Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Jabłka - typowo polski owoc, zdrowy i smaczny

Jabłka to typowy polski owoc. Niedrogi, smaczny, idealny na surowo jak i w postaci przetworzonej – jako dodatek do potraw czy składnik ciasta.
Typowo polski owoc, zdrowy i smaczny
Spis treści

Jabłko zawiera wiele cennych minerałów i witamin. 100 g świeżego jabłka zawiera 6 mg wapna, 0,35 mg żelaza, 10 mg fosforu, 118 mg potasu, 1 mg sodu. Poza tym jabłko jest witaminową bombą – zawiera witaminy z grupy B, witaminy C, E i A. Pieczone, faszerowane czy duszone jabłka zawsze smakują wyśmienicie. Soczyste i lekko kwaskowate w smaku, sprawdzają się świetnie nie tylko na słodko ale jako dodatek do mięs, serów i warzyw.

Powody, dla których powinniśmy jeść jabłka

Wystarczy każdego dnia zjeść jedno duże jabłko, aby obniżyć stężenie "złego" cholesterolu (LDL) o kilka procent i znacznie zmniejszyć ryzyko zawału. Owoce te dostarczają sporo błonnika, a dokładniej pektyn. Hamują one wchłanianie cholesterolu LDL z jelita, co prowadzi do zwiększenia produkcji "dobrego" cholesterolu. Jabłka to także skarbnica przeciwutleniaczy oraz idealne owoce dla wszystkich na diecie. Są niskokaloryczne - średnio ok. 40 kcal w 100 g, i usprawniają proces trawienia. Dzięki sporej ilości witaminy C jabłka to idealny owoc w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ  działa pozytywnie na naszą odporność.

Reklama

Jabłka nadziewane indykiem

Składniki na 4 porcje: 4 duże jabłka, 1 szalotka, 20 dag mielonego indyka, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, 5 dag startego ementalera, 4 łyżki masła, sok z cytryny, tymianek, sól, pieprz.
Przygotowanie: Jabłka umyć, osuszyć, odciąć wierzch, wydrążyć pozostawiając ścianki grubości 1,5 - 2 cm, skropić w środku sokiem cytrynowym. Wydrążony miąższ jabłek pokroić w drobniutką kostkę odrzucając pestki i gniazda nasienne. Szalotkę obrać, posiekać, dodać do mielonego mięsa razem z rozdrobnionym miąższem jabłek oraz startym żółtym serem. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni, ostudzić, dodać do farszu. Farsz doprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem. Jabłka napełnić nadzieniem, ustawić w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Wierzchy jabłek obłożyć wiórkami masła. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Podawać z tostami lub bagietką.

Reklama

Wątróbka smażona z jabłkami

Składniki na 4 porcje:  80 dag wątroby cielęcej, 3 duże kwaskowate jabłka, 2 cebule, 1 szklanka mleka, 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szałwia, pieprz, sól.
Przygotowanie: Wątrobę umyć, pokroić na 4 plastry, usunąć żyłki i błony, włożyć na 20 minut do mleka. Cebulę obrać, opłukać, pokroić na cienkie talarki. Jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić na krążki grubości pół centymetra. Na dużej patelni rozgrzać połowę masła i usmażyć na nim krążki jabłek na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Na patelni zarumienić talarki cebuli, oprószyć solą. Na drugiej patelni rozgrzać resztę masła. Plastry wątroby osuszyć, oprószyć pieprzem i szałwią, obtoczyć w mące. Usmażyć na rozgrzanym maśle po 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posolić. Obłożyć jabłkami oraz cebulą i podawać.

Zobacz: Suszone owoce. 5 zdrowych propozycji

Elżbieta Kwiat

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?
Syrop z dzikiego bzu
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Kiwano - właściwości, wartości odżywcze i wygląd. Jak jeść i jak smakuje?
Pomarańczowy owoc z kolcami
Podobne artykuły
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!