania ciasta z mąką ryżową,
- mąka jaglana, którą charakteryzuje żółta barwa i neutralny smak. Często jest wybierana do ciast ucieranych lub typu biszkoptowego. Dobrze sprawdza się też przy pieczeniu tarty. Ciasta powstające z tej mąki są dość kruche. Niekiedy jednak trzeba do mąki jaglanej dodać inną (ziemniaczaną lub kukurydzianą), gdyż nie zawsze jej właściwości sklejające są wystarczające,
- mąka ryżowa, która ma słodki smak, ale raczej słabo wiąże ciasto. Warto na jej bazie (z uwagi na smak) przygotowywać ciasto, ale dobrze połączyć ją z mąką jaglaną, owsianą czy ziemniaczaną, aby je lepiej zespolić. Dobrze sprawdza się przy pieczeniu ciast, ciasteczek, racuchów i placków. Mąka ryżowa idealnie łączy się z bananem czy masłem orzechowym i warto wykorzystywać ją przy przygotowywaniu ciast o tych smakach,
- mąka gryczana, która jest najrzadziej wykorzystywana do pieczenia ciast. Charakteryzuje ją smak z nutą goryczy, dlatego też bardziej nadaje się do przetworów wytrawnych, takich jak na przykład wytrawne tarty. Niektórzy używają tej mąki przy pieczeniu babeczek czy muffinów.
W przypadku używania mąki bezglutenowej do pieczenia największym problemem wydaje się jej słaba kleistość. Ale wystarczy połączyć odpowiednie rodzaje takiej mąki i ciasto będzie smaczne, pulchne, ale przede wszystkim bezglutenowe.
Reklama
Wypieki bez glutenu
Wypieki bez glutenu to idealny wybór słodkich przyjemności, zarówno dla młodszych, jak i starszych „bezglutenowców”. Są zdrowym uzupełnieniem posiłku w pracy czy smaczną przekąską w szkole. Bezglutenowe słodycze powstają na bazie starannie wyselekcjonowanych składników, aby być w pełni bezpiecznymi dla osób z nietolerancją glutenu. Do ich wytwarzania używane są tylko i wyłącznie bezglutenowe mąki i inne składniki. Wszystkie te produkty muszą być oznaczone symbolem „przekreślonego kłosa”. Ten znak gwarantuje brak nawet śladowych ilości glutenu.
W sklepach jest coraz więcej czekolad bez glutenu, pralin bez glutenu czy nawet całych bombonierek bez glutenu. Producenci słodyczy zdali sobie sprawę, iż dieta bezglutenowa jest coraz częściej koniecznością, podyktowaną względami medycznymi, a nie przejściową modą. Każdy kupujący musi zawsze pamiętać, aby dokładnie czytać etykiety na produktach.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami producent musi zawierać na nich informacje o występujących alergenach, a także o możliwej zawartości glutenu. Wystarczy, aby opis produktu zawierał sformułowanie, iż na terenie danego zakładu produkcyjnego są stosowane surowce glutenowe. Już taka informacja przekreśla możliwość zakupu takich słodyczy przez osoby uczulone na gluten. Słodycze bezglutenowe są dostępne nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w popularnych marketach i sklepach internetowych. Przy ich zakupie najważniejsza jest jedna zasada – ostrożność.
Reklama
Ciastka bez glutenu
Ciastka bez glutenu pieczone są z mąki jaglanej, owsianej, gryczanej lub ryżowej. Są bardzo smaczne i różnorodne, dostępne w sklepach, a także mogą być samodzielnie wypiekane w warunkach domowych. Naprawdę nietolerancja glutenu nie jest przeszkodą w poznawaniu różnych smaków ciasteczek i cieszeniem się ich wielorodnością. I tak bezglutenowe ciastka maślane prawie niczym nie różnią się w smaku od tych tradycyjnych.
Czekoladowe ciastka bez glutenu mają płynną czekoladę w środku i są także pełne smaku. Ze zmielonych migdałów i cukru pudru wypiekane są smaczne i pożywne migdałowe ciasteczka. A goździkowe ciastka bez glutenu często są nazywane są oszukanymi piernikami. Przygotowywane z mąki kasztanowej i kokosowej, z dodatkiem cynamonu, kakao, mielonych goździków i masła klarowanego, pieczone przez 10 minut w temperaturze 180 stopni są idealnym zamiennikiem klasycznych pierników. Bardzo proste w przygotowaniu są również muffiny bezglutenowe. Wystarczy przygotować mąkę bezglutenową, jajka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystkie zmieszane na jednolitą masę składniki wystarczy przelać do papilotek na muffinki i piec w piekarniku.
Wszystko to pokazuje, iż dieta bezglutenowa nie tworzy ograniczeń i jest pełna wielu możliwości w przygotowywaniu wypieków cukierniczych.
Reklama
Słodycze bez glutenu
Zgodnie z opracowaniami Polskiego Towarzystwa Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej w kategorii „cukry, słodycze i desery” jako zupełnie bezglutenowe wymienione są:
- cukier,
- dżem,
- miód,
- landrynki,
- ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów (bezglutenowych),
- kisiele i budynie z mąki ziemniaczanej,
- ciasta i ciastka, oznakowane „przekreślonym kłosem”.
Do produktów z tej kategorii, które mogą zawierać gluten zaliczane są:
- żelki,
- guma do żucia,
- nadziewane cukierki,
- batony,
- gotowe budynie,
- lody,
- chipsy.
Kupując tego rodzaju słodycze bez glutenu należy wyjątkowo zwracać uwagę na ich skład i opis na opakowaniach.
Czytaj też: