Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Jaki miód wybrać? Rodzaje, właściwości i konsystencja

Właściwości prozdrowotne miodu nadały mu stałe miejsce w medycynie ludowej. Miód działając przeciwzapalnie przyspiesza gojenie ran, istotna jest też jego wysoka aktywność antybiotyczna. Ma zastosowanie w przypadku oparzeń - zapobiega tworzeniu się pęcherzy. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy, dlatego sięgamy po niego w ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych oraz wszelkich infekcjach górnych dróg oddechowych czy zapaleniach zatok obocznych nosa. Przydaje się w leczeniu chorób dolnych dróg oddechowych czy w leczeniu grypy - działa wykrztuśnie. Sprawdza się w trudnościach od strony układu pokarmowego - zaburzeniach trawienia, zapaleniu jelit, nieżycie żołądka, terapii wrzodów żołądka, a także w leczeniu wątroby, woreczka żółciowego i pęcherzyka żółciowego. Jest polecany w leczeniu schorzeń układu krążenia - obniża ciśnienie tętnicze krwi, rozszerza naczynia krwionośne, wyrównuje niedobory potasu, wspiera w niewydolności mięśnia sercowego, wspomaga pracę serca. Choć nie jest to panaceum, zawarte w nim składniki odżywcze mają liczne właściwości zdrowotne. Jak wybrać najzdrowszy miód? Przeczytaj i dowiedz się więcej.
Słoiki z miodem
Źródło: 123RF
Spis treści

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Pszczelarstwo to ciężka praca, w której wiele zależy zarówno od człowieka, jak i samych pszczół. W tym procesie może dochodzić do błędów. Pszczelarze mogą je ukrywać poprzez fałszowanie miodu na etapie produkcji.

Dotyczy to także miodów produkowanych w ilościach hurtowych. Najlepszy miód jest w pełni naturalny, jednak poddawany niezbędnym kontrolom i badaniom potwierdzającym bezpieczeństwo produktu finalnego.

Jak kupić miód, by w pełni skorzystać z jego właściwości prozdrowotnych?

Na powierzchni miodu naturalnego tworzy się kożuszek. Miody fałszywe będą mieć strukturę jednolitą. Dobrym znakiem jest także intensywny zapach - wyczujemy w nim nuty wosku, żywicy czy trudny do opisania, charakterystyczny "zapach ula".

Produkty niskiej jakości będą pachnieć po prostu słodyczą. Dotyczy to także smaku.

Miód fałszywy będzie mieć prosty słodki smak, natomiast naturalny miód - dużo bardziej złożony z długim finiszem. Przez trwający od kilku dni do kilku tygodni proces krystalizacji staje się on bardziej stały, a na ściankach zobaczymy coś w rodzaju szronu.

Choć miód zawiera głównie cukry proste, znajdziemy w nim także inne substancje, które odpowiadają za jego właściwości zdrowotne. Są to kwasy organiczne, w tym kwasy fenolowe, witaminy czy składniki odżywcze, takie jak potas, żelazo (dlatego jest zalecany w przypadku niedoboru żelaza), miedź, jod, magnez, sód, wapń, fosfor czy cynk.

Choć miód zawiera głównie glukozę i fruktozę oraz z powodzeniem zastępuje cukier, ma także korzystny wpływ na zdrowie i wzmacnia organizm.

Miód fałszywy powstaje zwykle poprzez podawanie pszczołom cukru, którego przecież chcemy uniknąć, sięgając po dany rodzaj miodu.

Inną praktyką - także stosowaną w celu ukrycia cukrowego dodatku - jest podgrzewanie miodu. Uzyskujemy produkt w formie płynnej, jednak pozbawiony cennych właściwości miodu, a nawet szkodliwy ze względu na obecność HMF - związku, który wykazuje działanie kancerogenne, cytotoksyczne i mutagenne.

Reklama

Rodzaje miodów

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów miodu. Najpopularniejsze to miód lipowy, miód akacjowy, miód rzepakowy, miód gryczany, miód spadziowy, miód wielokwiatowy i bardzo popularny w ostatnich latach miód manuka.

Dostępne są także inne, nierzadko bardzo wysublimowane propozycje - miód faceliowy, miód mniszkowy, miód wrzosowy, miód malinowy, miód leśny, miód nawłociowy... Lista jest bardzo długa. Miłośnicy tego produktu sprawnie rozpoznają różne rodzaje miodów i mają swoje ulubione.

Po które z nich warto sięgnąć?

Miód lipowy

Pozyskuje się go z nektaru kwiatu lipy. Ma piekący, charakterystyczny smak i wyraźny aromat tego drzewa. Jego konsystencja nieco przypomina olej rycynowy.

Trudno go uzyskać - skupiska lip są rzadko spotykane. Szybko krystalizuje - już w ciągu trzech do czterech tygodni. Uzyskuje wówczas kremowy, jasny kolor.

Przydaje się w stanach zapalnych dróg oddechowych, zawarte w nim związki wspomagają system odpornościowy człowieka, sprawdza się w chorobach dróg moczowych ze względu na działanie moczopędne, troszczy się o układ krwionośny.

Ponadto, według wielu, taki miód działa uspokajająco i lekko nasennie.

Miód akacjowy

Taki miód uzyskuje się z nektaru kwiatów robinii akacjowej, czyli fałszywej akacji. W stanie płynnym jest bardzo jasny, może być prawie bezbarwny.

Po krystalizacji uzyskuje barwę lekko słomkową lub kremową. Ze względu na korzystny wpływ na błony śluzowe ma zastosowanie w dolegliwościach żołądkowych, łagodzi wrzody żołądka, pomaga na stany zapalne żołądka i dwunastnicy, wspiera leczenie nadżerek.

Miód rzepakowy

Z kwiatów rzepaku - silnie miododajnej rośliny oleistej - powstaje bardzo popularny w Polsce miód rzepakowy. Nic dziwnego - to jedna z najchętniej uprawianych roślin. Barwa jest jasna - słomkowa lub żółtawa. Ten rodzaj miodu szybko krystalizuje, bo już w ciągu od jednego do trzech tygodni.

Ma łagodny smak, jednak bardzo słodki - dla wielu osób mdły. W około 80% zawiera glukozę i fruktozę, pozostałe 20% to woda, niewielkie ilości białka oraz witaminy, sole mineralne, kwasy organiczne i olejki eteryczne.

Ma podobne zastosowanie co inne miody - korzystnie działa w schorzeniach dróg oddechowych, wzmacnia odporność, łagodzi dolegliwości od strony układu pokarmowego.

Miód gryczany

Wśród innych znanych rodzajów miodów ten wyróżnia się brązową barwą - jasną lub ciemną. Jest ziarnisty. Jego cechą charakterystyczną jest słodki, ale ostry smak.

Nuty, które w nim wyczujemy, pochodzą z kwiatów gryki, z której się go otrzymuje. Ma szerokie grono amatorów, ale nie wszystkim przypadnie do gustu. Wolno krystalizuje, zwykle się rozwarstwiając.

Miód manuka

O tym miodzie zrobiło się bardzo głośno kilka lat temu. Określa się go jako jeden z najzdrowszych miodów, choć trzeba mieć na uwadze, że w pewnym stopniu są to zabiegi marketingowe dystrybutorów egzotycznego produktu. Pozyskuje się go z nektaru krzewów manuka w Nowej Zelandii.

Wyróżnia go wyjątkowo wysoka zawartość methylglyoxalu - MGO. Choć związek ten występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych (np. w ciemnych miodach, takich jak gryczany), w miodzie manuka jest go nawet do stu razy więcej.

To naturalny antybiotyk, który dobrze współpracuje z tymi syntetycznymi, nie osłabiając ich działania.

Ma silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Jest sposobem na wzmocnienie odporności organizmu. Zawartość MGO w miodzie manuka powinna być oznaczona przez producenta, by mieć pewność, że sięgamy po wartościowy produkt.

Miód wielokwiatowy

W przypadku miodu wielokwiatowego mamy do czynienia z nektarami różnych roślin miododajnych. Z tego powodu takie miody różnią się wyraźnie między sobą, w zależności od tego, z jakich roślin pszczoły pozyskiwały nektar.

Wielokwiatowy, wiosenny ma zwykle jaśniejszą barwę i delikatniejszy smak niż miody wielokwiatowe letnie.

Wiosenne poleca się w okresach, w których organizm człowieka potrzebuje szybko przyswajalnej energii - jest w nim bowiem więcej węglowodanów.

Letnie odmiany lepiej działają antyseptycznie, mają mocniejsze działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Miód spadziowy

Miód spadziowy określa się też jako królewski. Czym się różni od innych? Nie powstaje z nektaru roślin, a ze spadzi.

Spadź to sok drzew przetworzony przez owady - mszyce i czerwce. Wytwarzana przez nie wydzielina jest pełna cennych substancji odżywczych. Korzystają z niej więc także pszczoły.

W miodzie spadziowym znajdziemy szereg związków mineralnych, witamin i enzymów, które troszczą się o kondycję organizmu. Taki miód może pochodzić ze spadzi iglastej lub spadzi drzew liściastych.

Iglasty jest ciemny z odcieniem szarym bądź zielonym i ma łagodniejszy smak. Miód ze spadzi liściastej jest złocistożółty i ciemnieje pod wpływem światła. Jego smak jest niezbyt przyjemny.

Reklama

Jaki miód wybrać dla kogo?

Sięgamy coraz częściej po te wyjątkowe, naturalne produkty. Wiele osób zastanawia się, czy cukrzycy też mogą z nich korzystać.

Dla nich przeznaczone są miody o wyższej zawartości fruktozy - takie jak miód lipowy czy miód wrzosowy.

Sięgając po nawet najzdrowszy produkt musimy zachować umiar - ponieważ takie miody wciąż będą mieć wysoki indeks glikemiczny.

Często pada też pytanie o miód w ciąży. Nieprawdą jest, że można spożywać tylko miody pasteryzowane - każdy będzie bezpieczny.

Nie należy jedynie spożywać pyłku i pierzgi. Miody są bezpieczne i korzystne dla przyszłych mam - łagodzą mdłości, wymioty czy problemy z apetytem.

Przy nadciśnieniu tętniczym poleca się miód lipowy i rzepakowy. Takie będą też najlepsze dla osób, u których zawodzi układ krążenia. Dla pacjentów z chorobami serca dobre będą też miody mniszkowe i spadziowe. Osobom starszym zaleca się miód gryczany.

Reklama

Zastosowanie miodu jako kosmetyku

Cenne właściwości miodu wykorzystuje się w kosmetyce - na całym świecie. Wspomaga gojenie się ran - zwłaszcza w przypadku miodów z wysoką aktywnością antybiotyczną.

Z tego samego powodu działa korzystnie na problemy skórne takie jak trądzik czy wypryski.

Świetnie nawilża suchą skórę i włosy. Zbawiennie działa w szczególności na popękane pięty, a także spierzchnięte usta.

Miodem można wspierać również włosy. Chętnie stosowana jest maska z dwóch łyżek miodu, łyżki soku z cytryny i łyżki wody. To naturalny sposób na rozjaśnianie włosów.

Reklama

Różnorodność miodów sprawia, że każdy może znaleźć swój ulubiony

Skorzystaj z dobrodziejstwa natury i wyjątkowej współpracy człowieka ze zwierzętami. Wystarczy wybrać odpowiedni produkt, by wesprzeć swój organizm - zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ale i poza nim.

Naturalne miody znajdziesz w medme sklep. Są to m.in.:

  • Rodzinna Pasieka Sudnik Miód lipowy nektarowy 1200 g - miód z nektaru kwiatów lipy w dużym słoiku - wystarczy na długo. Producentem jest pasieka rodziny Sudników z Bolkowa.
  • Alce Nero Miód nektarowy akacjowy Bio 400 g - to wyrób nieprzetwarzany termicznie z certyfikatem ekologicznego pochodzenia. Firmę Alce Nero tworzy zrzeszenie rolników, w tym pszczelarzy.
  • Pasieka Jerzy & Adrian Hammer Miód rzepakowy 1000 g - to miód rzepakowy w dużym słoiku - będzie przez długi czas wspierać Twoją rodzinę. Jerzy i Adrian Hammer to ojciec i syn, którzy razem prowadzą pasiekę. Pszczelarstwo towarzyszy rodzinie od 1969 roku.
  • Pasieka Pucer Miód gryczany BIO 950 g - to ekologiczny miód gryczany w dużym słoiku. Pszczelarstwo jest obecne w rodzinie Pucerów od pokoleń. Miody tej marki powstają w trzech pasiekach na wolnych od zanieczyszczeń Warmii i Mazurach.
  • Manuka Health Miód Nektarowy Manuka MGO® 400+ 500 g - to certyfikowany miód manuka z potwierdzoną zawartością MGO na poziomie 400 mg/kg. W słoiku znajduje się duża dawka tego bardzo cennego składnika - wystarczy na miesiąc suplementacji.
  • Pasieki rodziny Sadowskich Miód wielokwiatowy z rokitnikiem 430 g - to miód wielokwiatowy z dodatkiem liofilizowanych owoców rokitnika. Połączenie skutkuje słodko-kwaśnym smakiem, który umili wieczory z przeziębieniem. Producentem jest największe w Polsce gospodarstwo pszczelarskie.

Reklama

Odpowiedni miód stanowi dobrą formę słodzika

Warto sięgać po różne rodzaje miodów, by znaleźć ten idealny dla siebie. Te, które wymieniliśmy, to świetny pomysł na spróbowanie naturalnych produktów.

Może miód faceliowy najbardziej przypadnie Ci do gustu, może miód malinowy skusi Cię posmakiem maliny, a może polubisz zdrowy miód nektarowo-spadziowy?

W medme sklep znajdziesz różne propozycje, a dzięki dokładnym opisom z łatwością wybierzesz produkt dla siebie. Wyszukujemy najlepsze promocje u różnych dostawców, dając naszym klientom dostęp do wyjątkowych miodów, które nie zrujnują domowego budżetu. Na zdrowie!

Czytaj również
Aleksandra Seń
Artykuł napisany przez
Aleksandra Seń
Specjalistka od SEO, zorientowana na sektor medyczny oraz zagadnienia HR. Swoje umiejętności rozwijała pracując w firmach marketingowych i redakcjach online. Obecnie jest doktorantką studiującą kulturę i religię na Uniwersytecie Wrocławskim, gdzie skupia się na badaniach nad zbiorową pamięcią i dziedzictwem kulturowym. W czasie wolnym eksploruje górskie trasy i odkrywa wyjątkowe elementy designu z lat sześćdziesiątych.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Miody
Miód faceliowy: właściwości, cena. Jak stosować i na co?
Pszczoła na facelii błękitnej
Miód z mniszka - jak zrobić go samemu? Właściwości, przepis i cena
Miód z mniszka i kwiaty
Pyłek kwiatowy - jak prawidłowo spożywać pyłek pszczeli? Właściwości i przeciwwskazania
Produkty pochodzenia pszczelego
Podobne artykuły
Biały miód w słoiku
Biały miód – z czego jest? Właściwości i zastosowanie
Pierzga
Pierzga - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga i jak stosować?
Produkty pochodzenia pszczelego
Miód manuka - właściwości lecznicze i zastosowanie
Miód ściekający po twarzy
Miód na rany: jaki wybrać i jak stosować w leczeniu ran?
Pszczoła na kwiatach nawłoci
Miód nawłociowy - właściwości. Na co i jak spożywać?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!