Właściwości marchewki
Dzięki zawartości witamin z grupy B, spożywając marchew dbamy o układ nerwowy, gdyż:
- pozytywnie wpływają one bowiem na nastrój,
- łagodzą stany napięcia nerwowego,
- poprawiają sprawność intelektualną.
Znajdująca się w marchewce witamina C wzmacnia odporność organizmu, a witamina
Kpomaga w utrzymaniu odpowiedniego krzepnięcia krwi. Obecność witaminy E wpływa na prawidłową wydolność mięśni, a kwas foliowyposiada działanie krwiotwórcze. Zawarty w marchewce potas wspomaga natomiast pracę serca, a pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałają powstawaniu zmian miażdżycowych.
Reklama
Marchewka dla ładnej cery
Znajdujący się w marchwi w dużej ilości beta-karoten przyśpiesza opalanie i przedłuża jego trwałość. Działa również wspomagająco w walce z trądzikiem. Beta-karoten pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wzroku, a dzięki temu, że jest przeciwutleniaczem, wykazuje także działanie antynowotworowe i opóźnia procesy starzenia.
Marchew to warzywo lekkostrawne, dlatego często znajduje się w diecie osób, które zmagają się z problemami żołądkowymi. Podaje się je również osobom starszym i dzieciom. To właśnie marchewka jest najczęściej wybierana przez rodziców jako pierwsze warzywo, którego próbują ich pociechy.
Reklama
Jak spożywać marchew?
Marchew zwykle wykorzystuje się jako składnik zup i bazę rozmaitych surówek.Z powodzeniem jednak można przygotować z niej również placuszki, upiec w postaci frytek czy dodać do warzywnego gulaszu.
Z marchewki upieczemy również wyborne ciasto! Wystarczy zetrzeć ją na małych oczkach tarki i połączyć z mąką, cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia i korzennymi przyprawami. Warto dodać również orzechy włoskie i ananasa pokrojonego w kostkę, a gotowe ciasto przełożyć kremem z serka śmietankowego i masła.