Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Kuchnia to miejsce, gdzie przygotowujemy posiłki i przechowujemy żywność. Nie dziwi zatem fakt, że w kuchni szczególnie dbamy o czystość i higienę. Przerażenie dopada nas, kiedy odkrywamy, że w szafkach rozpanoszyły się jakieś owady. Spokojnie. Weź głęboki oddech i przygotuj się do walki. Kim jest przeciwnik? To mole spożywcze.
Przyrządy służące do pozbycia się moli spożywczych
Źródło: Materiały Partnera
Spis treści

Jak wyglądają mole spożywcze?

Mole spożywcze to niewielkie fruwające owady. Mają przylegające do smukłego ciała skrzydełka. W czasie spoczynku skrzydełka leżą na płasko przy ciele, co odróżnia je od moli odzieżowych (ich skrzydełka są rozłożone w czasie spoczynku).

Najczęściej mają brązowo-szare ubarwienie. Tak wyglądają dorosłe osobniki. Jeśli jednak zauważysz je w swojej kuchni, to możesz być pewien, że złożyły jaja i gdzieś w twojej kuchni rozwijają się larwy moli spożywczych. Te z kolei przypominają gąsienicę.

Pojawiają się one już po ośmiu dniach od złożenia jaj. Jak zatem widać – mole szybko się rozmnażają, jak również przeobrażają w dorosłe osobniki. Larwy można spotkać najczęściej we wnętrzu opakowań z suchymi produktami, takimi jak mąka, płatki, suszone owoce, ziarna zbóż itp.

O ich obecności świadczy znajdująca się w opakowaniu cieniutka pajęczyna.

Reklama

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Odkryłeś w swojej kuchni nieproszonych lokatorów, a zatem zastanawiasz się, jak pozbyć się moli? Przede wszystkim musisz wyrzucić opakowania z produktami, w których znajdują się lub mogą się znajdować larwy moli spożywczych.

Po zakupie nowych produktów sypkich koniecznie umieść je w szczelnie zamykanych pojemnikach. Nie warto przechowywać mąki, cukru, płatków w papierowych opakowaniach producenta, gdyż prosimy się wówczas o wizytę moli spożywczych.

Wszystkie szafki trzeba opróżnić, a następnie dokładnie wymyć przy użyciu ciepłej wody z płynem do mycia naczyń. Najlepiej robić porządki przy użyciu ściereczek lub papierowych ręczników, które później wyrzucisz.

Jeśli masz możliwość – możesz użyć myjki parowej, co z pewnością pozwoli dokładnie oczyścić zajmowaną przez rodzinę moli przestrzeń. Odradzamy natomiast używanie odkurzacza, gdyż mole mogą przetrwać w jego wnętrzu.

Trzeba dokładnie usunąć wszelkie pozostałości produktów sypkich z szafek. Jest to najważniejszy i pierwszy krok w walce z molami spożywczymi.

Reklama

Skuteczne domowe sposoby na mole spożywcze

Mole spożywcze to uciążliwe owady, ale można skutecznie się ich pozbyć i to domowymi sposobami. Jest ich kilka. Należy jednak po raz kolejny podkreślić, jak ważne jest dokładne wysprzątanie i umycie szafek oraz wyrzucenie wszelkich pozostałości produktów. Jeśli tego nie zrobisz – będziesz toczyć walkę z wiatrakami.

Aby wytępić i jednocześnie odstraszyć potencjalne osobniki użyj octu. Do pojemniczka z octem możesz wkroić kilka plasterków cytryny lub innych cytrusów. Zasuszone skórki cytrusów można również umieścić w lnianym woreczku i porozkładać w szafkach kuchennych.

Jeśli nie masz chęci lub czasu, by przygotowywać domowe środki, to możesz wybrać spośród oferty gotowych środków na mole spożywcze. Należą do nich między innymi feromonowe pułapki na mole. Dostępne są również uniwersalne pułapki na mole. W domach czy mieszkaniach często borykamy się nie tylko z molami spożywczymi, ale są to również mole ubraniowe. Pułapki te skutecznie wyłapują dorosłe mole spożywcze.

Reklama

Jak mole spożywcze dostają się do domów?

Każdy z nas regularnie kupuje sypkie produkty spożywcze. To właśnie z zakupami można przynieść do domu niechciane owady. W zakamarkach opakowań mogą się kryć niedostrzegalne gołym okiem jaja moli spożywczych.

To dlatego tak ważne jest przesypywanie wszelkich tego typu produktów do zamykanych pojemników i wyrzucanie opakowań po produktach sypkich. Mole mogą przybyć do naszego domu nie tylko w przyniesionych ze sklepu produktach spożywczych. Często przedostają się z jednego mieszkania do drugiego.

Pamiętajmy bowiem, że mole mogą fruwać i że są małych rozmiarów. Szybkie rozmnażanie moli spożywczych powoduje, że wystarczą już dwa osobniki, by w niedługim czasie opanować naszą kuchnię. Pozbycie się moli to jedno, drugą sprawą jest profilaktyka – przegląd szafek powinno się robić regularnie, by w porę dostrzec skrzydlatych lokatorów.

Reklama

Larwy moli spożywczych - jak pozbyć się ich na dobre?

Walka z molami to działania kompleksowe. Nie wystarczy pozbycie się fruwających osobników. Jeśli były one obecne w kuchni, to z pewnością pozostawią po sobie pamiątkę – larwy mola spożywczego.

Jak już wspomnieliśmy - wraz z molami trzeba się pozbyć z domu wszelkich produktów sypkich w opakowaniach. Poza wymienionymi wcześniej sposobami sprawdzą się także porozkładane w szafkach zioła - mięta, suszona lawenda czy laska wanilii.

Jeśli wysprzątasz kuchnię, pozbędziesz się produktów sypkich i nowe wsypiesz do zamykanych pojemników – możesz mieć pewność, że w kuchni nie ma już larw moli.

Reklama

Czy mole są szkodliwe dla zdrowia?

Jako że mole spożywcze składają jaja wprost do żywności – mąki, płatków owsianych, otrębów itp. - nietrudno się domyślić, że następnie je zjadamy. Nie zagraża to bezpośrednio zdrowiu, jednak nie należy do przyjemności. Ponadto żerowanie larw na produktach sprawia, że tracą one na jakości.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Co to metabolizm i jak go przyspieszyć? Dieta i tabletki
Posiłek podkręcający metabolizm
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda