Co to jest glutation?
Glutation (GSH) jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów) w organizmie człowieka. Zwalczając reaktywne formy tlenu (wolne rodniki) i ograniczając w ten sposób stres oksydacyjny, zapobiega licznym negatywnym zjawiskom zachodzącym w ustroju ludzkim. W tym także w sferze seksualności i płodności.
W związku ze starzeniem się organizmu, z biegiem lat spada ilość pęcherzyków jajnikowych, zawierających oocyty, czyli komórki dające początek komórce jajowej. Po rozpoczęciu miesiączkowania ich liczba sięga 300-400 tysięcy i maleje z każdym kolejnym okresem o około tysiąc.
W ten sposób u kobiety w wielu menopauzalnym zostaje ich zaledwie kilkaset.
Obniżaniu liczby oocytów towarzyszy też pogorszenie ich jakości. W starzejących się komórkach obserwowana jest nieprawidłowa synteza białek oraz wysoki poziom stresu oksydacyjnego, związanego z zaburzeniem równowagi między wolnymi rodnikami oraz antyoksydantami.
Do tych ostatnich zaliczyć można między innymi witaminy C, E i A, enzymy takie jak katalaza i dysmutaza ponadtlenkowa, a także inne substancje, w tym przede wszystkim glutation.
Należy pamiętać, że wraz z wiekiem, a także pod wpływem wielu czynników środowiskowych, zdolność organizmu do wytwarzania glutationu maleje. Dlatego jego suplementowanie może się okazać kluczowe dla zdrowia, między innymi w kontekście płodności.
Reklama
Właściwości glutationu
Glutation nazywany jest super-antyoksydantem. Produkowany przez organizm ludzki oraz dostarczany z zewnątrz w pożywieniu i suplementach, sam aktywnie zwalcza wolne rodniki, ale też wspiera aktywność innych przeciwutleniaczy, takich jak wspomniane wyżej witaminy. Dlatego jego znaczenie jest wyjątkowe.
Z chemicznego punktu widzenia jest niewielkim białkiem, tripeptydem, a więc związkiem zbudowanym z trzech aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym. Właściwości glutationu sprawiają, że jest on istotny, jeśli chodzi o utrzymanie możliwości rozrodczych człowieka. Stres oksydacyjny prowadzić bowiem może do takich niekorzystnych zjawisk, zaburzeń i schorzeń jak:
- starzenie się i pogorszenie parametrów jakościowych oocytów, obniżające możliwości zapłodnienia;
- uszkodzenie białek, lipidów i węglowodanów; zmiany w strukturze DNA prowadzące do mutacji genetycznych;
- zespół policystycznych jajników (PCOS), stanowiący jedną z głównych przyczyn bezpłodności;
- endometrioza, czyli gruczolistość macicy – nadmierny rozrost błon śluzowych tego organu, także powodujący bezpłodność.
Reklama
Zastosowanie glutationu
W związku z powyższym, zastosowanie glutationu jako suplementu diety jest zasadne w przypadku kobiet:
- mających problem z zajściem w ciążę;
- starających się o dziecko w późniejszym wieku, po trzydziestym, a zwłaszcza czterdziestym roku życia;
- cierpiących na wspomniane wyżej problemy ginekologiczne, takie jak PCOS.
Dodatkowo należy pamiętać, że substancja ta ma silne działanie detoksykujące, oczyszcza więc organizm ze szkodliwych substancji. Ponadto glutation wykazuje właściwości immunostymulujące – zwiększa skuteczność systemu odpornościowego.
Reklama
Suplement z glutationem
Odpowiednio dobrany suplement z glutationem stanowić może zatem wsparcie w przypadku zaburzeń płodności. Należy przy tym pamiętać, iż niemożność zajścia w ciążę jest problemem bardzo złożonym, wymagającym działania na wielu płaszczyznach pod okiem specjalisty.
Szukając odpowiedniego suplementu, warto wybrać taki, który posiada szeroką formułę, zawierającą także inne substancje zwiększające możliwości rozrodcze oraz korzystnie wpływające na przebieg ciąży. Należą do nich między innymi:
- mio-inozytol, czyli „witamina B8”, regulująca stężenie kluczowego dla kobiecej płodności hormonu luteinizującego, a także wpływająca na działanie insuliny w komórkach;
- witamina D, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi i funkcjonowaniu układu odpornościowego;
- witamina B6, która przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej oraz pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek;
- witamina B12, pomagająca w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny;
- kwas foliowy, który jest niezbędny dla zdrowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu, i który powinno się zacząć suplementować na 4 tygodnie przed planowanym poczęciem dziecka.
Reklama
Glutation w pożywieniu
Należy pamiętać, że na co dzień nie powinny zastępować zdrowej i zrównoważonej diety. Dlatego źródeł określonych substancji należy też poszukiwać o produktach spożywczych. Glutation w pożywieniu można najłatwiej dostarczyć, jeśli w twojej kuchni zagoszczą:
- świeże warzywa, w tym czosnek, cebula, marchew, szpinak, brokuły, szparagi, ziemniaki, kapusta;
- świeże owoce, takie jak arbuz, jabłko, awokado;
- mięsa: drób, wołowina, wieprzowina.
Natomiast w ogóle, bądź tylko w niewielkich ilościach, glutation znajduje się w produktach mlecznych, zbożowych, jajach. Osoby, dla których stanowią one podstawę diety, często zmagają się z niedoborem tej substancji.