Kiszone warzywa są bombą witaminowo-minerałową. Zawierają witaminy A, E, C, K, grupy B, żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas. Poznaj powody, dla których warto poświecić czas na domowe kiszenie.
Źrodło: Opracowanie własne
Kiszonki nie tylko na zimę
1. Kiszonki posiadają wysoką wartość odżywczą, a ich skład jest podobny do świeżych surowców. Podczas procesu kiszenia powstają liczne witaminy z grupy B (B1, B2, B3), a więc produkty zostają wzbogacone w te składniki.
2. Naturalne probiotyki. Kwas mlekowy powstały w czasie fermentacji oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami.
3. Regulują przemianę materii, pomagając trawić węglowodany, tłuszcze i białka.
4. Pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego i koncentrację.
5. W trakcie fermentacji tworzy się acetylocholina, odpowiadająca za przekazywanie impulsów nerwowych, która ponadto obniża ciśnienie krwi oraz zwalnia częstość akcji serca.
6. Bogactwo witaminy C. Kilka łyżek kiszonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
7. Podwyższa odporność na infekcje i przyspiesza spalanie kalorii.
8. Niska zawartość kaloryczna kiszonych produktów (łyżka kapusty kiszonej to zaledwie 12 kcal).
9. Kiszonki zawierają dużo błonnika, świetnie sprawdzają się przy zaparciach, regulują wypróżniania.
10. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.
11. Skarbnica witamin zwłaszcza jesienią i zimą. Nie zawierają konserwantów i wzbogacą każdy posiłek.
12. Najlepsza, najzdrowsza i najtańsza surówka na zimowym stole.
Ewelina Polna